Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowar, praska - porady.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
175 odpowiedzi w tym temacie

#1 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 26 lis 2011 - 20:02

Jestem na kupnie szynkowaru ( praski ) lecz nie mam zielonego pojęcia co kupić.
Na rynku jest wiele różnych modeli które oprócz ceny różnią się również kształtem, z jakiego materiału są wykonane itd.
Mam gorąca prośbę do osób używających powyższego sprzętu o dobrą rade co mam kupić.
Czy to prawda że jak kupię urządzenie ze stali nierdzewnej nie musze używać żadnych woreczków czy też foli tylko bezpośrednio wkładam mięso do urządzenia ?

Z góry dziękuję za pomoc !
Pozdrawiam Świadziu

#2 tomaj77

tomaj77

    Pasjonat

  • 544 postów
  • MiejscowośćKoziegłowy k/ Poznania

Napisano 26 lis 2011 - 20:28

świedziu ja tylko tym czasem wykonuje wędliny parzone Posiadam dwa szynkowary jeden polski jak w sklepie u mira drugi czeski gabaryty podobne 800-900gram wsadu. Oraz 2 sztuki prasek ok 4kg. I wiesz co tobie poradzę do szynek typu krakus itp golonek boczków polcam taka praskę której nie mam taka 2,5kg lub 3kg Dostaniesz u mira lub nieco taniej allegro Na mielonki drobiówki itp jak mnie nauczył arkadiusz polecam osłonki barierowe tez dostaniesz u mira :wink:

[size=9][ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 20:30 ][/size]
http://www.wyroby-do...stal-p-286.html

[size=9][ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 20:31 ][/size]
http://www.wyroby-do...stal-p-286.html

O takiej myślę :wink:

[size=9][ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 20:37 ][/size]

Czy to prawda że jak kupię urządzenie ze stali nierdzewnej nie musze używać żadnych woreczków czy też foli tylko bezpośrednio wkładam mięso do urządzenia ?


Na to pytanie odpowiedzi nie znam ale logika i praktyka mała ale jest :grin: mówi że jak coś użyjesz (folie) łatwiej wyjąć produkt finalny :wink:

#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11261 postów

Napisano 26 lis 2011 - 22:02

m gorąca prośbę do osób używających powyższego sprzętu o dobrą rade co mam kupić.
Czy to prawda że jak kupię urządzenie ze stali nierdzewnej nie musze używać żadnych woreczków czy też foli tylko bezpośrednio wkładam mięso do urządzenia ?


Kup taki szynkowar jak ten prostokątny u Mira w sklepie.Okrągłe szynkowary to moim zdaniem niepotrzebnie wydane pieniądze bo można je zastąpić osłonkami termokurczliwymi.Wyjdzie taniej i wygodniej.Do szynkowarów używa się folii celulozowej lub woreczków.

#4 Kadet

Kadet

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćKociewie

Napisano 27 lis 2011 - 10:02

http://www.wyroby-domowe.pl/praska-stal-p-286.html

O takiej myślę


Widziałem u znajomego taką praskę (chyba identyczną?) i zastanowił mnie otwór wykonany w dnie praski. Otwór ten o średnicy około 4-5 mm wykonany był pośrodku dna, dlatego też mam pytania:
1) czy w praskach przedstawionych na powyższym zdjęciu są otwory w dnach?
2) czy taki otwór w dnie praski to normalne, czy tylko jako wada technologiczna?

#5 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 27 lis 2011 - 10:18

Widziałem u znajomego taką praskę (chyba identyczną?) i zastanowił mnie otwór wykonany w dnie praski.

taki otwór ma zapewne ułatwiać wyciąganie wsadu - jednak dla osób nie lubiących używać woreczków może to być problem (uchodzenie soków)

#6 kipi

kipi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 190 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 27 lis 2011 - 13:09

Ja kupiłem taką praskę:
http://www.wyroby-do...iowy-p-214.html

Jako że jest nas 3 i że będę robił wyroby od czasu do czasu to warto. Jest tania, solidnie wykonana.
Ale patrząc perspektywicznie (robiąc własne wyroby jesz ich więcej) to lepiej brać tego typu co powyżej. Zaraz jak zrobisz coś prostego przyjdzie apetyt w końcu na boczek, a w tej okrągłej będzie ciężej ci go zrobić niż w takiej sprężynowej (wykrojenia, układanie, aż wreszcie wyjmowanie).
Nie robiłem nigdy wędlin w osłonkach więc nie mogę ich polecić (piszę to jako początkujący) ale wierzę bardziej doświadczonym kolegom iż dla mniejszych ilości możesz je użyć zaś te PRAWDZIWE prasy dają większe możliwości w myśl zasady iż większy może więcej.

