Siara Posted October 14, 2008 Report Share #76 Posted October 14, 2008 Czesc 1 http://www.youtube.com/watch?v=kJKLXqeY3lQ Czesc 2 http://www.youtube.com/watch?v=x7-v4HNlIGs Quote "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-43026 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 14, 2008 Report Share #77 Posted October 14, 2008 będę czarowała śmietankę i masło i takie zsiadłe prawdziwe mleczko do ziemniaczków.Elu, po wyrobie masła zostanie Ci wspaniała maślanka. Do Siary: co do szkodliwości mleka to zdania uczonych są podzielone :grin: . Szkodliwe może być mleko przemysłowe oraz mleko odtłuszczone. Aby wapń z mleka był przyswajalny niezbędna jest wit. D, która zawarta jest w śmietance. Co do trawienia mleka, wiele ludzi dorosłych nie tylko lubi mleko ale je również dobrze trawi. Możnaby powiedzieć, że niektórzy dorośli gorzej trawia mleko; ale tylko "niektórzy". Dlatego my tutaj, na wędlinach domowych lansujemy domowe wyroby ze swojskiego mleka. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-43030 Share on other sites More sharing options...
Siara Posted October 14, 2008 Report Share #78 Posted October 14, 2008 Dlatego my tutaj, na wędlinach domowych lansujemy domowe wyroby ze swojskiego mleka. Ja wlasnie w tym kontekscie odbieram przytoczony material. Sam uwielbiam wiejski twarog i maslo. Quote "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-43033 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 14, 2008 Report Share #79 Posted October 14, 2008 :blush: Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-43035 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted October 14, 2008 Report Share #80 Posted October 14, 2008 Ja już tak tęsknię za tym masłem,ze nawet jak mi dziś ktoś powie ,że to feee, to i tak nic nie zmieni!!! No cóz może poprostu łakomstwo bierze górę nad rozsądkiem. :lol: Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-43041 Share on other sites More sharing options...
stefek100 Posted October 17, 2008 Report Share #81 Posted October 17, 2008 Nie jest w stanie mnie nic odepchnac od pysznego masla,ktore sam robie w sloiku,jak i od maslaneczki pyyysznej i serka..juz na koncu, z ktorego czesto i pierozki ruskie wychodza doskonale.Tutaj u mnie w Iwkowej, gdzie mam domek..ludzie prosza sie , by sprzedac smietane za 3.50 l i mleczko, ktore doja praktycznie przy mnie, za 1zl za litr.Maselko, serek,troszke przypraw miodzik i chlebek Waza..do tego jajeczko,paroweczka ..hehe pychotki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-43291 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted October 17, 2008 Report Share #82 Posted October 17, 2008 Tylko pozazdrościć tej rzeki mleka i śmietanki.Swoje masełko.ummmmmm.Tak trzymać. Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-43314 Share on other sites More sharing options...
OlgaSmile Posted May 25, 2009 Report Share #83 Posted May 25, 2009 Ożywiam temat maselniczy Zazwyczaj robię masło ze śmietany 30% lub 36% z kartonika. Ubijam, odcedzam, płuczę i już.Planuję zrobić ze śmietany zebranej z mleka krowiego "prosto od krowy" i teraz pytanie, czy pasteryzujecie taką śmietanę, czy tylko pozostawiacie do naturalnego zakwaszenia, ubijacie, płuczecie i jecie? Quote Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69427 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 25, 2009 Report Share #84 Posted May 25, 2009 Tutaj znajdziesz wspaniały artykuł EAnny na temat domowej produkcji masła:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1574 Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69429 Share on other sites More sharing options...
OlgaSmile Posted May 25, 2009 Report Share #85 Posted May 25, 2009 Dziękuję Maxell - czytałam już wcześniej, czytałam :) Tak się tylko zastanawiam, czy wszyscy pasteryzują śmietanę tak jak jest w opisie. Ja pamiętam, że jak jeździłam na działkę, to gospodyni z pobliskiego gospodarstwa robiła masło z kwaśnej śmietany i z tego co mnie pamięć nie myli nie pasteryzowała, tylko zwyczajnie ubijała. Stąd właśnie moje pytanie, bo noszę się z zamiarem kupienia bański mleka i klasycznego domowego wyrobu dera białego (ja nie używam podpuszczki) i właśnie pomyślałam o maśle, bo z tą ilością śmietany trzeba przecież coś zrobić. Quote Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69434 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 25, 2009 Report Share #86 Posted May 25, 2009 czy wszyscy pasteryzują śmietanę tak jak jest w opisie.Śmietanki nie musisz pasteryzować. Tylko po udoju nie należy chłodzić mleka, aby były dobre warunki do rozwoju korzystnych bakterii. Jednak zdana jesteś wtedy na bakterie bytujace w danym gospodarstwie. A są to różne "okazy". Czasami, po ukwaszeniu śmietany wydziela ona "swojską" woń, która przejdzie do masła. Zatem sprawdź wcześniej, czy mleko dobrze się zsiada, daje zdrowy skrzep bez bakterii wzdymajacych i czy świeżo pachnie. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69453 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted May 27, 2009 Report Share #87 Posted May 27, 2009 EAnno, jak rozpoznać zdrowy skrzep? Jak dobrze ukwasić mleko? Ja przy kwaszeniu stosuję "starter" w postaci kupnego zsiadłego mleka w proporcji 400ml zsiadłego mleka na 1,5l krowiego. Robią się wtedy szybko trzy warstwy, dolna - gładki jednolity skrzep, w środku serwatka, a na górze skrzep porowaty jak pumeks. Ale smak bez zarzutu. Lekko kwaśne, bez goryczy i dziwnych zapachów. Wyraźnie widać w tej górnej warstwie intensywną pracę bakterii, czy to są te wzdymające o których piszesz? Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69595 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 28, 2009 Report Share #88 Posted May 28, 2009 czy to są te wzdymające o których piszesz?Wygląda na to, że tak. Prawidłowy skrzep jest jednolity, jak galaretka. Powinien dobrze, świeżo pachnieć. Po ogrzaniu takiego mleka, skrzep opada na dno. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69775 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted May 31, 2009 Report Share #89 Posted May 31, 2009 Na ostatnim zlocie w Purdzie Abratek pokazał mi jak powinno się wyrabiać masło, aż było mi trudno uwierzyć, że może być to tak proste i przyjemne :grin: Do tej pory wkładałem mnóstwo wysiłku w to aby ze śmietanki uzyskać masło, a i maślanka nie była zbyt smaczna.Okazuje się, że zbyt solidnie trząsałem butelką ( a próbowałem też i innych sposobów ), a wystarczy miarowo, lekko bujać zawartością aby śmietana się zmaśliła, no i wychodzi maślanka pierwsza klasa, masło też lepszej jakości. Spróbowałem, uwierzyłem :wink: :grin: :grin: - dzięki Tomek :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69927 Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted May 31, 2009 Report Share #90 Posted May 31, 2009 Wrzuć krótki filmik jak to robisz jeśli masz takie możliwości. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69930 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted May 31, 2009 Report Share #91 Posted May 31, 2009 Oj nie bardzo z filmikiem, nie próbowałem nigdy :blush: Ale robię w butli plastikowej 5 litrowej, jak do tej pory trząsałem nią w pozycji pionowej i to bardzo energicznie, okazuje się - niepotrzebnie. Abratek robił masło butlą w pozycji poziomej i nazwałbym to kołysaniem jej z zawartością. Po 5-10 minutach ukazuje się piękne masełko :grin: , dodam, że zdarzało się mi do tej pory, że zabierało mi to nawet dwie godziny :lol: :lol: Wiem, ze dla tych, którzy tak wyrabiali masło jest to informacja oczywista, ale dla mnie było to odkrycie, którym po sprawdzeniu chciałbym się podzielić :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69934 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 31, 2009 Report Share #92 Posted May 31, 2009 Endrio, rozumiem że zostałem oczyszczony z podejrzeń o czary i moce tajemne :grin: Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69965 Share on other sites More sharing options...
salvado Posted June 1, 2009 Report Share #93 Posted June 1, 2009 OlgaSmile, pierwsze masło wyszło mi przypadkiem, gdy zbyt dlugo ubijałem śmietankę 36% na bitą. Było smaczne, choć słodkie, bo z cukrem pudrem do bitej :-) Następne było już świadomym działaniem, bez cukru. Pięknie się smarowało, nawet po wyjęciu z lodówki. Zrobiłem też raz masło z 5 litrów mleka bezpośrednio od krowy. Śmietany było z niego +/- 0,75 litra, a masełka wyszła duża (0,5 kg) osełka. Oczywiście, żadnej pasteryzacji i tym podobnych zabiegów. Czy było smaczne? wg mnie tak, ale żonka twierdziła, że krową jej śmierdzi :-). Faktem jest, że miało inny, "bogatszy" zapach, niż te kupne, czy robione z kupnej śmietany, ale dla mnie było OK. Quote moja wędzarnia Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69982 Share on other sites More sharing options...
Pepper Posted June 1, 2009 Report Share #94 Posted June 1, 2009 Endrio, rozumiem że zostałem oczyszczony z podejrzeń o czary i moce tajemneAbratku ..wcale że,niekoniecznie , tak do końca.. :grin: :grin: ...o ile mnie zawodna pamięć nie myli , to przerwałeś, swoim kołysaniem moją nikczemną próbę zmaślenia śmietany, ...niestety w tzw. miedzyczasie musiałem się oddalić ,na uprzejmą i grzeczną prośbę Gonza; (pepper wędzarnia !!!!)...i po moim powrocie widziałem już tylko jak kreślisz nożykem jakieś znaki( szamańskie?) :grin: na owym masełku...cóż to były za gusła? pojęcia nie mam... :lol: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-69994 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted June 1, 2009 Report Share #95 Posted June 1, 2009 Endrio, rozumiem że zostałem oczyszczony z podejrzeń o czary i moce tajemne :grin: O tak, próba wykonana, potwierdzone :lol: :lol: Nie wiem co insynuuje Pepper :grin: , ale jeżeli tajemna MOC spłynęła na mnie, to tym bardziej dziękuję :grin: :lol: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-70017 Share on other sites More sharing options...
OlgaSmile Posted June 1, 2009 Report Share #96 Posted June 1, 2009 Mam pytanie za 100 punktów. Właśnie stoi przede mną bańka mleka. Zaraz zdejmę śmietanę i będę ją pasteryzować. Potem zgodnie z artykułem EAnny mam ją zakwasić i tu jest problem. Czy może być to jogurt naturalny? Oglądałam śmietany w sklepie i każda mam kilka zagęstników niestety bez był tylko jogurt więc na niego się zdecydowałam. EAnno - mam pytanie. Gdy dodajesz śmietanę kwaśną aby zakwasić pasteryzowaną, jak długo trwa taki proces w temperaturze domowej? Jeżeli nie mam śmietany do zakwaszenia, czy może być to jogurt? Jeżeli nie, to pomijając proces zakwaszania, czy wystarczy w takim wypadku pasteryzowaną śmietanę schłodzoną i odstaną, podgrzać i ubić? Czy różnica w smaku takiego masła jest bardzo duża? Quote Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-70024 Share on other sites More sharing options...
Straszny Posted June 1, 2009 Report Share #97 Posted June 1, 2009 jak do tej pory trząsałem nią w pozycji pionowej i to bardzo energicznie Abratek robił masło butlą w pozycji poziomej i nazwałbym to kołysaniem jej z zawartością hmmm, a może jakaś konkretna częstotliwość tego "kołysania" - usypianie czy wieczorne warjacje :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-70025 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 1, 2009 Report Share #98 Posted June 1, 2009 hmmm, a może jakaś konkretna częstotliwość tego "kołysania" - usypianie czy wieczorne warjacje Coś al'a symbol nieskończoności Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-70027 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 1, 2009 Report Share #99 Posted June 1, 2009 Czy może być to jogurt naturalny?Jogurt to produkt otrzymany z mleka lekko zagęszczonego, poddanego działaniu bakterii termofilnych. Optymalna temperatura dla tych bakterii to 42 st.C. Nasze śmietany kwasimy bakteriami mezofilnymi (22 st. C). Możesz zastosować do kwaszenia zwykłe mleko zsiadłe lub kefir z żywymi bakteriami. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-70029 Share on other sites More sharing options...
OlgaSmile Posted June 1, 2009 Report Share #100 Posted June 1, 2009 Czy może być to jogurt naturalny?Jogurt to produkt otrzymany z mleka lekko zageszczonego, poddanego działaniu bakterii termofilnych. Optymalna temperatura dla tych bakterii to 42 st.C. Nasze śmietany kwasimy bakteriami mezofilnymi (22 st. C). Możesz zastosować do kwaszenia zwykłe mleko zsiadłe lub kefir z żywymi bakteriami. Dziękuję EAnno - mam jeszcze pytanie. Gdy dodajesz śmietanę kwaśną aby zakwasić pasteryzowaną, jak długo trwa taki proces w temperaturze domowej? Pomijając proces zakwaszania, czy wystarczy w takim wypadku pasteryzowaną śmietanę schłodzoną i odstaną, podgrzać i ubić? Czy różnica w smaku takiego masła jest bardzo duża? Quote Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/4/#findComment-70030 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.