Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moja pierwsza kaszanka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pools

Pools

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1021 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 08 lis 2011 - 23:00

Moja pierwsza kaszanka, przepis kombinowany, różne przepisy zaadoptowane do posiadanych surowców.
Zakupione surowce. Do kaszanki została użyta część. Reszta poszła na salceson czarny. Większe kawałki poporcjowałem, coby w garnku lepiej sie ułozyły. Dodawałem tylko kaszę gryczaną. Na zdjęciu jedno serce i jeden ozorek, ale miałem tego po 2 sztuki.
Dołączona grafika

Surowiec po ugotowaniu.( Bez wątróbki, ktorą sparzyłem oddzielnie). Serca i ozorki też gotowałem oddzielnie.
Dołączona grafika

Mięso posortowane i pokrojone. Ozorki, Serca, wątróbka w kostkę, mięso do zmielenia, tłuszcz i skorki do zmielenia.
Dołączona grafika

Kasza (350g) i rosół (600 ml) do jej parzenia. Pokrojeone w kostkę, serce (100 g), ozorek (100g), wątróbka (70g), mięso (200g, zmielone na 4), tłuszcz i skórki (150g, zmielone na 2), krew (krew suszona 46g, melakserem rozrobiona w 250 ml rosołu, w czasie miksowania dodałem 40 g cebuli) Przyprawy: sól 25g, pieprz 3g, majeranek 3g.
Dołączona grafika

Towar gotowy do mieszania
Dołączona grafika

Wszystko dokładnie wymieszane
Dołączona grafika

Nadziane w jelita 26/28
Dołączona grafika

Parzenie w 78 st. C 25 minut
Dołączona grafika

Studzenie, później kiszka wisiała na balkonie.
Dołączona grafika

Wyrób gotowy. Zdjęcie było robione kilka dni po produkcji i kaszanka zdążyła nieco przyschnąć. Kaszanka mogła by być nieco bardziej słona i pikantna. Następnym razem dam też mniej surowca krojonego w kostkę. Pozatym, niebo w gębie :-) Rewelacyjna zarowno na zimno jak i podsmażona z cebulką. Z produkcji czarnego niestety zdjęć nie mam.
Dołączona grafika

#2 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 08 lis 2011 - 23:13

:grin: :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap:

#3 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 08 lis 2011 - 23:23

Wyrób gotowy.

:clap: :thumbsup: :clap: :clap:
:grin:

#4 tompi

tompi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćSosnowiec

Napisano 08 lis 2011 - 23:25

Wygląda smacznie, chociaż ja osobiście wolę drobniejszą kaszę w kaszance, ale smaka narobiłeś :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

#5 Pools

Pools

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1021 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 08 lis 2011 - 23:34

chociaż ja osobiście wolę drobniejszą kaszę


A jak uzyskać tą drobniejszą kaszę? Są do kupienia różne wielkości kaszy gryczanej ?

#6 tompi

tompi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćSosnowiec

Napisano 08 lis 2011 - 23:44

nie wiem jak z kaszą gryczaną, ja robiłem z jęczmienną.

#7 tomaj77

tomaj77

    Pasjonat

  • 544 postów
  • MiejscowośćKoziegłowy k/ Poznania

Napisano 09 lis 2011 - 10:42

chociaż ja osobiście wolę drobniejszą kaszę


A jak uzyskać tą drobniejszą kaszę? Są do kupienia różne wielkości kaszy gryczanej ?


Ja co prawda robiłem raz kaszankę chwilę po zarejestrowaniu na tej zacnej stronie Do kaszanki zakupiłem" kaszę wiejską "w tesco Zresztą nie tylko w tym markecie występuje byle miała wspomnianą nazwę
A twoja kaszanka :clap: parce lizać i z podrobami :thumbsup: :thumbsup: ja teraz też zrobie tylko muszę dwa rodzaje domownicy mają inne gusta

#8 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12475 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 09 lis 2011 - 11:23

Są do kupienia różne wielkości kaszy gryczanej ?



To co ja wiem to nie ma . Jest tylko naturalna- biała i prażona - brązowa . Tylko jęczmienna ma 2-3 rodzaje granulacji . :smile:



Pozdrawiam

#9 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 09 lis 2011 - 14:00

Na produkcji kaszanki się nie znam, ale na naszej stronie są DODATKI POCHODZENIA ROŚLINNEGO napisano:

Do produkcji kaszanek bywa używana kasza gryczana nie prażona cała i łamana.

A wcześniej jest:

Kasza gryczana cała - Wielkość cząstek - od. 2 do 3,5 mm.
Kasza gryczana łamana - Wielkość cząstek - od 1,0 do 2,25 mm.
Kasza krakowska (radomska) - ma cząstki wielkości 1- 1,6 mm

PS
Na tej stronie jest błąd DODATKI POCHOPDZENIA ROŚLINNEGO

#10 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2601 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 09 lis 2011 - 18:42

Moja pierwsza kaszanka,

:clap: :clap: :thumbsup: :clap: :clap: :thumbsup: :clap: :clap: :thumbsup: :clap: :clap:

#11 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2170 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 09 lis 2011 - 19:35

Pools bogata kaszanka :clap: :thumbsup:

#12 DARIOPS

DARIOPS

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 83 postów
  • MiejscowośćPiekary Śl.

Napisano 09 lis 2011 - 19:45

Smaku narobiłeś. :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

#13 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3324 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 09 lis 2011 - 21:56

Kaszanka super , ale od dawna "chodzi" za mną czarny salceson z kawałkami słoniny .
Czy w Twoim wyrobie salcesonu jest kasza gruba , czy manna ? Bo za wygląd to 5 z - (minus za to że za mało "bieli " i dla tego tak się nierównomiernie rozłożyła ) . :thumbsup: :clap:

#14 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4099 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 09 lis 2011 - 22:51

Pools, Gratulacje.

#15 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 09 lis 2011 - 23:51

Henio, rzeczywiście można było te kosteczki pomniejszyć, aby "więcej" ich było, a może i troszkę dodać? Ale co prawda, to prawda, salcesonu to bym wciągnął, tak na bułeczkę z masełkiem, plasterek, i musztardka na górę ..... mniam, mniam :)

#16 Pools

Pools

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1021 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 lis 2011 - 00:02

Czy w Twoim wyrobie salcesonu jest kasza gruba , czy manna ?

Kasza manna.
Faktycznie w tym kawałku Czarnego jakoś tak się ułożyły te kostki. W pozostałych batonach wyglądało to zdecydowanie lepiej, bardziej równomiernie rozłożone i więcej ich było. Niestety, w momencie robienia zdjęcia ostał mi się tylko ten jeden. Recepturą wyjściową był Czarny ze strony głównej. Zamiast podgardla dałem słoninę.
Tak na marginesie, fotka do tego czarnego na stronie głównej przedstawia raczej salceson ozorkowy, a nie czarny.

[size=9][ Dodano: Czw 10 Lis, 2011 00:10 ][/size]

A wcześniej jest:
Cytat:
Kasza gryczana cała - Wielkość cząstek - od. 2 do 3,5 mm.
Kasza gryczana łamana - Wielkość cząstek - od 1,0 do 2,25 mm.
Kasza krakowska (radomska) - ma cząstki wielkości 1- 1,6 mm

Faktycznie, teraz kojarzę, na szkoleniu w SDM były robione żymloki i chyba tam była dawana kasza łamana. Na razie mam zwykłej kaszy 3 kg i muszę ją zużyć, ale na pewno kiedyś zrobię z taka łamaną, też bym wolał mniejsze oka kaszy :-)

#17 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 10 lis 2011 - 22:54

:grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Zjadłbym se.

#18 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 11 lis 2011 - 01:03

krew suszona 46g, melakserem rozrobiona w 250 ml rosołu

Też od jakiegoś czasu myslę o zakupie krwi suszonej... masz jakieś porównanie "smakowo" czy jest jakas róznica z krwia świeżą ? Kaszanka pierwsza klasa... marzy mi sie taka swoja... ech... a jeszcze podsmażona na patelni... :mellow:

#19 przemek1978

przemek1978

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 533 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 11 lis 2011 - 01:12

czy jest jakas róznica z krwia świeżą

jak dla mnie tylko świeża krew suszona całkowicie zmienia smak

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Agga

Agga

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 11 lis 2011 - 06:57

U mnie ze świeżą krwią nie ma problemu. Idę do pobliskiej masarni ze słoikiem i mam na poczekaniu. :grin: :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych