Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich miłośników zdrowego żywienia i chcę się podzielić z Wami tym co udało mi się zrobić a mianowicie masełko.

We wtorek na targu kupiłem coś takiego:

i do tego 1 litr śmietanki u "babci" którą wlałem do słoja założyłem kupione ustrojstwo i do roboty. W poszczególnych etapach tak to wyglądało:

po około czterdziestu minutach efekt końcowy:

pyszne masełko o smaku nieporównywalnym z tymi wyrobami masło-podobnymi kupowanymi w sklepie. Można mu jeszcze nadać różna smaki w zależnościod upodobania np: z solą, z czosnkiem(waspaniałe do smażonej rybki) z ziołami itp. Jeszcze zapomniałem o jednym - po zrobieniu masła zostaje jeszcze maślanka, która niedoczekała się fotki bo poodlaniu odrazu ją łapczywie wypiłem nie dzieląc się z nikim co zotało mi wybaczone. To była zapłata za moją pracę (tak uznali moi domownicy)

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/
Share on other sites

Gratulacje.

Dodam że nie jesteś odosobniony w produkcji masła. Mnie też to "wychodzi".

W listopadzie ub. będąc w Zakopanem, na targu pod Gubałówką kupiłem urządzenie do produkcji masła. Tyle tylko że w całości wykonane z drewna. Były tam maselnice o różnych pojemnościach. Kupiłem te średnią na 2 litry smietany, za sumę ok.38 PLN.

W domu urządzenie sie sprawdza. Kupuję smietanę u pana który przyjeżdza pod mój blok w sobotę ranu starym Żukiem.

Faktycznie po upływie niecałej godziny otrzymuję z 2 l. śmietany ok 250g. wspaniałego masełka. Różni się bez porównania smakiem od sklepowego, natomist posiada niepowtarzalny zapach, który moja żona określa - pachnie oborą. Nie twierdzę że to jest zapach obory ale zdecydowanie jest inny jak masła ze sklepu.

Polecam wszystkim takie masełko. A jak smakuje ze świeżym swojskim chlebkiem.......

Mniam, mniammmmm.

Smacznego.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9373
Share on other sites

Witam

 

 

 

W moim rejonie takie urządzenie do produkcji masła ze śmietany nazywa się kierzynka .

 

MirekB .Od paru lat jestem na jesień w Zakopanym ,mieszkam na Olczy i jakoś na to nie wpadłem W tym roku muszę dokonać takiego zakupu

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9374
Share on other sites

Polecam, koszt stosunkowo niewielki, a jaka radość i smak. Polecam ten model, tylko nie wolno nalewać do pełna gdyż ciężko potem wyrabiać masełko. Potrzebna też dobra, tłusta smietana. O szczegółach możemy pogadać na Zlocie.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9375
Share on other sites

Wszystko ładnie , wszystko pięknie - ale temat ma opis: "jak domowym sposobem zrobić masło", - może ktoś z Was szczegółowo opisał by ze szczegółami ten proces (uwzględniając wszystkie aspekty) - to ucięło by przyszłe pytania
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9379
Share on other sites

Poczułem się wywołany do tablicy.

Własnie niedawno moja pani oznajmiła mi że kupiła dzisiaj na bazarku śmietanę i mam wyrobić masło. Chętnie podzielę sie swoja wiedzą, a nawet mogę zrobić zdjęcia. Niestety jestem tumanem jesli chodzi o posługiwanie się komputerem w temacie wstawiania zdjęć na stronę pt. Wędliny domowe.pl.

Mogę napisac jak się robi masełko, mogę zrobić zdjęcia wysokiej rozdzielczości, tylko co dalej. :shock:

Jeśli ktoś mi pomoże to wspólnymi siłami zrobimy przepis na zrobienie masła domowym sposobem.

Jutro biorę się za produkcję i zrobię serię zdjęć. Na razie "maszyna" do robienia masła

"pije " wodę bo się od czasu ostatniej produkcji rozeschła.

Czekam na propozycje. :tongue:

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9381
Share on other sites

Witaj

podczas pisania postów możesz skorzystać z serwisu fotosik.pl - a jak ? poczytaj pod tym linkiem : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764

fotki z aparatu musisz trochę zmniejszyć (bo te oryginały są z reguły bardzo duże)

 

Jak sobie nie dasz rady - daj znać, pomogę

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9382
Share on other sites

Zdjęcia podeslij na poczte do mnie, gdyż mam juz obrobione wczorajsze z tego działu i chce to połączyc, by zrobic dobry materiał na strone.

Pozdrowionka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9383
Share on other sites

Dzięki za podpowiedź, ale ........ u mnie nie ma czegoś takiego jakkliknij aby dodać zdjęcie do wiadomości. Gdzie tego szukać.??? A jeśli już znajdę to po napisaniu wiadomości i dodaniu zdjęć będą one wyświetlone czy tylko pokazany link? To jest dla mnie nie jasne.

Z mojego aparatu wychodzą zdjęcia o wilkości do 1,5 mGB.

 

Aha dobrze Mirku że jesteś, nie odpowiedziałeś na meila na Twój prywatny adres i nie wiem co robić. Sprawdź pocztę. Wysłałem przedwczoraj. Do Ciebie i do Fentela.

Pytałem o to samo na stronie forum w temacie o plytkach i też bez odpowiedzi.

Czekam..... Ważne.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9387
Share on other sites

... u mnie nie ma czegoś takiego jakkliknij aby dodać zdjęcie do wiadomości. Gdzie tego szukać.???

zobacz gdzie pokazuje "łapka":

 

- jeśli tego nie ma to zgłoś sie do Vtec`a

Z mojego aparatu wychodzą zdjęcia o wilkości do 1,5 mGB

dla potrzeb serwisu trzeba je zmniejszyć

 

... a ogólnie możesz posłać do Maxella

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9394
Share on other sites

Maxell chyba się na mnie obraził bo nie odpowiada na meile i na zapytania na forum. Wiem że jest, bo pisze posty.

Zdjęcia dziś zrobię, a potem będziemy się marwtić. Ważne żeby wyszło masło, ale wszystko w"rękach" śmietany.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9396
Share on other sites

MirekB - nie przesadzaj :rolleyes: Maxell na forum :

Ostatni post Dzisiaj 10:14
to pewnie jakiś zwykły błąd komunikacji,

coś sie cuda dzieją :lol: - forum Sery domowe i inne wyroby nabiałowe nie ma moderatorów :shock:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9397
Share on other sites

coś sie cuda dzieją :lol: - forum Sery domowe i inne wyroby nabiałowe nie ma moderatorów :shock:

e tam, zaraz cuda ;) - takie było życzenie Maxell'a; serowarnicy mieli sobie sami wybrać moderatorów... ponieważ chyba z całego pomysłu nic nie wyszło to wrócimy do starej ekipy moderatorów :D

"Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują."

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9401
Share on other sites

A dla zainteresowanych.

Nie trzeba mieć specjalnej maślnicy. Wystarczy duży słoik do którego wlewamy śmietanę, i poruszając nim w ten sposób że mleko odbija się od dna i pokrywki (oczywiście słoik jest w pozycji leżącej) otrzymujemy masło. Sposób jest sprawdzony bo moja babcia tak robiła. Ale jednak takie masło to nie dla mnie (choć wiem że się niektórym narażę) ale ten posmak jaki ma jak dla mnie jest całkowicie nie do przyjęcia. Może z kupnej śmietany wyszłoby lepsze, ale takiego nie jadłem.

Co to samego procesu to mogę powiedzieć na czym on polega.

Najprościej można napisać że chodzi o zderzanie się ze sobą kuleczek tłuszczu i łączenie się, w wyniku tego powstają ziarna. Proces kończymy gdy ziarna mają średnice 2-4mm. Następnie płuczmy 3 razy i wygniatamy pozostałą maślankę.

Pozdrawiam!

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9402
Share on other sites

Marku, co do smaku i zapachu to masz rację. Pisałem juz o tym wczesniej, a wiecej napisałem w artykule ktory jest umieszczaony w dzaile sery....... ltd.

Faktycznie masełko zrobione z... prosto wiejskiej śmietanki, ma bardzo chrakterystyczny zapach (moja żona nazywa to zapachem obory) i rzeczywiście posmak jest lekko kwaskowy. Mnie to specjalnie nie przeszkadza, ale masełko zrobione ze śmietanki kupionej w sklepie tzw. 30-tki pasteryzowanej pozbawiane jest tego smaku i zapachu. Natomiast jest jakby "twardsze", czyli do spożycia trzeba wcześniej wyjąc z lodowki lub trzymać je na oknie w kuchni.

Co do produkcji w butelce to tez napisałem w swoim artykule. Jak żyła moja teściowa a pracowała w mleczarni, to czasami kupowała taką śmietanke prosto z produkcji i z niej właśnie w słoiku robiliśmy takie masełko. A było to już dobre ponad 10 lat temu.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9426
Share on other sites

MirekB-nie mogę zgodzić się z Twoją opinią co do masła zrobionego z wiejskiej śmietany bo masło zrobione, następnie wypłukane zmieniając 4-5 razy wodę a następnie dobrze wyrobione nie posiada kwaśnego posmaku ani zapachu (jak to nazywasz obory). A robić ze sklepowej 30-tki to lepiej kupić margarynę będzie taniej i bez wysiłku. Pozdrawiam.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9429
Share on other sites

Myslę, że posmak masła prosto z wiejskiej śmietany jest nieco inny z dwóch powodów: po pierwsze mleko prosto od krowy inaczej samkuje, niż te wymiaszane w mleczrni i dodatkowo homogenizowane. Po drugie smak i skład smietany wiejskiej, a z mleczrni jest też inny. Podejrzewam, że rolnicy (przy małej produkcji) raczej nie używają wirówek do mleka jak to ma miejsce w mleczrni, tylko zbierają śmietane z góry.

Dlategoż śmietana odwirowana z mleka i w dodatku homogenizowana ma inny skład i smak niż ta nieodwirowana.

Problem leży też w żywieniu krów, jak wiadomo wypasanie na pastwiskach w tym okresie raczej jest niepraktykowane, dlatego skarmia sie krowy kiszonką, która daje nieco inny smak mleka - właśnie taki posmak obory. W mleku zmleczarni moze nie być tego tak czuć bo mleko jest zmieszane od wielu setek krów i co już wcześniej zauwazyłem homogenizowane.

 

 

Przepraszam za zbyt długi wywód.

Pozdrawiam

 

OLI

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9433
Share on other sites

Masz chłopie racje, jeżeli udój jest prowadzony ręcznie, a często w takich przypadkach jak każdy wie ręce nie są myte, i od czystych nie należą, wymię nie jest umyte, to wg mnie to raczej nie jest to mleko czyste i śmietana z niego uzyskana nie jest najwyższej jakości.

Dodam do wypowiedzi oliego że śmietana jest jeszcze odgazowywana w mleczarni przed produkcją masła, w celu wyciagnięcia substancji lotnych odpowiedzialnych za niepożądany jej zapach.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9436
Share on other sites

Drodzy masłowicze domowi :grin: :grin: :grin:

Mleko ma to do siebie,że przy dojeniu łapie momentalnie wszystkie zapachy z otoczenia.Jeśli w czasie doju w oborze będzie kiszonka to imleko i śmietana z niego

będzie miała zapach kiszonki. Wartość odżywcza mleka i śmietany jest bez zmian,tylko ten zapach jest uciążliwy.Dlatego trzeba szukać dobrego żródła do zaopatrzenia się w mleko i śmietanę prosto od krowy.

pozdrawiam

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9437
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.