Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec chlebowy-jak zbudować?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
64 odpowiedzi w tym temacie

#1 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1654 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 27 lut 2007 - 12:15


Zamierzam wybudować nieduży piec chlebowy i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Może ma ktoś gotowy projekt lub namiar na niego w internecie.
Wiem ,że Jarek Zielona Pietruszka ma u siebie taki piec, może podesłałby mi kilka wskazówek jak to wykonać, tylko wskazówki musiałyby być bardzo szczegółowe.
Chciałbym ruszyć jak najszybciej z budową, ponieważ 25 kwietnia moja córka Julka będzie obchodzić roczek i na tą okazję chciałbym upiec w tym piecu prosiaka.
Pozdrawiam Wosiu

#2 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 27 lut 2007 - 12:54

Prosiaka z chleba oczywiście :smile:

#3 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1654 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 27 lut 2007 - 13:16

nie nie z chleba ale wiem że w piecu chlebowym bardzo dobrze piecze się również nieduże prosiaczki nadziane np.kaszą.Są pięknie równo zrumienione i przepieczone tak jak trzeba.

#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 27 lut 2007 - 13:24

Zerknij tu:

http://forum.murator...76deaea209f2a6d

Miro :)

#5 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 27 lut 2007 - 13:24

Mój piec chlebowy jest częścią składową normalnej kuchni z kafli, takiej jaką mają w prawie każdym gospodarstwie wiejskim. Od góry jest normalne palenisko z wkładem do grzania wody. od dołu z prawej strony jest właśnie piec chlebowy. Taki w którym trzeba napalić drewnem, dobrze go rozgrzać i dopiero piec. Z lewej strony u góry jest normalny piekarnik, taki do pieczenia np. ciasta czy mięsa.
Samego wolno stojącego pieca nie posiadam, jeżeli chcesz mogę przedstawić projekt całej kuchni lub części służącej do pieczenia chleba, ale sama ta część nie miałaby wtedy górnej izolacji termicznej, którą właśnie stanowi kuchnia do gotowania potraw. pozdrawiam

#6 oli

oli

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 406 postów
  • MiejscowośćBerzyna

Napisano 27 lut 2007 - 17:33

Mam gdzieś ten artykuł cytowany na forum muratora, jest tam instrukcja budowy pieca, ale takiego jak opisuje jarek_z_p

Jeżeli chcesz, to daj cynk to podeślę na mejla.

#7 jurek52

jurek52

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 143 postów
  • MiejscowośćPoznań-Rosnówko

Napisano 27 lut 2007 - 18:34

Witaj Jarku

Wiem że dużo eksperymentujesz,ale powiedz mi tak naprawdę jaka jest różnica pomiędzy chlebem pieczonym w piecu chlebowym a np.w domu w kuchence elektrycznej.Czy dokonałeś prób organoleptycznych i zauważyłeś jakąś zasadniczą różnicę?
Pytam dlatego ponieważ wybudowanie ekstra pieca chlebowego wiąże się zdużym nakładem środków i pracy.Nie każdego stać na to i to dla 1-go bochenka chleba
ew.2-ch w tygodniu czy m-cu.
Nijak ma się to w stosunku do wędzenia i budowy wędzarni gdzie nakład pracy jest
niewielki w stosunku do efektów /czasem wystarczy beczka/.
W Twoim wypadku masz piec kaflowy /pewnie w spadku bo teraz znależć fachowca
to ho,ho,ho/i to rozwiązuje problem.
Co tak naprawdę myślisz o tym?
pozdrawiam
jurek :???:

#8 Derex

Derex

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 98 postów

Napisano 27 lut 2007 - 21:14

"jaka jest różnica pomiędzy chlebem pieczonym w piecu chlebowym a np.w domu w kuchence elektrycznej.Czy dokonałeś prób organoleptycznych i zauważyłeś jakąś zasadniczą różnicę?"

