Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowar, praska - porady.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
175 odpowiedzi w tym temacie

#161 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 02 gru 2017 - 10:21

Skoro nie wiesz o klasyfikacji stali w kwestii dopuszczenia, i dlaczego, takiego a nie innego stopu, to nie wracaj do początków naszych polemik mój ukochany interokutorze...

 

 

Nie muszę wiedzieć jaka stal jest dopuszczona do kontaktu z żywnością, a jaka nie jest.

Jednak skoro Biowin wprowadza do obrotu produkt z deklaracją dopuszczenia do żywności, to wie co robi.

 

Ty swoim stwierdzeniem 

 

 

Z nierdzewki to se możecie balustradę zrobić - do kontaktu z jedzeniem wymagana jest stal kwasoodporna o oznaczeniu 0H18N9 - założę się, że biowinowe tanie puszki nie mają nic wspólnego z tą stalą....

 

 

wystawiasz produktowi bardzo negatywną opinię, nie mając żadnych dowodów na jej prawdziwość.

Taka opinie wpływa negatywnie na jego ocenę przez potencjalnego klienta.

Nie wiem czy masz świadomość, że takie deklaracje mogą Cię sporo kosztować.



#162 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 02 gru 2017 - 10:56

....no i zaczynamy dzielić włos na 16 ...

 

Podałem typ stali i i sugestię, że nie jest stosowany w tym produkcie - Ty zaś wyciągasz zbyt pochopnie założony przez Ciebie wniosek końcowy.....aha - i nie podałem nazwy firmy, jedynie porównanie....co powinno nobilitować ową, jako podawaną za wzór czegoś tam...

 

Skoro stal nierdzewna jest stosowana do produkcji sztućców, to nie znaczy że może być równie dobrze stosowana do elementów ciągle pracujących w obróbce artykułów spożywczych, a tym bardziej tam gdzie występują kwasy organiczne i reżimy temperaturowe.

 

Za bardzo wierzysz karteluszkom załączanym do produktów - mają one JEDNE zadanie - pomóc sprzedać.

 

Do robionych przeze mnie prasek biorę arkusz blachy kwasoodpornej w cenie 580zł - a mógłbym wziąć zwykły nierdzewny w cenie 280zł - prawie nikt by nie poznał różnicy - za wyjątkiem na pewno olkap i rogera...i kilku innych...ale Ty deklarujesz, że nie chcesz się do nich zaliczać...


Użytkownik jumbo edytował ten post 02 gru 2017 - 11:19


#163 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 gru 2017 - 11:17

Za bardzo wierzysz karteluszkom załączanym do produktów - mają one JEDNE zadanie - pomóc sprzedać.

Zakupiłam swego czasu w MAKRO spory garnek z przeznaczeniem do zakwaszania surowego mleka na twarogi.

Po pierwszym użyciu  na dnie garnka pojawiła się rdza. Ona zasmużyła to dno cieniutką, rdzawą błonką.

Garnek przeznaczony do spożywki.



#164 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 02 gru 2017 - 11:28

EAnno - skonsultuj to może.....no wiesz z kim.;.. :D...przeczyta i będzie wiedział.... :thumbsup: 

A trochę poważniej - producent to na pewno małe żółte rączki - w produktach stamtąd nigdy jeszcze nie zauważyłem podania określenia - stal kwasoodporna.

Nadmiar żelaza w wierzchniej warstwie można spróbować zredukować za pomocą kwasu, a później zdezaktywować zasadą - niemniej jednak jest to działanie o wysokim stopniu nieprzewidywalności...



#165 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5206 postów

Napisano 02 gru 2017 - 12:01

Z nierdzewki to se możecie balustradę zrobić - do kontaktu z jedzeniem wymagana jest stal kwasoodporna o oznaczeniu 0H18N9 - założę się, że biowinowe tanie puszki nie mają nic wspólnego z tą stalą....

 

jumbo - źle napisałam ja mam jeden z tej stali  a  drugi aluminiowy https://wedlinydomow...ndpost&p=452310



#166 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 02 gru 2017 - 12:35

za wyjątkiem na pewno olkap i rogera...i kilku innych...ale Ty deklarujesz, że nie chcesz się do nich zaliczać...

Tak bezczelnie manipulujesz słowami, że nie mam dalej ochoty z Tobą rozmawiać.



#167 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 02 gru 2017 - 13:37

...ależ mój miro - przecież ja biedny żuczek tyko nieudolnie staram się "naśladować" Twój wspaniały styl wybiórczego operowania faktami(?).... :thumbsup: :clap:

 

 

...chudziaku - alu było kiedyś stosowane do prasek, bo dawało się łatwo odlewać w żądane formy - warunkiem było jedynie zastosowanie pomiędzy wkładem a metalem czegoś nieprzepuszczalnego - teraz to folia, ale kiedyś w czasach przedfoliowych to nie wiem....

EAnna kiedyś mi podrzuciła parę mądrych słów na temat szkodliwości alu - zobacz tu post 785 https://wedlinydomow...le-czym/page-40

 

Natomiast ten nierdzewny wygląda na kwasówkę, chociażby z tego powodu, że jego wygąd wskazuje na pochodzenie z zakadu masarskiego....ale mogę się mylić.....sprawdzić można czy to zwykła nierdzewka czy też kwasówka biorąc ją do ręki i dotykając... :angel:


Użytkownik jumbo edytował ten post 02 gru 2017 - 14:01


#168 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5206 postów

Napisano 02 gru 2017 - 14:15

Natomiast ten nierdzewny wygląda na kwasówkę, chociażby z tego powodu, że jego wygąd wskazuje na pochodzenie z zakadu masarskiego....ale mogę się mylić.....sprawdzić można czy to zwykła nierdzewka czy też kwasówka biorąc ją do ręki i dotykając...

 

Zgadza się pochodzi z likwidowanego zakładu i ciężar ma też adekwatny  :)



#169 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 gru 2017 - 16:26

Posiadam taką "mandolinę",  pojemność 1,2litra wykonana z blachy 4mm KO

Wykonana przez naszego zadymiacza o nicku @gazda

 

post-48438-0-88073100-1449174946_thumb.j

 

post-48438-0-45607000-1449175078_thumb.j

 

post-48438-0-87216800-1449175133_thumb.j



#170 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 02 gru 2017 - 16:41

EAnno - grubość materiału powala - przetrwa następne 100 pokoleń....szacun dla majstra, który walczył z tą grubością.....

 

...ale, żebym się tak mógł zapytnąć - nie czepiając się jak klasyk....

 

...czy pomimo wielu nacięć na zapadkach ta regulacja gwintem jest Ci potrzebna...?(pomijam ułatwienie przy myciu)

...czy nie uważasz, że brakuje w niej stopek...? (wiemwiem - przyzwyczaiłaś się)

...czy nie uważasz, że jest brak gniazd osadzenia sprężyn ...?(przynajmniej na ramieniu)

 

Waga to zapewne ok 3kg.



#171 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 18 gru 2017 - 14:04

Wszystko co ma styczność ze spożywką powinno być wykonane ze stali nierdzewnej do tego przeznaczonej, tak jak pisze Jumbo.

Czy nazywamy materiał, stalą nierdzewną czy kwasoodporną nie znaczy, że możemy jej używać w przemyśle spożywczym.

 

https://pl.wikipedia...rdzewna#Rodzaje

 

Serdeczne pozdrowienia



#172 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1690 postów

Napisano 25 sty 2018 - 18:03

Witam  :)  proszę o poradę w sprawie takich prasek która, może być lepsza ta ażurowa czy ta w całości wymiary prasek 17 x 24.5 cm wys. 14 cm są wykonane ze stali nierdzewnej 

 

Załączony plik  009.jpeg   40,88 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  010.jpeg   64,23 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  011.jpeg   58,11 KB   4 Ilość pobrań

 

 

 


Użytkownik Tomasz_65 edytował ten post 25 sty 2018 - 18:04


#173 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3295 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 25 sty 2018 - 19:54

...specyficzna konstrukcja, niepozwalająca na zbyt dużą tolerancję masy wsadu...jeżeli stal jest nie tylko nierdzewna, lecz także kwasoodporna, to lepsza ta nieażurowa, bo można robić prasowankę bez folii - natomiast używając folię to ażurowa ma większy skok docisku pomimo dziwnego kształtu obydwóch....Poza tym wymagają obie bardzo dużego gara do parzenia.....Jak chcesz robić okrągłe w folii, to najlepiej zacznij od  szynkowarek biowinowych...



#174 robotek

robotek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 178 postów
  • MiejscowośćRopczyce

Napisano 29 sty 2018 - 11:16

Witajcie 

 

Mam do kupienia jedną z dwóch aluminiowych mandolin
Pierwsza ma wsad  do 1- 2 kg  druga większa do 1 - 3,5 kg.

Ta pierwsza ma jedną sprężynę regulowaną, ta druga zaś ma dwie sprężyny i regulowane zaczepy.

 

Którą kupić  :cry:  ta większa mi się widzi przez te zaczepy ale zawsze robiłem szynki tak do 1.5 kg 
Co radzicie



#175 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11445 postów

Napisano 29 sty 2018 - 12:53

ale zawsze robiłem szynki tak do 1.5 kg  Co radzicie

 

Ja bym kupił tą większą i zaczął robić większe szynki. :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#176 robotek

robotek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 178 postów
  • MiejscowośćRopczyce

Napisano 29 sty 2018 - 14:30

Ale kto to zje naraz 3 kg :) a mrozić bez sensu.
A  chodzi mi o te regulowane zaczepy czy się to przyda aż tak bardzo

żeby o 100 więcej płacić






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych