Gość ArkoGdynia Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Grzałka 900W, termoregulator (własnej konstrukcji, ale dowolny PID z termoparą i SSR się nada), pompa do mieszania wody (na bazie pompki akwariowej i grubej rurki - próbowałem silniczka i wirników ale pompka najwygodniejsza). Wrzucam wszystko do pojemnika kupionego w OBI (niestety z marnego plastiku, ale nie mogę znaleźć lepszego). Chylę czoła nad konstrukcja jednak chodziło mi o coś bardziej poręcznego... bo jak na stole w kuchni zostawię taką "plątaninę kabli, grzałek i czujników" to moja LP wsadzi mi tą grzałkę wiesz gdzie...... i będzie kazała mi się z tym kolejnym ustrojstwem do podziemi ( piwnica) schować ..... ale pomysł zacny!a co najważniejsze to działa!! Jeżeli chodzi o wykład o "prawdziwym steku"....... to można wydrukować i w ramki oprawić będę musiał w końcu spróbować zrobić prawdziwego steka a nie te "schabowe klepanki" ( które oczywiście z wielką kostką i mięchem na pół talerza zawsze z chęcią wciągam - bez obrazy dla "tradycji" ) Dzięki za tak obszerne wytłumaczenie!! Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Katastrofa. http://www.lidl.de/de/silvercrest-gluehwein-/einkochautomat-digital-mit-lcd-sead-1800-b1/p176828 Wszystkie garnki wyprzedane !!!! Roger, Arko, musimy troche poczekać. Sorry mi bardzo very. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Już zamawiam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Witamodgrzewam temat, ponieważ wczoraj kupiłem w Lidlu patelnię Żelazną (nie mylić z żeliwną), i mam pytanie jak ją potraktować ?? wypalić posmarowaną olejem jak stal węglową (mam woka), czy pogotować w niej coś ??bo później to raczej trzeba smarować olejem, ale to tak na chłopski rozum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 wypalić posmarowaną olejem Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 tak myślałem, ale wolałem podpytac, bo pierwszy raz mam taką patelnię dzięki roger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Ale naprawdę musi dostać temperatury i w trakcie przecieraj ściereczką zwilżoną w oleju Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Ale naprawdę musi dostać temperatury i w trakcie przecieraj ściereczką zwilżoną w olejuwiem, wiem, wypalalem już Woka od chińczyków, tylko ten zapach... LP nie będzie zadowolona , mam taki palniczek na płycie co się 4-ry korony zowie i ma moc z tego co pamiętam 3,8KW, chyba da radę ?!a i zastanawiam się czy go palniczkiem małym na zewnątrz nie potraktować, żeby nie pachniało blachą przez resztę wieczoru ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 tylko ten zapachTo użyj smalcu. Po ostygnięciu powtórz jeszcze raz i będzi OK. Po użyciu myj tylko gorącą wodą, żadnych płynów do mycia naczyń. Zresztą masz woka to wiesz co i jak.PSJa też nie cierpię zapachu przypieczonego oleju. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Czy nie przesadzacie z tym wypalaniem Panowie?Wg mnie wystarczy rozgrzanie małej ilosci smalcu do temp. dymienia i wytarcie grubą solą.Żadnego mycia, tylko usunięcie tłuszczu i soli ręcznikami papierowymi.Na tak przygotowanej patelni nie przywierają ani omlety, ani befsztyki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Wczoraj dwukrotnie wypaliłem patelnię, raz na zewnątrz, palniczkiem, żeby nie było czuć metalicznego zapachu w domu, drugi raz na wspomnianych wcześniej czterech koronach, wszystko pięknie, ładnie,usmażyłem nawet na niej boczuś po czym odstawiłem do zlewu żeby wystygła, i poszedłem wziąć prysznic. Lp w amoku latania na szmacie wzięła i patelnię umyła, czym ?! cyt:” noooo, normalnie, płynem do naczyń i zmywakiem” !!! :facepalm:patyna oczywiście zdarta , i dzisiaj czeka mnie kolejny raz wypalania, a patelnia miejscami zrobiła się niebieska, tam gdzie dno łączy się ze ścianką, mam nadzieję że to nic takiego i po wypalaniu zniknie ?? ehhh, kochana żonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lunax Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Witam, ostanio kupiłem patelnie zeliwną skeppshult. W celu wysuszenia po umyciu zostawiłem ją na małym ogniu bez oleju i zapomniałem. Po 25-30min wróciłem i pośrodku pojawił sie szary odcien, który potem jakoś zmyłem. Teraz wygląda ona tak (taki ciemniejszy kolor na środku), czy jest ona przegrzana/zepsuta?. Jak na niej smażę olej scieka z środka na boki patelni. http://s2.ifotos.pl/mini/IMG201801_qxqxwaq.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lunax Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 15 Stycznia 2018 własnie w miejscu gdzie jest ciemniejsza, była postawiona na palniku elektrycznym, bo cały palnik nie obejmował całego dna patelni. Może zaimpregnowany olej się wypalił w tym miejscu od gorąca?Uzyta była w sumie ze 4 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 16 Stycznia 2018 To przypuszczalnie miejsce gdzie pozostał mimo mycia tłuszcz.Nie przejmowałbym się tym i użytkował patelnię dalej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.