GuRu Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Marca 2012 Dziadku, chcemy pomóc Marzenie z dalekiego kraju. Skoro mówi, że ma wykształcenie chemiczne, to zapewne wie, jak obchodzić się z substancjami szkodliwymi. Oczywiście lepiej będzie, jeśli uda jej się kupić prawdziwą peklosol. Bez urazy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Marca 2012 Saletry już się nie używa przy produkcji peklosoli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Marca 2012 Saletry już się nie używa przy produkcji peklosoli. A gdzie tam napisane że tak się robi peklosól Peklosól jest mieszanką peklującą , tak jak cytowany sposób na mieszankę peklującą z udziałem soli saletry i nitrytu. Chodziło tylko o pokazanie jak łączymy nitryt z solą Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Marca 2012 Czemu nitryt rozpuszczany jest w wodzie ? Wiesz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Marca 2012 To nie jest żadna zaczepka, to pytanie technologiczne.Swoją drogą nie wiem czemu tak źle reagujesz na moją osobę ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 18 Marca 2012 pis67 Dziadek ma rację. Z nitrytem trzeba obchodzić się nad wymiar ostrożnie. Jeśli jednak marzenabn nie znajdzie źródła peklosoli może spróbować zrobić ja sama. To co znalazła przypuszczalnie zawiera fosforany, tak więc używanie tego produktu stoi pod znakiem zapytania. Zapytałem Dziadka czy wie czemu rozpuszcza się nitryt w wodzie, ale uznał moje pytanie za atak. :question: W 1992 roku jeździłem po peklosól do wytwórni w Cieszynie. Z tego co pamiętam nad mieszałką umocowany był pojemnik z rozcieńczonym nitrytem, który kapał do mieszającej się soli. Nitryt nie rozpuszczało się dlatego, że się nie wymiesza, ale dlatego, że po rozpuszczeniu w wodzie traci właściwości silnej trucizny. Chciałem, aby Dziadek potwierdził lub zaprzeczył, ale wyszło jak wyszło i pewnie już się nie dowiemy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 18 Marca 2012 Nitryt nie rozpuszczało się dlatego, że się nie wymiesza, ale dlatego, że po rozpuszczeniu w wodzie traci właściwości silnej trucizny.Czy to jest jakaś obiektywna, potwierdzona przez badania informacja? Wg mnie roztwór 15 krotny to przede wszystkim wstępne rozcieńczenie trucizny, następnie kropelkowe aplikowanie tego roztworu eliminują kumulację nitrytu w małej objętości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 18 Marca 2012 EAnno, temu zapytałem ale ..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 18 Marca 2012 Nitryt nie rozpuszczało się dlatego, że się nie wymiesza, ale dlatego, że po rozpuszczeniu w wodzie traci właściwości silnej trucizny.To są zasłyszane bajeczki Przy sporządzaniu mieszanki peklującej nie dozuje się rozpuszczonego nitrytu kropelkowo - rozumiem to jako w jedno miejsce , lecz nanosi się odliczoną - odmierzoną ilość , na całą powierzchnię odważonej soli w mieszałce i miesza do równomiernego wymieszania się składników Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Marca 2012 W uzupełnieniu dla TeBe Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzenabn Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Marca 2012 Dzien dobry Dla zainteresowanych odpowiedzia na moj dylemat; dodzwonilam sie do firmy i okazuje sie ze produkt zawiera:76 % soli23 % fosfatow0.65 % Azotynu Sodu0.1 % smak wedzony To chyba mi sie nie przyda, ale maja tez normalna sol peklujaca wiec sie musze przejachac i kupic. Tylko ze to ponad godzina jazdy wiec musze poczekac az bede miala jakis dodatkowy interes w tamtych rejonach.Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc :grin: [ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 12:06 ]To moze przylec na wakacje i przy okazji mi przywiez torebeczke :wink:nie dziś, nie jutro ale Challenge Accepted, nawet 25 kgpozdroOk, accepting of the challenge accepted Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Marca 2012 A jednak są tam FOSforany. :devil: Kup peklosól, zrób zdrową wędlinkę i smacznego. Ps. Żeby często nie jeździć możesz kupić większą ilość peklosoli, tylko przepakuj ją do szczelnego pojemnika. Pozdrowionka z Polski. :lol: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Marca 2012 Ok, accepting of the challenge acceptedWiesz, ostatnio spotkałem się z ... http://oszczedzanie.net/oszczedzanie-pieniedzy-metoda-sloikowa/ Zaczynam zbierać piątaki :grin: Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzenabn Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Marca 2012 moje ulubione polskie przyslowie i dewiza zyciowa: "ziarnko do ziarnka a uzbiera sie miarka" :clap: [ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 14:00 ]A jednak są tam FOSforany. :devil: Kup peklosól, zrób zdrową wędlinkę i smacznego. Ps. Żeby często nie jeździć możesz kupić większą ilość peklosoli, tylko przepakuj ją do szczelnego pojemnika. Pozdrowionka z Polski. :lol:\dzieki Miro Czy lepiej trzymac to w lodowce jak tu temperatury dochodza do 30C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 21 Marca 2012 Nie w lodówce, lodówka to potencjalna wilgoć.Najlepsze będzie szczelne plastikowe wiaderko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 20 Maja 2012 Dzień dobry,To jest mój pierwszy post na tym forum.Mieszkam w Anglii i muszę przyznać, że rynek wszelkich dodatków do produkcji wędlin jest tu dobrze rozwinięty. O dziwo nie ma też problemu z kupnem prosiaka a jako ciekawostkę napiszę, że sporo rolników trzyma rasy "niehandlowe" dlatego można popróbować wyrobów z ras które są przodkami obecnych świń. Ja jeszcze sam nie wędzę (mój tata wędzi) ale powoli się do tego przymierzam i rozglądam za dostawcami.Nawet niedawno bylem na skupie żywych zwierząt i zrobilem kilka zdjęć. Postaram się je tutaj wkleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 20 Maja 2012 Nie tylko w GB rynek dodatków jest rozwinięty, bo w Polsce każdą substancję dającą się pogryźć i przełknąć można zamienić w dowolnie wybrany wyrób mięsny.Nawet papier toaletowy. http://www.biotech.com.pl/oferta.htm My się wysilamy, dobieramy gatunki mięsa, peklujemy, wędzimy, gdy możemy wziąć mieszankę przetartych gotowanych kartofli z mieloną bułką dodać odpowiednich przypraw, wymieszać i cieszyć się nawet smakiem szynki wyborowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cindi Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 4 Października 2013 Witam wszystkich użytkowników tego forum! Chciałabym sie przywitać i odrazu przystąpić do mojego pytania.Mieszkam we Włoszech od prawie trzech lat.Chciałabym zrobić domowa szynkę lecz nie umiem znaleźć soli do peklowania.Może ktos z Was też zamieszkuje sloneczna Italie i wie gdzie dana sol kupić?Będę wdzięczna za odpowiedz.Pozdrawiam Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 4 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 4 Października 2013 (edytowane) możesz zrobić na samej soli, nie będzie ślicznie różowa tylko szara ale równie pyszna, albo jest tam u was jakiś zamiennik, bo przecież macie dłuuuugo dojrzewające szyneczki podpytaj może w jakimś sklepiku gdzie robią takie pyszności, albo zakup przez internet ale wysyłka raczej mega droga będzie, w Warszawie ostatnio za kg. płaciłem 2zł w hurtowni a na targu 3zł. P.S. witamy serdecznie :) Edytowane 4 Października 2013 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Października 2013 Witam serdecznie,mam małe pytanko gdzie można w Angli a i jak się nazywa Peklosòl??? zapas mi się kończy a za boga znaleść nie mogę!!!!Zgóry dziękuje;))) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 8 Października 2013 Witaj podam ci strony na których możesz zamówić peklosól i nie tylko w Angliihttp://www.sausagemaking.org/acatalog/Curing_Products.htmlhttp://www.weschenfelder.co.uk/homehttp://www.sausage-casings.co.uk/W Anglii peklosól występuje pod nazwą Curing SaltW Londynie można kupić niedaleko marketu mięsnego http://www.smithfieldmarket.com/ spytasz sprzedawców o drogę każdy ci powie gdzie można kupić curing salt sklep ten jest otwarty od 4.30 am myślę że do 8 amPozdrawiam serdecznie Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 8 Października 2013 renesi jestem ci bardzo wdzięczny;)))pozdrawiam... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 17 Października 2013 A propos curing salt.Pod ta nazwa sprzedawcy oferuja wszystko co może służyć do peklowania mięsa. Będzie to zarówno gotowa peklosól ale i czysty azotyn czy azotan sodu lub potasu. Trzeba również uważać na mieszanki soli z azotynami i azotanami. Większość mieszanek zawiera 5 do 6% dodatków i nieodpowiednie ich użycie źle się skończy. To czego masz szukać to np:http://www.homecuring.co.uk/product_info.php?cPath=28&products_id=76Wszystko inne użyte zgodnie z POLSKIMI przepisami to TRUCIZNA!!! Zapamiętać to jak mantrę. Jeżeli polski przepis zawiera peklosól to ma to być mieszanina soli kuchennej NaCl i 0,5% - 0,6% azotynu sodu (sodium nitrite) NaNO2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 17 Października 2013 Witam,Ja kupuje prague powder no1. Zawiera 6.25% azotynow wiec mieszam z sola w stosunku 1/10.A kupuje m.in. w podanych wyzej sklepach lub na ebayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 17 Października 2013 Dokładnie tak sobol. I mam nadzieję, że każdy tak robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.