#7 grzegorz1960

grzegorz1960

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 53 postów
  • Miejscowośćpolska

Napisano 20 paź 2012 - 08:43

Czy ktoś używa taki szynkowar ,proszę o opinie.

http://www.wyroby-do...duzy-p-384.html

#8 Marcin Loren1

Marcin Loren1

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów
  • MiejscowośćKnurów

Napisano 22 paź 2012 - 18:31

Mam do sprzedania SZYNKOWAR do gotowania szynek oraz wytwarzania kiełbas szynkowych!
Pojemność zbiornika to około 4 kg max!
Szynkowar ten jest używany już od chyba kilkudziesięciu lat bo otrzymałem go od ojca mojego teścia!
Niestety jest on za duży do moich potrzeb!
Polecam!
Jeśli nie odbieram telefonu to proszę o sms!
ODDZWONIĘ
http://tablica.pl/of...ar-ID1IvRx.html

#9 szczeciniasty

szczeciniasty

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 330 postów
  • MiejscowośćAnglia-Carlisle

Napisano 23 paź 2012 - 22:23

Czy ktoś używa taki szynkowar ,proszę o opinie.

http://www.wyroby-do...duzy-p-384.html



Ktos moze cos napisac na temat tego szynkowaru czy warto takiego kupic??

#10 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6922 postów

Napisano 24 paź 2012 - 01:27

Ja mogę polecić ten http://www.wyroby-do...stal-p-286.html
Używam go kilka lat i jestem z niego bardzo zadowolony.Bardzo solidne wykonanie,wielkość tak w sam raz jak na kilku osobową rodzinę.

#11 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 24 paź 2012 - 04:42

karolszymczak, a w czym to parzysz ? w jakie naczynie się mieści ta Mirkowa praska

#12 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6922 postów

Napisano 24 paź 2012 - 05:28

Dostałem kiedyś od mamy Tali wielki gar i w nim parzę jak jest potrzeba to mogę po pracy fotki wkleić

#13 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 24 paź 2012 - 08:45

Ja nie mam „profesjalnego” szynkowaru bo są zazwyczaj duże a dla mnie i mojej rodzinki ilości 2,5-4 kg. wsadu to zdecydowanie za dużo, ja wolę robić częściej a mniejsze ilości a do parzenia używam zwykłej puszki lub pojemnika plastikowego (PP) i woreczków, jako obciążenie ciężarek żeliwny :) a czasem osłonki
Wsadu wychodzi mi ok 0,5-0,8 kg. co i tak jak dla mnie jest sporą ilością bo mam małe dziecko i boję się że mi się taka wędlinka popsuje bo to przecież 100% mięsko bez tego całego syfu pt. „E”
jedyny problem to ustawienie tego w garze tak aby się nie przewróciło w tracie parzenia

#14 Danutka

Danutka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćNiemcy

Napisano 30 paź 2012 - 22:35

Wlasnie dotarl do mnie szynkowar . Fajna zabaweczka i taka w sam raz jak na moja 3 osobowa rodzinke. Szynka rozmraza sie , jutro bedzie przyprawianie, ubijanie i zobacze co z tego wyjdzie. Teraz ide zaglebic sie w lekture zeby czegos nie pokrecic. Bardzo podoba mi sie to ze na opakowyniu sa receptury z forum :thumbsup:
Osid ja kupilam szybkowar ze sklepu jaki podawany jest w linku kilka postow wyzej. maly, kompaktowy, wchodzi do kilograma wsadu. wykonany jest jak na pierwszy rzut okiem b.dobrze. cena tez nie wysoka. Moze sie skusisz?
o taki http://www.wyroby-do...iowy-p-214.html

#15 m.

m.

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Miejscowośćja się tu wziąłem?

Napisano 08 sty 2013 - 11:28

Co polecicie na start?

#16 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1261 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 08 sty 2013 - 12:02

Na start to taki ja w linku powyżej, jak Ci się spodoba kupisz sobie lepszy.

#17 Woj z Wojnowa

Woj z Wojnowa

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 25 sty 2013 - 22:00

Na start to taki ja w linku powyżej, jak Ci się spodoba kupisz sobie lepszy.


A ja bym polecił taki
http://swojskiwyrob....otrzebne-rzeczy

około kilograma i solidne wykonanie. i mieści się w moim garnku

pozdrowienia

#18 m.

m.

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Miejscowośćja się tu wziąłem?

Napisano 14 lut 2013 - 17:14

A czy są szynkowary do których nie trzeba używać woreczków? Czy aluminium to dobry materiał na szynkowar?

#19 Feederman

Feederman

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1035 postów
  • MiejscowośćKaliningrad

Napisano 14 lut 2013 - 21:01

Co polecicie na start?


Oszczędzaj pieniądze, startuj z dobrego!

http://www.wyroby-do...stal-p-286.html

Skąpy płaci dwukrotnie, a pożądliwy całe życie! :lol:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Misiekk85

Misiekk85

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 377 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 14 lut 2013 - 21:21

Praska prostokątna nierdzewna , bądź forma mandolinkowa.
Na ebay-u możesz dostać za okolo 30 euro używkę w niezłym stanie.

http://www.ebay.de/i...2#ht_500wt_1203




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych