EAnna Posted September 18, 2008 Report Share #51 Posted September 18, 2008 ile trzeba tej śmietany aby zrobić kostkę masła (200 g)Robimy kalkulację przy założeniu, że Twoja śmietana ma 30% tłuszczu: Masło - 200g Tłuszcz w masle (ok. 85%) - 170g Śmietana 30% - (170x100)/30 = 566g. Daje to ok. 0,6l. Oczywiscie wydajność zależeć będzie od tego, jak uda Ci się zminimalizować straty masła w maślance i jaką ostateczną tłustość osełki osiągniesz. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40898 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted September 18, 2008 Report Share #52 Posted September 18, 2008 A ja dalej dopytuję się o masło kozie.Pomocy!!!! Tak chce je zrobić. Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40901 Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted September 18, 2008 Report Share #53 Posted September 18, 2008 Pedro,nie kombinuj tylko rób.Ile wyjdzie tyle będzisz jadł :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40903 Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted September 18, 2008 Report Share #54 Posted September 18, 2008 Ela,Ty pytaj jak z koziego mleka wydobyć śmietanę,potem to fraszka :lol: :grin: Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40904 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted September 18, 2008 Report Share #55 Posted September 18, 2008 Masz rację -pytam jak z mleka koziego wydobyć śmietanę???? :shock: Z resztą i pomocą chłopa z warmii sobie poradzę. :lol: Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40905 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 18, 2008 Report Share #56 Posted September 18, 2008 dopytuję się o masło kozie.Jeżeli nie masz wirówki a metoda podstojowa nie daje śmietanki to ja bym spróbowała podkwaszone mleko ubijać w jakimś robocie tak jak bitą śmietanę. Po odpowiednio długim czasie w temperaturze ok. 13 st. powinny pojawić sie grudki masła. To są tylko moje spekulacje ponieważ niestety, nie mam dostępu do koziego mleka. Mam nadzieję Elu, że to Ty - za niedługo - opracujesz metodę robienia masła koziego w warunkach domowych. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40906 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted September 18, 2008 Report Share #57 Posted September 18, 2008 Fajnie że we mnie wierzysz.Bo sama juz zaczełam wątpić .Będe oczywiscie próbowała.A to tak jak z tym topionym serkiem z mojego twarogu.Im dłużej topię- tym więcej piasku otrzymuję.Odpuściłam! Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40907 Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted September 18, 2008 Report Share #58 Posted September 18, 2008 Ela,cosik mi się wydaje,że bez wirówki do mleka Twoje maślane plany spalą na panewce. Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40909 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 18, 2008 Report Share #59 Posted September 18, 2008 Elu, znalazłam w internecie poniższy przepis:(kopia ze strony http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=ajron2&fid=14886574 )Maslo z koziego mleka (stara reseptura) Przepis:"Azeby otrzymac rzeczywiscie dobre maslo kozie,nalezy wydoic koze do czystego naczynia i natychmiast po wydojeniu mleko zagotowac w niskim rondelku i,nie przerywajac ,wyniesc do piwnicy.Po dwoch dniach z mleka tego zd ejmuje sie smietanke i jezeli jej ilosc okaze sie dostateczna do wyrobienia masla w maszynie,to ubija sie ja na maslo,co trwa od 20-25 min.Maslo kozie z natury swojej jest zupelnie biale,lecz mozna mu nadac kolorzolty,dodawszy na koncu noza szfranu.Wyjawszy maslo z maszyny,nalezy je wyzac przez platek plocienny i nastepnie nieco posolic". Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40911 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted September 19, 2008 Report Share #60 Posted September 19, 2008 EAnno! Jesteś wielka i do tego wszechstronna!!! :grin: :grin: :grin: Wielkie dzięki.Od jutra zabieram się za przygotowania.Oczywiście dam znać o postępach.Buziaki Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40917 Share on other sites More sharing options...
majsa Posted September 19, 2008 Report Share #61 Posted September 19, 2008 Witaj Elu słyszałam dawno temu, że jesli chcemy uzyskać ładny żółty kolor masła to należy dodać do niego trochę soku z marchewki, są to stare sposoby i ekologiczne. Pozdrawiam serdecznie:) Quote Majsa Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40942 Share on other sites More sharing options...
aaadam Posted September 19, 2008 Report Share #62 Posted September 19, 2008 To co? Szafran jest nieekologiczny? Pewnie droższy od soku z marchewki, ale wydajniejszy Quote [you] zapraszam na forum www.wspolnota.net.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40954 Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted September 19, 2008 Report Share #63 Posted September 19, 2008 Ale po co "farbować " coś co zaraz zniknie z talerzyka ? :shock: Masło ma mieć "maślany" kolor :grin: . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40956 Share on other sites More sharing options...
majsa Posted September 19, 2008 Report Share #64 Posted September 19, 2008 Szafran jak najbardziej jest ekologiczny, a miałam na myśli przemysł mleczarski, bo tam mamy różne specyfiki "smak i zapach identyczny z naturalnym". Pozdrawiam serdecznie :wink: :wink: Quote Majsa Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40957 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 19, 2008 Report Share #65 Posted September 19, 2008 Masło ma mieć "maślany" kolorGabrysiu, czy nie znasz powiedzenia, że oczy by jadły... Oznacza to, że ocena wizualna wzmaga odczucia smakowe. Poza tym "maślany" kolor jest zmienny i bardziej intensywny latem. Lekkie podbarwienie zimą pewnie nikomu nie zaszkodzi. Minimalny dodatek rozpuszczonej w oleju kurkumy może poprawić samopoczucie stęsknionych słońca konsumentów. :grin: Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40959 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted September 19, 2008 Report Share #66 Posted September 19, 2008 jesli chcemy uzyskać ładny żółty kolor masła to należy dodać do niego trochę soku z marchewki, są to stare sposoby i ekologiczne.w przemyśle stosuje się beta-karoten - być może to nawet lepsze rozwiązanie bo mimo iż jest pozyskiwany syntetycznie (lecz należy do grupy naturalnych) to jednak bezpieczniejszy mikrobiologicznie niż czysty sok z marchwi Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40960 Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted September 19, 2008 Report Share #67 Posted September 19, 2008 czy nie znasz powiedzenia, że oczy by jadły...Pewnie, że znam :wink: :lol: Minimalny dodatek rozpuszczonej w oleju kurkumy może poprawić samopoczucie stęsknionych słońca konsumentów.O tym nie pomyślałam :blush: :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40968 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted September 19, 2008 Report Share #68 Posted September 19, 2008 Moi drodzy.J ato poprostu chcę mieć masło z mojego mleczka.A jak mi się już znudzi smak i kolor (w co wątpię) to oczywiście posłucham rad doświadczonego grona.Pzdr. Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40970 Share on other sites More sharing options...
adam1804 Posted September 22, 2008 Report Share #69 Posted September 22, 2008 Wczoraj wróciłem z Zakopanego, gdzie na targu zaopatrzyłem się w dwie formy do oscypków oraz dwie formy na masło. Do zakupów szprzedający dodał gratis drewniany nożyk, a na nim wypalony adres strony www.gorsky.pl . Foremek do masła "do wyboru do koloru" - jakby ktoś szukał. Niech nikt mnie nie osądza o jakąś kryptoreklamę, w każdym razie jeśli ktoś nie ma możliwości jechać do Zakopca, może kupić na tej stronie. Dodam, że na stronie agrovis.eu taka sama forma kosztuje ponad 100zł :!: :!: :!: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-41215 Share on other sites More sharing options...
aaadam Posted September 22, 2008 Report Share #70 Posted September 22, 2008 Dzięki za info, ja pewnie skorzystam Quote [you] zapraszam na forum www.wspolnota.net.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-41220 Share on other sites More sharing options...
adam1804 Posted September 22, 2008 Report Share #71 Posted September 22, 2008 No i jeszcze jedna uwaga.... o ile foremki na masło są dostępne w tym sklepie internetowym oraz wyłożone na widok na straganach, o tyle oscypiorki (formy do oscypków) są schowane gdzieś "pod ladą"... i nie ma ich w sklepie internetowym.... zastanawiam się nad tą "konspiracją".... czy sprzedaż oscypiorek jest niemile widziana przez górali :question: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-41234 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted September 23, 2008 Report Share #72 Posted September 23, 2008 Fajna stronka -dzięki .Foremki do masła sliczniutkie,ale i cukiernice niczego sobie Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-41293 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 13, 2008 Report Share #73 Posted October 13, 2008 chcę mieć masło z mojego mleczkaElu, czy udało Ci się pozyskać śmietanę z koziego mleka? Mam nadzieję, że zrobisz jakieś dobre masełko :tongue: i dopracujesz technologię. Ja ostatnio coraz częściej robię domowe masło, jak już gdzieś pisałam, doszłam do wprawy i wychodzi przepyszne. To ten smak mnie tak mobilizuje. Przed chwilą przeczytałam jeszcze raz cały topic i nie moge zgodzić się z tym, że domowe masło, z wiejskiej śmietany, ma zapach obory. No, chyba że surowiec jest zupełnie fatalny. Otóż niedawno zakupiłam na targu kwaśną śmietanę, ponieważ szybko chciałam zrobić masło i nie mogłam czekać, aż słodka śmietanka się zakwasi. Ze wzgledu jednak na nieprzewidziany wcześniej wyjazd, śmietana wylądowała w lodówce na 8 dni. Po tym czasie, przewidując raczej kiepskiej jakości produkt, zrobiłam to masło. Ściągnęlam jedynie cienką, górna warstewkę śmietany, ponieważ przy kontakcie z powietrzem rozwijają się bakterie dające gorzki posmak. Masło bardzo starannie płukałam i wygniatałam w kilku wodach i - ku mojemu zaskoczenu - wyszło wspaniałe w smaku. Zapach świeżego, aromatycznego masła, żadnego kwaskowatego posmaku, produkt z najwyższej półki. Zarówno pierwsze moje produkcje masła, które były fatalne, właśnie z tym "oborowym" zapachem a przecież robione z mleka z tego samego, co obecnie źródła, jak również to ostatnie doświadczenie z przeleżałą śmietaną z targu utwierdziły mnie w przekonaniu, że żródłem tego zapachu są resztki serwatki, kóra nie została dobrze wypłukana. Poza płukaniem musi nastąpić faza wygniatania i to w bardzo zimnej, świeżej wodzie. Wewnątrz masła powinny być czasteczki wody (kilkanascie procent) a nie maślanki. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-43003 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted October 14, 2008 Report Share #74 Posted October 14, 2008 No niestety nie.Teraz mogę już zapomnieć ,bo mleczka mało. AAle znalazłam krowę!!! Hmmmmm pewnie się śmiejesz-ale tu w okolocy z krową cięażko .2 są i koniec.A mój jedyny, to weterynarz i wie gdzie i JAKA krowa jest.Tak więc jak powiedział mi że jest czysta i dobrze karmiona to cieszyłam się jak głupia.Teraz to krowie mleczko kupię i będę czarowała śmietankę i masło i takie zsiadłe prawdziwe mleczko do ziemniaczków.Oj...ślina mi cieknie. Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-43024 Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted October 14, 2008 Report Share #75 Posted October 14, 2008 będę czarowała śmietankę i masło i takie zsiadłe prawdziwe mleczko do ziemniaczków.Oj...ślina mi cieknie.Oj Elu, zazdroszczę Ci . Ja znowu straciłam "źródełko" mleczka :sad: . Ale mam nadzieję , że znajdę inne. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-43025 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.