Jump to content

Recommended Posts

Założyłem nowy emat ponieważ chcę zwrócić uwagę na możliwość parzenia wędzonek w niższej temp.niż podają przepisy.

 

Parzymy swoje wyroby w temo.72-75*C (nie przekraczać 75) do uzyskania 68*C w środku.

Zaobserwowałem że wędzonki wychodzą dużo dużo ładniejsze i smaczniejsze.Wysoka temp.nie obkurczy ich, nie są tak jakby sfilcowane :grin: i zarazem są bardzo soczyste i kruche.Mięsień dwugłowy parzymy do wyższej temp.Całość procesu trwa dłużej niż utarte 1h/kg ale wygląd i smak to zrekompensują :grin:

 

Co o tym sądzą forumowi doświadczeni zadymiacze bo ja swoje zdanie na ten temat mam :wink:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....

że szynkę wkładasz do wody o temp.max 75st i ją utrzymujesz?

Nie szynkę wkładamy do wrzącej wody na chwilkę i przygaszamy gaz.Szynka jest zimna i obniży temp.Jak temp ustali się na 72-75*C podtrzymujemy ją do uzyskania 68*C w środku szynki czy baleronu.Jedynie mięsień dwugłowy jako że jest najtwardszy parzymy do wyższej temp. np do 72*C

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....

I jeszcze jedno pytanie - wyciągasz szynkę z wody po osiągnięciu temp. 68st, czy studzisz w wodzie?

 

PePe Znając Wosia to wyciąga .............. szynkę z wody i studzi na powietrzu . :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Parzę inaczej.

 

Wędzonki wkładam do wody o temperaturze ok. 40C podgrzewam do 72-75 i parzę w tej temperaturze przez 1h/1kg .

Po sparzeniu nie wyciągam z wody tylko pozostawiam do ostygnięcia.

 

Wędzonki są soczyste, a tego mi zawsze brakowało.

 

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

A ja tez jak Wosiu parze dluzej to trwa o jakas godzinke przynajmniej u mnie wychodzi tak baleron 1.5kg okolo 2,5 godzinki a taki 3 kg to 3 godzinki nawet do 3,20.

 

Ale pojutrze bede parzyl wiec nie omieszkam sprawdzic sposobu Mira.

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

A ile średnio czasu taka 1 kg szynka przebywa u Ciebie w temp 72-75 C?

Nie wiem nigdy nie patrzę na zegar polegam na termometrze i nie przekraczam 75*C zwłaszcza duże szynki dobrze wychodzą, nie zmieniają kształtu.Ja czasami przyrównuję parzenie szynek do prania swetrów w wysokiej temp. mówimy później że się "wstąpiły" z szynkami jest tak samo.No i nie zostawiam szynki w wodzie wyjmuję i studzę na powietrzu.

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....

Parzymy swoje wyroby w temo.72-75*C (nie przekraczać 75) do uzyskania 68*C w środku.

Też tak parzę wyroby. Ponieważ termostat w moim garnku ma histerezę 4*C. parze w temperaturze 72-76*. Pomiar temperatury dokonywany jest b. dobrym termometrem :grin:

Przy dużych szynkach wyjmuję z wody przy 66* w środku.

Na skutek sporej pojemności cieplnej temperatura dojdzie do 68-70.

Taki sposób parzenia szczególnie się sprawdza przy sarninie, która jest chuda.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Wczoraj parzyłem szynkę wg. Wosia (co ja się nabiegałem do kuchni - to wyłącz to włącz gaz), warto było - szyneczka mięciutka i soczysta jak nigdy przedtem. 1,5 kg mięsień parzył się prawie trzy godz. ale temp. wody nie przekroczyła 75st. Następnym razem do parzenia wezmę duży gar - dłużej utrzymuje temp.

 

Wosiu szybko wracaj do zdrowia, zdrowych i spokojnych świąt.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.

Temp 80-85 st C jest idealna do parzenia szynek

Jestem za, trzymam około 81-83 stopnie, przy niższych temperaturach są dla LP za mokre. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Witam

a co powiecie na 10kg szynka z kością wędzona 24h ,ile ją parzyć .Ma być na niedzielny obiad?

Ja taką Szynkę parzę ok 6h, jak osiągnie 65 C , wówczas wyjmuję, temp wew sama dojdzie do 70 C

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte

Witam

a co powiecie na 10kg szynka z kością wędzona 24h ,ile ją parzyć .Ma być na niedzielny obiad?

To zależy czy jest z golonka,noga czy bez?? około 6 h ,szynkę przekręca się tak aby golonka i noga nie była zanurzona w wodzie przez taki czas bo się rozpuści :grin:

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.