Jump to content

Skad jelita naturalne na kielbaske drobiowa dla corki?


dziera

Recommended Posts

  • Replies 86
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Przepraszam za wprowadzenie w błąd.. zamiast mleka dodałam wody gdyż moja wnuczka jest alergiczką...jeszcze raz przepraszam.. :blush: czyli chodzi tu o mleko pasteryzowane .

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6879

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3942268

 

[ Dodano: Pią 18 Lis, 2011 15:37 ]

@halusia@, u mnie nie ma innego w sklepach, tylko pasteryzowane. Z resztą jak cały nabiał, który to maluchy mogą jeść od maleńkości. Moja mała pije takie mleko od 8 miesiąca życia. To zalecenia i wskazówki lekarzy. Nie muszę go zagotowywać, bo już firma zrobiła to za mnie :) OK, no to siup 1,5 szklany do zamrażary. Jak narazie powędrowało tam mięsko - ok 1,8 kg.

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Link to comment
Share on other sites

Moja mała pije takie mleko od 8 miesiąca życia. To zalecenia i wskazówki lekarzy. Nie muszę go zagotowywać, bo już firma zrobiła to za mnie :) OK, no to siup 1,5 szklany do zamrażary

I dobrze zrobiłeś bo skoro dziecko pije takie mleko to tym bardziej nie musisz się niczego obawiać... u mnie niestety był problem i Kolega Bagno doradził mi użyć po prostu wody.... paróweczki i tak wyszły bardzo dobre.

Co do mleka w proszku to wiem że dodawałam do normalnych parówek które robiłam ale teraz nie mogę odszukać gdzie one są ...stąd nastąpiło malutkie zamieszanie. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

No dobra @halusia@ ale nie UHT w kartonie bo to mleko sie rozni od pasteryzowanego w woreczku naprzyklad chociazby roznica temperatur przy pasteryzacji.Czyli woreczek pasteryzowany czy karton UHT? :)
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Link to comment
Share on other sites

Woreczek

No i wszystko na temat dziekuje.Ale jeszcze jedna kwestia czy do parowek mozna dac troszke np karczku wieprzowego? w proporcjach 1 kg piersi z kurczaka i 25 dkg karczku?mysle ze dostala by troszke lepszego smaku

Jak myslicie?

Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Link to comment
Share on other sites

Czyli woreczek pasteryzowany czy karton UHT? :)

W tym przypadku myślę nie ma różnicy czy pasteryzowane czy UHT.

Jedno i drugie przechodzi jednakowy proces różniący się jedynie temp tak jak napisałeś wyżej.

Oba procesy niszczą witaminy w bardzo zbliżonym stopniu.

Można by się bardziej zagłębić wtedy kiedy kiedy musiałbyś podjąć decyzję które mleko masz podać dziecku.

dziera jeśli dodasz karczku wieprzowego wędlina na pewno zmieni troszkę smak i wygląd ... ale metodą prób i błędów osiągniesz to czego oczekujesz.

Na początek trzymaj się przepisu a innym razem możesz pokombinować... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

dziera jeśli dodasz karczku wieprzowego wędlina na pewno zmieni troszkę smak i wygląd ... ale metodą prób i błędów osiągniesz to czego oczekujesz.

Na początek trzymaj się przepisu a innym razem możesz pokombinować... :wink:

I tak chyba wlasnie zrobie.
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Link to comment
Share on other sites

To jak z tym mlekiem będzie? Wspomoże mnie ktoś?

Mleko pełni w parówkach/parówkowej rolę emulgatora.

W przepisie kol. Bagno jest jedynym płynem dodanym do wędliny.

Nie ma znaczenia z tego punktu widzenia czy to będzie mleko nisko- czy wysokopasteryzowane. Jeżeli w proszku, to rozrobione wodą.

Może być pełnotłuste od krowy po udoju i natychmiast schłodzone. Takie będzie najlepsze i najzdrowsze dla maluchów. Mleko przejdzie pasteryzację w trakcie parzenia parówki.

Tylko kto ma dostęp do takiego mleka?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Ale jeszcze jedna kwestia czy do parowek mozna dac troszke np karczku wieprzowego? w proporcjach 1 kg piersi z kurczaka i 25 dkg karczku?mysle ze dostala by troszke lepszego smaku

Jak myslicie?

Możesz tylko trzeba dobrze blenderem potraktować pamiętaj aby parówek nie przegrzać można kutrować ( blender) do 13 stopni farszu ale proponuje mniejszą tak do 10

 

Aby paróweczki były dobre proponuje dać 70% chudego mięska ( kurczak indyk cielęcina wołowina golonko wieprzowe bez skóry) a 30 % troszkę tłuściejsze ( nogi z kurczaka z tłuszczem ) boczek wieprzowy , podgardle ,

do tego możemy dodać do 30 % wody

czyli jak 7 kg fileta z kurczaka 3 kg boczku i do 3 kg wody lub lodu

najpierw mielimy kilka razy chude mięso potem wymieszane z tym tłuściejszym mielimy razem możemy zmielić z przyprawami potem wodę bardzo zimną lub lód kruszony i do blendera

wszystko musi być dobrze połączone jak serek homogenizowany

pamiętać o tym by nie przekroczyć temperatury 13 stopni

 

pozdrawiam serdecznie :grin:

Link to comment
Share on other sites

dziera, pozwolisz, że to my zdecydujemy wspólnie kiedy go zamkniemy??? Hahaha.... żarcik ... temat sam się wykończy albo i nie ... zobaczymy .... a moje paróweczki właśnie się parzą .... wyniki przedstawię :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Link to comment
Share on other sites

Jako ze to ja zakladalem temat uwazam ze mozna go zamknac,bo to o co prosilem w temacie dostalem i to jeszcze z nawiazka.Takze dziekuje wszystkim forumowiczom.

Hola hola... teraz czekamy na efekty , musicie się pochwalić co z lekcji wynieśliście. :tongue: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

Skoro "STARSZYZNA" żąda, to młodzież musi :)

Proszę bardzo :

 

http://img855.imageshack.us/img855/8010/pb180062.th.jpghttp://img210.imageshack.us/img210/6899/pb180064.th.jpghttp://img24.imageshack.us/img24/3835/pb180066w.th.jpghttp://img810.imageshack.us/img810/3578/pb180067.th.jpg

http://img812.imageshack.us/img812/9135/pb180070.th.jpghttp://img72.imageshack.us/img72/1198/pb180073.th.jpghttp://img856.imageshack.us/img856/4516/pb180075.th.jpghttp://img822.imageshack.us/img822/2479/pb180076.th.jpg

 

Wszystko zrobione według recepty. Nabiłem w baranie i wieprzowe jelita.Z uwagi na niewielką ilość farszu nie "odpalałem" nadziewarki. Maszynka w miarę się spisała, trochę zasysało, ale jakoś ogarnąłem :D Smak, konsystencja super :)

Już po kolacji :)

Polecam wszystkim przepisik :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Link to comment
Share on other sites

Skoro "STARSZYZNA" żąda, to młodzież musi :)

Spisałeś się na medal Kolego myth :clap:

Współczuję Ci nadziewania maszynką , ale dałeś radę :clap:

Paróweczki pierwsza klasa :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

myth, :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup:

 

Dziś robię parówki , przeraża mnie tylko receptura a raczej składniki podane w łyżeczkach :)

@halusia@, w razie czego mogę prosić o pomoc wieczorem ??

 

Nie wiem jakich użyć jelit , mam takie jak np. do podwawelskiej ( kalibru nie pamiętam :( ) i baranie , takie do kabanosów ,ale chyba wezmę baranie .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Link to comment
Share on other sites

Kurcze potrzebuję skład przypraw , ale w gramach .

Robił może ktoś paróweczki z waga , czy tylko na łyżeczki ?

 

Jeszcze jedno pytanie , jeśli zrobię w jelitach baranich , to jak długo mam je parzyć ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Link to comment
Share on other sites

Parzymy w wodzie w temperaturze do 80°C przez około 20 min. do osiągnięcia wewnątrz batonu 68-70°C.

Czyli bez względu na grubość wędliny musisz uzyskać 68-70stopni wewnątrz.

 

[ Dodano: Sob 19 Lis, 2011 16:21 ]

Kurcze potrzebuję skład przypraw , ale w gramach .

Jak chcesz to ja Ci to poważę .... :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

Jak chcesz to ja Ci to poważę .... :tongue:

Tak chcę :)

Wiesz łyżeczki są różne i naprawdę można narobić głupstw.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Link to comment
Share on other sites

Bardzo proszę... teraz jesteś skazany na moją łyżeczkę.. :grin:

- sól 4 łyżeczki to 25 g

- 1/3 papryki słodkiej ... niestety waga chyba kiepska bo nie wykazała

- 1/3 pieprzu białego 0,05 g

- 1 łyżeczka gałki ..3g

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.