DZIADEK Posted March 4, 2007 Report Share #26 Posted March 4, 2007 Pisząc o żywieniu krów i wpływie karmy na jakość i zapach mleka musimy przyjąć do wiadomości że skończyły się czasy że gdy karmiono samym sianem , ziemniakami i brukwią z sieczką .Dzisiaj karma to siano w belach o rożnym zakwaszeniu . kiszonka z kukurydzy, swoja śruta i jakieś witaminy w granulkach .Co do zapachu obory to jest naturalny zapach i długo jeszcze taki będzie chyba że zaczniemy budować łazienki dla krówek tylko zostanie problem jak te krówki nauczymy z nich korzystać. Tak że nie narzekajmy, bo pewne zapachy i smaki ma każdy surowiec. Masełko swojej roboty pamiętam bo nieraz mamie pomagałem robić. I w tych ciężkich wtedy czasach nikt nie wpadł na myśl że ono może pachnieć oborą.No cóż czasy się zmieniły Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9440 Share on other sites More sharing options...
MirekB Posted March 4, 2007 Report Share #27 Posted March 4, 2007 I............ wszyscy mają rację. !!!!!!!!!!!! I co do jakości karmienia krów, o co do udoju i co do odgazowywania smietany. Tylko powiedzcie mi gdzie kupić taką smietanę jak trzeba. Może jak ktoś kto mieszka na Warmii to ma szeroki dostęp do wytwórców smietany i może wybrzydzać. A do mnie do Warszawy przyjeżdza jeden chłop i dobrze, że ma wogóle taką smietanę z której da się zrobić masło. Nie zgodził bym się natomiast ze stwierdzeniem że: A robić ze sklepowej 30-tki to lepiej kupić margarynę będzie taniej i bez wysiłku.Robiłem i smak ma zupełnie inny niz margaryna, nie mówiąc o zapachu. No cóż, malkontenci są wszędzie. ..........Za chwile okaże się że mięso które kupujemy na swoje domowe przetwory też się nie nadaje bo wieprze i krowy są karmione byle czym. Chemią i sterydami też. Sprawdzałem na wsi pod Lublinem. To co, mam w wannie na 15 piętrze wychodować sobie świnię a na balkonie krowę? Może to i pomysł................................ :grin: :grin: :grin: Quote ********** MirekBsp5idk@wp.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9443 Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted March 4, 2007 Report Share #28 Posted March 4, 2007 MirkuB,musisz przyjąć zasadę-jak nie ma tego co się lubi,to się lubi co się ma.I nie wybrzydzać.Napewno Twoje masło jest lepsze od masła z hiper,supermarketu.Rób dalej.pozdrawiam :lol: :lol: :lol: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9444 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted March 4, 2007 Report Share #29 Posted March 4, 2007 MirkuB...żona ma rację z tym zapachem "obory".Niektórych to może na dobre odstraszyć (tych wrażliwych) .Ale ja (mimo iz wrazliwa jestem i takze smierdzi mi oborą) wolę takie masełko... :grin: Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9450 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 4, 2007 Report Share #30 Posted March 4, 2007 Mirek B - gdzie kupić takie mleko lub śmietanę, nie odpowiem na to pytanie . Ale w skupie mleka nastąpiły takie zmiany że bardzo dużo drobnych rolników posiadających 2-5 krówek nie spełnia warunków jakie stawiają mleczarnie . Ponieważ na tą ilość mleka inwestycje są nie opłacalne i pozostaje w tych gospodarstwach tradycyjny udój do wiaderka no i szukanie nabywców w wielkich miastach. Większe gospodarstwa specjalizujące się w produkcji mleka takie co najmniej od 20 krów .mające na stanie dojarki co od razu mleko płynie do zbiorników w których jest schładzane i przyjeżdża samochód po odbiór mleka nie zajmują się taką sprzedażą . W związku z tym w zakupionej takiej śmietanie masz za darmo naturalny zakup obory.I jeszcze jedno przy spełnieniu elementarnych warunków sanitarnych taka śmietana nie musi być zła bo może w niej być mniej detergentów, ponieważ wszystkie przewody w dojarkach myte muszą być specjalnymi detergentami i gorącą wodą oczywiście wszystko komputerowo ale w tą rurę co płynie mleko nie wejdzie się i nie zobaczy jakie osady zostają. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9452 Share on other sites More sharing options...
MirekB Posted March 5, 2007 Report Share #31 Posted March 5, 2007 I wszystko jasne. Pozdrawiam Wszystkich. Spróbuję nastepnym razem za radą Tadzia dłużej i więcej razy płukać to otrzymane masełko. Niestety chłop zbiera śmietanę przez kilka dni żeby sprzedać, a to już wystarczy żeby ta najwcześniej zebrana już się troszkę podkwasiła. Mnie to masełko pomimo zapachu i smaku smakuje. A co do innych walorów.......Ale ja (mimo iz wrazliwa jestem i takze smierdzi mi oborą) wolę takie masełko...I o to chodzi. Wywołaliśmy temat masełka domowego....... każdy napisał swoje uwagi, a Ci którzy noszą się z "produkcją" teraz juz wiedza co ich czeka. Pomimo wszystko - polecam od czasu do czasu, chociażby na nadchodzące Święta zrobić sobie taką przyjemność. Można też upiec swój chlebek. (co uczyniłem w ostatnia sobotę). Na pewno inny smak masła i chleba od tych ze sklepu. Quote ********** MirekBsp5idk@wp.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9475 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 5, 2007 Report Share #32 Posted March 5, 2007 ...najwcześniej zebrana już się troszkę podkwasiła... do masła chyba powinna być śmietana ukwaszona? Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9478 Share on other sites More sharing options...
prababcia Ania Posted March 5, 2007 Report Share #33 Posted March 5, 2007 Abratek ma rację :-)Aby masło szybko zrobic, śmietana musi byc kwasna ! Moja śp. Mama, zbierała śmietanę nawet przez tydzień, trzymała ją w chłodnym pomieszczeniu. Kiedy juz tej śmietany było prawie pełne wiadro (10 l) , przynosiła śmietanę do kuchni, stawiała ja blisko płyty kuchennej, śmietana lekko sie ogrzała, po czym wlewała ją do dużej maselnicy, która miała w środku drewniane mieszadło, które z kolei składało się z klepek z otworkami. Wystarczyło KILKA obrotów korbą i masło było gotowe. pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9480 Share on other sites More sharing options...
khalina Posted March 24, 2007 Report Share #34 Posted March 24, 2007 Witam wszystkich!Chciałam się podzielić z Wami swoim wczorajszym doświadczeniem z wyrobu domowego masełka. Do tej pory robiłam masło tylko z dobrej, wiejskiej śmietany. Niestety, mojemu synowi nie odpowiadał smak prawdziwego masła, pachnącego "oborą" Mnie ani mężowi zupełnie to nie przeszkadza, jednak czytając posty poszłam za przykładem jednego z autorów i zrobiłam pyszne masło-bez zapachu obory-ze śmietanki kremowej, pasteryzowanej z foliowych woreczków, 30%. Ta śmietanka jest nieskwaszona, rzadka. Jako, że zakupiłam tylko 1litr śmietanki a maśnicę mam na 3 lity, śmietankę ubijałam w słoju 2 litrowym, potrząsając nim przez kilka minut, po czym otrzymałam cały słój......bitej śmietany! :grin: Nie powiem,żebym się lekko nie zdziwiła....Już sobie obiecywałam, że drugi raz nie kupię takiej śmietany w celu zrobienia masła, ale spróbowałam jeszcze uratować swój wyrób i polałam słój dość ciepłą wodą i za chwilę, po kilkakrotnym wstrząsaniu, zrobiło się masełko!!! Teraz wystarczyło tylko odcedzić, parę razy wypłukać w zimnej wodzie, wycisnąć z maślanki i do lodówki. Wyszło pyszne masło! Ciekawa tylko jestem czy maślanka będzie taka dobra jak ta, pozostała z prawdziwej śmietany. Na razie jest rzadka i słodka. Może się ukwasi po paru dniach?Pozdrawiam! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-10521 Share on other sites More sharing options...
khalina Posted March 24, 2007 Report Share #35 Posted March 24, 2007 Chciałam jeszcze dodać, że wydajność z 1 l śmietanki kremowej 30% wyniosła:ponad 320g masła+ ok 560g maślanki. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-10524 Share on other sites More sharing options...
tadzio Posted April 3, 2007 Author Report Share #36 Posted April 3, 2007 Święta będą chyba bez masełka. Byłem dzisiaj na targu i wróciłem bez śmietany bo "BABCIA" u której ją kupowałem sprzedała krówkę Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-10973 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted April 3, 2007 Report Share #37 Posted April 3, 2007 Tadzio - wersja awaryjna to 30% śmietana z woreczków - masło i tak lepsze wychodzi niż przemysłowe (oczywiście zależy od tego z jakiego zakładu ta śmietana pochodzi) Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-10976 Share on other sites More sharing options...
Zico Posted November 11, 2007 Report Share #38 Posted November 11, 2007 Prosze bardzo oto maszynki do wyboru do koloru http://www.allegro.pl/item266769819_maselnica_do_masla_nowa_.html Quote Paweł 603957797 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-21212 Share on other sites More sharing options...
johnny40 Posted December 14, 2007 Report Share #39 Posted December 14, 2007 w odpowiedzi na masełko ze śmietany 30% ,nie masz racji że to tak jakby sobie kupic margarynę ,jest tak samo o niebo lepsze niz te ze sklepu ,ostatnio robiłem ze smietany gestej lekko zakwaszonej i takiej płynnej i wyszło mi bez problemów,i smakuje mi i żonie ,wiec nie widze problemu ,nie każdy ma dostep do dobrej wiejskiej smietany i mleka ,pozdrawiam Janusz Quote nie rób dymu jak nie wędzisz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-25105 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 14, 2007 Report Share #40 Posted December 14, 2007 Johnny40 - staraj się cytować wypowiedź (lub jej fragment) do której się odnosisz, lub chociaż wskaż użytkownika - w tym przypadku chyba chodziło Ci o Tadzia. A wracając do śmietany - to już wiele osób wskazywało tę 30% w woreczkach jako dobre wyjście gdy nie mamy dostępu do własnej - tylko że cenowo to raczej nie wychodzi lepiej , za to mamy lepszy produkt końcowy Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-25111 Share on other sites More sharing options...
johnny40 Posted December 14, 2007 Report Share #41 Posted December 14, 2007 Johnny40 - staraj się cytować wypowiedź (lub jej fragment) do której się odnosisz, lub chociaż wskaż użytkownika - w tym przypadku chyba chodziło Ci o Tadzia. A wracając do śmietany - to już wiele osób wskazywało tę 30% w woreczkach jako dobre wyjście gdy nie mamy dostępu do własnej - tylko że cenowo to raczej nie wychodzi lepjej , za to mamy lepszy produkt końcowy ok sorki znowu poknociłem , Quote nie rób dymu jak nie wędzisz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-25130 Share on other sites More sharing options...
jareknew Posted January 1, 2008 Report Share #42 Posted January 1, 2008 WitamWczoraj zrobiłem masło ze śmietany 36% kupionej w sklepie, śmietana w kartonie 500g, cena 7pln, drogo, ale sklepik osiedlowy, no i 31 grudnia.Chciałbym podzielić się uwagami z mojej "produkcji"Część (około 2/3 kartonu) wlałem do butelki plastikowej po maślance, którą wcześniej spożyłem (nie butelkę) z wiadomych powodów. Trząsłem się razem z butelką 40 minut i wyszło masło. Masło super extra w smaku, dobrze się rozsmarowuje, ale rozsmarowując masełko na chlebie, wydziela się znikoma ilość maślanki. Po kilku chwilach maślanki nie widać. Mnie to nie przeszkadza, ale co z innymi obdarowanymi tym masłem? Tak jak ktoś wcześniej napisał, masło twardnieje w lodówce, ale chyba jest to wynik posiadania w środku owej niedającej się usunąć maślanki.Pozostałą część śmietanki(1/3) miksowałem przez 10 minut w mikserze i wyszedł tem sam efekt, co po 40 minutach doświadczenia z butelką. Kargul miał rację: mechanizacja to przyszłość.Teraz pytanie: po co płuczemy wyrobione masło w zimnej wodzie??? pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-26376 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 1, 2008 Report Share #43 Posted January 1, 2008 po co płuczemy wyrobione masło w zimnej wodzie???aby wypłukać maślankę, co ma na celu pozostawienie tylko tłuszczu i przedłużenie trwałości Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-26377 Share on other sites More sharing options...
jareknew Posted January 1, 2008 Report Share #44 Posted January 1, 2008 Aha, poniał, ale płukanie masła jest trochę utrudnione, bo masła nie da rady się wyciskać tak jak np. oscypka. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-26379 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted January 1, 2008 Report Share #45 Posted January 1, 2008 masła nie da rady się wyciskać tak jak np. oscypka.Dlatego należy robic to parokrotnie. masło twardnieje w lodówce Rozsmarowalność maśła bezpośrednio po wyjęciu wynika wg mnie z dwóch najważniejszych powodów; -skład kwasów tłuszczowych (inny w lato, inny w zimie) -szybkość wymiany ciepła pomiedzy otoczeniem a masą tłuszczową. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-26380 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 17, 2008 Report Share #46 Posted September 17, 2008 Pod adresem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1574 znajdziecie wspaniały wykład EAnny, na temat sposobu domowego wyrobu masła. Nie możecie go przegapić. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-40738 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted September 18, 2008 Report Share #47 Posted September 18, 2008 tak kolorowo i pięknie wszystko opisane ,że miałam wrażenie iż zaraz tego masła spróbuję. No dobrze-a może jest jakiś geniusz co robi masło z mleka koziego???? Kłaniam się nisko za wszelkie wskazówki. :grin: Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-40890 Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted September 18, 2008 Report Share #48 Posted September 18, 2008 Ba,ale jak wydobyć śmietanę z koziego mleka.Centerfugi nie mam i śmietany też. Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-40892 Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted September 18, 2008 Report Share #49 Posted September 18, 2008 :blush: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-40893 Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted September 18, 2008 Report Share #50 Posted September 18, 2008 Przeczytałem i jestem pod wrażeniem. Mleko kupujemy "bezpośrednio u krowy" :grin: . Ostatnio zostało pozostawione do ukwaszenia z myślą o zrobieniu twarogu. Jest bardzo tłuste. Z powierzchni zsiadłego już mleka (ok. 8 l) zebrałem ponad pół litra śmietany. Jest super gęsta i bardzo smaczna. Moje pytanie: ile trzeba tej śmietany aby zrobić kostkę masła (200 g) ? :rolleyes: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-40896 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.