robotek Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Ale kto to zje naraz 3 kg a mrozić bez sensu.A chodzi mi o te regulowane zaczepy czy się to przyda aż tak bardzożeby o 100 więcej płacić Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 29 Listopada 2019 Witam serdecznie wszystkich szynkowarowiczów Mam proste pytanie, którym mam nadzieję nie narazić się na śmieszność...Niegdyś kupiłem szynkowar, jak na załączonym zdjęciu. Bodajże raz spróbowałem coś zrobić. Wyszło twarde, mało smaczne i... się zraziłem Teraz chcę podjąć wyzwanie ponownie.Pamiętam, że wtedy zastosowałem obydwie sprężyny na raz (!) chcąc dobrze sprasowanego mięska. Może to było powodem nadmiernej twardości wyrobu (?)I tu pytanie.Gdzieś na forum przewinęło się bodajże coś nt luzu na sprężynie. No chyba, że mój stary łeb coś źle zapamiętał W każdym razie jak to jest? Ma być jakiś luz w trakcie parzenia, czy ma być solidnie dociśnięte?Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 29 Listopada 2019 Wyszło twarde, mało smaczne i... się zraziłem Teraz chcę podjąć wyzwanie ponownie. Pamiętam, że wtedy zastosowałem obydwie sprężyny na raz (!) chcąc dobrze sprasowanego mięska. Może to było powodem nadmiernej twardości wyrobu (?) Winą za twardość i niesmaczność wyrobu obarczyła bym przede wszystkim błędy w wykonaniu tzn przygotowaniu i parzeniu . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 29 Listopada 2019 Winą za twardość i niesmaczność wyrobu obarczyła bym przede wszystkim błędy w wykonaniu tzn przygotowaniu i parzeniu . A ja oprócz tego w składzie i dodanych składnikach Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 29 Listopada 2019 Pewnie macie rację. A podpowiecie coś w temacie tej sprężyny? Tak na logikę, skoro są praski z dociskiem śrubowym, to można wnosić, że nie może być żadnych luzów... (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) W kwestii sprężyn to jest tak ... jedni luzują po skończeniu parzenia a inni nie Ja nie luzuję Parzę w szynkowarze a w dodatku farsz wkładam do osłonki . Edytowane 29 Listopada 2019 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 29 Listopada 2019 Też zauważyłem, że po parzeniu jedni luzują (np Kol Miro), inni nie Jak to mówią, jest szkoła Puławska i szkoła Otwocka.Mnie raczej chodzi o docisk podczas parzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 29 Listopada 2019 Mnie raczej chodzi o docisk podczas parzenia Do parzenia dociskasz ale te Twoje problemy o których piszesz nie wynikają z docisku lub jego braku tylko ze złego doboru składników , złych parametrów parzenia itp Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 29 Listopada 2019 Ok, dzięki za odpowiedź ????W lodówce pekluje mi się wsad drobiowy. Jutro będę parzył. Może teraz wyjdzie lepiej. PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) "Parzeliny " drobiowe robię od lat raczej z sukcesem Napisz co i jak zamierzasz zrobić i co zasoliłeś, w jakich proporcjach, to na pewno SiB Ci pomogą i doradzą . Edytowane 29 Listopada 2019 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 29 Listopada 2019 W lodówce pekluje mi się wsad drobiowy. To może dopytaj się o szczegóły przygotowania wsadu.Olga - Chudziak ma duże doświadczenie to Ci doradzi.Nie wiem, na co liczysz pisząc, że Może teraz wyjdzie lepiej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Chudziak, dziękuję bardzo za odpowiedź i chęć pomocyNie chciałem nikomu głowy zawracać kwestiami przepisów, których w sieci jest sporo, ale może rzeczywiście lepiej skorzystać z pomocy realnych fachowców, niż zdawać się na anonimowy przepisNo więc na prośbę córeczek zrobiłem coś na kształt mielonki drobiowej. Nie udało mi się go teraz znaleźć w historii, więc opiszę z pamięci.