dziera Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Listopada 2011 Witam wszystkich serdecznie.Mam jedno pytanko czy ktos moze polecic jakis sklep(moze byc internetowy)w ktorym mozna kupic jelita?Chce zrobic kielbaske drobiowa dla corki i wydaje mi sie ze naturalne o sr.28/30 beda odpowiednie.Nie potrzebuje ich za duzo.I w jakiej formie mozna je kupic?Czy one sie nie zepsuja? Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Listopada 2011 Polecam,sklep Miro -w soli mogą leżeć bardzo długo.Pozdrawiam. Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Listopada 2011 Witam wszystkich serdecznie.Mam jedno pytanko czy ktos moze polecic jakis sklep(moze byc internetowy)w ktorym mozna kupic jelita?Chce zrobic kielbaske drobiowa dla corki i wydaje mi sie ze naturalne o sr.28/30 beda odpowiednie.Nie potrzebuje ich za duzo.I w jakiej formie mozna je kupic?Czy one sie nie zepsuja? Mam pytanie skąd bierzesz mięso drobiowe do tej kiełbasy , bo jeśli ze sklepów i fermowe , to nie karm nim dzieci , 99% hodowców wbrew obowiązującemu prawu , faszeruje kurczęta antybiotykami i hormonami ,w twoim przypadku szczególnie niebezpieczne są estrogenne ( chyba że chcesz by córka wcześnie dojrzała) . Jeśli już koniecznie chcesz robić kiełbasę drobiową rób z mięsa indyków . (wbrew pozorom większa delikatność indyków sprzyja zdrowszej hodowli - mniejsze zagęszczenie, więcej światła a mniej antybiotyków i sterydów). Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Listopada 2011 Kielbasa z piersi kurczat i z indyka.Ale mam 80% rodziny na wsi wiec mam dostep do swiezego drobiu. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Listopada 2011 Jelita dostępne są niemalże wszędzie, gdzie są ubojnie, bądź sklepy firmowe. Kupisz je w mięsnym itd. Polecam również sklep Miro - http://www.wyroby-domowe.pl/ Jelita zasypujesz porządnie solą i w lodówce mogą i ze 2 lata przeleżeć, aczkolwiek nie podejrzewam, że aż tak długo wytrzymają, bo przerób musi być i jak zaczniesz kiełbaskę robić, to potem nie przestaniesz... Ps. a jaki masz przepis na tą kiełbaskę? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Listopada 2011 Kielbasa z piersi kurczat i z indyka.Ale mam 80% rodziny na wsi wiec mam dostep do swiezego drobiu. Jeśli tak to życzę twojej córce smacznego , jaki masz przepis , ja z kurczaków robiłem coś w rodzaju mielonki ( wyrób blokowy) , cycki szły całe a uda traktowałem jako 3 mieliłem na drobno i do szynkowarki . Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2011 Ja bede robil wg przepisu z "wedlindomowych" http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-drobiowe/1686-kielbasa-drobiowa-parzona .Ale chyba pokombinuje z gruboscia korjenia i mielenia poszczegolnych kawalkow. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markon Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Listopada 2011 ja mam takie pytanie nie mogę nic znaleźć na temat jelit o kiełbasie jest sporo ale jak obrobić jelita dziś kupiłem 25m jelit 13zł i peklo-sól 4kg 8zł, jelita paczkowane mrożone jak je przygotować w czym płukać czy wyparzyć i jak przechowywać jak zostanie :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Listopada 2011 dziś kupiłem 25m jelit 13zł i peklo-sól 4kg 8zł, jelita paczkowane mrożone :question: :question: :question: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIP-CAR Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Listopada 2011 Jestem na samym początku bardzo długiej drogi.Ale wydaje mi się ze jelit raczej nie mrozi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markon Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Listopada 2011 Jestem na samym początku bardzo długiej drogi.Ale wydaje mi się ze jelit raczej nie mrozi się.no może nie mrożone ale gościu wyciągnął je z lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Listopada 2011 Na temat jelit najlepiej odpowie Miro . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Listopada 2011 Ja bede robil wg przepisu z "wedlindomowych" http://wedlinydomowe.pl/k...robiowa-parzonaJak robisz dla dziecka to proponuję zmniejszyć ilość czosnku i pieprzu, powodzenia w produkcji :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Listopada 2011 Markon, jelit się nie mrozi. Pisałem już wcześniej. Namaczasz w wodzie letniej ok 20-30 minut, przelewasz jelito wodą i nakładasz na nadziewarkę. Jeżeli jelit nie zużyjesz to usuwasz nadmiar wody z nich, przeciągając jelito przez palce i zasalasz porządną ilością soli, do słoika i do lodówki....DZIADEK, już nie bądź taki skromny. Takie rzeczy to każdy z bardziej zaawansowanych powinien wiedzieć Z resztą I Ty nie raz o tym pisałeś, łącznie z fotorelacją ja czyścimy jelita itd.itp. [ Dodano: Czw 17 Lis, 2011 20:16 ]Zbój Madej, ze względu na miejsce Twojego zamieszkania powiem tak - czosnek to dla zdrowotnoscji Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Listopada 2011 Jak zawsze na tym forum mozna na kogos liczyc.DZIEKI Wam!No a ja myslalem o tej kielbasce z drobiu i tez uwazam ze troche zmniejesze ilosc czosnku i pieprzu.A jelitka bede zamawial u Mira . Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Listopada 2011 .A jelitka bede zamawial u Mira O i szafa graje :lol: :lol: Jak zawsze na tym forum mozna na kogos liczycOj tak super kapela się tu zebrała :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Listopada 2011 Kolego dziera a może taki przepis Cię zainteresuje... http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=931&Itemid=4 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Listopada 2011 Halusia ja jestem otwarty na wszystkie propozycje.Wszystkie Wasze rady sa dla mnie drogowskazem dla wyrobu swoich wedlinek,a nie kupowanie tego badziewia w sklapach. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Listopada 2011 @halusia@, przepis na te paróweczki rewelka. W sam raz dla mojej 20-sto miesięcznej córci Ale mam pytanie, czy mogę zastąpić piersi, mięsem z całego kuraka, pozbawione tłuszczu? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Listopada 2011 Kolego dziera a może taki przepis Cię zainteresuje... http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=931&Itemid=4 Zobaczylem,zapamietalem,zrobie Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Listopada 2011 czosnek to dla zdrowotnoscji Ja czosnek lubię bardzo i w moim przepisie, wg którego dziera chce robić kiełbaskę,dałem go dużo, ale jak chce robić dla dziecka, to powinien zmniejszyć ilości czosnku i pieprzu :grin: tez uwazam ze troche zmniejesze ilosc czosnku i pieprzu. Na kg całości farszu licz dwa trzy ząbki wielkości swojego pół kciuka, a pieprzu to dosypuj po troszkę :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 17 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Listopada 2011 Na kg całości farszu licz dwa trzy ząbki wielkości swojego pół kciuka, a pieprzu to dosypuj po troszkęZbój Madej bede sobie pomalu dozowal pieprzu i czosnku>kielbaska wyglada apetycznie no i powiedzcie mi jeszcze czy lepiej jelita naturalne czy jakies sztuczne oslonki?(ja generalnie zamawiam naturalne ale moze sa inne opinie). Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Listopada 2011 czy lepiej jelita naturalne czy jakies sztuczne oslonki?Możesz i jelita i osłonki barierowe http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-barierowe-c-44.htmlJak będziesz parzył w osłonkach barierowych to licz czas parzenia 10min/1cm średnicy osłonki, temp parzenia ta sama co w przepisie :grin: [ Dodano: Czw 17 Lis, 2011 20:58 ]Jeszcze jeden przepis bardzo smaczny "Pierś kurczaka z koperkiem" ja koperku nie daję https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=81369#81369 a tak wygląda https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=172551#172551https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=172692#172692 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Listopada 2011 dziera posłuchaj @halusi@ Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Listopada 2011 Ale mam pytanie, czy mogę zastąpić piersi, mięsem z całego kuraka, pozbawione tłuszczu?Podepnę się do pytania czy mogę użyć polędwicy (schabu) :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.