Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklosól i inne materiały pomocnicze - gdzie kupić w świecie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie

#21 marzenabn

marzenabn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkostaryka (dawniej Opole)

Napisano 17 mar 2012 - 15:44

Henio
Una serveza to czasami wszystko co potrzeba :) a bananow to rzeczywiscie wszedzie pelno ale ja wam zazdroszcze ptasiego mleczka i serkow...
Co do produktu to ja chcialam uzyc na sucho bo chce zrobic szynkowar, moze to potraktuje jeko peklosol jak juz chudziak zasugerowala

#22 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3372 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 17 mar 2012 - 15:54

Oj ptasie i sama zrobisz - poczytaj https://wedlinydomow...opic.php?t=5769
A serki to też mamy taki dział .
Z nami nie zginiesz :smile:

#23 marzenabn

marzenabn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkostaryka (dawniej Opole)

Napisano 17 mar 2012 - 16:16

Oj ptasie i sama zrobisz - poczytaj https://wedlinydomow...opic.php?t=5769
A serki to też mamy taki dział .
Z nami nie zginiesz :smile:


ok Henio, stawiam serveze za ten przepis :)
dzisiaj robie tylko chyba musze kupic waniliowy jogurt bo vanilia tylko w plynie tutaj

#24 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14044 postów

Napisano 17 mar 2012 - 16:52

Miro, jakie nieporzadane skladniki posiada preparat nastrzykowy?
Co one by mogly spowodowac?

Ta końcówka FOS kojarzy mi się z Fosforanos :wink:

#25 GuRu

GuRu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów

Napisano 17 mar 2012 - 17:17

Miro chyba jesteś na dobrym tropie. Prawdopodobnie zawiera trójpolifosforan sodowy Na5P3O10, borąc pod uwagę, że PRIMA S.A. kupuje to w Chinach :-) http://panjiva.com/Prima-SA/1860267

#26 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 289 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 17 mar 2012 - 17:24

Witam po dluuugiej przerwie :)
Zadomawiam sie w Szkocji i zaczynam znow przygotowywac wlasne wyroby.
Na poczatek moge polecic srtykuly dla serowarow.
http://www.ascott-dairy.co.uk/
Sklep online z artykulami do wyrobow serow i nie tylko.
Kupowalem tam podpuszczke (ang: rennet), kultury Penicilium Candidum do Camemberta, oraz Chlorek Wapnia (calcium chloridum) (posiadam 1l butleke ktora wystarczy na 400tys litrow mleka, wiec jak ktos jest chetny z okolic Glasgow to moge troche odstapic:))

W poniedzialek zamawiam pierwsza poltusze w Szkocji i w nastepny weekend opisze co i jak z artykulami masarskimi.

Bardzo duzy wybor jest na ebayu, jednak czesto mozna znalezc sklepy online w ktorych ceny sa zblizone do aukcji a wybor czesto wiekszy.

Pozdrawiam
Sobol

#27 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14044 postów

Napisano 17 mar 2012 - 18:38

Miro chyba jesteś na dobrym tropie. Prawdopodobnie zawiera trójpolifosforan sodowy Na5P3O10, borąc pod uwagę, że PRIMA S.A. kupuje to w Chinach :-) http://panjiva.com/Prima-SA/1860267

Bardziej stawiam na to, że są to same fosforany + nitryt.

marzenabn możesz wstawić zdjęcie tej substancji ?
A to możesz przetłumaczyć:

http://www2.tiaflori...lo-tia-florita/

#28 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 mar 2012 - 19:18

Jeszcze trzy zdjęcia nadesłane przez Marzenę:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

[size=9][ Dodano: Sob 17 Mar, 2012 19:34 ][/size]
Marzeno, zaznacz na mapce (u góry strony) miejsce zamieszkania.

#29 GuRu

GuRu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów

Napisano 17 mar 2012 - 19:42

Miro chyba jesteś na dobrym tropie. Prawdopodobnie zawiera trójpolifosforan sodowy Na5P3O10, borąc pod uwagę, że PRIMA S.A. kupuje to w Chinach :-) http://panjiva.com/Prima-SA/1860267

Bardziej stawiam na to, że są to same fosforany + nitryt.

Że nie na w tym soli? To się da stwierdzić smakowo ;-)

#30 marzenabn

marzenabn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkostaryka (dawniej Opole)

Napisano 17 mar 2012 - 19:48

jest zdecydowanie slone
ale zawiera jakies zoltawe (nie krystaliczne ) granulki :question:
tak w ogole ma zoltawy kolor
poszukalam na google zdjec peklosoli i w ogole mi to nie podobne

#31 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 mar 2012 - 19:53

Wejdź na nasze forum angielskojęzyczne i tam zapytaj (podaj link do zdjęć). Na pewno ktoś jest z Twojego regionu. U góry strony - flaga USA

#32 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14044 postów

Napisano 17 mar 2012 - 19:58

Jeśli jest tam sól to już lepiej.
Dodatkowe składniki to być może białko sojowe (żółty kolor), fosforany i pewnie coś jeszcze.
Szukałem po internecie firmy, produktu, kodu produktu, ale nic konkretnego nie znalazłem.
Od biedy możesz używać, ale jeśli faktycznie są tam fosforany to bardziej byłbym za opcją poszukania saletry lub azotynu sodu i własnego wykonania peklosoli.
Jaki jest adres e-mail o którym wspominałaś ?

#33 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5168 postów

Napisano 17 mar 2012 - 20:01

Bardziej stawiam na to, że są to same fosforany + nitryt.

Miro , myślę ,że nie może to być sam nitryt , przeczy temu podana receptura na przygotowanie solanki bo jeśli by było jak podejrzewasz to solanka była by z samego azotynu . A to czy nie ma dodatku fosforanów to kto wie :rolleyes:

#34 marzenabn

marzenabn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkostaryka (dawniej Opole)

Napisano 17 mar 2012 - 20:06

Miro, adres jest taki primainterpri@sol.racsa.co.cr
ale mi przyszedl email zpowrotem niedoreczony

Ten link na przepis po hiszpansku mi tez duzo pomoze, bardzo dziekuje. Ale jestescie dobrzy w szukaniu informacji :grin:
Zanim to uzyje bede dzwonic w poniedzialek do tej firmy a jak nic to nie da to sie przejade do fabryki.

#35 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14044 postów

Napisano 17 mar 2012 - 20:07

Zbyt mało informacji na etykiecie a dawkowanie też niewiele mówi.
Po zdjęciach i opisie wiadomo, że to nie same fosforany ale coś więcej.

#36 marzenabn

marzenabn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkostaryka (dawniej Opole)

Napisano 17 mar 2012 - 20:10

Maxell, zaznaczylam sie na mapce a takze zapisalam sie na angielskie forum, ale nie widze nikogo z Kostaryki.

Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc, nie wiem jeszcze co mam ale czuje sie bardziej oswiecona :clap:

#37 bwie

bwie

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1964 postów
  • Miejscowośćtrochę większa wieś

Napisano 17 mar 2012 - 20:11

@marzenabn,

Po dlugich poszukiwaniach znalazlam jedyny produkt do peklowania (chyba) i nie ma on dokladnej zawartosci na torebce, tylko pisze ze jest to "baza do szynki" i zawiera Nitrito de Sodio. ... nie mam pojecia jak uzyc ten moj proszek.

A czy nie można tam do Ciebie, na Kostarykę wysłać pocztą jakiejś paczki z peklosolą i skończą się Twoje kłopoty? Może na forum anglojęzycznym ktoś z US Ci pomoże (trochę bliżej niż PL).

Swoją drogą zazdraszczam Ci tych Karaibów :wink:

#38 marzenabn

marzenabn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkostaryka (dawniej Opole)

Napisano 17 mar 2012 - 20:16

@marzenabn,

Po dlugich poszukiwaniach znalazlam jedyny produkt do peklowania (chyba) i nie ma on dokladnej zawartosci na torebce, tylko pisze ze jest to "baza do szynki" i zawiera Nitrito de Sodio. ... nie mam pojecia jak uzyc ten moj proszek.

A czy nie można tam do Ciebie, na Kostarykę wysłać pocztą jakiejś paczki z peklosolą i skończą się Twoje kłopoty? Może na forum anglojęzycznym ktoś z US Ci pomoże (trochę bliżej niż PL).

Swoją drogą zazdraszczam Ci tych Karaibów :wink:


Tak, mam opcje sprowadzenia z US ale te chemikalia sa tez uzywane do produkcji bomb wiec watpie czy przejda przez US granice .
To moze przylec na wakacje i przy okazji mi przywiez torebeczke :wink:

#39 GuRu

GuRu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów

Napisano 17 mar 2012 - 20:36

Tak, mam opcje sprowadzenia z US ale te chemikalia sa tez uzywane do produkcji bomb wiec watpie czy przejda przez US granice .
To moze przylec na wakacje i przy okazji mi przywiez torebeczke :wink:

Marzena, do produkcji bomb to azotany, nie peklosól. Jeśli podasz adres na PW, to zaryzykuję i wyślę Ci kilogram peklosoli od Miro. Najwyżej spotkamy się w Guantanamo ;-)

#40 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14044 postów

Napisano 17 mar 2012 - 20:37

Szukam na naszym Google nitrito de sodio, ale ciężko mi umiejscowić gdzie dana firma się znajduje.
Znalazłem coś takiego i jest tam również Prima:

http://www.sicex.com...orts/NITRITOS./

Przeszukaj swojego Google pod tym kątem.
Czy w pobliżu masz coś na wzór naszego zakładu mięsnego ?

Wysyłka 5kg ok 200 zł czyli 50Euro !!




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych