EAnna Posted May 8, 2013 Report Share #201 Posted May 8, 2013 Podpuszczka Ci nie zetnie śmietanki.Owszem TAK, przy odpowiedniej ilości. Z mojej strony było to pytanie retoryczne :smile: . Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-283949 Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted May 8, 2013 Report Share #202 Posted May 8, 2013 A jaka to ilość, jeżeli mogę wiedzieć, bo nie słyszałem o czymś takim? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-283973 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 8, 2013 Report Share #203 Posted May 8, 2013 A jaka to ilość, jeżeli mogę wiedzieć, bo nie słyszałem o czymś takim?Podpuszczka podpuszczce nie równa, to samo dotyczy śmietany. Zasada jest jedna: im bardziej tłuste mleko tym słabiej działa podpuszczka. Możesz zrobić próbę na śmietance 10%, 20% i 30%. U kol. bsk śmietanka uległa ścięciu/zwarzeniu nie wiadomo z jakiego powodu. Wg mnie mogła być już podkwaszona. Pytanie o podpuszczkę było żartem :grin: Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-283991 Share on other sites More sharing options...
bsk Posted May 8, 2013 Report Share #204 Posted May 8, 2013 @Eanno śmietana słodka zakupiona rano w Sobotę i powędrowała prosto do lodówki ( gdzie mam 4-5st C) i stała tam do Niedzieli popołudnia kiedy to podjąłem się próby pasteryzacji.Dalej nie wiem gdzie popełniłem błąd.Wczoraj resztkę tej dość tłustej serwatki zakwasiłem śmietaną i dziś czuć kwasowość.Próbowałem to zmiksować na masło ale nie udało się.Wylać to czy się na coś nadaje ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-284024 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 8, 2013 Report Share #205 Posted May 8, 2013 Wylać to czy się na coś nadaje ?Absolutnie nie wylewać. Myślę, że piszesz o maślance a nie o serwatce. Kwaśna, swojska i w dodatku tłusta maślanka to jest rarytas. Dalej nie wiem gdzie popełniłem błąd.Następnym razem wybijaj masło z dobrze kwaśnej śmietany. Masło z nie pasteryzowanej, ukwaszonej śmietany jest żywe, ze wszystkimi enzymami i jest bardzo trwałe. Pod warunkiem, że zostanie bardzo dobrze wypłukane w ziarnie a potem jeszcze wygniecione w kilku wodach.. Takie masło ma właściwości wręcz lecznicze. Można na koniec bardzo leciutko posolić ostatnią wodę to smak jeszcze sie pogłębi. Jak znajdę link do uzasadnienia w/w opinii pro zdrowotnej to podeślę. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-284026 Share on other sites More sharing options...
bsk Posted May 8, 2013 Report Share #206 Posted May 8, 2013 @Eanno chodzi o to że ja robię mało regularnie czy ze słodkiej czy kwaśnej śmietany.I zawsze się udaje. Jednak z pasteryzowanego robiłem pierwszy raz bo jak kilka osób napisało że należy śmietanę spasteryzować. Czy masło niespasteryzowane jest tak samo zdrowe jak pasteryzowane ?Mam na myśli bakterie.Bo pasteryzując mleko ginie większość bakterie a przy tym zatraca się większość właściwości zdrowotnych.Jeśli jestem w błędzie poprawcie mnie... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-284028 Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted August 14, 2013 Report Share #207 Posted August 14, 2013 Czy masło niespasteryzowane jest tak samo zdrowe jak pasteryzowane ?Masło z niepasteryzowanej śmietany ukwaszonej jest zdrowsze niż z nieukwaszonej. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-296316 Share on other sites More sharing options...
OskarL Posted December 2, 2021 Report Share #208 Posted December 2, 2021 (edited) Witam Państwa serdecznie, być może będzie to odkop roku ale trochę mi się to wszystko pomieszało, ale od początku... Przez dwa tygodnie szukałem gdzie w okolicy można kupić świeże mleko i się udało wczoraj nabyłem 10 litrów po 2 zł za litr jeszcze ciepłe po wydojeniu. Mleko porozlewałem do szklanych słoików 0,9L i zostawiłem na całą noc w lodówce. Dzisiaj przed pracą zebrałem 1,4L śmietanki, słoik odstawiłem do lodówki i śmietankę w osobnym pojemniku również na około 10h. I teraz mam kilka pytań :- wyciągnąłem śmietankę z lodówki podgrzałem do 17* i właśnie, na ile zostawić na blacie aby uległa zakwaszeniu ? Czy ma ona zgęstnieć ? Na pierwszy raz nie chciałbym dodawać kupnej śmietany a nie zakupiłem też żadnych kultur bakterii.- Jak jest z tą pasteryzacją, w jednym poście jest napisane że nie trzeba na innej stronie że trzeba, na tą chwilę nie pasteryzowałem ani mleka ani śmietanki- w mleku które zostawiłem jeszcze w lodówce zrobiła się mała warstwa śmietanki zebrać ją i dodać do tej co stoi na blacie czy zostawić (z tego mleka będę chciał zrobić twaróg)Przepraszam za być może proste pytania, ale nie chciałbym zepsuć tego na początku.Pozdrawiam Edited December 2, 2021 by OskarL Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735220 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 2, 2021 Report Share #209 Posted December 2, 2021 na ile zostawić na blacie aby uległa zakwaszeniu ? Aż się zakwasi . Będzie gęsta, ze świeżym, kwaskowym zapachem.Daj ją w ciepłe miejsce (koło kaloryfera) i czekaj.Nie musisz zakwaszać bo mleko nie było po udoju chłodzone, ale możesz.Śmietankę z mleka lodówkowego możesz dodać do całości. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735223 Share on other sites More sharing options...
OskarL Posted December 2, 2021 Report Share #210 Posted December 2, 2021 Dziękuję ślicznie za tak szybką odpowiedź A jak z tą pasteryzacją, gdyż myślę że nie będzie to mój ostatni raz jak już złapałem kontakt na takie mleczko. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735226 Share on other sites More sharing options...
tytan58 Posted December 2, 2021 Report Share #211 Posted December 2, 2021 https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1574&Itemid=4 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735233 Share on other sites More sharing options...
OskarL Posted December 2, 2021 Report Share #212 Posted December 2, 2021 Owszem czytałem ten super artykuł kilka razy i faktycznie tam jest napisane że zawsze pasteryzujemy śmietankę, natomiast na 5 stronie tego tematu EAnna pisała że nie trzeba stąd moje pytanie, może nie tyle czy trzeba, ale jak jest lepiej Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735236 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 2, 2021 Report Share #213 Posted December 2, 2021 EAnna pisała że nie trzeba Może bakterie w "twoim" mleku są O.K?Zrób to pierwsze masło z surowego, nie-pasteryzowanego (najzdrowszego) mleka i sam oceń.Wysoce prawdopodobne, że masło będzie wyborne !Zwróć jednak proszę uwagę na płukanie masła "w ziarnie" (czyli tuż po zmaśleniu i odcedzeniu serwatki), przed skupieniem ziaren w bryłę.To jest bardzo ważny moment, który decyduje o jakości i trwałości masła.Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości to pytaj Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735253 Share on other sites More sharing options...
OskarL Posted December 6, 2021 Report Share #214 Posted December 6, 2021 Witam, ponownie. Masełko wyszło jest przepyszne, ale wyszło go 290 gram i jakieś 900 ml maslanki z 1.4L śmietanki. Dobry to wynik czy trochę mało ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735800 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 6, 2021 Report Share #215 Posted December 6, 2021 To trochę mało.Jak tłusta była śmietanka?Prawdopodobnie w maślance zostało trochę rozpylonego masła.Poza tym bilans się nie zgadza Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-735941 Share on other sites More sharing options...
marmad Posted June 9, 2024 Report Share #216 Posted June 9, 2024 znacie jakiś sposób na poprawę smaku masła? dodajecie czegoś do masła własnego wyrobu? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-929624 Share on other sites More sharing options...
marmad Posted June 9, 2024 Report Share #217 Posted June 9, 2024 W dniu 6.12.2021 o 20:09, EAnna napisał(a): To trochę mało. Jak tłusta była śmietanka? Prawdopodobnie w maślance zostało trochę rozpylonego masła. Poza tym bilans się nie zgadza u mnie właśnie też trochę mało wychodzi ale jest w miarę smaczne, tylko chciałbym poprawić jego smak a nie wiem co dodać Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-929625 Share on other sites More sharing options...
electra Posted June 9, 2024 Report Share #218 Posted June 9, 2024 21 minut temu, marmad napisał(a): u mnie właśnie też trochę mało wychodzi ale jest w miarę smaczne, tylko chciałbym poprawić jego smak a nie wiem co dodać Ja dodaje sol, bo do takiego lekko solonego jestem przyzwyczajona. Jak jestem w Pl to wlasnie soli brakuje mi w zwyklym masle. Daje 2,5 g/ķg Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-929630 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 9, 2024 Report Share #219 Posted June 9, 2024 14 minut temu, marmad napisał(a): chciałbym poprawić jego smak a nie wiem co dodać O smaku masła decyduje zapewne wiele czynników. Pierwszy, to żywienie. Najlepsze masło pochodzi od krów żywionych bezpośrednio na łące, przy czym skład zielonej paszy też ma znaczenie. Jednak na to zapewne nie masz wpływu. Drugim czynnikiem jest uzyskanie śmietany o czystym zakwasie (warto zaopatrzyć się w odpowiednie szczepy bakterii dedykowane dla masła, to one nadają piękny aromai i smak). Masło ze słodkiej śmietanki ma ubogi smak i aromat. Aby go wzbogacić przegrzewa się śmietankę do uzyskania jej "orzechowego" posmaku. Na ostateczny smak i trwałość masła mają znaczący wpływ resztki serwtki, zamknięte między ziarnem tłuszczowym. Należy je maksymalnie usunąć poprzez płukanie w ziarnie a następnie wielokrotne, staranne wygniatanie. Przy niedostatecznym usunięciu serwatki masło nabiera smaku i zapachu "oborowego". Woda po ostatnim wygniataniu powinna być czysta, bez śladów białka. Na każdym etapie obróbki mleka, śmietanki, śmietany, ziarna tłuszczowego wymagana jest maksymalna czystość. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-929634 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted June 9, 2024 Report Share #220 Posted June 9, 2024 Bez urazy marmak ale jak chcę masło z polepszaczami smaku to kupuję je w dyskontach, a masło własnego wyrobu nie potrzebuje żadnych substancji poprawiających smak, pod warunkiem że mamy właściwy półprodukt i zachowamy reżim technologiczny o którym pisze EAnna. 1 Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/9/#findComment-929648 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.