Jurek52: Jezeli można sie wtrącić to: :smile:
Moim zdaniem chleb pieczony w piecu chlebowym jest przesmakowity. :tongue:
Jeżeli można to oceniać na sposób, jaki wymieniłeś to:
Musisz wiedzieć, że najlepiej można to porównać z np.: gotowanie zupy na piecu drzewno – węglowym i na gazo-elektrycznym. (Niby to samo a nie to samo). :smile:
W piecu gazowo - elektrycznym chleb paruje i wychodzi na wygląd spoko -jednak jest to jak by dusił się w własnym sosie. :wink: A w piecu kaflowym, glinianym to nie dusi się i zapach wchłania z węgla drzewnego, który pozostaje przy wypalaniu go w piecu, (a jak smakują podpłomyki). :tongue: :smile:
W takim piecu pieczono też ciasta drożdżowe, i nie tylko…
:???: Co do oceny organoleptycznej wniosek jest taki?
Sól, woda, zakwas, mąki (ziemniak tarty czasami dodają), w smaku z pieca kaflowego, glinianego minimalnie zauważyć od pieca gazowo –elektrycznego.
Jeżeli zaś chodzi o wygląd to można samemu uformować chleb podłużny, okrągły, foremkowy.. :smile:
Chleby dawniej to pieczono okrągłe (w domach) i duże do takiego pieca dawano 4-8 bochenków, w zależności od wielkości pieca i chleba.
Z pieca kaflowego, termin spożycia chleba jest dłuższy niż z gazowo-elektrycznego to jest pewne.
Wniosek, jaki mi się narzuca do oceny w pieczeniu chleba- niech mi będzie wolno napisać:
Gdy już upieczony chlebek został i pora była wyciągnąć z pieca chlebowego, to czekanie zdałoby się wiecznością, zapach koił smak łaknienia aż ślinka leciała, aby pochłonąć na gorąco. :tongue: :smile:
Jednak, gdy przyszła ta chwila to kromka z swojskim masłem, śmietaną, lub własnej produkcji wyrobami niech się schowa wszystko, co… :smile:
Jeżeli ktoś chce piec chleb od przypadku do przypadku to nie musi budować pieca chlebowego.
Wystarczy piec gazowy, elektryczny ….(Wiadomo nam, że wiążą się z tym duże koszta i dobrego zduna szukać z świecą..). :smile:

#9 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1654 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 28 lut 2007 - 11:33

Zadając pytanie na temat budowy pieca chleba, chodziło mi o techniczne rozwiązanie sprawy. Może wytłumaczę na czym polega problem. W zeszłym miesiącu wybudowałem sobie wędzarnię, która znajduje się w pomieszczeniu przeznaczonym na przyszłą kotłownię.
Wymiary tej wędzarni to 1,8m długości i 1m szerokości, podłączona jest do komina w którym jest szyber. Jako, że w tym pomieszczeniu nie ma jeszcze wylanej wylewki , kanał dymowy wkopany jest w ziemię a palenisko zrobione jest z bębna do pralki automatycznej. Kanał dymowy wykonany jest z cegły szamotowej i szamotu i w nim też jest zamontowany szyber. Kanał dymowy jest długości ok 1,4m. Pomyślałem sobie ,że nad kanałem lub w miejscu kanału pomiędzy paleniskiem a wędzarnią mógłbym wymurować piec chlebowy , który byłby ogrzewany ogniem z paleniska. Można byłoby "upiec dwie pieczenie na jednym ogniu" tzn. w czasie wędzenia można by wykorzystać piec chlebowy do upieczenia chleba, ciast lub takiego prosiaczka jakiego mam zamiar zrobić córce na pierwsze urodziny.
Nie wiem tylko jak poprowadzić tzw. cug przez ten piec chlebowy ,żeby nie stracić na cugu w wędzarni i na uzyskaniu odpowiednich temperatur w wędzarni. Zaznaczam ,że komin przy którym wybudowana jest wędzarnia(towar ładuje się do niej od góry i przykrywa deskami) jest dość wysoki ma ponad dwa piętra wysokości więc cug jest w nim bardzo dobry. Może ktoś z was jest technicznie uzdolniony i pomoże mi rozwiązać ten problem ,jeśli byłyby jeszcze jakieś niejasności co do mojego pomysłu to proszę o pytania, mogę udostępnić swoją skrzynkę, adres Ad.Albertus@neostrada.pl
Za wszelki pomysły i podpowiedzi z góry dziękuję
Pozdrawiam Wosiu

#10 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 28 lut 2007 - 12:22

Jurek52 napisał

W Twoim wypadku masz piec kaflowy /pewnie w spadku bo teraz znależć fachowca
to ho,ho,ho/i to rozwiązuje problem.