- mięso drobiowe 1,2 kg (pierś 60%, mięso z udek 40%)Filet zmielony na szarpaku, mięso z udek na sitku 3 mm.- sól peklowa ze zwykłą solą w proporcji 50/50.- 3/4 szklanki wody (po zredukowaniu jakieś 0,5 szklanki), gotowane przez 20 minut z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i czosnkiem.Wymieszane, wymasowane do bólu nadgarstków i na 24h do lodówki.Przed parzeniem wymasowałem ponownie z 2 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wody.Parzenie w wodzie o temperaturze 75 st, do uzyskania wewnątrz temperatury 72 st. Szybkie studzenie i do lodówki.Po wyjęciu... wizualnie kicha.W załączeniu zdjęcie. W realu nie wygląda aż tak źle jak na tej fotce.Smakowo jednak córciom smakuje, a i konsystencja jest w porządku. Tzn, nie jest za twarde, ale nie podoba mi się zbyt luźna masa.Sądziłem, że zmielenie na drobnym sitku mięsa z udek zapewni bardziej zwartą strukturę.Te większe dziury na pierwszym planie to pewnie moja wina. Chyba nieudolnie zawinąłem pod wieczkiem szynkowara rękaw do pieczenia, którego użyłem do zapakowania mięsa. Nie wiem, na co liczysz pisząc, że Swatek, dnia 29 List 2019 - 23:41, napisał: Może teraz wyjdzie lepiej. EAnna.Po cóż to było? Cynizm? Sarkazm?Po co? Poprzednio robiłem coś w szynkowarze raz, i było to jakieś 8-10 lat temu.Nie pamiętam co i jak robiłem. Na bank nie miałem chociażby termometru do mierzenia temperatury mięsa.Pozdrawiam serdecznieTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 1 Grudnia 2019 EAnna. Po cóż to było? Cynizm? Sarkazm? Po co? Wybacz, nie chciałam Cię urazić.Znajdywałeś przyczynę niepowodzeń w nacisku. Wytłumaczono Ci, że to raczej o przygotowanie wsadu chodzi.Nie zauważyłam żadnych pytań odnośnie przygotowania wsadu a uważam, że kolejne próby bez zmieniania czegokolwiek to nie jest dobra droga. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swatek Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 1 Grudnia 2019 EAannaTu w ogóle nie ma czego wybaczać Reaguję chyba zbyt alergicznie na wszystko, co choćby potencjalnie trąci jadem Taka dysfunkcja Do Ciebie akurat mam ogromny szacunek.Każdorazowo mijając Tychy w drodze do teściów w B-B, macham Ci przez szybę, choć pewnie tego nie widzisz PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Moim skromnym i jak zawsze przekornym zdaniem - żelatyna jest niepotrzebna, jak również wywar z przypraw, poza tym zmienił bym proporcje na min 60% mięsa z udek i max 40% z piersi. dodać 200ml wody na kg, 30g skrobii , 2 -3 g cukru (jak masz, to dekstrozy), BIAŁY pieprz wg uznania, Wyrobić a na koniec wyrabiania dopiero dodać skrobię.Mój( i zapewne wielu innych) prosty i sprawdzony przepis Co do zdania EAnny, które Cię tak poruszyło - JAK NAJBARDZIEJ SIĘ Z NIĄ ZGADZAM Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 2 Grudnia 2019 No więc na prośbę córeczek zrobiłem coś na kształt mielonki drobiowej. Nie udało mi się go teraz znaleźć w historii, więc opiszę z pamięci. - mięso drobiowe 1,2 kg (pierś 60%, mięso z udek 40%) Filet zmielony na szarpaku, mięso z udek na sitku 3 mm. Od siebie dodam żebyś tego wszystkiego tak drobno nie mielił - fileta pokroj w grube kawałki 1-2 cm, udka na 8 - i tak Ci je maszynka zmiażdży.Skrobia, woda, przyprawy jak @jumbo napisał powyżej. Żadnej żelatyny :-).--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turtle Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Przygotowuje się właśnie do zakupu. Najpewniej najpopularniejszej firmy na B... 1.5kg, pełno tego na allegro Tylko pytanie - warto brać z ich garnkiem 'z płaszczem'? Czy lepiej coś samemu dobrać w kuchni i wtedy kupić dwa szybkowary 0.8kg? Jedno grzanie, dwa rodzaje wędlinki... Dla 3-4osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.