tomaj77 Posted November 18, 2011 Report Share #51 Posted November 18, 2011 Oj coś mi się wydaje że to nie mleko w proszku tylko tak zwane świeże te co stoi w ladach chłodniczych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted November 18, 2011 Report Share #52 Posted November 18, 2011 No jakoś mi ciężko uwierzyć w to mleko w proszku.... :???: Quote Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 18, 2011 Report Share #53 Posted November 18, 2011 Przepraszam za wprowadzenie w błąd.. zamiast mleka dodałam wody gdyż moja wnuczka jest alergiczką...jeszcze raz przepraszam.. :blush: czyli chodzi tu o mleko pasteryzowane .https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6879 Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted November 18, 2011 Report Share #54 Posted November 18, 2011 myth 100% to jest takie jak pisałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted November 18, 2011 Report Share #55 Posted November 18, 2011 http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3942268 [ Dodano: Pią 18 Lis, 2011 15:37 ]@halusia@, u mnie nie ma innego w sklepach, tylko pasteryzowane. Z resztą jak cały nabiał, który to maluchy mogą jeść od maleńkości. Moja mała pije takie mleko od 8 miesiąca życia. To zalecenia i wskazówki lekarzy. Nie muszę go zagotowywać, bo już firma zrobiła to za mnie OK, no to siup 1,5 szklany do zamrażary. Jak narazie powędrowało tam mięsko - ok 1,8 kg. Quote Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 18, 2011 Report Share #56 Posted November 18, 2011 Moja mała pije takie mleko od 8 miesiąca życia. To zalecenia i wskazówki lekarzy. Nie muszę go zagotowywać, bo już firma zrobiła to za mnie OK, no to siup 1,5 szklany do zamrażary I dobrze zrobiłeś bo skoro dziecko pije takie mleko to tym bardziej nie musisz się niczego obawiać... u mnie niestety był problem i Kolega Bagno doradził mi użyć po prostu wody.... paróweczki i tak wyszły bardzo dobre. Co do mleka w proszku to wiem że dodawałam do normalnych parówek które robiłam ale teraz nie mogę odszukać gdzie one są ...stąd nastąpiło malutkie zamieszanie. :wink: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziera Posted November 18, 2011 Author Report Share #57 Posted November 18, 2011 No dobra @halusia@ ale nie UHT w kartonie bo to mleko sie rozni od pasteryzowanego w woreczku naprzyklad chociazby roznica temperatur przy pasteryzacji.Czyli woreczek pasteryzowany czy karton UHT? Quote Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted November 18, 2011 Report Share #58 Posted November 18, 2011 Woreczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziera Posted November 18, 2011 Author Report Share #59 Posted November 18, 2011 WoreczekNo i wszystko na temat dziekuje.Ale jeszcze jedna kwestia czy do parowek mozna dac troszke np karczku wieprzowego? w proporcjach 1 kg piersi z kurczaka i 25 dkg karczku?mysle ze dostala by troszke lepszego smaku Jak myslicie? Quote Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 18, 2011 Report Share #60 Posted November 18, 2011 Czyli woreczek pasteryzowany czy karton UHT? W tym przypadku myślę nie ma różnicy czy pasteryzowane czy UHT. Jedno i drugie przechodzi jednakowy proces różniący się jedynie temp tak jak napisałeś wyżej. Oba procesy niszczą witaminy w bardzo zbliżonym stopniu. Można by się bardziej zagłębić wtedy kiedy kiedy musiałbyś podjąć decyzję które mleko masz podać dziecku. dziera jeśli dodasz karczku wieprzowego wędlina na pewno zmieni troszkę smak i wygląd ... ale metodą prób i błędów osiągniesz to czego oczekujesz. Na początek trzymaj się przepisu a innym razem możesz pokombinować... :wink: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziera Posted November 18, 2011 Author Report Share #61 Posted November 18, 2011 dziera jeśli dodasz karczku wieprzowego wędlina na pewno zmieni troszkę smak i wygląd ... ale metodą prób i błędów osiągniesz to czego oczekujesz. Na początek trzymaj się przepisu a innym razem możesz pokombinować... :wink:I tak chyba wlasnie zrobie. Quote Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 18, 2011 Report Share #62 Posted November 18, 2011 To jak z tym mlekiem będzie? Wspomoże mnie ktoś?Mleko pełni w parówkach/parówkowej rolę emulgatora. W przepisie kol. Bagno jest jedynym płynem dodanym do wędliny. Nie ma znaczenia z tego punktu widzenia czy to będzie mleko nisko- czy wysokopasteryzowane. Jeżeli w proszku, to rozrobione wodą. Może być pełnotłuste od krowy po udoju i natychmiast schłodzone. Takie będzie najlepsze i najzdrowsze dla maluchów. Mleko przejdzie pasteryzację w trakcie parzenia parówki. Tylko kto ma dostęp do takiego mleka? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
arekdron Posted November 18, 2011 Report Share #63 Posted November 18, 2011 Ale jeszcze jedna kwestia czy do parowek mozna dac troszke np karczku wieprzowego? w proporcjach 1 kg piersi z kurczaka i 25 dkg karczku?mysle ze dostala by troszke lepszego smaku Jak myslicie? Możesz tylko trzeba dobrze blenderem potraktować pamiętaj aby parówek nie przegrzać można kutrować ( blender) do 13 stopni farszu ale proponuje mniejszą tak do 10 Aby paróweczki były dobre proponuje dać 70% chudego mięska ( kurczak indyk cielęcina wołowina golonko wieprzowe bez skóry) a 30 % troszkę tłuściejsze ( nogi z kurczaka z tłuszczem ) boczek wieprzowy , podgardle , do tego możemy dodać do 30 % wody czyli jak 7 kg fileta z kurczaka 3 kg boczku i do 3 kg wody lub lodu najpierw mielimy kilka razy chude mięso potem wymieszane z tym tłuściejszym mielimy razem możemy zmielić z przyprawami potem wodę bardzo zimną lub lód kruszony i do blendera wszystko musi być dobrze połączone jak serek homogenizowany pamiętać o tym by nie przekroczyć temperatury 13 stopni pozdrawiam serdecznie :grin: Quote Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcus Posted November 18, 2011 Report Share #64 Posted November 18, 2011 Mam jedno pytanko czy ktos moze polecic jakis sklep(moze byc internetowy)w ktorym mozna kupic jelita? Prosze. http://www.nomaxtrading.eu/index.php?mod=kontakt_rybnik Pozdrawiam. Mysle ze cztery strony mozemy zaliczyc do kielbas bo niedotycza tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziera Posted November 18, 2011 Author Report Share #65 Posted November 18, 2011 Jako ze to ja zakladalem temat uwazam ze mozna go zamknac,bo to o co prosilem w temacie dostalem i to jeszcze z nawiazka.Takze dziekuje wszystkim forumowiczom. Quote Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted November 18, 2011 Report Share #66 Posted November 18, 2011 dziera, pozwolisz, że to my zdecydujemy wspólnie kiedy go zamkniemy??? Hahaha.... żarcik ... temat sam się wykończy albo i nie ... zobaczymy .... a moje paróweczki właśnie się parzą .... wyniki przedstawię Quote Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 18, 2011 Report Share #67 Posted November 18, 2011 Jako ze to ja zakladalem temat uwazam ze mozna go zamknac,bo to o co prosilem w temacie dostalem i to jeszcze z nawiazka.Takze dziekuje wszystkim forumowiczom.Hola hola... teraz czekamy na efekty , musicie się pochwalić co z lekcji wynieśliście. :tongue: :wink: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
myth Posted November 18, 2011 Report Share #68 Posted November 18, 2011 Skoro "STARSZYZNA" żąda, to młodzież musi Proszę bardzo : http://img855.imageshack.us/img855/8010/pb180062.th.jpghttp://img210.imageshack.us/img210/6899/pb180064.th.jpghttp://img24.imageshack.us/img24/3835/pb180066w.th.jpghttp://img810.imageshack.us/img810/3578/pb180067.th.jpg http://img812.imageshack.us/img812/9135/pb180070.th.jpghttp://img72.imageshack.us/img72/1198/pb180073.th.jpghttp://img856.imageshack.us/img856/4516/pb180075.th.jpghttp://img822.imageshack.us/img822/2479/pb180076.th.jpg Wszystko zrobione według recepty. Nabiłem w baranie i wieprzowe jelita.Z uwagi na niewielką ilość farszu nie "odpalałem" nadziewarki. Maszynka w miarę się spisała, trochę zasysało, ale jakoś ogarnąłem Smak, konsystencja super Już po kolacji Polecam wszystkim przepisik Quote Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted November 19, 2011 Report Share #69 Posted November 19, 2011 :clap: Jak mówiłeś tak zrobiłeś, elegancko wyszło :grin: . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 19, 2011 Report Share #70 Posted November 19, 2011 Skoro "STARSZYZNA" żąda, to młodzież musi Spisałeś się na medal Kolego myth :clap: Współczuję Ci nadziewania maszynką , ale dałeś radę :clap: Paróweczki pierwsza klasa :thumbsup: :thumbsup: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 19, 2011 Report Share #71 Posted November 19, 2011 myth, :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: Dziś robię parówki , przeraża mnie tylko receptura a raczej składniki podane w łyżeczkach @halusia@, w razie czego mogę prosić o pomoc wieczorem ?? Nie wiem jakich użyć jelit , mam takie jak np. do podwawelskiej ( kalibru nie pamiętam ) i baranie , takie do kabanosów ,ale chyba wezmę baranie . Quote Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 19, 2011 Report Share #72 Posted November 19, 2011 Kurcze potrzebuję skład przypraw , ale w gramach .Robił może ktoś paróweczki z waga , czy tylko na łyżeczki ? Jeszcze jedno pytanie , jeśli zrobię w jelitach baranich , to jak długo mam je parzyć ? Quote Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 19, 2011 Report Share #73 Posted November 19, 2011 Parzymy w wodzie w temperaturze do 80°C przez około 20 min. do osiągnięcia wewnątrz batonu 68-70°C. Czyli bez względu na grubość wędliny musisz uzyskać 68-70stopni wewnątrz. [ Dodano: Sob 19 Lis, 2011 16:21 ]Kurcze potrzebuję skład przypraw , ale w gramach .Jak chcesz to ja Ci to poważę .... :tongue: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
boggi Posted November 19, 2011 Report Share #74 Posted November 19, 2011 Jak chcesz to ja Ci to poważę .... :tongue: Tak chcę Wiesz łyżeczki są różne i naprawdę można narobić głupstw. Quote Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 19, 2011 Report Share #75 Posted November 19, 2011 Bardzo proszę... teraz jesteś skazany na moją łyżeczkę.. :grin: - sól 4 łyżeczki to 25 g- 1/3 papryki słodkiej ... niestety waga chyba kiepska bo nie wykazała - 1/3 pieprzu białego 0,05 g- 1 łyżeczka gałki ..3g Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.