Nie dostałem pieca w spadku, lecz został zbudowany w zeszłym roku od nowa. Pisałem o tym wcześniej. Fachowca szukałem 3,5 roku. W końcu znalazłem. Facet ma 74 lata. A że wiek już dość poważny i ręce i kondycja już nie te, to wyszło na to, ze on dyrygował, a ja grałem.
Co do smaku chleba pieczonego w piecu chlebowym, a w piecyku gazowym, czy elektrycznym, to jest to tak, jak jechać maluchem, albo mercedesem ( chociaż oba mają tą samą klasę bezpieczeństwa - strefa zgniotu kończy się na silniku :grin: ). Po podsypaniu otrąb i podłożeniu liści chrzanowych, czy pędów tataraku wychodzi bajka nie chleb. Można zapukać i zadzwoni jak dzwon. Smak jest nieporównywalny. To tak jakby wędzić płynem, albo w wędzarni. pozdrawiam.

#11 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 28 lut 2007 - 13:30

Wosiu ,chyba coś nie tak Ci sie wydaje .Widziałem taki piec chlebowy zwany w naszym regionie sabatnikiem ,w którym pali się drewnem /suche, długie sosnowe polana/ następnie wymiata się popiół i resztki ognia miotłą najlepiej zrobioną z żarnowca i dopiero wkładało się na łopacie bochny chleba a można było po jakimś czasie wkładać brytfannę z ciastem. Piec zbudowany był we wnątrz łukowo z cegły szamotowej i spód pieca też był ceglany.Tak jak napisał Jarek Z.P. znzleść teraż zduna ,który by postawiłtaki piec to jak trafić 6 w LOTO ,już niema fachowców a szkoda bo też mam ochotę na taki.

#12 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 28 lut 2007 - 13:36

Soory zapomnałem dopisać ,ze to taka sama forma jak piec Jarka.Z P. a więc od góry normalna kuchnia z fajerkami a zboku na poziomie posadzki drzwiczki do sabatnika ,no i oczywiście osobny szyber.I znów przypomniałem sobie zapach i smak takiego chleba , będę się teraz męczył :grin:

#13 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1654 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 28 lut 2007 - 14:35

Ja tylko kombinuje czy by nie można wykorzystać miejsca i mocy grzejnej.Może nie byłby to typowy piec chlebowy ale działałby na zasadzie piekarnika w piecu kaflowym,rozgrzewany gorącem z paleniska wędzarni.Trzeba tylko odpowiednio skierować i poprowadzić to gorąco przez ten piec , aby dobrze rozgrzał komorę piekarnika ale nie za dużo żeby nie przypalało.

#14 anem5

anem5

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćOstrowiec Św.

Napisano 20 paź 2007 - 16:12

Potwierdzam nie można nawet porównywać chleba z pieca chlebowego do tego z piekarnika :rolleyes: na liściu co prawda jeszcze nie próbowałem ale o tym słyszałem. I przy najbliższym pieczeniu za tydzień spróbuje. Pozdrawiam

#15 wiesia

wiesia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 109 postów
  • Miejscowośćlubelskie

Napisano 20 paź 2007 - 17:33

Piekę chleb w piecu chlebowym, próbowałam na lisciu kapusty, ale wole podsypac otrebami.Mozna uformowac różne kształty- okrągły, podłużny. Jest lepszy , anizli pieczony w blaszkach.

#16 jewo

jewo

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 154 postów
  • MiejscowośćBrodnica

Napisano 06 lis 2007 - 08:11

wosiu, zbudowałeś ten piec?

#17 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1654 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 06 lis 2007 - 15:48

Niestety nie ale nadal szukam pomysłu.
Pzdr.Wosiu

#18 italodisco

italodisco

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 191 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 19 kwi 2008 - 07:47

Witaj Wosiu temat ucichł , a ja również przymierzam sie do budowy pieca chlebowego w którym również muszę upiec prosiaka. po tygodniach przeglądania netu wiem aby bardzo długo trzymal temp. musi być kopuła bardzo gruba z gliny.
czy ktos mógłby mi podać wymiary średnie takich prosiaków około 15 - 25 kg abym zrobił wystarczająco długą komorę , nastepny problem to czy robic piec z kominem czy bez - bez komina kopci scianki, z kominem szybciej traci ciepło.
Proszę kontynuujmy ten temat .

#19 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 19 kwi 2008 - 08:38

nastepny problem to czy robic piec z kominem czy bez - bez komina kopci scianki, z kominem szybciej traci ciepło.

Jeśli w kominie założysz szuberek (nie wiem jaką ma to poprawną nazwę). Jast to taka blacha zasłaniająca światło komina. Możesz po wypaleniu zasłonić komin i nie będziesz miał tak szybkiego wychładzania komory.
Pzdr.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 19 kwi 2008 - 09:16

Co do pieca chlebowego można się pokusić na http://piece-chlebow...st.pl/index.htm :wink:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych