Skocz do zawartości

Czy solanka moze sie zepsuc?


dziera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam pytanie jak w temacie.Mam zrobiona solanke na 5 kg miesa 200 gram peklosoli na 2 litry wody.Do solanki dodalem 50 ml wywaru z kilku listkow laurowych,pieprzu i ziela.Po wlaniu dalem do solanki 2 zabki czosnku.Wlozylem mieso i po siedmiu dniach zalewa nie wiem dziwnie pachniala(wiadomo czosnkiem ale wydawalo mi sie ze cos nie tak) kosztowalem ale nic nie wyczulem-wiadomo-slona.Wyjalem miesko,wyplukalem i zrobilem nowa solanke.W sobote wedzenie.Jakie sa objawy psucia solanki?
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie sa objawy psucia solanki?

Zapach i śluzowacenie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszym są dodane śmieci do solanki.

To nie objaw tylko jeden z powodów :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszym są dodane śmieci do solanki.

To nie objaw tylko jeden z powodów :cool:

A ostatnim objawem są wypryski na nagrobku z powodu zatrucia ...... lub przesolenia ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak peklowałeś w temp. do 6 st C to nic się nie stanie , zepsucie to nieprzyjemny zapach i solanka robi się obślizgła (kleista jak "cienki" kisiel) . Jak miałeś odwagę popróbować , to znaczy że było dobrze - pewnie za bardzo "przedobrzyłeś " z przyprawami i one zdominowały zapach .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak peklowałeś w temp. do 6 st C to nic się nie stanie , zepsucie to nieprzyjemny zapach i solanka robi się obślizgła (kleista jak "cienki" kisiel) . Jak miałeś odwagę popróbować , to znaczy że było dobrze - pewnie za bardzo "przedobrzyłeś " z przyprawami i one zdominowały zapach .

No mam to w 6 st w lodowce,kleiste nie bylo,a poza tym wlasnie nie smierdzialo.tak mysle ze ten czosnek tak spotegowal zapach,a dzis juz zrobilem czysta solaneczke.Bez ulepszaczy.
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko czy teraz mięso nie będzie za słone ?

Jak by nie było podwoiłeś dawkę peklosoli.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy ktos mial badz ma kolor solanki przy peklowaniu bo ta ktora dzis wylalem miala taki czerwono brazowawy kolor.mysle ze to po prostu z miesa resztki krwi zabarwiaja.Ale poprawcie mnie jesli sie myle.

 

[ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 18:47 ]

Tylko czy teraz mięso nie będzie za słone ?

Jak by nie było podwoiłeś dawkę peklosoli.

To co dolac wody?
Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I to jest prawidłowy kolor. Jeżeli przestrzegasz temperatury peklowania to nie powinno się nic stać. Ja zawsze wkładam sondę termometru do solanki. Szczególnie w lecie. Polecam opisywany sposób peklowania w lodówce turystycznej, wymieniasz wkłady jak się robi za ciepło i jest OK
życie jest szkołą negocjacji
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam to ze względu na dolanie wywaru ,ale z tego co piszesz kolor i zapach przy dodaniu liścia ,ziela i czosnku był prawidłowy ,więc narobiłeś sobie roboty i w dodatku wyroby mogą być za słone ,dodawanie tych składników do solanki to kwestia gustu (smaku) wyrobów, a nie to że solanka od tego się zepsuje utrzymaj temp. 6 .c i będzie OK :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale co teraz,

Wymoczyć w czystej wodzie w piątek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak piszesz dolej wody.

Będziesz musiał sprawdzić słoność i ewentualnie wymoczyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziera włóż w piątek do czystej zimnej wody ,wcześniej sprawdż słoność wytnij kawałek mięska jeśli będzie bardzo słone to na 2-3 godz.powinno pomóc

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wymoczyć w czystej wodzie w piątek.

Mam nadzieje ze bedzie ok.

 

[ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 19:12 ]

Doleje dzis litr wody, to bedzie solanka ok 6 % jak dobrze licze a w piatek sprobuje i ewentualnie wloze do zimnej wody na jakis czas.i suszenie.

Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...
Witam wszystkich jestem nowy na forum, poczatkujacy zadymiacz-pytanie wyjalem dzis mieso po 2 tygodniowym peklowaniu w lodowce2 C ,zalewa 85 g pekllosoli na litr wody-podstawowe przyprawy , boczki ok -natomiast poledwica ma jakby kwasny zapach-zalewa miala bardzo przyjemny zapach napewno nie była zepsuta być może nawet za zimna co robic wedzic czy wyrzucic?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso mogło być już nieświeże przed peklowaniem. Utnij kawałek i usmaż lub ugotuj. Jeśli wszystko smakowo i węchowo będzie ok, to wędź.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zalewa 85 g pekllosoli na litr wody-podstawowe przyprawy ,

 

Przestań dodawać do solanki te podstawowe przyprawy i nie będzie posmaków . 

 

Bo tylko dzięki nim solanka nie tylko może się zepsuć a ma prawo to zrobić . 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.