świadziu Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Listopada 2011 Poszukuję przepisów na dobrą kiełbasę grilową. Pisząc dobra mam na myśli taką aby nie była zbyt tłusta ( raczej chuda ) oraz skórka ( jelito ) dało się łatwo pogryść.Chciałbym zrobić około 5 - 7 kg takiej kiełbasy którą będę mógł po wędzeniu i ewentualnym podpiekaniu zamrozić a przed każdym grilowaniem będę sobię kawałeczek wyciągał, smażył i się nią degustował Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Listopada 2011 Poszukuję przepisów na dobrą kiełbasę grilową. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7606&highlight=kie%B3basa+grilowa Wystarczy uruchomić Szukaj :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Listopada 2011 Andrezj K,ten przepis widziałem Szukam przepisu na kiełbaskę bez sera."Ala" podwawelską, toruńską ale robiną na soli ( a nie peklosoli ) - z możliwością pieczenia w wysokich temperaturach. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Listopada 2011 "Ala" podwawelską, toruńską ale robiną na soli ( a nie peklosoli ) - z możliwością pieczenia w wysokich temperaturach. a kto Tobie broni zastąpić peklosól solą :rolleyes: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Listopada 2011 Darino, mi nikt nigdy niczego nie zabronił ale chciałbym się dowiedzić jak zrobić dobrą kiełbasę na grilla . Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Listopada 2011 Pisząc dobra mam na myśli taką aby nie była zbyt tłusta ( raczej chuda )Jak chuda to nie dobra (na grilla). Chuda na grillu to IMHO będzie wiór. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Listopada 2011 Pisząc dobra mam na myśli taką aby nie była zbyt tłusta ( raczej chuda )Jak chuda to nie dobra (na grilla). Chuda na grillu to IMHO będzie wiór.EAnna, mam na myśli taka kiłbaske że jak się z niej tłuszcz wytopi ( a nie będzie to trwało dużej niz 40 minut ) będzie chuda. Czasem kupowalem kiełbaski które musiałem grilować ponad 3 godziny aby były zjadliwe wiec jeśli robię własne kiełbaski chcę je zrobić dobre. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Listopada 2011 Szukam przepisu na kiełbaskę bez sera. Po prostu nie dawaj sera :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Listopada 2011 Pisząc dobra mam na myśli taką aby nie była zbyt tłusta ( raczej chuda ) To raczej takiej nie znajdziesz.Kiełbasa na grilla musi być tłusta żeby po grillowaniu nie była wiórowata.I jedna ważna uwaga.Ja kiełbasę na grilla nie nacinam coby wszystko co najlepsze zostało w środku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Listopada 2011 mam na myśli taką aby nie była zbyt tłusta ( raczej chuda ) Tłuszcz jest nośnikiem smaku, temperatura rozpuszcza tłuszcz, chuda kiełbasa bez tłuszczu podpieczona ( czyli grzana ), to co ze smakiem? :sad: Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Listopada 2011 :grin: swiadziu :grin: tyle czasu już jesteś na tym forum i nie możesz SAM skomponować swojej kiełbasy na grilla :grin: trzeba chociaż raz coś samemu skręcić :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Listopada 2011 Czasem kupowalem kiełbaski które musiałem grilować ponad 3 godziny aby były zjadliwe Możesz opisać, dlaczego tak robiłeś? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Czasem kupowalem kiełbaski które musiałem grilować ponad 3 godziny aby były zjadliwe Możesz opisać, dlaczego tak robiłeś?Bagno, po przez ten cały czas lał się z kiełbasy tłuszcz który momentami rozpalał ogień na węglu drzewnym Teraz chcę zrobić w miarę " chudą" kiełbaskę którą będę mógł opiekać na grillu przez 20 minut a w smaku będzie chuda oraz skórka będzie się dobrze gryźć. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Teraz chcę zrobić w miarę " chudą" kiełbaskę którą będę mógł opiekać na grillu przez 20 minut a w smaku będzie chuda oraz skórka będzie się dobrze gryźć. Chuda kiełbasa na grilla - pomyłka. Wejdź w temat kiełbasy, wpisz grillowa i masz przepisy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Grudnia 2011 chudą" kiełbaskę Już Ci pisałem.Zapomnij o chudej na grilla. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Czasem kupowalem kiełbaski które musiałem grilować ponad 3 godziny aby były zjadliwewiec jeśli robię własne kiełbaski chcę je zrobić dobre. [ Dodano: Nie 04 Gru, 2011 21:18 ]śwadziu, chyba nie odpowiednią IIb wziąłeś jeśli się wytopiła. Chyba nie doczytałeś tematu ... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Grudnia 2011 świadziu, to zrób sobie białą też dobra jest grilla Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Grudnia 2011 :grin: kolega napisał swoje konkretne wymagania,,opiekać na grillu 20min. w smaku ma być chuda oraz skorka będzie się dobrze gryżć :grin: Jeśli ktoś z kolegów posiada wiedzę by spełnić takie wymagania to czekam z ciekawością na odpowiedz :grin: Bo temat będzie podobny do boczku :clap: :clap: :clap: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Grudnia 2011 opiekać na grillu 20min. w smaku ma być chuda oraz skorka będzie się dobrze gryżć Takie rzeczy to tylko w Erze .... no OK T-mobilErze Grzesiu "świądziu" zrób taka jak pasuje Ci smakowo ale zamiast peklosoli zrób na samej soli "na szaro" popatrz na kiełbasy z okolic Rzeszowa ale nie przypiekaj tylko wędź delikatnie potem przypieczesz na grillu ... I tak jak Ci już koledzy napisali "chuda kiełbasa" to kiepska kiełbasa na grilla Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Jakoś tak pod koniec sierpnia na nieplanowanego spontanicznego grilla ukręciłem na szybko kiełbaskę z samego boczku ( dość chudego ). Boczek ( niepeklowany ) zmieliłem w całości na siatce 8 mm , dodałem pieprz , sól , gorczycę , majeranek , świeży czosnek , pokrojony w drobną kostkę twardy ser żółty, po czym bardzo dokładnie wymieszałem i nadziałem w jelita wp. fi 28. Odkręciłem na długość ok 10 cm i po ok 3h rzucałem je na rozgrzany grill . Oczywiście wiem, że ta produkcja niewiele miała wspólnego ze sztuką masarską, jednak uznałem że mając 5h czasu , wolę taki wyrób aniżeli kupny gotowy Efekt końcowy po grillowaniu przerósł moje ( i nie tylko moje ) oczekiwania Nawet zwięzłość była zupełnie niezła , kiełbaska nie rozpadała się przy krojeniu.Warto czasem poeksperymentować :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Grudnia 2011 świadziu, masz wymagania, które przerastają obecne przepisy na kiełbasę grillową. Może zrobisz taką prostą zwykłą kiełbasę. Skład na 6 kg: łopatka 3 kg karkówka 2 kg boczek 1 kg przyprawy: czosnek 6 dkg peklosól 102 gr ( do grilla zastąpić solą zwykłą lub mieszanką ) pieprz czarny 18 gr ( Można dodać do smaku przyprawę do mięs lub do kruczka i odliczyć wagowo ilość soli) Zmielić łopatkę sito 8 karkówkę 5 i boczek sito 4. Wymieszać dodać przyprawy i nabić jelita formując kiełbaski po 12 cm. Osadzić 12 godzin podwędzić w zimnym dymie około 3 godzin i na ciepło 1 godzinkę. Ostudzić i grillować lub zamrozić na imprezkę. Kiedyś nie było specjalnych kiełbas gilowych, ale idealnie nadawała się zwyczajna. ( nie mylić z obecna kiełbasa zwyczajną ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Grudnia 2011 :grin: Andrzeju :grin: kolega nie chce prostej zwykłej kiełbasy :grin: Arkadiusz,Ja o wielu rzeczach związanych z mięsem nie mam zielonego pojęcia.Tylko jak zamierzam coś zrobić nowego to czytam i robię,jak coś wyjdzie nie tak jak bym chciał to nanoszę poprawki aż osiągnę zamierzony cel.Najlepiej rzucić temat określić wymagania i czekać niech się koledzy sprężają,a Pytający w tym czasie pije zimne piwko :grin: :clap: :clap: :clap: Przypomniałem sobie, jutro chodzi MIKOŁAJ :grin: może jakiś przepisik włoży do bucika :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Grudnia 2011 grzegorz565, na 20 postów Śwadziu nie otrzymał żadnego przepisu czyli brak odpowiedzi. Jak się pojawił to też jest źle i niedobrze. :wink: To ja oświadczam, że przepis na moją prostą kiełbasę - jest jedyny, typowo grillowy!!! z górnej półki!!! i tej wersji będę się trzymał. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Grudnia 2011 No teraz po małym retuszu jest OK ... i wygląda smacznie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Dobrą kiełbasą na ruszt jest kiełbasa "chłopska", zrobiona na samej soli. Tylko trzeba pamiętać aby jej nie nacinać - bo można spowodować pożar. :grin: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.