dziera Posted November 17, 2011 Report Share #1 Posted November 17, 2011 Witam wszystkich serdecznie.Mam jedno pytanko czy ktos moze polecic jakis sklep(moze byc internetowy)w ktorym mozna kupic jelita?Chce zrobic kielbaske drobiowa dla corki i wydaje mi sie ze naturalne o sr.28/30 beda odpowiednie.Nie potrzebuje ich za duzo.I w jakiej formie mozna je kupic?Czy one sie nie zepsuja? Quote Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ted50 Posted November 17, 2011 Report Share #2 Posted November 17, 2011 Polecam,sklep Miro -w soli mogą leżeć bardzo długo.Pozdrawiam. Quote Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekqba Posted November 17, 2011 Report Share #3 Posted November 17, 2011 Witam wszystkich serdecznie.Mam jedno pytanko czy ktos moze polecic jakis sklep(moze byc internetowy)w ktorym mozna kupic jelita?Chce zrobic kielbaske drobiowa dla corki i wydaje mi sie ze naturalne o sr.28/30 beda odpowiednie.Nie potrzebuje ich za duzo.I w jakiej formie mozna je kupic?Czy one sie nie zepsuja? Mam pytanie skąd bierzesz mięso drobiowe do tej kiełbasy , bo jeśli ze sklepów i fermowe , to nie karm nim dzieci , 99% hodowców wbrew obowiązującemu prawu , faszeruje kurczęta antybiotykami i hormonami ,w twoim przypadku szczególnie niebezpieczne są estrogenne ( chyba że chcesz by córka wcześnie dojrzała) . Jeśli już koniecznie chcesz robić kiełbasę drobiową rób z mięsa indyków . (wbrew pozorom większa delikatność indyków sprzyja zdrowszej hodowli - mniejsze zagęszczenie, więcej światła a mniej antybiotyków i sterydów). Quote Piotrek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziera Posted November 17, 2011 Author Report Share #4 Posted November 17, 2011 Kielbasa z piersi kurczat i z indyka.Ale mam 80% rodziny na wsi wiec mam dostep do swiezego drobiu. Quote Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted November 17, 2011 Report Share #5 Posted November 17, 2011 Jelita dostępne są niemalże wszędzie, gdzie są ubojnie, bądź sklepy firmowe. Kupisz je w mięsnym itd. Polecam również sklep Miro - http://www.wyroby-domowe.pl/ Jelita zasypujesz porządnie solą i w lodówce mogą i ze 2 lata przeleżeć, aczkolwiek nie podejrzewam, że aż tak długo wytrzymają, bo przerób musi być i jak zaczniesz kiełbaskę robić, to potem nie przestaniesz... Ps. a jaki masz przepis na tą kiełbaskę? Quote Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekqba Posted November 17, 2011 Report Share #6 Posted November 17, 2011 Kielbasa z piersi kurczat i z indyka.Ale mam 80% rodziny na wsi wiec mam dostep do swiezego drobiu. Jeśli tak to życzę twojej córce smacznego , jaki masz przepis , ja z kurczaków robiłem coś w rodzaju mielonki ( wyrób blokowy) , cycki szły całe a uda traktowałem jako 3 mieliłem na drobno i do szynkowarki . Quote Piotrek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziera Posted November 17, 2011 Author Report Share #7 Posted November 17, 2011 Ja bede robil wg przepisu z "wedlindomowych" http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-drobiowe/1686-kielbasa-drobiowa-parzona .Ale chyba pokombinuje z gruboscia korjenia i mielenia poszczegolnych kawalkow. Quote Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markon Posted November 17, 2011 Report Share #8 Posted November 17, 2011 ja mam takie pytanie nie mogę nic znaleźć na temat jelit o kiełbasie jest sporo ale jak obrobić jelita dziś kupiłem 25m jelit 13zł i peklo-sól 4kg 8zł, jelita paczkowane mrożone jak je przygotować w czym płukać czy wyparzyć i jak przechowywać jak zostanie :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darino Posted November 17, 2011 Report Share #9 Posted November 17, 2011 dziś kupiłem 25m jelit 13zł i peklo-sól 4kg 8zł, jelita paczkowane mrożone :question: :question: :question: Quote http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Link to comment Share on other sites More sharing options...
VIP-CAR Posted November 17, 2011 Report Share #10 Posted November 17, 2011 Jestem na samym początku bardzo długiej drogi.Ale wydaje mi się ze jelit raczej nie mrozi się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markon Posted November 17, 2011 Report Share #11 Posted November 17, 2011 Jestem na samym początku bardzo długiej drogi.Ale wydaje mi się ze jelit raczej nie mrozi się.no może nie mrożone ale gościu wyciągnął je z lodówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted November 17, 2011 Report Share #12 Posted November 17, 2011 Na temat jelit najlepiej odpowie Miro . Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 17, 2011 Report Share #13 Posted November 17, 2011 Ja bede robil wg przepisu z "wedlindomowych" http://wedlinydomowe.pl/k...robiowa-parzonaJak robisz dla dziecka to proponuję zmniejszyć ilość czosnku i pieprzu, powodzenia w produkcji :grin: :grin: Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted November 17, 2011 Report Share #14 Posted November 17, 2011 Markon, jelit się nie mrozi. Pisałem już wcześniej. Namaczasz w wodzie letniej ok 20-30 minut, przelewasz jelito wodą i nakładasz na nadziewarkę. Jeżeli jelit nie zużyjesz to usuwasz nadmiar wody z nich, przeciągając jelito przez palce i zasalasz porządną ilością soli, do słoika i do lodówki....DZIADEK, już nie bądź taki skromny. Takie rzeczy to każdy z bardziej zaawansowanych powinien wiedzieć Z resztą I Ty nie raz o tym pisałeś, łącznie z fotorelacją ja czyścimy jelita itd.itp. [ Dodano: Czw 17 Lis, 2011 20:16 ]Zbój Madej, ze względu na miejsce Twojego zamieszkania powiem tak - czosnek to dla zdrowotnoscji Quote Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziera Posted November 17, 2011 Author Report Share #15 Posted November 17, 2011 Jak zawsze na tym forum mozna na kogos liczyc.DZIEKI Wam!No a ja myslalem o tej kielbasce z drobiu i tez uwazam ze troche zmniejesze ilosc czosnku i pieprzu.A jelitka bede zamawial u Mira . Quote Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted November 17, 2011 Report Share #16 Posted November 17, 2011 .A jelitka bede zamawial u Mira O i szafa graje :lol: :lol: Jak zawsze na tym forum mozna na kogos liczycOj tak super kapela się tu zebrała :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 17, 2011 Report Share #17 Posted November 17, 2011 Kolego dziera a może taki przepis Cię zainteresuje... http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=931&Itemid=4 Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziera Posted November 17, 2011 Author Report Share #18 Posted November 17, 2011 Halusia ja jestem otwarty na wszystkie propozycje.Wszystkie Wasze rady sa dla mnie drogowskazem dla wyrobu swoich wedlinek,a nie kupowanie tego badziewia w sklapach. Quote Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted November 17, 2011 Report Share #19 Posted November 17, 2011 @halusia@, przepis na te paróweczki rewelka. W sam raz dla mojej 20-sto miesięcznej córci Ale mam pytanie, czy mogę zastąpić piersi, mięsem z całego kuraka, pozbawione tłuszczu? Quote Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziera Posted November 17, 2011 Author Report Share #20 Posted November 17, 2011 Kolego dziera a może taki przepis Cię zainteresuje... http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=931&Itemid=4 Zobaczylem,zapamietalem,zrobie Quote Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 17, 2011 Report Share #21 Posted November 17, 2011 czosnek to dla zdrowotnoscji Ja czosnek lubię bardzo i w moim przepisie, wg którego dziera chce robić kiełbaskę,dałem go dużo, ale jak chce robić dla dziecka, to powinien zmniejszyć ilości czosnku i pieprzu :grin: tez uwazam ze troche zmniejesze ilosc czosnku i pieprzu. Na kg całości farszu licz dwa trzy ząbki wielkości swojego pół kciuka, a pieprzu to dosypuj po troszkę :grin: Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziera Posted November 17, 2011 Author Report Share #22 Posted November 17, 2011 Na kg całości farszu licz dwa trzy ząbki wielkości swojego pół kciuka, a pieprzu to dosypuj po troszkęZbój Madej bede sobie pomalu dozowal pieprzu i czosnku>kielbaska wyglada apetycznie no i powiedzcie mi jeszcze czy lepiej jelita naturalne czy jakies sztuczne oslonki?(ja generalnie zamawiam naturalne ale moze sa inne opinie). Quote Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 17, 2011 Report Share #23 Posted November 17, 2011 czy lepiej jelita naturalne czy jakies sztuczne oslonki?Możesz i jelita i osłonki barierowe http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-barierowe-c-44.htmlJak będziesz parzył w osłonkach barierowych to licz czas parzenia 10min/1cm średnicy osłonki, temp parzenia ta sama co w przepisie :grin: [ Dodano: Czw 17 Lis, 2011 20:58 ]Jeszcze jeden przepis bardzo smaczny "Pierś kurczaka z koperkiem" ja koperku nie daję https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=81369#81369 a tak wygląda https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=172551#172551https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=172692#172692 Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted November 17, 2011 Report Share #24 Posted November 17, 2011 dziera posłuchaj @halusi@ Quote a tu moja stronka Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted November 17, 2011 Report Share #25 Posted November 17, 2011 Ale mam pytanie, czy mogę zastąpić piersi, mięsem z całego kuraka, pozbawione tłuszczu?Podepnę się do pytania czy mogę użyć polędwicy (schabu) :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.