Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pasztet wieprzowy dla całej rodziny.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 soonic

soonic

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćwołomin

Napisano 28 lis 2011 - 19:38

Witam
Interesuje mnie przepis na pasztet dla całej rodziny, a konkretnie żeby dzieci 3 letnie nie krzywiły się np. od pieprzu czy innych przypraw.

Czy macie jakiś uniwersalny przepis?

Podstawowy składnik to łopatka. W dodatkach może być wątróbka, słonina i warzywa.

Pozdrawiam
Adrian

#2 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 4953 postów

Napisano 28 lis 2011 - 19:55

Polecam to https://wedlinydomow...pasztet hallusi

#3 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1171 postów

Napisano 28 lis 2011 - 20:09

Wg mnie najlepszy na świecie jest pasztet Anerki, pozwolę sobie poniżej zacytować jej przepis:

Eksperymentalnie zrobiłam pasztet w dwóch wersjach ale z tego samego wsadu.Jeden zapiekany w piekarniku, drugi parzony w szynkowarze.Może kogoś zainteresuje, jest bardzo dobry a przekonałam się o tym wczoraj wieczorem , gdyż połowa zaraz po wyjęciu z piekarnika zniknęła jeszcze przed wystudzeniem. Skład:mięso wieprzowe /ja miałam takie kawałki zamrożone po świniobiciu przeznaczone na gulasz/-0,80 kg., wołowina z odrobiną tłuszczu - 0,20 kg., boczek wędzony - o,30 , wątroba wp. 0,20 kg.,grzyby suszone - 0,10 kg., 2 duże cebule.Przyprawy:sól, pieprz 2 łyzeczki, majeranek 2 łyzeczki ,gałka muszkatołowa płaska łyżeczka, estragon 1 łyzeczka.Mięso ugotowane z warzywami:marchew, pietruszka, seler,por,cebula.Dwie cebule podsmażone, właściwie zeszklone na smalcu ze skwarkami i z boczkiem, do tego na krótko dodana pokrona dość grubo wątroba aby tylko "ścięła się" na wierzchu.Wszystko, czyli odcedzone z wywaru mięso wraz z korzeniami warzyw, ugotowane grzyby oraz wątróbka z boczkiem zmielone dwa razy ,ja zmieliłam pierwszy raz na sitku 8, drugi na 4.Do tego 3 jajka, dwie namoczone i odciśnięte bułki i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszane.Keksówka wysmarowana smalcem i wysypana tartą bułką. Pieczenie 1 godzinę w temp.180*C. Druga część parzona w szynkowarze ok. 1 godziny.

Moja 4 letnia córka mówi o nim przepyszny, możesz zamienić pieprz czarny na kolorowy, ja robię tak we wszystkich wyrobach, żeby właśnie Zuzia zjadła.

#4 soonic

soonic

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćwołomin

Napisano 15 gru 2011 - 15:05

Poczytałem, skorzystałem z Waszych informacji i powstała hybryda z kilku przepisów.
Wyszła bardzo dobra - dzieci jedzą codziennie mimo iż mają wybór czegoś innego.
Konsystencja odpowiednia, nadaje się nawet do smarowania. Oto mi chodziło - dzięki za poświęcony czas.

Krótka fotorelacja

Dołączona grafika

#5 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6901 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 15 gru 2011 - 15:38

Fotorelacja fotorelacją (piękna zresztą) ale napisałbyś coś więcej tzn ..... co, z czego i jak ... ;)

#6 soonic

soonic

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćwołomin

Napisano 15 gru 2011 - 15:54

Potrzymam Was trochę w niepewności ;)

Jak wrócę do domu to opiszę.

#7 arkadiuszcz

arkadiuszcz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćDudley

Napisano 13 mar 2012 - 09:04

Mam takie pytanie, bo ciężko jest znaleźć odpowiedź. Mięso na pasztet gotujemy z solą, czy bez? Jeżeli bez, bo na to mi wygląda, to ile soli na kg wyrobu dodać?

#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8481 postów

Napisano 13 mar 2012 - 09:08

ile soli na kg wyrobu dodać?


To już jest indywidualna sprawa.Każdy ma inne odczucie słoności.Pasztet ma mieć słoność jaka Ci odpowiada.

#9 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6510 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 13 mar 2012 - 09:09

Mam takie pytanie, bo ciężko jest znaleźć odpowiedź. Mięso na pasztet gotujemy z solą, czy bez?


Ja gotuję bez, potem po wymieszaniu wszystkich składników pasztetu - ważę i dodaję 17 g soli na kg masy. :cool:

#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8481 postów

Napisano 13 mar 2012 - 09:10

Mięso na pasztet gotujemy z solą, czy bez


Można i tak i tak.

#11 marek_mar

marek_mar

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 09 mar 2017 - 08:49

Jeszcze nie robiłem, jednakże także przymierzam się do zrobienia swojego własnego pasztetu. Czy ktoś z Was miał może okazję przetestować ten przepis - http://www.przepisy....na-i-rozmarynem - wygląda bardzo zachęcająco, jednakże nie chciałbym zmarnować mięsa, dlatego proszę o opinię  :tongue:.



#12 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6901 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 09 mar 2017 - 09:05

Przepis wygląda względnie może poza tą esencją knor-a ja Ci polecam przepisy na pasztety z tej strony bo jest ich naprawdę dużo ...

http://wedlinydomowe...robowe/pasztety

 

https://wedlinydomow...liny-podrobowe/

 

Czy taki z grzybami i żurawiną - drób możesz spokojnie zamienić na wieprzowinę ;)

https://wedlinydomow...pasztet-halusi/



#13 Gwayi

Gwayi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • MiejscowośćSiedlce

Napisano 12 kwi 2017 - 14:47

Czy ktoś może podać przepis na pasztet z uwzględnieniem przypraw w gramach ?

Tak jak przy robieniu kiełbasy- soli np. 18g/kg , pieprzu 1,5g/kg,czosnku 2g/kg   itd .

Przy dodawaniu  przypraw próbuję ,wydaje się ,że jest dobrze a po upieczeniu

smak jest nie taki jakiego oczekiwałem.

Wczoraj znowu wyszedł niby-pasztet. Rzadko robię i nigdy nie jestem zadowolony.



#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8481 postów

Napisano 12 kwi 2017 - 14:53

Ja daję tak.

1.Sól - 10 g/kg masy bez jajek

2.Pieprz -1,5g/kg masy bez jajek

3.Gałka -3 g/kg masy bez jajek

4.Majeranek - 2 g/kg masy bez jajek ( opcjonalnie)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#15 Gwayi

Gwayi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • MiejscowośćSiedlce

Napisano 21 kwi 2017 - 10:29

Dzięki za informację . Wreszcie zniknie problem zrobienia dobrego pasztetu !






Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych