Skocz do zawartości

Peklosól i inne materiały pomocnicze - gdzie kupić w świecie


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Saletry już się nie używa przy produkcji peklosoli.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Saletry już się nie używa przy produkcji peklosoli.

A gdzie tam napisane że tak się robi peklosól

Peklosól jest mieszanką peklującą , tak jak cytowany sposób na mieszankę peklującą z udziałem soli saletry i nitrytu. Chodziło tylko o pokazanie jak łączymy nitryt z solą

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czemu nitryt rozpuszczany jest w wodzie ? Wiesz ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie jest żadna zaczepka, to pytanie technologiczne.

Swoją drogą nie wiem czemu tak źle reagujesz na moją osobę ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pis67 Dziadek ma rację.

Z nitrytem trzeba obchodzić się nad wymiar ostrożnie.

 

Jeśli jednak marzenabn nie znajdzie źródła peklosoli może spróbować zrobić ja sama.

To co znalazła przypuszczalnie zawiera fosforany, tak więc używanie tego produktu stoi pod znakiem zapytania.

 

Zapytałem Dziadka czy wie czemu rozpuszcza się nitryt w wodzie, ale uznał moje pytanie za atak. :question:

W 1992 roku jeździłem po peklosól do wytwórni w Cieszynie.

Z tego co pamiętam nad mieszałką umocowany był pojemnik z rozcieńczonym nitrytem, który kapał do mieszającej się soli.

Nitryt nie rozpuszczało się dlatego, że się nie wymiesza, ale dlatego, że po rozpuszczeniu w wodzie traci właściwości silnej trucizny.

 

Chciałem, aby Dziadek potwierdził lub zaprzeczył, ale wyszło jak wyszło i pewnie już się nie dowiemy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nitryt nie rozpuszczało się dlatego, że się nie wymiesza, ale dlatego, że po rozpuszczeniu w wodzie traci właściwości silnej trucizny.

Czy to jest jakaś obiektywna, potwierdzona przez badania informacja?

Wg mnie roztwór 15 krotny to przede wszystkim wstępne rozcieńczenie trucizny, następnie kropelkowe aplikowanie tego roztworu eliminują kumulację nitrytu w małej objętości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnno, temu zapytałem ale .....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nitryt nie rozpuszczało się dlatego, że się nie wymiesza, ale dlatego, że po rozpuszczeniu w wodzie traci właściwości silnej trucizny.

To są zasłyszane bajeczki

Przy sporządzaniu mieszanki peklującej nie dozuje się rozpuszczonego nitrytu kropelkowo - rozumiem to jako w jedno miejsce , lecz nanosi się odliczoną - odmierzoną ilość , na całą powierzchnię odważonej soli w mieszałce i miesza do równomiernego wymieszania się składników

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzien dobry

Dla zainteresowanych odpowiedzia na moj dylemat; dodzwonilam sie do firmy i okazuje sie ze produkt zawiera:

76 % soli

23 % fosfatow

0.65 % Azotynu Sodu

0.1 % smak wedzony

 

To chyba mi sie nie przyda, ale maja tez normalna sol peklujaca wiec sie musze przejachac i kupic. Tylko ze to ponad godzina jazdy wiec musze poczekac az bede miala jakis dodatkowy interes w tamtych rejonach.

Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc :grin:

 

[ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 12:06 ]

To moze przylec na wakacje i przy okazji mi przywiez torebeczke :wink:

nie dziś, nie jutro ale Challenge Accepted, nawet 25 kg

pozdro

Ok, accepting of the challenge accepted :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jednak są tam FOSforany. :devil:

Kup peklosól, zrób zdrową wędlinkę i smacznego.

 

Ps. Żeby często nie jeździć możesz kupić większą ilość peklosoli, tylko przepakuj ją do szczelnego pojemnika.

 

Pozdrowionka z Polski. :lol:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moje ulubione polskie przyslowie i dewiza zyciowa: "ziarnko do ziarnka a uzbiera sie miarka"

:clap:

 

[ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 14:00 ]

A jednak są tam FOSforany. :devil:

Kup peklosól, zrób zdrową wędlinkę i smacznego.

 

Ps. Żeby często nie jeździć możesz kupić większą ilość peklosoli, tylko przepakuj ją do szczelnego pojemnika.

 

Pozdrowionka z Polski. :lol:

\

dzieki Miro

Czy lepiej trzymac to w lodowce jak tu temperatury dochodza do 30C ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie w lodówce, lodówka to potencjalna wilgoć.

Najlepsze będzie szczelne plastikowe wiaderko.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzień dobry,

To jest mój pierwszy post na tym forum.

Mieszkam w Anglii i muszę przyznać, że rynek wszelkich dodatków do produkcji wędlin jest tu dobrze rozwinięty. O dziwo nie ma też problemu z kupnem prosiaka a jako ciekawostkę napiszę, że sporo rolników trzyma rasy "niehandlowe" dlatego można popróbować wyrobów z ras które są przodkami obecnych świń. Ja jeszcze sam nie wędzę (mój tata wędzi) ale powoli się do tego przymierzam i rozglądam za dostawcami.

Nawet niedawno bylem na skupie żywych zwierząt i zrobilem kilka zdjęć. Postaram się je tutaj wkleić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie tylko w GB rynek dodatków jest rozwinięty, bo w Polsce każdą substancję dającą się pogryźć i przełknąć można zamienić w dowolnie wybrany wyrób mięsny.

Nawet papier toaletowy.

 

http://www.biotech.com.pl/oferta.htm

 

My się wysilamy, dobieramy gatunki mięsa, peklujemy, wędzimy, gdy możemy wziąć mieszankę przetartych gotowanych kartofli z mieloną bułką dodać odpowiednich przypraw, wymieszać i cieszyć się nawet smakiem szynki wyborowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam wszystkich użytkowników tego forum!

Chciałabym sie przywitać i odrazu przystąpić do mojego pytania.

Mieszkam we Włoszech od prawie trzech lat.

Chciałabym zrobić domowa szynkę lecz nie umiem znaleźć soli do peklowania.

Może ktos z Was też zamieszkuje sloneczna Italie i wie gdzie dana sol kupić?

Będę wdzięczna za odpowiedz.

Pozdrawiam Gosia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

możesz zrobić na samej soli, nie będzie ślicznie różowa tylko szara ale równie pyszna, albo jest tam u was jakiś zamiennik, bo przecież macie dłuuuugo dojrzewające szyneczki ;) podpytaj może w jakimś sklepiku gdzie robią takie pyszności, albo zakup przez internet ale wysyłka raczej mega droga będzie, w Warszawie ostatnio za kg. płaciłem 2zł w hurtowni a na targu 3zł.

 

P.S. witamy serdecznie :)  :) :)  

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie,mam małe pytanko gdzie można w Angli a i jak się nazywa Peklosòl??? zapas mi się kończy a za boga znaleść nie mogę!!!!Zgóry dziękuje;)))
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj podam ci strony na których możesz zamówić peklosól i nie tylko  w Anglii

http://www.sausagemaking.org/acatalog/Curing_Products.html

http://www.weschenfelder.co.uk/home

http://www.sausage-casings.co.uk/

W Anglii peklosól występuje pod nazwą Curing Salt

W Londynie można kupić niedaleko marketu mięsnego http://www.smithfieldmarket.com/ spytasz sprzedawców o drogę każdy ci powie gdzie można kupić curing salt sklep ten jest otwarty od 4.30 am myślę że do 8 am

Pozdrawiam serdecznie

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A propos curing salt.

Pod ta nazwa sprzedawcy oferuja wszystko co może służyć do peklowania mięsa. Będzie to zarówno gotowa peklosól ale i czysty azotyn czy azotan sodu lub potasu. Trzeba również uważać na mieszanki soli z azotynami i azotanami. Większość mieszanek zawiera 5 do 6% dodatków i nieodpowiednie ich użycie źle się skończy. To czego masz szukać to np:

http://www.homecuring.co.uk/product_info.php?cPath=28&products_id=76

Wszystko inne użyte zgodnie z POLSKIMI przepisami to TRUCIZNA!!! Zapamiętać to jak mantrę. Jeżeli polski przepis zawiera peklosól to ma to być mieszanina soli kuchennej NaCl i 0,5% - 0,6% azotynu sodu (sodium nitrite) NaNO2.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.