Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie wędzonek na niskiej temperaturze


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1633 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 16 gru 2011 - 14:15

Założyłem nowy emat ponieważ chcę zwrócić uwagę na możliwość parzenia wędzonek w niższej temp.niż podają przepisy.

Parzymy swoje wyroby w temo.72-75*C (nie przekraczać 75) do uzyskania 68*C w środku.
Zaobserwowałem że wędzonki wychodzą dużo dużo ładniejsze i smaczniejsze.Wysoka temp.nie obkurczy ich, nie są tak jakby sfilcowane :grin: i zarazem są bardzo soczyste i kruche.Mięsień dwugłowy parzymy do wyższej temp.Całość procesu trwa dłużej niż utarte 1h/kg ale wygląd i smak to zrekompensują :grin:

Co o tym sądzą forumowi doświadczeni zadymiacze bo ja swoje zdanie na ten temat mam :wink:

#2 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 16 gru 2011 - 14:42

Wosiu , tz. że szynkę wkładasz do wody o temp.max 75st i ją utrzymujesz?

#3 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1633 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 16 gru 2011 - 15:04

że szynkę wkładasz do wody o temp.max 75st i ją utrzymujesz?


Nie szynkę wkładamy do wrzącej wody na chwilkę i przygaszamy gaz.Szynka jest zimna i obniży temp.Jak temp ustali się na 72-75*C podtrzymujemy ją do uzyskania 68*C w środku szynki czy baleronu.Jedynie mięsień dwugłowy jako że jest najtwardszy parzymy do wyższej temp. np do 72*C

#4 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12568 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 16 gru 2011 - 16:46

I jeszcze jedno pytanie - wyciągasz szynkę z wody po osiągnięciu temp. 68st, czy studzisz w wodzie?



PePe Znając Wosia to wyciąga .............. szynkę z wody i studzi na powietrzu . :grin:

#5 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 16 gru 2011 - 18:12

Wosiu
A ile średnio czasu taka 1 kg szynka przebywa u Ciebie w temp 72-75 C?

#6 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 16 gru 2011 - 19:53

Parzę inaczej.

Wędzonki wkładam do wody o temperaturze ok. 40C podgrzewam do 72-75 i parzę w tej temperaturze przez 1h/1kg .
Po sparzeniu nie wyciągam z wody tylko pozostawiam do ostygnięcia.

Wędzonki są soczyste, a tego mi zawsze brakowało.

Pozdrawiam.

#7 szczeciniasty

szczeciniasty

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 330 postów
  • MiejscowośćAnglia-Carlisle

Napisano 16 gru 2011 - 20:19

A ja tez jak Wosiu parze dluzej to trwa o jakas godzinke przynajmniej u mnie wychodzi tak baleron 1.5kg okolo 2,5 godzinki a taki 3 kg to 3 godzinki nawet do 3,20.

Ale pojutrze bede parzyl wiec nie omieszkam sprawdzic sposobu Mira.

#8 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1633 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 16 gru 2011 - 21:18

A ile średnio czasu taka 1 kg szynka przebywa u Ciebie w temp 72-75 C?


Nie wiem nigdy nie patrzę na zegar polegam na termometrze i nie przekraczam 75*C zwłaszcza duże szynki dobrze wychodzą, nie zmieniają kształtu.Ja czasami przyrównuję parzenie szynek do prania swetrów w wysokiej temp. mówimy później że się "wstąpiły" z szynkami jest tak samo.No i nie zostawiam szynki w wodzie wyjmuję i studzę na powietrzu.

#9 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 gru 2011 - 09:56

Parzymy swoje wyroby w temo.72-75*C (nie przekraczać 75) do uzyskania 68*C w środku.

Też tak parzę wyroby. Ponieważ termostat w moim garnku ma histerezę 4*C. parze w temperaturze 72-76*. Pomiar temperatury dokonywany jest b. dobrym termometrem :grin:
Przy dużych szynkach wyjmuję z wody przy 66* w środku.
Na skutek sporej pojemności cieplnej temperatura dojdzie do 68-70.
Taki sposób parzenia szczególnie się sprawdza przy sarninie, która jest chuda.

#10 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 23 gru 2011 - 14:53

Wczoraj parzyłem szynkę wg. Wosia (co ja się nabiegałem do kuchni - to wyłącz to włącz gaz), warto było - szyneczka mięciutka i soczysta jak nigdy przedtem. 1,5 kg mięsień parzył się prawie trzy godz. ale temp. wody nie przekroczyła 75st. Następnym razem do parzenia wezmę duży gar - dłużej utrzymuje temp.

Wosiu szybko wracaj do zdrowia, zdrowych i spokojnych świąt.

#11 Malinowy Bzyk

Malinowy Bzyk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 214 postów
  • Miejscowośćcentrum i mazury

Napisano 23 gru 2011 - 17:39

Za niska temperatura i za długi czas jak dla mnie. Następuje duże wyługowanie składników odżywczych i nie tylko. Temp 80-85 st C jest idealna do parzenia szynek.

#12 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6915 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 23 gru 2011 - 17:46

Temp 80-85 st C jest idealna do parzenia szynek


Jestem za, trzymam około 81-83 stopnie, przy niższych temperaturach są dla LP za mokre. :cool:

#13 aak

aak

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • Miejscowośćkrakow

Napisano 23 gru 2011 - 19:06

Witam
a co powiecie na 10kg szynka z kością wędzona 24h ,ile ją parzyć .Ma być na niedzielny obiad?

#14 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 23 gru 2011 - 19:43

Witam
a co powiecie na 10kg szynka z kością wędzona 24h ,ile ją parzyć .Ma być na niedzielny obiad?


Ja taką Szynkę parzę ok 6h, jak osiągnie 65 C , wówczas wyjmuję, temp wew sama dojdzie do 70 C

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#15 Malinowy Bzyk

Malinowy Bzyk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 214 postów
  • Miejscowośćcentrum i mazury

Napisano 23 gru 2011 - 21:05

Witam
a co powiecie na 10kg szynka z kością wędzona 24h ,ile ją parzyć .Ma być na niedzielny obiad?


To zależy czy jest z golonka,noga czy bez?? około 6 h ,szynkę przekręca się tak aby golonka i noga nie była zanurzona w wodzie przez taki czas bo się rozpuści :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych