morfeusz300 Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 25 Października 2013 Ja kiedyś kupiłem takie diabelstwo wyczytałem że używa się to do mięsa ale chyba powinno się zrobic mieszankę z tego do peklowania???prosił bym o porady... jak kupiłem to na ebay to leży bo mom stracha tego użyc!!! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 25 Października 2013 Musisz skład nam podać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 25 Października 2013 Morfeusz. Strona główna http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanekpeklujacych.htm wystarczy zmieszać z solą warzonką i możesz peklować z użyciem saletry. Mam nadzieję, że nie jest to forma płynna KNO3. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 26 Października 2013 Dziękuje Bagno za info...to jest takie sypkie jak sól...Dodano: 26 październik 2013 - 15:26miro,sorrki ale składu nie podano poszperam i podam:) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) dorzucę swoje 2 grosze. jak już wcześniej wspomniał kolega rigmec, w UK są różnego rodzaju sole, peklosole, mieszanki. Dla początkujących zaleca się używanie tzw pre-mixed curing salt, czyli naszej peklosoli. dla bardziej doświadczonych są dwa rodzaje tzw prague powder #1 i prague powder #2 do mieszania z solą. skład chemiczny prague w zależności od rodzaju to:- #1 sól(93.75%) nitryt (6.25%)- #2 sól(89%), nitryt (6.25%) saletra (4.75%)Często są zabarwione na różowo, żeby nie pomylić ich ze zwykłą solą. Do prague #1 dodaje się sól w stosunku 1:9, żeby uzyskać skład zbliżony do peklosoli czyli 0,6%. Rozmawiałem z facetem przez telefon, doradzał żeby przy używaniu "koncentratu" posiadać wagę wyskalowaną co 0.1g. Osobiście zamówiłem pierwszy raz gotową, ale taniej by wyszło kupić prague i sobie samemu wymieszać. Prague jest dostępny na ebayu z darmową przesyłką. Miałem mętlik co do terminu przydatności polskiej peklosoli, otóż kupiłem na wiosnę na urlopie w pl i przy robieniu pierwszej kiełbasy kilka tyg temu okazało się że jest 2 miesiące po terminie (kupiona w intermarche). zapytałem tegoż faceta, jego odpowiedź była taka, że "on by się nie martwił o termin ważności tylko o sposób przechowywania. dobrze przechowana może wytrzymać nawet do 5 lat, w końcu to konserwant" .pozdrawiam Edytowane 15 Grudnia 2013 przez tomas_gosport Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Po mozolnych poszukiwaniach udało mi się ustalić gdzie w Norwegii można kupić rzeczy potrzebne do własnej produkcji mam nadzieję, że komuś się to przyda.Peklosól to Nitrittsalt specyfikację wklejam poniżej: GC_RIEBER_Nitritt_salt_ver_01-07-_2007.pdf Peklosól i inne produkty takie jak np. jelita można kupić w sklepie http://www.scanholm.no/Jak na razie jest to jedyny sklep internetowy, jaki znalazłem. Jeśli natomiast ktoś jest zainteresowany wyrobem serów podpuszczkę można nabyć w każdej większej aptece lub po prostu zamówić nazywa się ona Osteløpe.Podaję link do jednej z aptek:http://www.apotek1.no/produkter/ostelope-60ml-308502p Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Tutaj tez maja duzo i dostepne dla Skandynawihttp://www.hjemmeproduktion.dk/shop/no/order1.html Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) @marysek wpadasz na forum , pierwszy raz i jak Rumun z bagażnika samochodu na parkingu próbujesz coś sprzedać . W tym ze chcesz coś sprzedać niema nic złego , ale w formie . Proponował bym najpierw do działu witam , później przeczytać regulamin a następnie do administratora z ofertą https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9301-cze%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzarnicza-braci-przywitanie/?hl=powit&do=findComment&comment=333 Masz link aby nie było że forum to ludzie nieżyczliwi Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.