Skocz do zawartości

Szynka z dzika


franpie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie całą Wędzarniczą Brać .Chciałbym uwędzić pierwszy raz szynkę z dzika .

Oczywiście mamy na stronie głównej dwa podobne do siebie przepisy ,ale różni ich ilość soli.

W jednym przepisie jest 35 dag soli na 5 kg a w drugim od 10 do 15 dag

Dotychczas wędziłem wieprzowe w/g Tabeli Dziadka 58 g peklosoli na 1kg mięsa.

Napiszcie proszę ile dać tej peklosoli i czy mogę po uwędzeniu parzyć .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przygotuj tak jak wieprzowe wg Dziadka. Możesz sparzyć po wędzeniu, choć i tak bedzie nieco suchawa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z ta suchością to nie koniecznie, to moja ostatnia szynka tyle, że z jelenia:

Peklowana wg. tabeli dziadka - jak zawsze :cool:

+ zalewa własnego pomysłu:

- ziele angielskie,

- pieprz naturalny mielony,

- liście laurowe,

- jałowiec mielony,

- rozmaryn,

- mleko w proszku

Ilości składników na czuja

Niestety z mrożonej nóżki od wiosny.

 

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio robiłem wędzonki z dzika i mogę z całą odpowiedzialnością napisać że zrobione zgodnie ze sztuką bardzo niewiele ustępują soczystością wieprzowinie,

niestety nie posiadam fotek,

ale uważam że opinia o suchości dziczyzny to mit

 

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 22:17 ]

a wracając do pytania kolegi, zawsze parzę wędzonki z dziczyzny, zresztą postępuję z nimi dokładni tak jak z wieprzowymi

Kaciak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

uważam że opinia o suchości dziczyzny to mit

Robiłam szynki z sarniny.

Powinny być dobrze wypeklowane ale i skruszone winem oraz korzeniami.

Jeżeli umiejętnie się je wyparzy to są bardzo soczyste.

Wydaje mi się jednak, że mniej niż wieprzowe są odporne na błędy.

To tak jak z polędwicą wołową. Trudno ją bardzo dobrze zrobić za to łatwo zrobić "podeszwę" :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Jak długo powinna być peklowana ?

Wszystko zależy od Ciebie . Ja jestem za jak najdłuższym peklowaniem 10-15 dni . Oczywiście zależy to od warunków jakie się posiada .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwa lata temu ( na komunie syna ) przerobiliśmy całego dzika ( odyniec 6 letni ! ) , używałem do peklowania mieszanki ziołowej gotowej zakupionej w sklepie inter. , który adres był podany w miesięczniku Łowiec - musiałbym powertować w gazetkach aby go odszukać . Peklowanie dokładnie 14 dni - myślę że to minimum przy tak dużej sztuce ( 225 kg ! - po odstrzale ) . Chyba każdy z BW zgodzi się zemną , że wszystko zależy od wieku , płci,okresu i odstrzału ! Ja osobiście postępuję z dzikiem podobnie jak z wieprzowiną - jedynie dodaje więcej owocu jałowca i wydłużam max. Peklowanie ( o ile warunki mi na to pozwalają ).Ale przy parzeniu zawsze uważam aby nie "wysuszyć" szyneczki...DZICZYZNA palce lizać ( tak na marginesie szynka zkością na komuni zniknela jeszcze przed obiadem - bez komentarza ! )Pozdrawiam i gorąco polecam wszystkim , którzy dotychczas jeszcze nie mieli możliwości z kosztować dziczyzny .
J.W.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak długo powinna być peklowana ?

Wszystko zależy od Ciebie . Ja jestem za jak najdłuższym peklowaniem 10-15 dni . Oczywiście zależy to od warunków jakie się posiada .

 

 

Pozdrawiam

Warunki są :smile: Dzięki za odpowiedź.
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Przymierzam się do pierwszego uwędzenia szynki z dzika. Surowiec mogę dostać tylko mrożony w Makro. Nie wiele widać w zamrożonym opakowaniu czy to jest cały mięsień czy jakieś strzępy. Czy ktoś może kupował dziczyznę w Makro ?

Zwracano tutaj na forum uwagę, że w dziczyźnie szczególnie ważne jest staranne parzenie aby wyrób wyszedł dobry, soczysty. Ja wieprzowinę zawsze parzę w ten sposób że wrzucam prosto z wędzarni do wrzątku (palnik wyłączony) i czekam aż temperatura wody spadnie do 75 stopni a następnie utrzymuję temperaturę 74 do 76 stopni aż wędzonka w najgrubszym miejscu osiągnie 71 - 72 stopnie. Następnie wyjmuję i wieszam do wystudzenia w chłodniejszym pomieszczeniu. Szynki wychodzą dobre, soczyste. Czy w przypadku dziczyzny coś z tym parzeniem powinno się robić inaczej ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy w przypadku dziczyzny coś z tym parzeniem powinno się robić inaczej ?

Ja parzę jak wieprzowe, trochę inaczej niż Ty ale nie licz ,że będą takie soczyste jak ze świnki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co robię nie tak według Ciebie w tym moim sposobie parzenia ?

Ja robię inaczej.Wrzucam na wrzątek i gotuje ok 10-15 min w zależności od wielkości.Póżniej obniżam do 80 C-82C i tak parzę do uzyskania w środku 68 C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaki to ma cel i jaki daje efekt ?

A skorzystaj z opcji szukaj :grin: .Jest dużo materiału na ten temat i jeszcze na temat studzenia też coś znajdziesz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ciechowy, myślę ze niepotrzebnie ciągniesz do 71-72st starczy 67-68 to nie drób ;) Arek ma rację. Co do gotowania czy wyrzucania na wrzątek już bez gotowania nie zauważyłem różnicy w gotowym wyrobie ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli wyjmiesz z wody przy temperaturze wewnętrznej ok. 67 st.C, to i tak temperatura wewnętrzna podskoczy jeszcze o 2 do 3 stopni.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.