Witam -
jestem przed realizacją projektu wędzarni łączącego 3 w jednym.
Piec chlebowy zamierzam wyłożyć szamotką i dodatkowo warstwą gliny z polnymi kamieniami tylko nie wiem czy zastosować jedną komorę w piecu z bezpośrednim wyjściem spalin do komina czy ciąg spalinowy zrobić jak w starych wiejskich piecach w formie odwróconego o 90 stopi "U". / czymuś to służyło - czy nie ma różnicy?/
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.
To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!
To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Piec chlebowy-jak zbudować?
Rozpoczęty przez
wosiu
, 27 lut 2007 12:15
64 odpowiedzi w tym temacie
#61
Napisano 05 cze 2009 - 12:31
#62
Napisano 05 cze 2009 - 13:34
Markus,
nie tak dawno trochę się gadało na ten temat. Zerknij tutaj:
https://wedlinydomow...opic.php?t=2589
nie tak dawno trochę się gadało na ten temat. Zerknij tutaj:
https://wedlinydomow...opic.php?t=2589
#63
Napisano 05 cze 2009 - 13:47
W czasie pobytu w Brennej mieliśmy okazję skosztować chleba i różniste mięska z pieca chlebowego . Wiem ,że Kempes zrobił kilka zdjęć Tadziu , liczymy na Ciebie .
#64
Napisano 06 cze 2009 - 16:25
Dzięki Salvado - czytałem.
Skrótowe wiadomości nie służą komunikacji. Dedukuję sobie / aczkolwiek jeszcze poszukam w polecanych przez Maxell`a pozycjach książkowych /, że zbytniej różnicy nie ma - bo przecież jednokomorowe piece spotyka się na np. Bliskim Wschodzie i u nas np. w konstrukcjach przeplatana wiklina + glina , czy zwykłe murowane. Jednak w przypadku łamanego ciągu / U / wydaje mi się, że zgarnięty na tył żar jeszcze "pracuje" i z kumulacją cieplną prowadzi do dłuższego utrzymania temperatury. Taka wiara w mądrość naszych przodków .....
A rozterka moja jest przed wzięcim kielni do ręki - później po " ptakach"
Pzdr.
Skrótowe wiadomości nie służą komunikacji. Dedukuję sobie / aczkolwiek jeszcze poszukam w polecanych przez Maxell`a pozycjach książkowych /, że zbytniej różnicy nie ma - bo przecież jednokomorowe piece spotyka się na np. Bliskim Wschodzie i u nas np. w konstrukcjach przeplatana wiklina + glina , czy zwykłe murowane. Jednak w przypadku łamanego ciągu / U / wydaje mi się, że zgarnięty na tył żar jeszcze "pracuje" i z kumulacją cieplną prowadzi do dłuższego utrzymania temperatury. Taka wiara w mądrość naszych przodków .....
A rozterka moja jest przed wzięcim kielni do ręki - później po " ptakach"

Pzdr.
Sponsor
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych