nestor Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2011 Oto moje ostatnie wyroby:Na pierwszym planie kiełbasa a'la krakowska podsuszana,obok wędzony serek ,z tyłu chleb cebulowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2011 Ładnie wyroby, chętnie przegryzłbym ten chlebek cebulowy z serkiem. Kiełbasę to bym darował sobie HI! już przejadła nam się. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2011 nestor, smacznie to wszystko wygląda :thumbsup: Pozdrawiam sympatyka Gdyni i Sopotu :grin: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2011 Oto moje ostatnie wyroby nestor Cieszę się że pokazałeś swoje wyroby :clap: . Zapewne niebawem pokażesz serki własnoręcznie zrobione :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2011 Na pierwszym planie kiełbasa a'la krakowska podsuszana,Kiełbaska zwarta, pięknie podsuszona; taka, jakie lubię. W przeciwieństwie do Papcia, (przy okazji serdecznie pozdrawiam), nie grozi mi przejedzenie się domowymi wędlinami :grin: Dla miłośników chleba: aromatyczna, cebulowa wersja, sądząc po skórce b. dobrze wypieczona. O ile wiem, kol. Nestor prowadzi szeroko zakrojone działania kulinarno-wędliniarskie, wysoko oceniane przez degustatorów, pod hasłem "musi smakować". Ma również jedną, niekwestionowaną przewagę nad nami: osobiście, pod mikroskopem sprawdza, czy mięso jest zdrowe i wolne od pasożytów. Zachęcam zatem kol. nestora do wklejania zdjęć swoich następnych wyrobów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2011 Trochę E .Anna przesadza pisząc o moich zdolnościach kulinarnych .Po prostu tak jak wielu z nas unikam żywności przetworzonej.W moim wieku trzeba uważac na wszystko.Lepiej mi smakuje jak ugotuje obiad żona.Pozdrawiam:nestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Listopada 2011 ____ Placki kartoflane z serem: 1 kg.startych kartofli 20 dkg. białego rozkruszonego widelcem sera 4 ząbki czosnku,łyzka bułki tartej Pieprz biały,sól do smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2011 Placki kartoflane z serem Witam,trzeba będzie zrobić :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Listopada 2011 :Chleb na zakwasie, kaszanka z wątróbką,mielonka z oliwkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Wczoraj upiekłem chleby z mąką gryczaną z dodatkiem pestek słonecznika,a drugi z kolendrą po lewej wędzony serek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Wczoraj upiekłem chleby z mąką gryczaną z dodatkiem pestek słonecznika,a drugi z kolendrą po lewej wędzony serek. nic dodać,nic ująć :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Wczoraj upiekłem chlebyPieczesz je na zakwasie? A serek w jakim jest gatunku? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Chleby pieczone były na zakwasie bez dodatku drożdży.Miałem trochę kłopotu z wyrośnięciem ciasta,ale wsadziłem foremki do piekarnika na 30 stopni i wszystko poszło gładko.Serki niestety kupiłem w Lidlu (typu włoskiego),potem do solanki i do wędzenia.W smaku b. dobre podobne do oscypka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Stycznia 2012 A oto kiełbasy a la krakowska podsuszane,robione w ubiegłym tygodniu,w smaku b.dobre,a obok karfka z ratafią ,robiona z pięciu rodzaju owoców na rumie kubańskim,kupionym w Biedrońce,,też udana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Stycznia 2012 A oto kiełbasy a la krakowska podsuszane Piękny zestaw nestorze ... :wink: Wędlina widać że jest dość chuda...czy możesz podać skład?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Kupiłem 3 kg.od szynki ze skórą ,ale bezkości,60 dkg wołoej pręgi b/k.Wieprzowinę rozebrałem na klasy ,ok. 1.40 jedynki,którą pokroiłem na małe kawałki i tłustą dwójkę z wagą 1.10kg ,wołowinę pokroiłem na drobno i zapeklowałem,to samo zrobiłem z wieprzowiną.Po 48 godz.tłustą wieprzowinę zmiliłem na sitku nr.4 , wołowinę wrzuciłem do malaksera.Jedynkę wp.dość długo masowałem. Wszystko mięso wymieszałem,dodałem 3 ząbki czosnku, zmielone ziele ang. i gorczycę , dod.też kupioną przyprawę do krakowskiej.Zapewniono mnie ,że nie ma w niej glutaminianu.Po kilku godzinnym osadzaniu wędziłem ciepłym dymem a potem parzyłem w temp. ok. 80 stopni. Na drugi było powtórne wędzenie a potem na kilka dni na stryszek. Kiełbasy wyszły b. smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Stycznia 2012 potem parzyłem w temp. ok. 80 stopni Nie za wysoko?.Możesz wrzucić fotki.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Arkadiuszu, nie mam termostatu w garnku ,więc temp. była raz 75 stopni,73 stopni77stopni n,ale nie przekraczała 80 stopni.Parzenie było udane.Fotka powyżej,ale niezbyt ostra.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Maja 2012 Chleby razowe z dodatkiem mąki gryczanej.Kasza gryczana i ziarna pszenicy zmielone na młynku żarnowym,(przystawka do Zelmera). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Maja 2012 Ser tofu i pasztet z soi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Maja 2012 Panie Andrzeju, gratulacje, smakowicie ten pasztet wygląda a jak smakuje?Z czego jest marynata do tofu i jak długo ma się macerować ? Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Maja 2012 Marynata to po prostu olej rzepakowy,plus trochę kwasku cytrynowego,bo skończyły mi się cytryny,kilka ząbków czosnku oraz zioła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Maja 2012 nestor, :clap: tofu marynowane w kostkach... to nie fu to musi być zajepyszne :clap: :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Maja 2012 nestor, apetycznie to wszystko wygląda :thumbsup: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Maja 2012 Nestor, Pasztet wygląda bardzo apetycznie Gratki :clap: :thumbsup: Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.