Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Piec chlebowy-jak zbudować?
#21
Napisano 19 kwi 2008 - 10:05
Pzdr.Wosiu
#22
Napisano 19 kwi 2008 - 10:12
tylko te 15000 zł :shock: za piec to chyba drobiazg :wink:Co do pieca chlebowego można się pokusić na
#23
Napisano 19 kwi 2008 - 11:56
Pzdr.Wosiu
#24
Napisano 19 kwi 2008 - 12:50
Co do pieca chlebowego można się pokusić na http://piece-chlebow...st.pl/index.htm :wink:
no tak tylko w tej komorze na zdjeciu to jeszcze nic nie było pieczone scianki bielutkie pachną nowościa a tu w środku taki okaz włożony.
po drugie widać ze komin jest za daleko , przy wypalaniu kopci front sciany i taką olbrzymią komorę wygrzać to też problem. dlatego pytam jaką dł i szer . ma taki prosiak 20 - 25 kg. yby wszedł na styk
#25
Napisano 19 kwi 2008 - 13:02
Jeśli nie było pieczone i wypalane to dlaczego front ściany jest okopcony ????no tak tylko w tej komorze na zdjeciu to jeszcze nic nie było pieczone scianki bielutkie pachną nowościa a tu w środku taki okaz włożony.
po drugie widać ze komin jest za daleko , przy wypalaniu kopci front sciany
Pzdr.Wosiu
#26
Napisano 19 kwi 2008 - 13:11
#27
Napisano 19 kwi 2008 - 14:46
#28
Napisano 19 kwi 2008 - 16:28
#29
Napisano 19 kwi 2008 - 17:24
Andy jak zapewne wiesz w maszynie parowej czynnikiem wspomagającym cug jest rozpręzona para skierowana w komin.Parowozy też są długie i mają niskie kominy.
do italodisco
komora 40cm x40 x100 cm Ci wystarczy na prosiaka jak chcesz mieć na styk
Pozdrawiam JAsiu
#30
Napisano 23 cze 2008 - 23:58
Bardzo duża ilość linków do piecy.
Ja obecnie jestem na etapie poszukiwania Zduna, który wykonałby coś takiego dla mnie.
#31
Napisano 24 cze 2008 - 03:33
http://www.cebudkomi...id=47&pppkid=87
Obiecują 12 godzin tzn że duży prosiak byłby upieczony
Pozdrawiam Paweł
#33
Napisano 25 cze 2008 - 06:04
Ale czy gril musi być przelotowy (bez tylnej scianki)? bo jeśli nie to postaw komin
z tyłu pieca, a jeśli ma być przelotowy to pomyśl nad kominem z boku całości
Ps1. komin raczej musi być w wędzarni np. beczkowej mamy palenisko kanałi beczkę która służy za komin
Ps2. z kominem to będzie miało ciekawszy wygląd bo to coś przedstawił na rycinie
to tak jakoś nie dokonczone
Pozdrawiam serdecznie Jasiu
#34
Napisano 25 cze 2008 - 06:14
A komin nie bardzo mogę zrobić, ponieważ to będzie stało w sąsiedztwie domu (30cm) od niego i w takim układzie komin musiałby mieć wys. min 7 m od powierzchni ziemi aby wystawał nad dach budynku.
Dziś całą noc szukałem w internecie info o piecach i ich budowie.
Prawdopodobnie jeśli dostanę suchą glinę wezmę się za coś takiego, bardzo mi się podoba.
http://dom.gazeta.pl...79,4499189.html
Klikając na zdjęcie mamy cały proces budowy.
#35
Napisano 05 lip 2008 - 16:21
Nie był używany od ponad dwudziestu lat .
Po usunięciu śmieci w nim zalegających rozpaliłem ogień i :lol: pali się .
Nie bardzo wiem jakie są przepisy , szczególnie na chlebek a i ciasto drożdżowe też .
Czy ktoś z was zna takowe ? :rolleyes:
#36
Napisano 05 lip 2008 - 17:09
Nie bardzo wiem jakie są przepisy , szczególnie na chlebek a i ciasto drożdżowe też .
Czy ktoś z was zna takowe ?
http://www.wedlinydo...es.php?topic=62
Pozdrawiam.
#37
Napisano 05 lip 2008 - 21:13
Zrób zdjęcia i pochwal sie piecem.A ja właśnie jestem po oczyszczeniu takiego pieca .
Nie był używany od ponad dwudziestu lat .
#38
Napisano 05 lip 2008 - 22:01





Właśnie nabyłem nowy sprzęt foto i oto zdjęcia :grin:
A po za tym właśnie rośnie ciasto na pierwszy chlebuś , ale ten pierwszy zrobimy chyba w piekarniku , bo aby nagrzać ten piec trzeba spalić w nim taczkę drewna .
#39
Napisano 11 lip 2008 - 17:17
#40
Napisano 11 lip 2008 - 17:29
Komin moze byc styłu pieca wiec nie bedzie przeszkadzał ja tak mamCzy piec chlebowy bezwzględnie musi posiadać komin czy można go sobie odpuścić ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych