dziera Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2011 Witam,mam pytanie jak w temacie.Mam zrobiona solanke na 5 kg miesa 200 gram peklosoli na 2 litry wody.Do solanki dodalem 50 ml wywaru z kilku listkow laurowych,pieprzu i ziela.Po wlaniu dalem do solanki 2 zabki czosnku.Wlozylem mieso i po siedmiu dniach zalewa nie wiem dziwnie pachniala(wiadomo czosnkiem ale wydawalo mi sie ze cos nie tak) kosztowalem ale nic nie wyczulem-wiadomo-slona.Wyjalem miesko,wyplukalem i zrobilem nowa solanke.W sobote wedzenie.Jakie sa objawy psucia solanki? Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2011 Jakie sa objawy psucia solanki? Zapach i śluzowacenie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2011 Jakie sa objawy psucia solanki?Pierwszym są dodane śmieci do solanki. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2011 Wyjalem miesko,wyplukalem i zrobilem nowa solanke.W sobote wedzenie.Jakie sa objawy psucia solanki? Dobrze zrobiłes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2011 Pierwszym są dodane śmieci do solanki. To nie objaw tylko jeden z powodów Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2011 Pierwszym są dodane śmieci do solanki. To nie objaw tylko jeden z powodów A ostatnim objawem są wypryski na nagrobku z powodu zatrucia ...... lub przesolenia Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2011 Jak peklowałeś w temp. do 6 st C to nic się nie stanie , zepsucie to nieprzyjemny zapach i solanka robi się obślizgła (kleista jak "cienki" kisiel) . Jak miałeś odwagę popróbować , to znaczy że było dobrze - pewnie za bardzo "przedobrzyłeś " z przyprawami i one zdominowały zapach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2011 Jak peklowałeś w temp. do 6 st C to nic się nie stanie , zepsucie to nieprzyjemny zapach i solanka robi się obślizgła (kleista jak "cienki" kisiel) . Jak miałeś odwagę popróbować , to znaczy że było dobrze - pewnie za bardzo "przedobrzyłeś " z przyprawami i one zdominowały zapach .No mam to w 6 st w lodowce,kleiste nie bylo,a poza tym wlasnie nie smierdzialo.tak mysle ze ten czosnek tak spotegowal zapach,a dzis juz zrobilem czysta solaneczke.Bez ulepszaczy. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Listopada 2011 Tylko czy teraz mięso nie będzie za słone ?Jak by nie było podwoiłeś dawkę peklosoli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Listopada 2011 A czy ktos mial badz ma kolor solanki przy peklowaniu bo ta ktora dzis wylalem miala taki czerwono brazowawy kolor.mysle ze to po prostu z miesa resztki krwi zabarwiaja.Ale poprawcie mnie jesli sie myle. [ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 18:47 ]Tylko czy teraz mięso nie będzie za słone ?Jak by nie było podwoiłeś dawkę peklosoli.To co dolac wody? Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Listopada 2011 I to jest prawidłowy kolor. Jeżeli przestrzegasz temperatury peklowania to nie powinno się nic stać. Ja zawsze wkładam sondę termometru do solanki. Szczególnie w lecie. Polecam opisywany sposób peklowania w lodówce turystycznej, wymieniasz wkłady jak się robi za ciepło i jest OK Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Listopada 2011 Witam to ze względu na dolanie wywaru ,ale z tego co piszesz kolor i zapach przy dodaniu liścia ,ziela i czosnku był prawidłowy ,więc narobiłeś sobie roboty i w dodatku wyroby mogą być za słone ,dodawanie tych składników do solanki to kwestia gustu (smaku) wyrobów, a nie to że solanka od tego się zepsuje utrzymaj temp. 6 .c i będzie OK :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Listopada 2011 No dobra ale co teraz,w piatek bede mieso wyciagal z solanki do osuszania,dolac dzis wody zeby solanka byla mniej slona czy wlozyc w piatek do czystej wody?na pare godzin? Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Listopada 2011 ale co teraz,Wymoczyć w czystej wodzie w piątek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Listopada 2011 Tak jak piszesz dolej wody.Będziesz musiał sprawdzić słoność i ewentualnie wymoczyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Listopada 2011 dziera włóż w piątek do czystej zimnej wody ,wcześniej sprawdż słoność wytnij kawałek mięska jeśli będzie bardzo słone to na 2-3 godz.powinno pomóc Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziera Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Listopada 2011 Wymoczyć w czystej wodzie w piątek.Mam nadzieje ze bedzie ok. [ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 19:12 ]Doleje dzis litr wody, to bedzie solanka ok 6 % jak dobrze licze a w piatek sprobuje i ewentualnie wloze do zimnej wody na jakis czas.i suszenie. Cytuj Nigdy się nie poddawaj nawet jeśli wszystko sprzysięga się przeciw tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek GB Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Lutego 2020 Witam wszystkich jestem nowy na forum, poczatkujacy zadymiacz-pytanie wyjalem dzis mieso po 2 tygodniowym peklowaniu w lodowce2 C ,zalewa 85 g pekllosoli na litr wody-podstawowe przyprawy , boczki ok -natomiast poledwica ma jakby kwasny zapach-zalewa miala bardzo przyjemny zapach napewno nie była zepsuta być może nawet za zimna co robic wedzic czy wyrzucic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Lutego 2020 Mięso mogło być już nieświeże przed peklowaniem. Utnij kawałek i usmaż lub ugotuj. Jeśli wszystko smakowo i węchowo będzie ok, to wędź. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Lutego 2020 (edytowane) zalewa 85 g pekllosoli na litr wody-podstawowe przyprawy , Przestań dodawać do solanki te podstawowe przyprawy i nie będzie posmaków . Bo tylko dzięki nim solanka nie tylko może się zepsuć a ma prawo to zrobić . Edytowane 18 Lutego 2020 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.