Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec chlebowy-jak zbudować?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
64 odpowiedzi w tym temacie

#61 Markus

Markus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćOPO

Napisano 05 cze 2009 - 12:31

Witam -

jestem przed realizacją projektu wędzarni łączącego 3 w jednym.
Piec chlebowy zamierzam wyłożyć szamotką i dodatkowo warstwą gliny z polnymi kamieniami tylko nie wiem czy zastosować jedną komorę w piecu z bezpośrednim wyjściem spalin do komina czy ciąg spalinowy zrobić jak w starych wiejskich piecach w formie odwróconego o 90 stopi "U". / czymuś to służyło - czy nie ma różnicy?/

#62 salvado

salvado

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 05 cze 2009 - 13:34

Markus,
nie tak dawno trochę się gadało na ten temat. Zerknij tutaj:
https://wedlinydomow...opic.php?t=2589

#63 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 05 cze 2009 - 13:47

W czasie pobytu w Brennej mieliśmy okazję skosztować chleba i różniste mięska z pieca chlebowego . Wiem ,że Kempes zrobił kilka zdjęć Tadziu , liczymy na Ciebie .

#64 Markus

Markus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćOPO

Napisano 06 cze 2009 - 16:25

Dzięki Salvado - czytałem.
Skrótowe wiadomości nie służą komunikacji. Dedukuję sobie / aczkolwiek jeszcze poszukam w polecanych przez Maxell`a pozycjach książkowych /, że zbytniej różnicy nie ma - bo przecież jednokomorowe piece spotyka się na np. Bliskim Wschodzie i u nas np. w konstrukcjach przeplatana wiklina + glina , czy zwykłe murowane. Jednak w przypadku łamanego ciągu / U / wydaje mi się, że zgarnięty na tył żar jeszcze "pracuje" i z kumulacją cieplną prowadzi do dłuższego utrzymania temperatury. Taka wiara w mądrość naszych przodków .....
A rozterka moja jest przed wzięcim kielni do ręki - później po " ptakach" :)

Pzdr.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#65 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1792 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 08 cze 2009 - 09:34

Witam, poniżej góralski piec chlebowy z Brennej :lol:
Dołączona grafika Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych