Jump to content

Recommended Posts

Pisząc o żywieniu krów i wpływie karmy na jakość i zapach mleka musimy przyjąć do wiadomości że skończyły się czasy że gdy karmiono samym sianem , ziemniakami i brukwią z sieczką .Dzisiaj karma to siano w belach o rożnym zakwaszeniu . kiszonka z kukurydzy, swoja śruta i jakieś witaminy w granulkach .Co do zapachu obory to jest naturalny zapach i długo jeszcze taki będzie chyba że zaczniemy budować łazienki dla krówek tylko zostanie problem jak te krówki nauczymy z nich korzystać. Tak że nie narzekajmy, bo pewne zapachy i smaki ma każdy surowiec. Masełko swojej roboty pamiętam bo nieraz mamie pomagałem robić. I w tych ciężkich wtedy czasach nikt nie wpadł na myśl że ono może pachnieć oborą.No cóż czasy się zmieniły Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9440
Share on other sites

I............ wszyscy mają rację. !!!!!!!!!!!!

I co do jakości karmienia krów, o co do udoju i co do odgazowywania smietany. Tylko powiedzcie mi gdzie kupić taką smietanę jak trzeba. Może jak ktoś kto mieszka na Warmii to ma szeroki dostęp do wytwórców smietany i może wybrzydzać. A do mnie do Warszawy przyjeżdza jeden chłop i dobrze, że ma wogóle taką smietanę z której da się zrobić masło. Nie zgodził bym się natomiast ze stwierdzeniem że:

A robić ze sklepowej 30-tki to lepiej kupić margarynę będzie taniej i bez wysiłku.

Robiłem i smak ma zupełnie inny niz margaryna, nie mówiąc o zapachu.

No cóż, malkontenci są wszędzie.

..........Za chwile okaże się że mięso które kupujemy na swoje domowe przetwory też się nie nadaje bo wieprze i krowy są karmione byle czym. Chemią i sterydami też. Sprawdzałem na wsi pod Lublinem.

To co, mam w wannie na 15 piętrze wychodować sobie świnię a na balkonie krowę?

Może to i pomysł................................ :grin: :grin: :grin:

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9443
Share on other sites

MirkuB...żona ma rację z tym zapachem "obory".

Niektórych to może na dobre odstraszyć (tych wrażliwych) .Ale ja (mimo iz wrazliwa jestem i takze smierdzi mi oborą) wolę takie masełko... :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9450
Share on other sites

Mirek B - gdzie kupić takie mleko lub śmietanę, nie odpowiem na to pytanie . Ale w skupie mleka nastąpiły takie zmiany że bardzo dużo drobnych rolników posiadających 2-5 krówek nie spełnia warunków jakie stawiają mleczarnie . Ponieważ na tą ilość mleka inwestycje są nie opłacalne i pozostaje w tych gospodarstwach tradycyjny udój do wiaderka no i szukanie nabywców w wielkich miastach. Większe gospodarstwa specjalizujące się w produkcji mleka takie co najmniej od 20 krów .mające na stanie dojarki co od razu mleko płynie do zbiorników w których jest schładzane i przyjeżdża samochód po odbiór mleka nie zajmują się taką sprzedażą . W związku z tym w zakupionej takiej śmietanie masz za darmo naturalny zakup obory.I jeszcze jedno przy spełnieniu elementarnych warunków sanitarnych taka śmietana nie musi być zła bo może w niej być mniej detergentów, ponieważ wszystkie przewody w dojarkach myte muszą być specjalnymi detergentami i gorącą wodą oczywiście wszystko komputerowo ale w tą rurę co płynie mleko nie wejdzie się i nie zobaczy jakie osady zostają.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9452
Share on other sites

I wszystko jasne. Pozdrawiam Wszystkich.

Spróbuję nastepnym razem za radą Tadzia dłużej i więcej razy płukać to otrzymane masełko. Niestety chłop zbiera śmietanę przez kilka dni żeby sprzedać, a to już wystarczy żeby ta najwcześniej zebrana już się troszkę podkwasiła.

Mnie to masełko pomimo zapachu i smaku smakuje. A co do innych walorów.......

Ale ja (mimo iz wrazliwa jestem i takze smierdzi mi oborą) wolę takie masełko...

I o to chodzi.

Wywołaliśmy temat masełka domowego....... każdy napisał swoje uwagi, a Ci którzy noszą się z "produkcją" teraz juz wiedza co ich czeka.

Pomimo wszystko - polecam od czasu do czasu, chociażby na nadchodzące Święta zrobić sobie taką przyjemność. Można też upiec swój chlebek. (co uczyniłem w ostatnia sobotę). Na pewno inny smak masła i chleba od tych ze sklepu.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9475
Share on other sites

...najwcześniej zebrana już się troszkę podkwasiła...

do masła chyba powinna być śmietana ukwaszona?
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9478
Share on other sites

Abratek ma rację :-)

Aby masło szybko zrobic, śmietana musi byc kwasna !

 

Moja śp. Mama, zbierała śmietanę nawet przez tydzień, trzymała ją w chłodnym pomieszczeniu. Kiedy juz tej śmietany było prawie pełne wiadro (10 l) , przynosiła śmietanę do kuchni, stawiała ja blisko płyty kuchennej, śmietana lekko sie ogrzała, po czym wlewała ją do dużej maselnicy, która miała w środku drewniane mieszadło, które z kolei składało się z klepek z otworkami. Wystarczyło KILKA obrotów korbą i masło było gotowe.

 

pozdrawiam serdecznie

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-9480
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Witam wszystkich!

Chciałam się podzielić z Wami swoim wczorajszym doświadczeniem z wyrobu domowego masełka. Do tej pory robiłam masło tylko z dobrej, wiejskiej śmietany. Niestety, mojemu synowi nie odpowiadał smak prawdziwego masła, pachnącego "oborą" Mnie ani mężowi zupełnie to nie przeszkadza, jednak czytając posty poszłam za przykładem jednego z autorów i zrobiłam pyszne masło-bez zapachu obory-ze śmietanki kremowej, pasteryzowanej z foliowych woreczków, 30%. Ta śmietanka jest nieskwaszona, rzadka. Jako, że zakupiłam tylko 1litr śmietanki a maśnicę mam na 3 lity, śmietankę ubijałam w słoju 2 litrowym, potrząsając nim przez kilka minut, po czym otrzymałam cały słój......bitej śmietany! :grin: Nie powiem,żebym się lekko nie zdziwiła....Już sobie obiecywałam, że drugi raz nie kupię takiej śmietany w celu zrobienia masła, ale spróbowałam jeszcze uratować swój wyrób i polałam słój dość ciepłą wodą i za chwilę, po kilkakrotnym wstrząsaniu, zrobiło się masełko!!! Teraz wystarczyło tylko odcedzić, parę razy wypłukać w zimnej wodzie, wycisnąć z maślanki i do lodówki. Wyszło pyszne masło! Ciekawa tylko jestem czy maślanka będzie taka dobra jak ta, pozostała z prawdziwej śmietany. Na razie jest rzadka i słodka. Może się ukwasi po paru dniach?

Pozdrawiam!

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-10521
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Tadzio - wersja awaryjna to 30% śmietana z woreczków - masło i tak lepsze wychodzi niż przemysłowe (oczywiście zależy od tego z jakiego zakładu ta śmietana pochodzi)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-10976
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 1 month later...
w odpowiedzi na masełko ze śmietany 30% ,nie masz racji że to tak jakby sobie kupic margarynę ,jest tak samo o niebo lepsze niz te ze sklepu ,ostatnio robiłem ze smietany gestej lekko zakwaszonej i takiej płynnej i wyszło mi bez problemów,i smakuje mi i żonie ,wiec nie widze problemu ,nie każdy ma dostep do dobrej wiejskiej smietany i mleka ,pozdrawiam Janusz
nie rób dymu jak nie wędzisz
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-25105
Share on other sites

Johnny40 - staraj się cytować wypowiedź (lub jej fragment) do której się odnosisz, lub chociaż wskaż użytkownika - w tym przypadku chyba chodziło Ci o Tadzia.

 

A wracając do śmietany - to już wiele osób wskazywało tę 30% w woreczkach jako dobre wyjście gdy nie mamy dostępu do własnej - tylko że cenowo to raczej nie wychodzi lepiej , za to mamy lepszy produkt końcowy

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-25111
Share on other sites

Johnny40 - staraj się cytować wypowiedź (lub jej fragment) do której się odnosisz, lub chociaż wskaż użytkownika - w tym przypadku chyba chodziło Ci o Tadzia.

 

A wracając do śmietany - to już wiele osób wskazywało tę 30% w woreczkach jako dobre wyjście gdy nie mamy dostępu do własnej - tylko że cenowo to raczej nie wychodzi lepjej , za to mamy lepszy produkt końcowy

ok sorki znowu poknociłem ,
nie rób dymu jak nie wędzisz
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-25130
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Witam

Wczoraj zrobiłem masło ze śmietany 36% kupionej w sklepie, śmietana w kartonie 500g, cena 7pln, drogo, ale sklepik osiedlowy, no i 31 grudnia.

Chciałbym podzielić się uwagami z mojej "produkcji"

Część (około 2/3 kartonu) wlałem do butelki plastikowej po maślance, którą wcześniej spożyłem (nie butelkę) z wiadomych powodów. Trząsłem się razem z butelką 40 minut i wyszło masło. Masło super extra w smaku, dobrze się rozsmarowuje, ale rozsmarowując masełko na chlebie, wydziela się znikoma ilość maślanki. Po kilku chwilach maślanki nie widać. Mnie to nie przeszkadza, ale co z innymi obdarowanymi tym masłem? Tak jak ktoś wcześniej napisał, masło twardnieje w lodówce, ale chyba jest to wynik posiadania w środku owej niedającej się usunąć maślanki.

Pozostałą część śmietanki(1/3) miksowałem przez 10 minut w mikserze i wyszedł tem sam efekt, co po 40 minutach doświadczenia z butelką. Kargul miał rację: mechanizacja to przyszłość.

Teraz pytanie: po co płuczemy wyrobione masło w zimnej wodzie???

 

pozdrawiam

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-26376
Share on other sites

po co płuczemy wyrobione masło w zimnej wodzie???

aby wypłukać maślankę, co ma na celu pozostawienie tylko tłuszczu i przedłużenie trwałości
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-26377
Share on other sites

masła nie da rady się wyciskać tak jak np. oscypka.

Dlatego należy robic to parokrotnie.

masło twardnieje w lodówce

Rozsmarowalność maśła bezpośrednio po wyjęciu wynika wg mnie z dwóch najważniejszych powodów;

-skład kwasów tłuszczowych (inny w lato, inny w zimie)

-szybkość wymiany ciepła pomiedzy otoczeniem a masą tłuszczową.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-26380
Share on other sites

  • 8 months later...
Pod adresem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1574 znajdziecie wspaniały wykład EAnny, na temat sposobu domowego wyrobu masła. Nie możecie go przegapić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-40738
Share on other sites

tak kolorowo i pięknie wszystko opisane ,że miałam wrażenie iż zaraz tego masła spróbuję. No dobrze-a może jest jakiś geniusz co robi masło z mleka koziego???? Kłaniam się nisko za wszelkie wskazówki. :grin:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-40890
Share on other sites

Przeczytałem i jestem pod wrażeniem. Mleko kupujemy "bezpośrednio u krowy" :grin: . Ostatnio zostało pozostawione do ukwaszenia z myślą o zrobieniu twarogu. Jest bardzo tłuste. Z powierzchni zsiadłego już mleka (ok. 8 l) zebrałem ponad pół litra śmietany. Jest super gęsta i bardzo smaczna. Moje pytanie: ile trzeba tej śmietany aby zrobić kostkę masła (200 g) ? :rolleyes:
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/2/#findComment-40896
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.