wosiu Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Założyłem nowy emat ponieważ chcę zwrócić uwagę na możliwość parzenia wędzonek w niższej temp.niż podają przepisy. Parzymy swoje wyroby w temo.72-75*C (nie przekraczać 75) do uzyskania 68*C w środku.Zaobserwowałem że wędzonki wychodzą dużo dużo ładniejsze i smaczniejsze.Wysoka temp.nie obkurczy ich, nie są tak jakby sfilcowane :grin: i zarazem są bardzo soczyste i kruche.Mięsień dwugłowy parzymy do wyższej temp.Całość procesu trwa dłużej niż utarte 1h/kg ale wygląd i smak to zrekompensują :grin: Co o tym sądzą forumowi doświadczeni zadymiacze bo ja swoje zdanie na ten temat mam :wink: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Wosiu , tz. że szynkę wkładasz do wody o temp.max 75st i ją utrzymujesz? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2011 że szynkę wkładasz do wody o temp.max 75st i ją utrzymujesz? Nie szynkę wkładamy do wrzącej wody na chwilkę i przygaszamy gaz.Szynka jest zimna i obniży temp.Jak temp ustali się na 72-75*C podtrzymujemy ją do uzyskania 68*C w środku szynki czy baleronu.Jedynie mięsień dwugłowy jako że jest najtwardszy parzymy do wyższej temp. np do 72*C Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Grudnia 2011 I jeszcze jedno pytanie - wyciągasz szynkę z wody po osiągnięciu temp. 68st, czy studzisz w wodzie? PePe Znając Wosia to wyciąga .............. szynkę z wody i studzi na powietrzu . :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Wosiu A ile średnio czasu taka 1 kg szynka przebywa u Ciebie w temp 72-75 C? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Parzę inaczej. Wędzonki wkładam do wody o temperaturze ok. 40C podgrzewam do 72-75 i parzę w tej temperaturze przez 1h/1kg .Po sparzeniu nie wyciągam z wody tylko pozostawiam do ostygnięcia. Wędzonki są soczyste, a tego mi zawsze brakowało. Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 16 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Grudnia 2011 A ja tez jak Wosiu parze dluzej to trwa o jakas godzinke przynajmniej u mnie wychodzi tak baleron 1.5kg okolo 2,5 godzinki a taki 3 kg to 3 godzinki nawet do 3,20. Ale pojutrze bede parzyl wiec nie omieszkam sprawdzic sposobu Mira. Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Grudnia 2011 A ile średnio czasu taka 1 kg szynka przebywa u Ciebie w temp 72-75 C? Nie wiem nigdy nie patrzę na zegar polegam na termometrze i nie przekraczam 75*C zwłaszcza duże szynki dobrze wychodzą, nie zmieniają kształtu.Ja czasami przyrównuję parzenie szynek do prania swetrów w wysokiej temp. mówimy później że się "wstąpiły" z szynkami jest tak samo.No i nie zostawiam szynki w wodzie wyjmuję i studzę na powietrzu. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Parzymy swoje wyroby w temo.72-75*C (nie przekraczać 75) do uzyskania 68*C w środku.Też tak parzę wyroby. Ponieważ termostat w moim garnku ma histerezę 4*C. parze w temperaturze 72-76*. Pomiar temperatury dokonywany jest b. dobrym termometrem :grin: Przy dużych szynkach wyjmuję z wody przy 66* w środku. Na skutek sporej pojemności cieplnej temperatura dojdzie do 68-70. Taki sposób parzenia szczególnie się sprawdza przy sarninie, która jest chuda. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Wczoraj parzyłem szynkę wg. Wosia (co ja się nabiegałem do kuchni - to wyłącz to włącz gaz), warto było - szyneczka mięciutka i soczysta jak nigdy przedtem. 1,5 kg mięsień parzył się prawie trzy godz. ale temp. wody nie przekroczyła 75st. Następnym razem do parzenia wezmę duży gar - dłużej utrzymuje temp. Wosiu szybko wracaj do zdrowia, zdrowych i spokojnych świąt. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Za niska temperatura i za długi czas jak dla mnie. Następuje duże wyługowanie składników odżywczych i nie tylko. Temp 80-85 st C jest idealna do parzenia szynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Temp 80-85 st C jest idealna do parzenia szynek Jestem za, trzymam około 81-83 stopnie, przy niższych temperaturach są dla LP za mokre. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aak Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Witam a co powiecie na 10kg szynka z kością wędzona 24h ,ile ją parzyć .Ma być na niedzielny obiad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Witam a co powiecie na 10kg szynka z kością wędzona 24h ,ile ją parzyć .Ma być na niedzielny obiad? Ja taką Szynkę parzę ok 6h, jak osiągnie 65 C , wówczas wyjmuję, temp wew sama dojdzie do 70 C Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Witam a co powiecie na 10kg szynka z kością wędzona 24h ,ile ją parzyć .Ma być na niedzielny obiad? To zależy czy jest z golonka,noga czy bez?? około 6 h ,szynkę przekręca się tak aby golonka i noga nie była zanurzona w wodzie przez taki czas bo się rozpuści :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.