Skocz do zawartości

Siekacz do miesa - hit czy kit?


pepe60

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poznać Wasze opinie o tym "wynalazku".

Na ile jest pomocny w przygotowaniu mięs na wędzonki na etapie peklowania. Na ile zmienia strukturę mięsa i jak to wpływa na jakość wędzonek? W necie jest sporo filmów reklamowych, ale wiadomo, ze to jest dźwignia handlu.

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używam takiego dwurzędowego od kilku lat. Super sprawa jak się robi kotlety i inne karkóweczki na grilla. Taka ręczna uboższa wersja kotleciarek jakie mają w knajpach lub lepszych sklepach mięsnych. Ale trzeba przyznać że miesko po potraktowaniu takowym ustrojstwem jest super delikatne i kruche a przy okazji skraca się czas marynowania.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

http://www.allegromat.pl/aukcja145194

 

Czy ktoś z Was stosował ten przyrząd i może potwierdzić jego zalety?

 

http://www.turmag.pl/allegro/images/004883419120.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.allegromat.pl/aukcja145194

 

Czy ktoś z Was stosował ten przyrząd i może potwierdzić jego zalety?

 

http://www.turmag.pl/allegro/images/004883419120.jpg

Mam siekacz ale jednorzędowym i jest OK.  Miałem tez taki 3 rzedowy, jak PePe60 ( pierwszego postu )

i dla mnie umycie 3-ech rzędów było conajmniej dyskusyjne.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłam coś podobnego mojej Mamie ale boi się używać :(http://www.gastrro.pl/stalgast-tluczek-siekacz-zmiekczajacy-do-miesa-56-nozy.html

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy ktoś z Was stosował ten przyrząd i może potwierdzić jego zalety?

w zeszłym tygodniu użyłem tego urzadzenia przygotowując kawałki piersi kurzęcych do szynkowaru i zdał egzamin bardzo dobrze lepiej niż tłuczek do mięsa proponowany przez Dziadka

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Czy ktoś z Was stosował ten przyrząd i może potwierdzić jego zalety?

w zeszłym tygodniu użyłem tego urzadzenia przygotowując kawałki piersi kurzęcych do szynkowaru i zdał egzamin bardzo dobrze lepiej niż tłuczek do mięsa proponowany przez Dziadka

 

 

Czyli nowe technologie w służbie wędzarniczej braci! Idziemy do przodu a nie stoimy w miejscu! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli nowe technologie w służbie wędzarniczej braci! Idziemy do przodu a nie stoimy w miejscu! :)

 

Jakie to nowe technologie??? Kilka kolców i przycisk??? Toż to  metody żywcem z  paleolitu..ale "odziane " w plastik i nierdzewkę :laugh:

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem, to coś niszczy mięso, uwalnia jego soki, a do peklowania całkowicie odpada.

Już lepszym rozwiązaniem jest zwykły domowy tłuczek do mięsa.

 

Ale to tylko moje zdanie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Heniu...  ja tam na tych lekcjach ( o paloeolicie) bywałam.. A kolega chyba robił sobie regularne wagary :D

 

Chyba nauka koleżanki poszła w las  :D

 

A co do przyrządu, to wypowiedzieli się jego użytkownicy, którzy są z niego zadowoleni. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj, drogą kupna nabyłem ten przyrząd.

Chciałbym go wypróbować do peklowania na sucho mięsa. Mój zamysł jest taki: szynkę kroję wzdłuż włókien tak by otrzymać jak najdłuższy płat o grubości ok. 3cm (tak jak obiera się jabłka). Traktuję mięso tym przyrządem i zasypuję solą. Do lodówki na 3dni i codzienne masowanie w worku (oczywiście sterylnym, haha).

Jaką ilość soli dać na 1kg mięsa i czy można dodać zmielone przyprawy (ziele ang., liść laurowy i inne)?

Po peklowaniu zwijam płat i pakuję do siatki i dodatkowo sznuruję. Wędzę i parzę.

 

Macie jakieś uwagi do takiego projektu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szynkę to raczej na mokro się pekluję, ale ....... jak Pan uważasz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja wiem. Ale chcę wypróbować nową metodę, skracającą też znacznie czas peklowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szynkę to raczej na mokro się pekluję,

Szynkę tak, ale 3 cm płaty szynki na szynkę rolowaną bez problemu na sucho - dwie doby i pionier zrobi wyrób szynkowy rolowany . :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A soki poleją się z niej aż miło. Sikacze górą :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego proszę Was o wszelkie sugestie i uwagi, które będę mógł wykorzystać, czy też na co mam zwrócić szczególną uwagę.

Na pewno wypróbuję ten sposób i opiszę, jako prekursor nowych technologii :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.