Skocz do zawartości

Kiełbasa, boczek, karczek itd.- sprawdzone przepisy


świadziu

Rekomendowane odpowiedzi

jak karkówka wygląda już na ładnie zgrilowaną-to już wg mnie jest za długo

gens.. :clap: :clap: :clap:

Ot i cała prawda.. Niektóre ludziska grillują na kolor a nie na smak i tu robią wielki błąd, a jak jeszcze zachwalają takie wysuszone "zole" to naprawdę śmiechu warte.. :grin: :grin:

 

Serdecznie pozdrawiam.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
  • 1 rok później...

Witam szanowne Towarzystwo,

 

Ostatnio zrobiliśmy sobie na rufie grila, tzn filipiński kucharz zrobił.

 

Oto jedno z dań. Dla mnie bardzo smakowało,

 

Plastry boczku, nie za tłustego o grubosci ok 1,5 cm grilujemy bez jakichkolwiek uprzednio dodanych przypraw czy marynaty.

Odcinamy kęs boczku i przed jego włożeniem miedzy ząbki  maczamy w takim oto "maczadle":

 

- szklanka sosu sojowego wg kucharza najlepszy f-my Kikkomann

- posiekany w drobną kosteczkę 5 mm pomidor, pozbawiony pestek

- posiekana w drobna kostke cebula

- bardzo drobno pokrojone 2-3 zabki czosnku

- 1-2 papryczki chilli, drobno pokrojone, bez pestek!

- sok z polowy limonki, może byc także z cytryny

- po kilka ziarenek czarnego i zielonego pieprzu zozdrobnione w moździerzu

 

Składniki mieszamy ze soba zalewamy sosem sojowym i po 3 godzinach wstawiamy do lodówki aby się schłodził.

Można też plaster boczku polewać bezposrednio już na talerzu.

 

 

 

Jesli będzie Wam smakowalo to podrzucę jeszcze przepis na wyśmienitą makrelę z grila.

 

Pozdrawiam z portu Onne w Nigerii.

Edytowane przez El komendante
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jesli będzie Wam smakowalo to podrzucę jeszcze przepis na wyśmienitą makrelę z grila

 

A co to ma za za znaczenie czy nam będzie smakowało.Dawaj ten przepis na makrelę. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jesli będzie Wam smakowalo to podrzucę jeszcze przepis na wyśmienitą makrelę z grila

 

A co to ma za za znaczenie czy nam będzie smakowało.Dawaj ten przepis na makrelę. :D

 

 

Proszę bardzo,

 

Makrela z grila po filipińsku:

 

Rybę /nie może być duża/ dokładnie partoszymy, odgławiamy i myjemy.

Delikatnie nacinając /od środka a nie od grzbietu/ usuwamy kregosłup i ości, odcinamy ogon i płetwy.

Wyrównujemy bardzo ostrym nożem  tak aby nie był grubszy niż 3 cm.

Na tak powstały podwójny filet po osuszeniu delikatnie i równomiernie

za pomocą pędzelka nanosimy delikatnie warstwę  sosu sojowego.

Nastepnie w moździerzu śrutujemy

- do 10 ziarenek pieprzu czarnego

- kilkanaście ziarenek pieprzu czerwonego

Robimy to oddzielnie ponieważ pieprz czerwony jest bardziej miekki.

Opruszamy rownomiernie rybkę.

Jesli ktoś preferuje bardziej słony smak to może dosolić.

Dwie cebule po pokrojeniu w krążki o grubosci kilku mm

powinny wystarczyc do pokrycia filetów. Przed grilowaniem cebulę usuwamy.

Deskę z rybą po owinieciu folią wkladamy do lodówki na kilka godzin.

Bardzo istotna uwaga:

Ruszt musi być perfekcyjnie czysty i nie za gesty inaczej skórka się przyklei i bedzie po zawodach.

Pieczenie zaczynamy od strony skóry, potem przewracamy, mięsko powinno osiagnać ciemno złocisty kolor.

Na talerzu skrapiamy delikatnie cytrynką i jesli mamy dojrzałe soczyste mango kilka kropel jego soku

uczyni "rozkosz dla podniebienia"

 

Smacznego!!!

Edytowane przez El komendante
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio w makreli wędzonej robię. Podobno surowej  :tongue:  to ten przepis mi się. przyda.Dzięki. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.