Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklosól i inne materiały pomocnicze - gdzie kupić w świecie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie

#61 marzenabn

marzenabn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkostaryka (dawniej Opole)

Napisano 21 mar 2012 - 20:59

Dzien dobry
Dla zainteresowanych odpowiedzia na moj dylemat; dodzwonilam sie do firmy i okazuje sie ze produkt zawiera:
76 % soli
23 % fosfatow
0.65 % Azotynu Sodu
0.1 % smak wedzony

To chyba mi sie nie przyda, ale maja tez normalna sol peklujaca wiec sie musze przejachac i kupic. Tylko ze to ponad godzina jazdy wiec musze poczekac az bede miala jakis dodatkowy interes w tamtych rejonach.
Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc :grin:

[size=9][ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 12:06 ][/size]

To moze przylec na wakacje i przy okazji mi przywiez torebeczke :wink:

nie dziś, nie jutro ale Challenge Accepted, nawet 25 kg
pozdro

Ok, accepting of the challenge accepted :)

#62 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14110 postów

Napisano 21 mar 2012 - 22:27

A jednak są tam FOSforany. :devil:
Kup peklosól, zrób zdrową wędlinkę i smacznego.

Ps. Żeby często nie jeździć możesz kupić większą ilość peklosoli, tylko przepakuj ją do szczelnego pojemnika.

Pozdrowionka z Polski. :lol:

#63 bwie

bwie

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1964 postów
  • Miejscowośćtrochę większa wieś

Napisano 21 mar 2012 - 22:42

Ok, accepting of the challenge accepted

Wiesz, ostatnio spotkałem się z ... http://oszczedzanie....etoda-sloikowa/
Zaczynam zbierać piątaki :grin:

#64 marzenabn

marzenabn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • Miejscowośćkostaryka (dawniej Opole)

Napisano 21 mar 2012 - 22:57

moje ulubione polskie przyslowie i dewiza zyciowa: "ziarnko do ziarnka a uzbiera sie miarka"
:clap:

[size=9][ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 14:00 ][/size]

A jednak są tam FOSforany. :devil:
Kup peklosól, zrób zdrową wędlinkę i smacznego.

Ps. Żeby często nie jeździć możesz kupić większą ilość peklosoli, tylko przepakuj ją do szczelnego pojemnika.

Pozdrowionka z Polski. :lol:

\
dzieki Miro
Czy lepiej trzymac to w lodowce jak tu temperatury dochodza do 30C ?

#65 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14110 postów

Napisano 21 mar 2012 - 23:08

Nie w lodówce, lodówka to potencjalna wilgoć.
Najlepsze będzie szczelne plastikowe wiaderko.

#66 rigmec

rigmec

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćLądek Zdrój

Napisano 20 maj 2012 - 21:18

Dzień dobry,
To jest mój pierwszy post na tym forum.
Mieszkam w Anglii i muszę przyznać, że rynek wszelkich dodatków do produkcji wędlin jest tu dobrze rozwinięty. O dziwo nie ma też problemu z kupnem prosiaka a jako ciekawostkę napiszę, że sporo rolników trzyma rasy "niehandlowe" dlatego można popróbować wyrobów z ras które są przodkami obecnych świń. Ja jeszcze sam nie wędzę (mój tata wędzi) ale powoli się do tego przymierzam i rozglądam za dostawcami.
Nawet niedawno bylem na skupie żywych zwierząt i zrobilem kilka zdjęć. Postaram się je tutaj wkleić.

#67 fatum

fatum

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 224 postów
  • Miejscowośćłódzkie

Napisano 20 maj 2012 - 22:42

Nie tylko w GB rynek dodatków jest rozwinięty, bo w Polsce każdą substancję dającą się pogryźć i przełknąć można zamienić w dowolnie wybrany wyrób mięsny.
Nawet papier toaletowy.

http://www.biotech.com.pl/oferta.htm

My się wysilamy, dobieramy gatunki mięsa, peklujemy, wędzimy, gdy możemy wziąć mieszankę przetartych gotowanych kartofli z mieloną bułką dodać odpowiednich przypraw, wymieszać i cieszyć się nawet smakiem szynki wyborowej.

#68 Cindi

Cindi

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćRybnik / Civitanova Marche

Napisano 04 paź 2013 - 11:28

Witam wszystkich użytkowników tego forum!
Chciałabym sie przywitać i odrazu przystąpić do mojego pytania.
Mieszkam we Włoszech od prawie trzech lat.
Chciałabym zrobić domowa szynkę lecz nie umiem znaleźć soli do peklowania.
Może ktos z Was też zamieszkuje sloneczna Italie i wie gdzie dana sol kupić?
Będę wdzięczna za odpowiedz.
Pozdrawiam Gosia

#69 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 04 paź 2013 - 11:35

możesz zrobić na samej soli, nie będzie ślicznie różowa tylko szara ale równie pyszna, albo jest tam u was jakiś zamiennik, bo przecież macie dłuuuugo dojrzewające szyneczki ;) podpytaj może w jakimś sklepiku gdzie robią takie pyszności, albo zakup przez internet ale wysyłka raczej mega droga będzie, w Warszawie ostatnio za kg. płaciłem 2zł w hurtowni a na targu 3zł.

 

P.S. witamy serdecznie :)  :) :)  


Użytkownik osid edytował ten post 04 paź 2013 - 11:36


#70 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 07 paź 2013 - 19:30

Witam serdecznie,mam małe pytanko gdzie można w Angli a i jak się nazywa Peklosòl??? zapas mi się kończy a za boga znaleść nie mogę!!!!Zgóry dziękuje;)))

#71 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 08 paź 2013 - 07:47

Witaj podam ci strony na których możesz zamówić peklosól i nie tylko  w Anglii

http://www.sausagema...g_Products.html

http://www.weschenfelder.co.uk/home

http://www.sausage-casings.co.uk/

W Anglii peklosól występuje pod nazwą Curing Salt

W Londynie można kupić niedaleko marketu mięsnego http://www.smithfieldmarket.com/ spytasz sprzedawców o drogę każdy ci powie gdzie można kupić curing salt sklep ten jest otwarty od 4.30 am myślę że do 8 am

Pozdrawiam serdecznie



#72 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 08 paź 2013 - 13:22

renesi jestem ci bardzo wdzięczny;)))pozdrawiam...

#73 rigmec

rigmec

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćLądek Zdrój

Napisano 17 paź 2013 - 21:45

A propos curing salt.
Pod ta nazwa sprzedawcy oferuja wszystko co może służyć do peklowania mięsa. Będzie to zarówno gotowa peklosól ale i czysty azotyn czy azotan sodu lub potasu. Trzeba również uważać na mieszanki soli z azotynami i azotanami. Większość mieszanek zawiera 5 do 6% dodatków i nieodpowiednie ich użycie źle się skończy. To czego masz szukać to np:
http://www.homecurin...&products_id=76
Wszystko inne użyte zgodnie z POLSKIMI przepisami to TRUCIZNA!!! Zapamiętać to jak mantrę. Jeżeli polski przepis zawiera peklosól to ma to być mieszanina soli kuchennej NaCl i 0,5% - 0,6% azotynu sodu (sodium nitrite) NaNO2.

#74 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 296 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 17 paź 2013 - 21:52

Witam,

Ja kupuje prague powder no1. Zawiera 6.25% azotynow wiec mieszam z sola w stosunku 1/10.

A kupuje m.in. w podanych wyzej sklepach lub na ebayu.



#75 rigmec

rigmec

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćLądek Zdrój

Napisano 17 paź 2013 - 22:50

Dokładnie tak sobol. I mam nadzieję, że każdy tak robi.

#76 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 25 paź 2013 - 19:52

Ja kiedyś kupiłem takie diabelstwo wyczytałem że używa się to do mięsa ale chyba powinno się zrobic mieszankę z tego do peklowania???prosił bym o porady...Załączony plik  20131025_194118.jpg   89,29 KB   8 Ilość pobrań jak kupiłem to na ebay to leży bo mom stracha tego użyc!!!



#77 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14110 postów

Napisano 25 paź 2013 - 19:55

Musisz skład nam podać.



#78 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4143 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 25 paź 2013 - 20:16

Morfeusz. Strona główna http://wedlinydomowe...peklujacych.htm  wystarczy zmieszać z solą warzonką i możesz peklować z użyciem saletry. 

Mam nadzieję, że nie jest to forma płynna KNO3.



#79 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 26 paź 2013 - 15:29

Dziękuje Bagno za info...to jest takie sypkie jak sól...



Dodano: 26 październik 2013 - 15:26

miro,sorrki ale składu nie podano poszperam i podam:)



#80 tomas_gosport

tomas_gosport

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćŚwidwin

Napisano 15 gru 2013 - 01:17

dorzucę swoje 2 grosze. jak już wcześniej wspomniał kolega rigmec, w UK są różnego rodzaju sole, peklosole, mieszanki. Dla początkujących zaleca się używanie tzw pre-mixed curing salt, czyli naszej peklosoli. dla bardziej doświadczonych są dwa rodzaje tzw prague powder #1 i prague powder #2 do mieszania z solą. skład chemiczny prague w zależności od rodzaju to:

- #1 sól(93.75%) nitryt (6.25%)

- #2 sól(89%), nitryt (6.25%)  saletra (4.75%)

Często są zabarwione na różowo, żeby nie pomylić ich ze zwykłą solą. Do prague #1 dodaje się sól w stosunku 1:9, żeby uzyskać skład zbliżony do peklosoli czyli 0,6%. Rozmawiałem z facetem przez telefon, doradzał żeby przy używaniu "koncentratu" posiadać wagę  wyskalowaną co 0.1g. Osobiście zamówiłem pierwszy raz gotową, ale taniej by wyszło kupić prague i sobie samemu wymieszać. Prague jest dostępny na ebayu z darmową przesyłką. Miałem mętlik co do terminu przydatności polskiej peklosoli, otóż kupiłem na wiosnę na urlopie w pl i przy robieniu pierwszej kiełbasy kilka tyg temu okazało się że jest 2 miesiące po terminie (kupiona w intermarche). zapytałem tegoż faceta, jego odpowiedź była taka, że "on by się nie martwił o termin ważności tylko o sposób przechowywania. dobrze przechowana może wytrzymać nawet do 5 lat, w końcu to konserwant" ;) .

pozdrawiam


Użytkownik tomas_gosport edytował ten post 15 gru 2013 - 01:20





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych