Jump to content

Recommended Posts

ile trzeba tej śmietany aby zrobić kostkę masła (200 g)

Robimy kalkulację przy założeniu, że Twoja śmietana ma 30% tłuszczu:

 

Masło - 200g

Tłuszcz w masle (ok. 85%) - 170g

Śmietana 30% - (170x100)/30 = 566g.

Daje to ok. 0,6l.

Oczywiscie wydajność zależeć będzie od tego, jak uda Ci się zminimalizować straty masła w maślance i jaką ostateczną tłustość osełki osiągniesz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40898
Share on other sites

dopytuję się o masło kozie.

Jeżeli nie masz wirówki a metoda podstojowa nie daje śmietanki to ja bym spróbowała podkwaszone mleko ubijać w jakimś robocie tak jak bitą śmietanę. Po odpowiednio długim czasie w temperaturze ok. 13 st. powinny pojawić sie grudki masła. To są tylko moje spekulacje ponieważ niestety, nie mam dostępu do koziego mleka. Mam nadzieję Elu, że to Ty - za niedługo - opracujesz metodę robienia masła koziego w warunkach domowych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40906
Share on other sites

Elu, znalazłam w internecie poniższy przepis:

(kopia ze strony http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=ajron2&fid=14886574 )

Maslo z koziego mleka (stara reseptura)

 

Przepis:

"Azeby otrzymac rzeczywiscie dobre maslo kozie,nalezy wydoic koze do czystego

naczynia i natychmiast po wydojeniu mleko zagotowac w niskim rondelku i,nie

przerywajac ,wyniesc do piwnicy.Po dwoch dniach z mleka tego zd ejmuje sie

smietanke i jezeli jej ilosc okaze sie dostateczna do wyrobienia masla w

maszynie,to ubija sie ja na maslo,co trwa od 20-25 min.

Maslo kozie z natury swojej jest zupelnie biale,lecz mozna mu nadac

kolorzolty,dodawszy na koncu noza szfranu.Wyjawszy maslo z maszyny,nalezy je

wyzac przez platek plocienny i nastepnie nieco posolic".

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40911
Share on other sites

Masło ma mieć "maślany" kolor

Gabrysiu,

czy nie znasz powiedzenia, że oczy by jadły...

Oznacza to, że ocena wizualna wzmaga odczucia smakowe. Poza tym "maślany" kolor jest zmienny i bardziej intensywny latem. Lekkie podbarwienie zimą pewnie nikomu nie zaszkodzi. Minimalny dodatek rozpuszczonej w oleju kurkumy może poprawić samopoczucie stęsknionych słońca konsumentów. :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40959
Share on other sites

jesli chcemy uzyskać ładny żółty kolor masła to należy dodać do niego trochę soku z marchewki, są to stare sposoby i ekologiczne.

w przemyśle stosuje się beta-karoten - być może to nawet lepsze rozwiązanie bo mimo iż jest pozyskiwany syntetycznie (lecz należy do grupy naturalnych) to jednak bezpieczniejszy mikrobiologicznie niż czysty sok z marchwi
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-40960
Share on other sites

Wczoraj wróciłem z Zakopanego, gdzie na targu zaopatrzyłem się w dwie formy do oscypków oraz dwie formy na masło. Do zakupów szprzedający dodał gratis drewniany nożyk, a na nim wypalony adres strony www.gorsky.pl . Foremek do masła "do wyboru do koloru" - jakby ktoś szukał. Niech nikt mnie nie osądza o jakąś kryptoreklamę, w każdym razie jeśli ktoś nie ma możliwości jechać do Zakopca, może kupić na tej stronie. Dodam, że na stronie agrovis.eu taka sama forma kosztuje ponad 100zł :!: :!: :!:
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-41215
Share on other sites

No i jeszcze jedna uwaga.... o ile foremki na masło są dostępne w tym sklepie internetowym oraz wyłożone na widok na straganach, o tyle oscypiorki (formy do oscypków) są schowane gdzieś "pod ladą"... i nie ma ich w sklepie internetowym.... zastanawiam się nad tą "konspiracją".... czy sprzedaż oscypiorek jest niemile widziana przez górali :question:
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-41234
Share on other sites

  • 3 weeks later...

chcę mieć masło z mojego mleczka

Elu,

czy udało Ci się pozyskać śmietanę z koziego mleka?

Mam nadzieję, że zrobisz jakieś dobre masełko :tongue: i dopracujesz technologię.

Ja ostatnio coraz częściej robię domowe masło, jak już gdzieś pisałam, doszłam do wprawy i wychodzi przepyszne. To ten smak mnie tak mobilizuje.

Przed chwilą przeczytałam jeszcze raz cały topic i nie moge zgodzić się z tym, że domowe masło, z wiejskiej śmietany, ma zapach obory. No, chyba że surowiec jest zupełnie fatalny. Otóż niedawno zakupiłam na targu kwaśną śmietanę, ponieważ szybko chciałam zrobić masło i nie mogłam czekać, aż słodka śmietanka się zakwasi. Ze wzgledu jednak na nieprzewidziany wcześniej wyjazd, śmietana wylądowała w lodówce na 8 dni. Po tym czasie, przewidując raczej kiepskiej jakości produkt, zrobiłam to masło. Ściągnęlam jedynie cienką, górna warstewkę śmietany, ponieważ przy kontakcie z powietrzem rozwijają się bakterie dające gorzki posmak. Masło bardzo starannie płukałam i wygniatałam w kilku wodach i - ku mojemu zaskoczenu - wyszło wspaniałe w smaku. Zapach świeżego, aromatycznego masła, żadnego kwaskowatego posmaku, produkt z najwyższej półki.

Zarówno pierwsze moje produkcje masła, które były fatalne, właśnie z tym "oborowym" zapachem a przecież robione z mleka z tego samego, co obecnie źródła, jak również to ostatnie doświadczenie z przeleżałą śmietaną z targu utwierdziły mnie w przekonaniu, że żródłem tego zapachu są resztki serwatki, kóra nie została dobrze wypłukana. Poza płukaniem musi nastąpić faza wygniatania i to w bardzo zimnej, świeżej wodzie. Wewnątrz masła powinny być czasteczki wody (kilkanascie procent) a nie maślanki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-43003
Share on other sites

No niestety nie.Teraz mogę już zapomnieć ,bo mleczka mało. AAle znalazłam krowę!!! Hmmmmm pewnie się śmiejesz-ale tu w okolocy z krową cięażko .2 są i koniec.A mój jedyny, to weterynarz i wie gdzie i JAKA krowa jest.Tak więc jak powiedział mi że jest czysta i dobrze karmiona to cieszyłam się jak głupia.Teraz to krowie mleczko kupię i będę czarowała śmietankę i masło i takie zsiadłe prawdziwe mleczko do ziemniaczków.Oj...ślina mi cieknie.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/3/#findComment-43024
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.