wosiu Posted December 16, 2011 Report Share #1 Posted December 16, 2011 Założyłem nowy emat ponieważ chcę zwrócić uwagę na możliwość parzenia wędzonek w niższej temp.niż podają przepisy. Parzymy swoje wyroby w temo.72-75*C (nie przekraczać 75) do uzyskania 68*C w środku.Zaobserwowałem że wędzonki wychodzą dużo dużo ładniejsze i smaczniejsze.Wysoka temp.nie obkurczy ich, nie są tak jakby sfilcowane :grin: i zarazem są bardzo soczyste i kruche.Mięsień dwugłowy parzymy do wyższej temp.Całość procesu trwa dłużej niż utarte 1h/kg ale wygląd i smak to zrekompensują :grin: Co o tym sądzą forumowi doświadczeni zadymiacze bo ja swoje zdanie na ten temat mam :wink: Quote Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/ Share on other sites More sharing options...
PePe Posted December 16, 2011 Report Share #2 Posted December 16, 2011 Wosiu , tz. że szynkę wkładasz do wody o temp.max 75st i ją utrzymujesz? Quote Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/#findComment-191002 Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted December 16, 2011 Author Report Share #3 Posted December 16, 2011 że szynkę wkładasz do wody o temp.max 75st i ją utrzymujesz? Nie szynkę wkładamy do wrzącej wody na chwilkę i przygaszamy gaz.Szynka jest zimna i obniży temp.Jak temp ustali się na 72-75*C podtrzymujemy ją do uzyskania 68*C w środku szynki czy baleronu.Jedynie mięsień dwugłowy jako że jest najtwardszy parzymy do wyższej temp. np do 72*C Quote Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/#findComment-191008 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 16, 2011 Report Share #4 Posted December 16, 2011 I jeszcze jedno pytanie - wyciągasz szynkę z wody po osiągnięciu temp. 68st, czy studzisz w wodzie? PePe Znając Wosia to wyciąga .............. szynkę z wody i studzi na powietrzu . :grin: Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/#findComment-191026 Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted December 16, 2011 Report Share #5 Posted December 16, 2011 Wosiu A ile średnio czasu taka 1 kg szynka przebywa u Ciebie w temp 72-75 C? Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/#findComment-191035 Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 16, 2011 Report Share #6 Posted December 16, 2011 Parzę inaczej. Wędzonki wkładam do wody o temperaturze ok. 40C podgrzewam do 72-75 i parzę w tej temperaturze przez 1h/1kg .Po sparzeniu nie wyciągam z wody tylko pozostawiam do ostygnięcia. Wędzonki są soczyste, a tego mi zawsze brakowało. Pozdrawiam. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/#findComment-191056 Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted December 16, 2011 Report Share #7 Posted December 16, 2011 A ja tez jak Wosiu parze dluzej to trwa o jakas godzinke przynajmniej u mnie wychodzi tak baleron 1.5kg okolo 2,5 godzinki a taki 3 kg to 3 godzinki nawet do 3,20. Ale pojutrze bede parzyl wiec nie omieszkam sprawdzic sposobu Mira. Quote PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/#findComment-191067 Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted December 16, 2011 Author Report Share #8 Posted December 16, 2011 A ile średnio czasu taka 1 kg szynka przebywa u Ciebie w temp 72-75 C? Nie wiem nigdy nie patrzę na zegar polegam na termometrze i nie przekraczam 75*C zwłaszcza duże szynki dobrze wychodzą, nie zmieniają kształtu.Ja czasami przyrównuję parzenie szynek do prania swetrów w wysokiej temp. mówimy później że się "wstąpiły" z szynkami jest tak samo.No i nie zostawiam szynki w wodzie wyjmuję i studzę na powietrzu. Quote Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/#findComment-191087 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 17, 2011 Report Share #9 Posted December 17, 2011 Parzymy swoje wyroby w temo.72-75*C (nie przekraczać 75) do uzyskania 68*C w środku.Też tak parzę wyroby. Ponieważ termostat w moim garnku ma histerezę 4*C. parze w temperaturze 72-76*. Pomiar temperatury dokonywany jest b. dobrym termometrem :grin: Przy dużych szynkach wyjmuję z wody przy 66* w środku. Na skutek sporej pojemności cieplnej temperatura dojdzie do 68-70. Taki sposób parzenia szczególnie się sprawdza przy sarninie, która jest chuda. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/#findComment-191219 Share on other sites More sharing options...
PePe Posted December 23, 2011 Report Share #10 Posted December 23, 2011 Wczoraj parzyłem szynkę wg. Wosia (co ja się nabiegałem do kuchni - to wyłącz to włącz gaz), warto było - szyneczka mięciutka i soczysta jak nigdy przedtem. 1,5 kg mięsień parzył się prawie trzy godz. ale temp. wody nie przekroczyła 75st. Następnym razem do parzenia wezmę duży gar - dłużej utrzymuje temp. Wosiu szybko wracaj do zdrowia, zdrowych i spokojnych świąt. Quote Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/#findComment-192250 Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted December 23, 2011 Report Share #11 Posted December 23, 2011 Za niska temperatura i za długi czas jak dla mnie. Następuje duże wyługowanie składników odżywczych i nie tylko. Temp 80-85 st C jest idealna do parzenia szynek. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/#findComment-192257 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 23, 2011 Report Share #12 Posted December 23, 2011 Temp 80-85 st C jest idealna do parzenia szynek Jestem za, trzymam około 81-83 stopnie, przy niższych temperaturach są dla LP za mokre. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/#findComment-192259 Share on other sites More sharing options...
aak Posted December 23, 2011 Report Share #13 Posted December 23, 2011 Witam a co powiecie na 10kg szynka z kością wędzona 24h ,ile ją parzyć .Ma być na niedzielny obiad? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/#findComment-192271 Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted December 23, 2011 Report Share #14 Posted December 23, 2011 Witam a co powiecie na 10kg szynka z kością wędzona 24h ,ile ją parzyć .Ma być na niedzielny obiad? Ja taką Szynkę parzę ok 6h, jak osiągnie 65 C , wówczas wyjmuję, temp wew sama dojdzie do 70 C Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/#findComment-192277 Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted December 23, 2011 Report Share #15 Posted December 23, 2011 Witam a co powiecie na 10kg szynka z kością wędzona 24h ,ile ją parzyć .Ma być na niedzielny obiad? To zależy czy jest z golonka,noga czy bez?? około 6 h ,szynkę przekręca się tak aby golonka i noga nie była zanurzona w wodzie przez taki czas bo się rozpuści :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6483-parzenie-w%C4%99dzonek-na-niskiej-temperaturze/#findComment-192307 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.