franpie Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Listopada 2011 Witam serdecznie całą Wędzarniczą Brać .Chciałbym uwędzić pierwszy raz szynkę z dzika .Oczywiście mamy na stronie głównej dwa podobne do siebie przepisy ,ale różni ich ilość soli.W jednym przepisie jest 35 dag soli na 5 kg a w drugim od 10 do 15 dag Dotychczas wędziłem wieprzowe w/g Tabeli Dziadka 58 g peklosoli na 1kg mięsa.Napiszcie proszę ile dać tej peklosoli i czy mogę po uwędzeniu parzyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Listopada 2011 Przygotuj tak jak wieprzowe wg Dziadka. Możesz sparzyć po wędzeniu, choć i tak bedzie nieco suchawa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2011 Z ta suchością to nie koniecznie, to moja ostatnia szynka tyle, że z jelenia: Peklowana wg. tabeli dziadka - jak zawsze + zalewa własnego pomysłu: - ziele angielskie, - pieprz naturalny mielony, - liście laurowe, - jałowiec mielony, - rozmaryn, - mleko w proszku Ilości składników na czuja Niestety z mrożonej nóżki od wiosny. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Listopada 2011 Ostatnio robiłem wędzonki z dzika i mogę z całą odpowiedzialnością napisać że zrobione zgodnie ze sztuką bardzo niewiele ustępują soczystością wieprzowinie, niestety nie posiadam fotek, ale uważam że opinia o suchości dziczyzny to mit [ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 22:17 ]a wracając do pytania kolegi, zawsze parzę wędzonki z dziczyzny, zresztą postępuję z nimi dokładni tak jak z wieprzowymi Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Listopada 2011 uważam że opinia o suchości dziczyzny to mitRobiłam szynki z sarniny. Powinny być dobrze wypeklowane ale i skruszone winem oraz korzeniami. Jeżeli umiejętnie się je wyparzy to są bardzo soczyste. Wydaje mi się jednak, że mniej niż wieprzowe są odporne na błędy. To tak jak z polędwicą wołową. Trudno ją bardzo dobrze zrobić za to łatwo zrobić "podeszwę" :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Listopada 2011 I właśnie o to chodzi. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franpie Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Listopada 2011 Dzięki serdeczne za rady i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek... Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lipca 2012 zresztą postępuję z nimi dokładni tak jak z wieprzowymidokładnie robię tak samo - tylko dzik jest zawsze mrożony przed ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Listopada 2012 Szynka z jelenia rozmrożona... To już wiem co z nią dalej mam robić :smile:Jak długo powinna być peklowana ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Listopada 2012 Jak długo powinna być peklowana ? Wszystko zależy od Ciebie . Ja jestem za jak najdłuższym peklowaniem 10-15 dni . Oczywiście zależy to od warunków jakie się posiada . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.W. Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Listopada 2012 Dwa lata temu ( na komunie syna ) przerobiliśmy całego dzika ( odyniec 6 letni ! ) , używałem do peklowania mieszanki ziołowej gotowej zakupionej w sklepie inter. , który adres był podany w miesięczniku Łowiec - musiałbym powertować w gazetkach aby go odszukać . Peklowanie dokładnie 14 dni - myślę że to minimum przy tak dużej sztuce ( 225 kg ! - po odstrzale ) . Chyba każdy z BW zgodzi się zemną , że wszystko zależy od wieku , płci,okresu i odstrzału ! Ja osobiście postępuję z dzikiem podobnie jak z wieprzowiną - jedynie dodaje więcej owocu jałowca i wydłużam max. Peklowanie ( o ile warunki mi na to pozwalają ).Ale przy parzeniu zawsze uważam aby nie "wysuszyć" szyneczki...DZICZYZNA palce lizać ( tak na marginesie szynka zkością na komuni zniknela jeszcze przed obiadem - bez komentarza ! )Pozdrawiam i gorąco polecam wszystkim , którzy dotychczas jeszcze nie mieli możliwości z kosztować dziczyzny . Cytuj J.W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Listopada 2012 Jak długo powinna być peklowana ? Wszystko zależy od Ciebie . Ja jestem za jak najdłuższym peklowaniem 10-15 dni . Oczywiście zależy to od warunków jakie się posiada . PozdrawiamWarunki są :smile: Dzięki za odpowiedź. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Listopada 2012 I jeszcze jedno: szynka waży 2,70. Czy wędzić ją w całości czy podzielić ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.W. Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Listopada 2012 gatita - ja osobiście bym już jej nie dzielił - ale to jest moje zdanie ! Poprostu będą małe 2 kulki .Pozdrawiam . Cytuj J.W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Listopada 2012 gatita, Całość :thumbsup: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Listopada 2012 Tak myślałam, ale chciałam się upewnić ! Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej 4x4 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Listopada 2012 225 kg ! - po odstrzale ) Masz może zdjęcie tego dzika :question: Wielkość wręcz niespotykana. Na Pomorzu Zachodnim gdzie jest dużo dzików. Można upolować dzika dużego, nawet do 170 kilogramów. Ale 225 to rekord :shock: :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Przymierzam się do pierwszego uwędzenia szynki z dzika. Surowiec mogę dostać tylko mrożony w Makro. Nie wiele widać w zamrożonym opakowaniu czy to jest cały mięsień czy jakieś strzępy. Czy ktoś może kupował dziczyznę w Makro ? Zwracano tutaj na forum uwagę, że w dziczyźnie szczególnie ważne jest staranne parzenie aby wyrób wyszedł dobry, soczysty. Ja wieprzowinę zawsze parzę w ten sposób że wrzucam prosto z wędzarni do wrzątku (palnik wyłączony) i czekam aż temperatura wody spadnie do 75 stopni a następnie utrzymuję temperaturę 74 do 76 stopni aż wędzonka w najgrubszym miejscu osiągnie 71 - 72 stopnie. Następnie wyjmuję i wieszam do wystudzenia w chłodniejszym pomieszczeniu. Szynki wychodzą dobre, soczyste. Czy w przypadku dziczyzny coś z tym parzeniem powinno się robić inaczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Czy w przypadku dziczyzny coś z tym parzeniem powinno się robić inaczej ? Ja parzę jak wieprzowe, trochę inaczej niż Ty ale nie licz ,że będą takie soczyste jak ze świnki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Chcę spróbować dziczyzny więc zobaczymy co wyjdzie i czy będzie smakować :-)A co robię nie tak według Ciebie w tym moim sposobie parzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 A co robię nie tak według Ciebie w tym moim sposobie parzenia ? Ja robię inaczej.Wrzucam na wrzątek i gotuje ok 10-15 min w zależności od wielkości.Póżniej obniżam do 80 C-82C i tak parzę do uzyskania w środku 68 C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 A to ciekawe z tym gotowaniem. Jaki to ma cel i jaki daje efekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Jaki to ma cel i jaki daje efekt ? A skorzystaj z opcji szukaj :grin: .Jest dużo materiału na ten temat i jeszcze na temat studzenia też coś znajdziesz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 ciechowy, myślę ze niepotrzebnie ciągniesz do 71-72st starczy 67-68 to nie drób Arek ma rację. Co do gotowania czy wyrzucania na wrzątek już bez gotowania nie zauważyłem różnicy w gotowym wyrobie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Jeśli wyjmiesz z wody przy temperaturze wewnętrznej ok. 67 st.C, to i tak temperatura wewnętrzna podskoczy jeszcze o 2 do 3 stopni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.