Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowar, praska - porady.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
190 odpowiedzi w tym temacie

#181 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5749 postów

Napisano 29 lis 2019 - 22:45

W kwestii sprężyn to jest tak ... jedni luzują po skończeniu parzenia a inni nie  :laugh:  Ja nie  luzuję  :rolleyes:

Parzę w szynkowarze a w dodatku farsz wkładam do osłonki .


Użytkownik chudziak edytował ten post 29 lis 2019 - 22:47


#182 Swatek

Swatek
  • Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 29 lis 2019 - 23:00

Też zauważyłem, że po parzeniu jedni luzują (np Kol Miro), inni nie :) Jak to mówią, jest szkoła Puławska i szkoła Otwocka.

Mnie raczej chodzi o docisk podczas parzenia.



#183 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5749 postów

Napisano 29 lis 2019 - 23:32

Mnie raczej chodzi o docisk podczas parzenia

Do parzenia dociskasz ale te Twoje problemy o których piszesz nie wynikają z docisku  lub jego braku tylko ze złego doboru składników , złych parametrów parzenia itp



#184 Swatek

Swatek
  • Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 29 lis 2019 - 23:41

Ok, dzięki za odpowiedź ????
W lodówce pekluje mi się wsad drobiowy. Jutro będę parzył. Może teraz wyjdzie lepiej.
Pozdrawiam
Tomek

#185 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5749 postów

Napisano 30 lis 2019 - 00:11

"Parzeliny " drobiowe robię od lat  raczej z  sukcesem :rolleyes:


 

Napisz co i  jak zamierzasz zrobić i co zasoliłeś, w jakich proporcjach,  to na pewno  SiB Ci pomogą i doradzą .


Użytkownik chudziak edytował ten post 30 lis 2019 - 00:11


#186 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10885 postów

Napisano 30 lis 2019 - 00:12

W lodówce pekluje mi się wsad drobiowy.

To może dopytaj się o szczegóły przygotowania wsadu.

Olga - Chudziak ma duże doświadczenie to Ci doradzi.

Nie wiem, na co liczysz pisząc, że 

Może teraz wyjdzie lepiej.
 

#187 Swatek

Swatek
  • Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 01 gru 2019 - 23:23

Chudziak, dziękuję bardzo za odpowiedź i chęć pomocy

Nie chciałem nikomu głowy zawracać kwestiami przepisów, których w sieci jest sporo, ale może rzeczywiście lepiej skorzystać z pomocy realnych fachowców, niż zdawać się na anonimowy przepis

No więc na prośbę córeczek zrobiłem coś na kształt mielonki drobiowej. Nie udało mi się go teraz znaleźć w historii, więc opiszę z pamięci.

- mięso drobiowe 1,2 kg (pierś 60%, mięso z udek 40%)

Filet zmielony na szarpaku, mięso z udek na sitku 3 mm.

- sól peklowa ze zwykłą solą w proporcji 50/50.

- 3/4 szklanki wody (po zredukowaniu jakieś 0,5 szklanki), gotowane przez 20 minut z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i czosnkiem.

Wymieszane, wymasowane do bólu nadgarstków   i na 24h do lodówki.

Przed parzeniem wymasowałem ponownie z 2 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wody.

Parzenie w wodzie o temperaturze 75 st, do uzyskania wewnątrz temperatury 72 st. Szybkie studzenie i do lodówki.

Po wyjęciu... wizualnie kicha.

W załączeniu zdjęcie. W realu nie wygląda aż tak źle jak na tej fotce.

Smakowo jednak córciom smakuje, a i konsystencja jest w porządku. Tzn, nie jest za twarde, ale nie podoba mi się zbyt luźna masa.

Sądziłem, że zmielenie na drobnym sitku mięsa z udek zapewni bardziej zwartą strukturę.

Te większe dziury na pierwszym planie to pewnie moja wina. Chyba nieudolnie zawinąłem pod wieczkiem szynkowara rękaw do pieczenia, którego użyłem do zapakowania mięsa.

 

 

 

Nie wiem, na co liczysz pisząc, że Swatek, dnia 29 List 2019 - 23:41, napisał: Może teraz wyjdzie lepiej.

 

EAnna.

Po cóż to było? :)

Cynizm? Sarkazm?

Po co? :)

Poprzednio robiłem coś w szynkowarze raz, i było to jakieś 8-10 lat temu.

Nie pamiętam co i jak robiłem. Na bank nie miałem chociażby termometru do mierzenia temperatury mięsa.

Pozdrawiam serdecznie

Tomek



#188 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10885 postów

Napisano 01 gru 2019 - 23:50

EAnna. Po cóż to było? Cynizm? Sarkazm? Po co?

Wybacz, nie chciałam Cię urazić.

Znajdywałeś przyczynę niepowodzeń w nacisku. Wytłumaczono Ci, że to raczej o przygotowanie wsadu chodzi.

Nie zauważyłam żadnych pytań odnośnie przygotowania wsadu a uważam, że kolejne próby bez  zmieniania czegokolwiek to nie jest dobra droga.



#189 Swatek

Swatek
  • Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 02 gru 2019 - 00:19

EAanna

Tu w ogóle nie ma czego wybaczać :)

Reaguję chyba zbyt alergicznie na wszystko, co choćby potencjalnie trąci jadem :) Taka dysfunkcja :D 

Do Ciebie akurat mam ogromny szacunek.

Każdorazowo mijając Tychy w drodze do teściów w B-B, macham Ci przez szybę, choć pewnie tego nie widzisz :D

Pozdrawiam

Tomek



#190 jumbo

jumbo
  • Użytkownicy
  • 3364 postów

Napisano 02 gru 2019 - 04:37

Moim skromnym i jak zawsze przekornym zdaniem - żelatyna jest niepotrzebna, jak również wywar z przypraw, poza tym zmienił bym proporcje na min 60% mięsa z udek i max 40% z piersi. dodać 200ml wody na kg, 30g skrobii , 2 -3 g cukru (jak masz, to dekstrozy), BIAŁY pieprz wg uznania, Wyrobić a na koniec wyrabiania dopiero dodać skrobię.

Mój( i zapewne wielu innych) prosty i sprawdzony przepis

 

Co do zdania EAnny, które Cię tak poruszyło  :facepalm:  :devil:  :laugh:  :facepalm:  - JAK NAJBARDZIEJ SIĘ Z NIĄ ZGADZAM



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#191 Romii

Romii
  • Użytkownicy
  • 524 postów

Napisano 02 gru 2019 - 09:55

No więc na prośbę córeczek zrobiłem coś na kształt mielonki drobiowej. Nie udało mi się go teraz znaleźć w historii, więc opiszę z pamięci. - mięso drobiowe 1,2 kg (pierś 60%, mięso z udek 40%) Filet zmielony na szarpaku, mięso z udek na sitku 3 mm.

Od siebie dodam żebyś tego wszystkiego tak drobno nie mielił - fileta pokroj w grube kawałki 1-2 cm, udka na 8 - i tak Ci je maszynka zmiażdży.

Skrobia, woda, przyprawy jak @jumbo napisał powyżej. Żadnej żelatyny :-).

--

Romii






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych