Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 michu1978

michu1978

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 61 postów
  • Miejscowośćkoło

Napisano 02 gru 2011 - 10:48

Witam
Moje pytanie może jest dość trochę dziwne. Szukam odpowiedzi na forum i za bardzo nie znalazłem konkretnej odp.
Chodzi o to co daje parzenie wędlin po wędzeniu w ciepłym dymie??.
Sokoro są wędzone w ciepłym dymie w temp ok 60-80 C tak jak w moim przypadku a później są jeszcze dopiekane bez dymu.
Po wyciągnięciu i przekrojeniu w środku szynki nie surowe
Czytając forum to większośc z Was parzy

#2 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 02 gru 2011 - 10:51

Chodzi o to co daje parzenie wędlin po wędzeniu w ciepłym dymie??.

żeby nie było surowe :tongue:

Sokoro są wędzone w ciepłym dymie w temp ok 60-80 C tak jak w moim przypadku a później są jeszcze dopiekane bez dymu.
Po wyciągnięciu i przekrojeniu w środku szynki nie surowe

ciepły dym to nie "60 - 80 C" :tongue:
ale skoro później dopiekasz i nie są surowe to wszystko ok
a swoją drogą ciekawe ile u Ciebie jest przy dopiekaniu skoro przy wędzeniu dajesz 80 :cool:

dodam że wędzonki czy kiełbasy dopiekane są nieco bardziej suche ale i zdecydowanie bogatsze w smaku (moim zdaniem) no i duuużo trwalsze :cool:

#3 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 02 gru 2011 - 10:59

:rolleyes: Oj ...0,5 roku na forum...

Po wyciągnięciu i przekrojeniu w środku szynki nie surowe

No jeśli tak , to przecież nikt Ci nie każe parzyć.. :shock: .Celem parzenia jest min. potwierdzona ( wskazaniem na termometrze) pewność , że wszelkie ''bakterie'' o ile takowe były - zostały zniszczone i można spokojnie zajadać :grin:

#4 michu1978

michu1978

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 61 postów
  • Miejscowośćkoło

Napisano 02 gru 2011 - 11:11

Jeżeli chodzi o zapach i smak to jest super bo czuć że to wędzone było. :thumbsup:
Ostatnio też kupowałem od znajomego masarza szynki to były parzone ale zapach wędzenia już nie taki

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7040 postów

Napisano 02 gru 2011 - 16:11

wędzone w ciepłym dymie w temp ok 60-80 C

Tekst ze strony głównej :cool: :

WĘDZENIE DYMEM CIEPŁYM:

Przeprowadza się je w temperaturze od 22 stopni C do 45 stopni C, przy różnej gęstości dymu, wilgotności względnej od 70 do 90 % i szybkości ruchu powietrza od 7 do 15 m/min. czas wędzenia wynosi od 4 do 48 godz.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych