Pools Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Listopada 2011 Moja pierwsza kaszanka, przepis kombinowany, różne przepisy zaadoptowane do posiadanych surowców. Zakupione surowce. Do kaszanki została użyta część. Reszta poszła na salceson czarny. Większe kawałki poporcjowałem, coby w garnku lepiej sie ułozyły. Dodawałem tylko kaszę gryczaną. Na zdjęciu jedno serce i jeden ozorek, ale miałem tego po 2 sztuki. Surowiec po ugotowaniu.( Bez wątróbki, ktorą sparzyłem oddzielnie). Serca i ozorki też gotowałem oddzielnie. Mięso posortowane i pokrojone. Ozorki, Serca, wątróbka w kostkę, mięso do zmielenia, tłuszcz i skorki do zmielenia. Kasza (350g) i rosół (600 ml) do jej parzenia. Pokrojeone w kostkę, serce (100 g), ozorek (100g), wątróbka (70g), mięso (200g, zmielone na 4), tłuszcz i skórki (150g, zmielone na 2), krew (krew suszona 46g, melakserem rozrobiona w 250 ml rosołu, w czasie miksowania dodałem 40 g cebuli) Przyprawy: sól 25g, pieprz 3g, majeranek 3g. Towar gotowy do mieszania Wszystko dokładnie wymieszane Nadziane w jelita 26/28 Parzenie w 78 st. C 25 minut Studzenie, później kiszka wisiała na balkonie. Wyrób gotowy. Zdjęcie było robione kilka dni po produkcji i kaszanka zdążyła nieco przyschnąć. Kaszanka mogła by być nieco bardziej słona i pikantna. Następnym razem dam też mniej surowca krojonego w kostkę. Pozatym, niebo w gębie :-) Rewelacyjna zarowno na zimno jak i podsmażona z cebulką. Z produkcji czarnego niestety zdjęć nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Listopada 2011 :grin: :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Listopada 2011 Wyrób gotowy. :clap: :thumbsup: :clap: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Listopada 2011 Wygląda smacznie, chociaż ja osobiście wolę drobniejszą kaszę w kaszance, ale smaka narobiłeś :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Listopada 2011 chociaż ja osobiście wolę drobniejszą kaszę A jak uzyskać tą drobniejszą kaszę? Są do kupienia różne wielkości kaszy gryczanej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Listopada 2011 nie wiem jak z kaszą gryczaną, ja robiłem z jęczmienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Listopada 2011 chociaż ja osobiście wolę drobniejszą kaszę A jak uzyskać tą drobniejszą kaszę? Są do kupienia różne wielkości kaszy gryczanej ? Ja co prawda robiłem raz kaszankę chwilę po zarejestrowaniu na tej zacnej stronie Do kaszanki zakupiłem" kaszę wiejską "w tesco Zresztą nie tylko w tym markecie występuje byle miała wspomnianą nazwę A twoja kaszanka :clap: parce lizać i z podrobami :thumbsup: :thumbsup: ja teraz też zrobie tylko muszę dwa rodzaje domownicy mają inne gusta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Listopada 2011 Są do kupienia różne wielkości kaszy gryczanej ? To co ja wiem to nie ma . Jest tylko naturalna- biała i prażona - brązowa . Tylko jęczmienna ma 2-3 rodzaje granulacji . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Listopada 2011 Na produkcji kaszanki się nie znam, ale na naszej stronie są DODATKI POCHODZENIA ROŚLINNEGO napisano: Do produkcji kaszanek bywa używana kasza gryczana nie prażona cała i łamana.A wcześniej jest:Kasza gryczana cała - Wielkość cząstek - od. 2 do 3,5 mm. Kasza gryczana łamana - Wielkość cząstek - od 1,0 do 2,25 mm. Kasza krakowska (radomska) - ma cząstki wielkości 1- 1,6 mmPS Na tej stronie jest błąd DODATKI POCHOPDZENIA ROŚLINNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Listopada 2011 Moja pierwsza kaszanka, :clap: :clap: :thumbsup: :clap: :clap: :thumbsup: :clap: :clap: :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Listopada 2011 Pools bogata kaszanka :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Listopada 2011 Smaku narobiłeś. :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Listopada 2011 Kaszanka super , ale od dawna "chodzi" za mną czarny salceson z kawałkami słoniny .Czy w Twoim wyrobie salcesonu jest kasza gruba , czy manna ? Bo za wygląd to 5 z - (minus za to że za mało "bieli " i dla tego tak się nierównomiernie rozłożyła ) . :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Listopada 2011 Pools, Gratulacje. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Listopada 2011 Henio, rzeczywiście można było te kosteczki pomniejszyć, aby "więcej" ich było, a może i troszkę dodać? Ale co prawda, to prawda, salcesonu to bym wciągnął, tak na bułeczkę z masełkiem, plasterek, i musztardka na górę ..... mniam, mniam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Listopada 2011 Czy w Twoim wyrobie salcesonu jest kasza gruba , czy manna ?Kasza manna. Faktycznie w tym kawałku Czarnego jakoś tak się ułożyły te kostki. W pozostałych batonach wyglądało to zdecydowanie lepiej, bardziej równomiernie rozłożone i więcej ich było. Niestety, w momencie robienia zdjęcia ostał mi się tylko ten jeden. Recepturą wyjściową był Czarny ze strony głównej. Zamiast podgardla dałem słoninę.Tak na marginesie, fotka do tego czarnego na stronie głównej przedstawia raczej salceson ozorkowy, a nie czarny. [ Dodano: Czw 10 Lis, 2011 00:10 ]A wcześniej jest:Cytat: Kasza gryczana cała - Wielkość cząstek - od. 2 do 3,5 mm.Kasza gryczana łamana - Wielkość cząstek - od 1,0 do 2,25 mm.Kasza krakowska (radomska) - ma cząstki wielkości 1- 1,6 mmFaktycznie, teraz kojarzę, na szkoleniu w SDM były robione żymloki i chyba tam była dawana kasza łamana. Na razie mam zwykłej kaszy 3 kg i muszę ją zużyć, ale na pewno kiedyś zrobię z taka łamaną, też bym wolał mniejsze oka kaszy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 10 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Listopada 2011 :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Zjadłbym se. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Listopada 2011 krew suszona 46g, melakserem rozrobiona w 250 ml rosołuTeż od jakiegoś czasu myslę o zakupie krwi suszonej... masz jakieś porównanie "smakowo" czy jest jakas róznica z krwia świeżą ? Kaszanka pierwsza klasa... marzy mi sie taka swoja... ech... a jeszcze podsmażona na patelni... :mellow: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Listopada 2011 czy jest jakas róznica z krwia świeżąjak dla mnie tylko świeża krew suszona całkowicie zmienia smak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Listopada 2011 U mnie ze świeżą krwią nie ma problemu. Idę do pobliskiej masarni ze słoikiem i mam na poczekaniu. :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Listopada 2011 Agga, Ja kiedyś też myślałem że jest problem ale wstąpiłem do najbliższego sklepu mięsnego i zapytałem jaka jest możliwość kupna krwi i pani odpowiedziała że nie ma problemu tylko muszę dzień wcześniej powiedzieć że potrzebuję i będzie załatwiona. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Listopada 2011 jak dla mnie tylko świeża krew suszona całkowicie zmienia smakwydaje mi się że to autosugestia.... - wiekszość nie rozpozna na jakiej krwi było robione tym bardziej że krew w sporej obecności przypraw jest tylko nośnikiem koloru :rolleyes: krew suszoną można mieć "w pogotowiu" jakby się nagle coś zachciało zrobić (jak to u Pokemona bywa :grin: ), natomiast teraz bez problemu można zamówić sobie słoiczek czy flaszeczkę świeżej chyba po początkowym obłędzie w dziedzinie uboju i utylizacji w ubojniach, wraca wszystko do normy :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.