Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec chlebowy-jak zbudować?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
64 odpowiedzi w tym temacie

#21 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1641 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 19 kwi 2008 - 10:05

Jezzzzzuuuu ja o takim marzę to jest to czego chcę,ale 15000tys minimum.Muszę być baaaaaaardzo grzeczny to może na jakąś rocznicę rodzinka się zrzuci.
Pzdr.Wosiu

#22 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 19 kwi 2008 - 10:12

Andyandy

Co do pieca chlebowego można się pokusić na

tylko te 15000 zł :shock: za piec to chyba drobiazg :wink:

#23 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1641 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 19 kwi 2008 - 11:56

zobaczcie to fajnie pokazane tu można coś podpatrzeć http://heatkit.com/html/bakeov16.htm oczywiści nie musi być taki duży.
Pzdr.Wosiu

#24 italodisco

italodisco

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 191 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 19 kwi 2008 - 12:50

Co do pieca chlebowego można się pokusić na http://piece-chlebow...st.pl/index.htm :wink:


no tak tylko w tej komorze na zdjeciu to jeszcze nic nie było pieczone scianki bielutkie pachną nowościa a tu w środku taki okaz włożony.
po drugie widać ze komin jest za daleko , przy wypalaniu kopci front sciany i taką olbrzymią komorę wygrzać to też problem. dlatego pytam jaką dł i szer . ma taki prosiak 20 - 25 kg. yby wszedł na styk

#25 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1641 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 19 kwi 2008 - 13:02

no tak tylko w tej komorze na zdjeciu to jeszcze nic nie było pieczone scianki bielutkie pachną nowościa a tu w środku taki okaz włożony.
po drugie widać ze komin jest za daleko , przy wypalaniu kopci front sciany

Jeśli nie było pieczone i wypalane to dlaczego front ściany jest okopcony ????
Pzdr.Wosiu

#26 italodisco

italodisco

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 191 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 19 kwi 2008 - 13:11

po rozmowach z murarzami i ze zdunami zdecydowałem zże piec wybuduję sam, z samej szamotki to oni mogą sobie budować piec do pizzy

#27 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 19 kwi 2008 - 14:46

Podobno najlepszym budulcem są polne kamienie /,mniej więcej jednakowe ,/ długo trzymają temperaturę

#28 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 19 kwi 2008 - 16:28

Na "łajbie" miałem piec węglowy do gotowania i pieczenia. Zwykły żeliwniak jakich pełno jeszcze na wioskach tz "Westwalka" Przy kanale dymnym była dospawana komora blaszana wyłożona cegła, bo szmotki juz dawno nie było. Chleb wychodził super i wspaniałe ciasta. Może to nie wyglądało efektownie, ale chlebek był pyszny. Fakt, że zdięcia z reklamy były robione na wygaszonym piecu. Nie oto mi chodziło i nie te 15000 tylko o samą wielkość komory do pieczenia całej świnki i innych wsadów bo otym była mowa w postach. Parowozy też są długie i mają niskie kominy. :grin:

#29 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 19 kwi 2008 - 17:24

Parowozy też są długie i mają niskie kominy.

Andy jak zapewne wiesz w maszynie parowej czynnikiem wspomagającym cug jest rozpręzona para skierowana w komin.

do italodisco
komora 40cm x40 x100 cm Ci wystarczy na prosiaka jak chcesz mieć na styk
Pozdrawiam JAsiu

#30 Raulo

Raulo

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 268 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 23 cze 2008 - 23:58

Dla szukających inspiracji do budowy pieca polecam ten link http://heatkit.com/html/bakeoven.htm
Bardzo duża ilość linków do piecy.
Ja obecnie jestem na etapie poszukiwania Zduna, który wykonałby coś takiego dla mnie.

#31 italodisco

italodisco

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 191 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 24 cze 2008 - 03:33

Co sądzicie o takich nowoczesnych zamiennikach ?
http://www.cebudkomi...id=47&pppkid=87

Obiecują 12 godzin tzn że duży prosiak byłby upieczony

Pozdrawiam Paweł

#32 Raulo

Raulo

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 268 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 25 cze 2008 - 01:35

Mam jedno pytanie do znawców.
Czy piec chlebowy bezwzględnie musi posiadać komin czy można go sobie odpuścić ?
Pytam, ponieważ chcę zbudowac piec a nad nim grill i komin będzie mi przeszkadzał w wykonaniu projektu.
Tak on mniejwięcej wygląda :

Dołączona grafika

#33 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 25 cze 2008 - 06:04

Raulo zaznaczam ,nie znam się na piecach chlebowych.
Ale czy gril musi być przelotowy (bez tylnej scianki)? bo jeśli nie to postaw komin
z tyłu pieca, a jeśli ma być przelotowy to pomyśl nad kominem z boku całości
Ps1. komin raczej musi być w wędzarni np. beczkowej mamy palenisko kanałi beczkę która służy za komin
Ps2. z kominem to będzie miało ciekawszy wygląd bo to coś przedstawił na rycinie
to tak jakoś nie dokonczone
Pozdrawiam serdecznie Jasiu

#34 Raulo

Raulo

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 268 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 25 cze 2008 - 06:14

Oczywiście z tyłu jest ściana.
A komin nie bardzo mogę zrobić, ponieważ to będzie stało w sąsiedztwie domu (30cm) od niego i w takim układzie komin musiałby mieć wys. min 7 m od powierzchni ziemi aby wystawał nad dach budynku.

Dziś całą noc szukałem w internecie info o piecach i ich budowie.
Prawdopodobnie jeśli dostanę suchą glinę wezmę się za coś takiego, bardzo mi się podoba.

http://dom.gazeta.pl...79,4499189.html

Klikając na zdjęcie mamy cały proces budowy.

#35 Lech3

Lech3

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 05 lip 2008 - 16:21

A ja właśnie jestem po oczyszczeniu takiego pieca .
Nie był używany od ponad dwudziestu lat .
Po usunięciu śmieci w nim zalegających rozpaliłem ogień i :lol: pali się .
Nie bardzo wiem jakie są przepisy , szczególnie na chlebek a i ciasto drożdżowe też .
Czy ktoś z was zna takowe ? :rolleyes:

#36 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 05 lip 2008 - 17:09

Nie bardzo wiem jakie są przepisy , szczególnie na chlebek a i ciasto drożdżowe też .
Czy ktoś z was zna takowe ?


http://www.wedlinydo...es.php?topic=62

Pozdrawiam.

#37 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9273 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 lip 2008 - 21:13

A ja właśnie jestem po oczyszczeniu takiego pieca .
Nie był używany od ponad dwudziestu lat .

Zrób zdjęcia i pochwal sie piecem.

#38 Lech3

Lech3

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 05 lip 2008 - 22:01

Właśnie zdechł mi cyfrak :cry: . Jak kupię nowy to zamieszczę :lol: Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Właśnie nabyłem nowy sprzęt foto i oto zdjęcia :grin:
A po za tym właśnie rośnie ciasto na pierwszy chlebuś , ale ten pierwszy zrobimy chyba w piekarniku , bo aby nagrzać ten piec trzeba spalić w nim taczkę drewna .

#39 dimas81

dimas81

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćZębowo

Napisano 11 lip 2008 - 17:17

Witam jestem piekarzem ekologicznym rolnikiem wypiekam chleb w piecu opalanym drewnem mam juz troche osiagniec w tym zapraszam na www.dimas81.bloog.pl :grin:

#40 dimas81

dimas81

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćZębowo

Napisano 11 lip 2008 - 17:29

Czy piec chlebowy bezwzględnie musi posiadać komin czy można go sobie odpuścić ?

Komin moze byc styłu pieca wiec nie bedzie przeszkadzał ja tak mam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych