Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklosól i inne materiały pomocnicze - gdzie kupić w świecie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27274 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 gru 2011 - 18:13

Jest nas coraz więcej i coraz więcej zadymiaczy rejestruje się z krajów całego świata. Nie wszyscy wiedzą gdzie w danym kraju i pod jaką nazwą można kupić peklosól lub inne mieszanki czy związki peklujące, a także jelita oraz pozostałe materiały niezbędne do domowej produkcji wedlin.
Tutaj prośba do wszystkich zadymiaczy z innych krajów: podawajcie w tym temacie nazwy środków peklujących dostępnych u Was, gdzie je można kupić i jak stosować. To samo dotyczy wszystkich pozostałych materiałów pomocniczych.
Z góry dziękujemy za pomoc jakiej tym sposobem udzielicie potrzebującym sąsiadom.

#2 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 13 gru 2011 - 18:54

Witam..

Jeśli ktoś mieszkający w Niemczech poszukuje akcesori do wyrobu własnych wędlin w domu to polecam następujące kroki :

- Sól do peklowania, po niem " Pökelsalz "
najlepiej kupić w sklepie mięsnym. Tuż obok.
Za uśmiech dostanie się nawet torebkę ok 0,5 - 1 kg, za darmoche. (Własne doświadczenie np. w REWE, Edeka, Frucht Bürse). A jeśli cza płacić to za kg liczą od 1 - 1,20 Euro. Ale z osłonkami to już jest o wiele drożej u nich.

- Jelita naturalne po niem " Därme Natur ",
- Jelita sztuczne po niem " Därme Künstlich "
, polecam oba zakupić w firmie MVST.
Tu link : http://www.mvst.net/

Przy zakupie od 30 Euro nie płaci sie nic za przesyłkę a towar jest naprawde dobry i szybka dostawa 2-3 dni.

Polecam i pozdrawiam. :wink:

ps. To nie jest reklama tylko moje sprawdzone "Tipsy"

#3 robimhuk

robimhuk

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 412 postów
  • MiejscowośćWettbergen / Dolna Saksonia

Napisano 13 gru 2011 - 19:10

Cenne wskazowki i dobry pomysl Maxell`a.
Rozumiem, ze Pökelsalz mozna nabyc np. w REWE nie z regalu, a ze stoiska mięsnego?
Ostatnio próbowalem nabyć osłonki w REAL, zobaczylem jednak tylko zdziwione oczy sprzedawczyni. Dlatego dziekuje za linki.
robimhuk

#4 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 13 gru 2011 - 19:49

Rozumiem, ze Pökelsalz mozna nabyc np. w REWE nie z regalu, a ze stoiska mięsnego?


Tak, wlasnie tak.
W REWE dostarczane sa polowki swinek i wszystka jest produkowane na zapleczu sklepu.
Maja wiec zawsze wszystko pod dostatkiem.. :wink:

#5 robimhuk

robimhuk

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 412 postów
  • MiejscowośćWettbergen / Dolna Saksonia

Napisano 13 gru 2011 - 20:16

Rozumiem, ze Pökelsalz mozna nabyc np. w REWE nie z regalu, a ze stoiska mięsnego?


Tak, wlasnie tak.
W REWE dostarczane sa polowki swinek i wszystka jest produkowane na zapleczu sklepu.
Maja wiec zawsze wszystko pod dostatkiem.. :wink:


"Moj" REWE zostal chyba zapomniany przez centrale , bo swinki widzialem chyba rok temu.Jakas bida zupelna!

#6 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 13 gru 2011 - 20:32

Wcale nie.. Świnki sa zawsze w REWE dostarczane w stanie "Grob zerlegt" czyli poćwiartowane dla lepszego transportu. Kilka razy w roku są też organizowane " Schlachter Wochen " i można połówki kupić. Ale w sumie jak zamówisz polowe wieprzka to i tak bedzie pytanie : " Mamy ją dla szanownego Klijenta, poćwiartkować ?" :wink:

Każdy skep REWE dostaje miesko w czerwonych skrzyniach a w nich sa wlasnie te elementy :grin:

#7 robimhuk

robimhuk

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 412 postów
  • MiejscowośćWettbergen / Dolna Saksonia

Napisano 13 gru 2011 - 20:54

Wcale nie.. Świnki sa zawsze w REWE dostarczane w stanie "Grob zerlegt" czyli poćwiartowane dla lepszego transportu. Kilka razy w roku są też organizowane " Schlachter Wochen " i można połówki kupić. Ale w sumie jak zamówisz polowe wieprzka to i tak bedzie pytanie : " Mamy ją dla szanownego Klijenta, poćwiartkować ?" :wink:

Każdy skep REWE dostaje miesko w czerwonych skrzyniach a w nich sa wlasnie te elementy :grin:


Daj prosze znac, gdy bedzie nastepne "Schlachter Woche".
pozdrawiam.
robimhuk

#8 shed-smoker

shed-smoker

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćBOSTON,MA USA

Napisano 13 gru 2011 - 22:55

Witam
Czy ktos uzywal amerykanskiej peklosoli Insta Cure No.1
Mam pytanie jak uzywac tego do zalewy peklujacej? (10kg miesa/10dni)
Do kielbas daje 90g soli+12g Insta Cure No.1 na 5kg miesa.
Z gory dziekuje.

http://www.sausagema...153no15lbs.aspx
Opis ze strony sklepu
Insta Cure™ No. 1, a basic cure used to cure all meats that require cooking, smoking, or canning. This includes poultry, fish, ham, bacon, luncheon meats, corned beef, pates and other products too numerous to mention. Formerly Prague Powder #1. Insta Cure™ #1 contains salt and sodium nitrite (6.25%).
Use 1 level teaspoon per 5 lbs. of meat.

#9 ChrisG

ChrisG

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 46 postów
  • MiejscowośćChicago

Napisano 13 gru 2011 - 23:43

Witam serdecznie . Osobiście używam 8 gr na 1 lb mięsa . Taki trochę mieszany system :grin: . Nie wiem jak w innych miastach ale w Chicago można tez kupic polską peklosól .Sprzedawana jest w polonijnych sklepach z żywnoscią w charakterystycznych różowych opakowaniach ze swinką . Też dość często jej używam do swoich wyrobów . Pozdrawiam .

#10 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 14 gru 2011 - 00:15

Witam.
We Wiedniu kupuję jelita, przyprawy, peklosól i inne drobiazgi w firmie Bertsch&Laska w 3-cim Bezirku (Erdberg). Ceny w miarę (oczywiście nie do porównania z tymi w Polsce).
Jest to firma, która zaopatruje masarnie i inne zakłady w tej branży.
Gdyby ktoś potrzebował dokładne namiary - proszę pisać.

#11 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 gru 2011 - 14:31

Czy ktos uzywal amerykanskiej peklosoli Insta Cure No.1
Mam pytanie jak uzywac tego do zalewy peklujacej?

Przeliczyłam, jak z amerykańskiej peklosoli Insta Cure No.1 (przy założeniu, że ma 6,25% nitrytu) zrobić peklosól taką, jaka jest w Polsce.
Polska peklosól zawiera 0,5-0,6g nitrytu
100g peklosoli Insta Cure No.1 = 6,25g NaNO2 (azotyn sodu, nitryt)
1250-1040g polskiej peklosoli = 6,25g NaNO2

Podaję dwa sposoby:
1. Jeżeli do 100g peklosoli Insta Cure No.1 dosypiesz średnio 1045g (+/_105g) soli to otrzymasz naszą peklosól. Należy to bardzo starannie wymieszać.
2. Biorąc z tabeli DZIADKA potrzebną ilość peklosoli obliczasz 8,73% i jest to peklosól Insta Cure No.1. Reszta to sól.

Jeżeli coś jest niejasne to proszę pytać.

#12 marzenabn

marzenabn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkostaryka (dawniej Opole)

Napisano 16 mar 2012 - 17:44

Dzien dobry
Jestem chyba jedyna osoba ktora mieszka w Kostaryce wiec moje doswiadczenia raczej nikomu sie nie przydadza, ale ja potrzebuje pomocy.
Po dlugich poszukiwaniach znalazlam jedyny produkt do peklowania (chyba) i nie ma on dokladnej zawartosci na torebce, tylko pisze ze jest to "baza do szynki" i zawiera Nitrito de Sodio. Sposob uzycia jest : Rozpuscic 120g w 1L wody i wstrzykiwac 30% wagi miesa, albo moczyc 12 godzin. Gotowac na malym ogniu.
Chcialam zrobic wedlinke wedlug tego przepisu "Najtańszy szynkowar dla każdego, pomysłu Strasznego" i nie mam pojecia jak uzyc ten moj proszek.
Bardzo bede wdzieczna za jakies wskazowki.
Marzena

#13 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5150 postów

Napisano 16 mar 2012 - 17:51

zawiera Nitrito de Sodio.


A może jest napisane ile procent zawiera ? Nitritio to azotyn czyli tak jak w naszej peklosoli i proporcje na solankę 12 godz. też by się zgadzały więc jeśli chcesz robić wędlinę do parzenia to daj ok 18 g tej peklosoli na kg mięsa chyba,że lubisz bardziej słone wyroby to więcej.

#14 marzenabn

marzenabn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkostaryka (dawniej Opole)

Napisano 16 mar 2012 - 17:55

zawiera Nitrito de Sodio.


A może jest napisane ile procent zawiera ? Nitritio to azotyn czyli tak jak w naszej peklosoli i proporcje na solankę 12 godz. też by się zgadzały więc jeśli chcesz robić wędlinę do parzenia to daj ok 18 g tej peklosoli na kg mięsa chyba,że lubisz bardziej słone wyroby to więcej.

Bardzo dziekuje Chudziak
Nie, nic nie pisze ile ma procent, ale to co piszesz ma sens
Tak zrobie

#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27274 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 mar 2012 - 20:28

Tutaj wklejam nadesłane przez Marzenę zdjęcie:

Dołączona grafika

Swoja drogą Marzeno, swoje pytanie możesz skierować także na naszym angielskojęzycznym forum. Wystarczy u góry strony kliknąc na flagę USA.

#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13987 postów

Napisano 16 mar 2012 - 20:50

Firma KERRY to firma o zasięgu globalnym.
Nie koniecznie wskazany produkt jest naszą peklosolą.
Może to być tzw. preparat nastrzykowy który zawiera między innymi nitryt, ale i resztę nie pożądanych przez nas składników.
Na zdjęciach nie widać składu, a to bardzo ułatwiło by mi sklasyfikowanie produktu.

#17 marzenabn

marzenabn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkostaryka (dawniej Opole)

Napisano 17 mar 2012 - 14:49

Maxell, dziekuje za pokazanie zdjecia
Anglojezycznych chyba nic mi nie pomoga bo to jest po hiszpansku. :)

Miro, jakie nieporzadane skladniki posiada preparat nastrzykowy?
Co one by mogly spowodowac?

dziekuje

#18 GuRu

GuRu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów

Napisano 17 mar 2012 - 15:24

marzeno, może spróbuj zadzwonić do dystrybutora? Powinni miec kartę produktu.
http://www.manta.com...zjn/cr/prima-sa

#19 marzenabn

marzenabn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkostaryka (dawniej Opole)

Napisano 17 mar 2012 - 15:33

[quote name="TeBe"]marzeno, może spróbuj zadzwonić do dystrybutora? Powinni miec kartę produktu.

Swietnie!! Szukalam tej informacji ale tylko znalazlam ich stary email na ktory moje pytanie nie doszlo.
Dziekuje, zadzwonie

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3356 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 17 mar 2012 - 15:36

Ja tam w Hiszpańskim to tylko uno serweza :wink: , ale doczytałem się że produkt zawiera nitryt sodu i należy używać zgodnie z instrukcją i trzymać z dala od dzieci .
Według mnie to jest sól peklująca i jak zachowasz się tak jak piszą to będzie dobrze .
Pamiętaj że szynkę peklować w lodówce i jak masz mniejsze kawałki to lepiej namoczyć a w większe dodatkowo dać nastrzyk i wymasować .
Jak piszą tylko o 12 godz. to jest to mocniejsza peklosól typu amerykańskiego i możesz poczytać wcześniejsze posty EAnny jak mieszać z solą i peklować dłużej oczywiście w lodówce. O innych dodatkach nie piszą to i ich nie ma .
Ps . Zazdroszczę Ci tych bananów w stu smakach , bo u nas to tylko cawendish o smaku buraka można dostać.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych