tadzio Posted March 1, 2007 Report Share #1 Posted March 1, 2007 Witam wszystkich miłośników zdrowego żywienia i chcę się podzielić z Wami tym co udało mi się zrobić a mianowicie masełko. We wtorek na targu kupiłem coś takiego: i do tego 1 litr śmietanki u "babci" którą wlałem do słoja założyłem kupione ustrojstwo i do roboty. W poszczególnych etapach tak to wyglądało: po około czterdziestu minutach efekt końcowy: pyszne masełko o smaku nieporównywalnym z tymi wyrobami masło-podobnymi kupowanymi w sklepie. Można mu jeszcze nadać różna smaki w zależnościod upodobania np: z solą, z czosnkiem(waspaniałe do smażonej rybki) z ziołami itp. Jeszcze zapomniałem o jednym - po zrobieniu masła zostaje jeszcze maślanka, która niedoczekała się fotki bo poodlaniu odrazu ją łapczywie wypiłem nie dzieląc się z nikim co zotało mi wybaczone. To była zapłata za moją pracę (tak uznali moi domownicy) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/ Share on other sites More sharing options...
MirekB Posted March 1, 2007 Report Share #2 Posted March 1, 2007 Gratulacje.Dodam że nie jesteś odosobniony w produkcji masła. Mnie też to "wychodzi".W listopadzie ub. będąc w Zakopanem, na targu pod Gubałówką kupiłem urządzenie do produkcji masła. Tyle tylko że w całości wykonane z drewna. Były tam maselnice o różnych pojemnościach. Kupiłem te średnią na 2 litry smietany, za sumę ok.38 PLN.W domu urządzenie sie sprawdza. Kupuję smietanę u pana który przyjeżdza pod mój blok w sobotę ranu starym Żukiem. Faktycznie po upływie niecałej godziny otrzymuję z 2 l. śmietany ok 250g. wspaniałego masełka. Różni się bez porównania smakiem od sklepowego, natomist posiada niepowtarzalny zapach, który moja żona określa - pachnie oborą. Nie twierdzę że to jest zapach obory ale zdecydowanie jest inny jak masła ze sklepu.Polecam wszystkim takie masełko. A jak smakuje ze świeżym swojskim chlebkiem.......Mniam, mniammmmm.Smacznego. Quote ********** MirekBsp5idk@wp.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9373 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 1, 2007 Report Share #3 Posted March 1, 2007 Witam W moim rejonie takie urządzenie do produkcji masła ze śmietany nazywa się kierzynka . MirekB .Od paru lat jestem na jesień w Zakopanym ,mieszkam na Olczy i jakoś na to nie wpadłem W tym roku muszę dokonać takiego zakupu Serdecznie pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9374 Share on other sites More sharing options...
MirekB Posted March 1, 2007 Report Share #4 Posted March 1, 2007 Polecam, koszt stosunkowo niewielki, a jaka radość i smak. Polecam ten model, tylko nie wolno nalewać do pełna gdyż ciężko potem wyrabiać masełko. Potrzebna też dobra, tłusta smietana. O szczegółach możemy pogadać na Zlocie. Quote ********** MirekBsp5idk@wp.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9375 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 1, 2007 Report Share #5 Posted March 1, 2007 Piszę się takze na taką pogawędkę! :smile: Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9376 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 1, 2007 Report Share #6 Posted March 1, 2007 Wszystko ładnie , wszystko pięknie - ale temat ma opis: "jak domowym sposobem zrobić masło", - może ktoś z Was szczegółowo opisał by ze szczegółami ten proces (uwzględniając wszystkie aspekty) - to ucięło by przyszłe pytania Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9379 Share on other sites More sharing options...
MirekB Posted March 1, 2007 Report Share #7 Posted March 1, 2007 Poczułem się wywołany do tablicy.Własnie niedawno moja pani oznajmiła mi że kupiła dzisiaj na bazarku śmietanę i mam wyrobić masło. Chętnie podzielę sie swoja wiedzą, a nawet mogę zrobić zdjęcia. Niestety jestem tumanem jesli chodzi o posługiwanie się komputerem w temacie wstawiania zdjęć na stronę pt. Wędliny domowe.pl.Mogę napisac jak się robi masełko, mogę zrobić zdjęcia wysokiej rozdzielczości, tylko co dalej. :shock: Jeśli ktoś mi pomoże to wspólnymi siłami zrobimy przepis na zrobienie masła domowym sposobem.Jutro biorę się za produkcję i zrobię serię zdjęć. Na razie "maszyna" do robienia masła"pije " wodę bo się od czasu ostatniej produkcji rozeschła.Czekam na propozycje. :tongue: Quote ********** MirekBsp5idk@wp.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9381 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 1, 2007 Report Share #8 Posted March 1, 2007 Witajpodczas pisania postów możesz skorzystać z serwisu fotosik.pl - a jak ? poczytaj pod tym linkiem : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764 fotki z aparatu musisz trochę zmniejszyć (bo te oryginały są z reguły bardzo duże) Jak sobie nie dasz rady - daj znać, pomogę Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9382 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 2, 2007 Report Share #9 Posted March 2, 2007 Zdjęcia podeslij na poczte do mnie, gdyż mam juz obrobione wczorajsze z tego działu i chce to połączyc, by zrobic dobry materiał na strone.Pozdrowionka Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9383 Share on other sites More sharing options...
MirekB Posted March 2, 2007 Report Share #10 Posted March 2, 2007 Dzięki za podpowiedź, ale ........ u mnie nie ma czegoś takiego jakkliknij aby dodać zdjęcie do wiadomości. Gdzie tego szukać.??? A jeśli już znajdę to po napisaniu wiadomości i dodaniu zdjęć będą one wyświetlone czy tylko pokazany link? To jest dla mnie nie jasne. Z mojego aparatu wychodzą zdjęcia o wilkości do 1,5 mGB. Aha dobrze Mirku że jesteś, nie odpowiedziałeś na meila na Twój prywatny adres i nie wiem co robić. Sprawdź pocztę. Wysłałem przedwczoraj. Do Ciebie i do Fentela. Pytałem o to samo na stronie forum w temacie o plytkach i też bez odpowiedzi. Czekam..... Ważne. Quote ********** MirekBsp5idk@wp.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9387 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 2, 2007 Report Share #11 Posted March 2, 2007 ... u mnie nie ma czegoś takiego jakkliknij aby dodać zdjęcie do wiadomości. Gdzie tego szukać.???zobacz gdzie pokazuje "łapka": - jeśli tego nie ma to zgłoś sie do Vtec`a Z mojego aparatu wychodzą zdjęcia o wilkości do 1,5 mGBdla potrzeb serwisu trzeba je zmniejszyć ... a ogólnie możesz posłać do Maxella Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9394 Share on other sites More sharing options...
MirekB Posted March 2, 2007 Report Share #12 Posted March 2, 2007 Maxell chyba się na mnie obraził bo nie odpowiada na meile i na zapytania na forum. Wiem że jest, bo pisze posty.Zdjęcia dziś zrobię, a potem będziemy się marwtić. Ważne żeby wyszło masło, ale wszystko w"rękach" śmietany. Quote ********** MirekBsp5idk@wp.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9396 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 2, 2007 Report Share #13 Posted March 2, 2007 MirekB - nie przesadzaj :rolleyes: Maxell na forum : Ostatni post Dzisiaj 10:14 to pewnie jakiś zwykły błąd komunikacji, coś sie cuda dzieją :lol: - forum Sery domowe i inne wyroby nabiałowe nie ma moderatorów :shock: Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9397 Share on other sites More sharing options...
dadys Posted March 2, 2007 Report Share #14 Posted March 2, 2007 Mirku kliknij na ikonkę ''odpowiedz'' wtedy otworzy ci śię nowe okno i tam będzie ten napis Quote pozdrawiam Marian Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9399 Share on other sites More sharing options...
dadys Posted March 2, 2007 Report Share #15 Posted March 2, 2007 Mirku kliknij na ikonkę ''odpowiedz'' wtedy otworzy ci śię nowe okno i tam będzie ten napis Quote pozdrawiam Marian Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9400 Share on other sites More sharing options...
vtec Posted March 2, 2007 Report Share #16 Posted March 2, 2007 coś sie cuda dzieją :lol: - forum Sery domowe i inne wyroby nabiałowe nie ma moderatorów :shock:e tam, zaraz cuda - takie było życzenie Maxell'a; serowarnicy mieli sobie sami wybrać moderatorów... ponieważ chyba z całego pomysłu nic nie wyszło to wrócimy do starej ekipy moderatorów Quote "Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują." Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9401 Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted March 2, 2007 Report Share #17 Posted March 2, 2007 A dla zainteresowanych.Nie trzeba mieć specjalnej maślnicy. Wystarczy duży słoik do którego wlewamy śmietanę, i poruszając nim w ten sposób że mleko odbija się od dna i pokrywki (oczywiście słoik jest w pozycji leżącej) otrzymujemy masło. Sposób jest sprawdzony bo moja babcia tak robiła. Ale jednak takie masło to nie dla mnie (choć wiem że się niektórym narażę) ale ten posmak jaki ma jak dla mnie jest całkowicie nie do przyjęcia. Może z kupnej śmietany wyszłoby lepsze, ale takiego nie jadłem.Co to samego procesu to mogę powiedzieć na czym on polega.Najprościej można napisać że chodzi o zderzanie się ze sobą kuleczek tłuszczu i łączenie się, w wyniku tego powstają ziarna. Proces kończymy gdy ziarna mają średnice 2-4mm. Następnie płuczmy 3 razy i wygniatamy pozostałą maślankę.Pozdrawiam! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9402 Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted March 3, 2007 Report Share #18 Posted March 3, 2007 Można użyć też plastikowej butelki, też się sprawdzi. Po ubiciu śmietany obcinamy butelkę, tak żeby było łatwiej wyjąć masło. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9424 Share on other sites More sharing options...
MirekB Posted March 4, 2007 Report Share #19 Posted March 4, 2007 Marku, co do smaku i zapachu to masz rację. Pisałem juz o tym wczesniej, a wiecej napisałem w artykule ktory jest umieszczaony w dzaile sery....... ltd. Faktycznie masełko zrobione z... prosto wiejskiej śmietanki, ma bardzo chrakterystyczny zapach (moja żona nazywa to zapachem obory) i rzeczywiście posmak jest lekko kwaskowy. Mnie to specjalnie nie przeszkadza, ale masełko zrobione ze śmietanki kupionej w sklepie tzw. 30-tki pasteryzowanej pozbawiane jest tego smaku i zapachu. Natomiast jest jakby "twardsze", czyli do spożycia trzeba wcześniej wyjąc z lodowki lub trzymać je na oknie w kuchni.Co do produkcji w butelce to tez napisałem w swoim artykule. Jak żyła moja teściowa a pracowała w mleczarni, to czasami kupowała taką śmietanke prosto z produkcji i z niej właśnie w słoiku robiliśmy takie masełko. A było to już dobre ponad 10 lat temu. Quote ********** MirekBsp5idk@wp.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9426 Share on other sites More sharing options...
tadzio Posted March 4, 2007 Author Report Share #20 Posted March 4, 2007 MirekB-nie mogę zgodzić się z Twoją opinią co do masła zrobionego z wiejskiej śmietany bo masło zrobione, następnie wypłukane zmieniając 4-5 razy wodę a następnie dobrze wyrobione nie posiada kwaśnego posmaku ani zapachu (jak to nazywasz obory). A robić ze sklepowej 30-tki to lepiej kupić margarynę będzie taniej i bez wysiłku. Pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9429 Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted March 4, 2007 Report Share #21 Posted March 4, 2007 To zależy, jeżeli jest dobra jakościowo to może i tak, ale nikt mi nie powie że masło zrobione z wiejskiej śmietanki jest pyszne, cudowne itd. dla mnie poprostu jest niedobre.Pozdrawiam! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9430 Share on other sites More sharing options...
oli Posted March 4, 2007 Report Share #22 Posted March 4, 2007 Myslę, że posmak masła prosto z wiejskiej śmietany jest nieco inny z dwóch powodów: po pierwsze mleko prosto od krowy inaczej samkuje, niż te wymiaszane w mleczrni i dodatkowo homogenizowane. Po drugie smak i skład smietany wiejskiej, a z mleczrni jest też inny. Podejrzewam, że rolnicy (przy małej produkcji) raczej nie używają wirówek do mleka jak to ma miejsce w mleczrni, tylko zbierają śmietane z góry.Dlategoż śmietana odwirowana z mleka i w dodatku homogenizowana ma inny skład i smak niż ta nieodwirowana.Problem leży też w żywieniu krów, jak wiadomo wypasanie na pastwiskach w tym okresie raczej jest niepraktykowane, dlatego skarmia sie krowy kiszonką, która daje nieco inny smak mleka - właśnie taki posmak obory. W mleku zmleczarni moze nie być tego tak czuć bo mleko jest zmieszane od wielu setek krów i co już wcześniej zauwazyłem homogenizowane. Przepraszam za zbyt długi wywód.Pozdrawiam OLI Quote Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9433 Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted March 4, 2007 Report Share #23 Posted March 4, 2007 Mirek B,powiem jedno.Kupujesz śmietanę wiejską z lichego żródła.Wiejska śmietana zebrana czysto i z czystego mleka nie ma żadnego posmaku.pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9434 Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted March 4, 2007 Report Share #24 Posted March 4, 2007 Masz chłopie racje, jeżeli udój jest prowadzony ręcznie, a często w takich przypadkach jak każdy wie ręce nie są myte, i od czystych nie należą, wymię nie jest umyte, to wg mnie to raczej nie jest to mleko czyste i śmietana z niego uzyskana nie jest najwyższej jakości.Dodam do wypowiedzi oliego że śmietana jest jeszcze odgazowywana w mleczarni przed produkcją masła, w celu wyciagnięcia substancji lotnych odpowiedzialnych za niepożądany jej zapach. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9436 Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted March 4, 2007 Report Share #25 Posted March 4, 2007 Drodzy masłowicze domowi :grin: :grin: :grin: Mleko ma to do siebie,że przy dojeniu łapie momentalnie wszystkie zapachy z otoczenia.Jeśli w czasie doju w oborze będzie kiszonka to imleko i śmietana z niego będzie miała zapach kiszonki. Wartość odżywcza mleka i śmietany jest bez zmian,tylko ten zapach jest uciążliwy.Dlatego trzeba szukać dobrego żródła do zaopatrzenia się w mleko i śmietanę prosto od krowy.pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/#findComment-9437 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.