Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Karolaszymczka wyroby świąteczne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
895 odpowiedzi w tym temacie

#881 Mlex

Mlex

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 114 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 14 lis 2019 - 18:31

Piotr staram się tradycję podtrzymywać.


Czyją tradycje? Ichnią naszą? Bo pododno tradycja spożywania gęsi na Marcina istniała na kilkaset lat zanim my ją zaczęliśmy kultywować ;)
Nie żebym się czepiał,bo też odkąd pamiętam mam gęś w domu na Marcina, a nawet i częściej :).
Dobrze, że gęsina wraca powoli do łask. Jak słyszę że 95proc naszej gesiny na eksport zachodni idzie, a u nas się jej prawie nie jada, to siedzę i płaczę... Podobnie z dziczyzną. Zapomnieliśmy w czym byliśmy dobrzy, ale powoli zaczynamy sobie przypominać...







Wysłane przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Mlex edytował ten post 14 lis 2019 - 18:33


#882 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2872 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 14 lis 2019 - 19:24

Dawniej, 11 listopada, w dniu św. Marcina tradycją było spożywanie gęsiny. Dla nas Polaków konieczne jest przywrócenie tego zwyczaju. Tym bardziej, że jest to dzień Święta Niepodległości, które zasługuje na specjalne wyróżnienie w każdym wymiarze, również kulinarnym. Dobrym przykładem takiego zwyczaju są Stany Zjednoczone Ameryki, gdzie w Dniu Dziękczynienia spożywa się pieczonego indyka.

O tradycji spożywania gęsiny w dawnej Polsce, mówią stare przysłowia „Na świętego Marcina dobra gęsina”czy „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna”. Natomiast w Słowniku mitów i tradycji kultury Kopalińskiego, pod hasłem gęś znajdziemy staropolski tekst znakomicie ilustrujący znaczenie gęsi: „Nie masz lepszej zwierzyny jako nasza gąska: dobre piórko, dobry mech, nie gań mi i miąska”.

 

Źródło: http://www.gesina.pl/gesina.html

 

Czyją tradycje? Ichnią naszą?
 

 

Tutaj można trochę poczytać:

https://rme.cbr.net....-dawniej-i-dzis

 

Wydaje mi się, że po prostu "tradycja"  przegrywa z  :(  "ekonomią".

Gęsina oraz dziczyzna  :cry:   do tanich nie należą. 


Użytkownik Wirus edytował ten post 14 lis 2019 - 19:28


#883 Mlex

Mlex

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 114 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 14 lis 2019 - 22:19

Właśnie dlatego zapytałem czyja to tradycja, bo jej geneza jest - jak sam widzisz - bardzo ciekawa i złożona. Bardziej niż by się mogło wydawać.

Co do ekonomii - jasne. Ceny nie są niskie. To ważny powód. Ale jest jeszcze jedno ale: ludzie żyją też w przeświadczeniu, że gęś jest za tłusta i przez to niedobra, a dziczyzna to mięso nie do przyrządzenia w domowych warunkach przez statystyczną Panią domu. Kiedyś takie myślenie było nie do pomyślenia :) chociaż oczywiście też nie każdego było wówczas stać na tego typu dania. Spójrz w stare książki kucharskie. Sposób przygotowywania dziczyzny czy drobiu to często zaledwie 5-10 niezbyt rozbudowanych zdań. Więcej nie trzeba było pisać. A dziś? Przepisy niczym elaboraty, z czasami pieczenia, temperaturami itp. a i tak co drugi powie, że to za trudne... że to niesmaczne będzie...

Ale świadomość kulinarna Polaków przeżywa chyba mały renesans. Coraz częściej sięgamy po te delikatesowe specjały i coraz mniej się ich boimy. Takie jest moje zdanie.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

#884 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7740 postów

Napisano 11 paź 2020 - 15:42

Załączony plik  121225408_671820820118097_3897255213519952535_n.jpg   206,5 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  121311423_706955843510210_1418218777191348757_n.jpg   56,67 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  121441956_387546815938585_3996375094829482497_n.jpg   67,18 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  121299562_368538704425769_496321782024620874_n.jpg   40,84 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  121426032_976121736218372_8557631875560400003_n.jpg   101,82 KB   2 Ilość pobrań

 

 


[Dodano: 11 paź 2020 - 16:42]
Testowanie wygranej nagrody.Moje pierwsze konserwy z puszki.Natępnym razem nagram film.Puszkowanie na tej puszkarce to bajka!

#885 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2872 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 11 paź 2020 - 15:47

Ach ta  :clap:  galaretka - super  :thumbsup:



#886 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10758 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 paź 2020 - 17:33

Moje pierwsze konserwy z puszki.

Karolu !!!, piękne i apetyczne  :tongue:  :clap:

Masz szczęście, że Poznań jest dosyć odległy od Tychów  :laugh:



#887 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2069 postów

Napisano 11 paź 2020 - 17:51

Smakowicie wydlądają Karolu Twoje puszeczki. :thumbsup: A jak nazywa się wkład ? ...Karkówka ?

Pozdrowienia


Użytkownik witt edytował ten post 11 paź 2020 - 17:52


#888 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7740 postów

Napisano 11 paź 2020 - 18:26

Tak Witku to karkówka.

#889 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13508 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 11 paź 2020 - 18:29

 Karolu super wyroby . :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

 

 

Masz szczęście, że Poznań jest dosyć odległy od Tychów :laugh:

 

 

Aniu .....  jestem w zdecydowanie lepszej sytuacji od Ciebie . :facepalm: :)   No ale mam w pobliżu Piotrka Wirusa . :)    Jestem pewien że Piotrek prędzej wstaje niż ja . 

 

Pozdrawiam



#890 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2872 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 11 paź 2020 - 18:32

Jestem pewien że Piotrek prędzej wstaje niż ja . 

Może i prędzej wstaje, ale  :rolleyes:  musi w przeciwną stronę  :angel:   do pracy naginać.  



#891 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13508 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 11 paź 2020 - 18:37

do pracy naginać.

 

 

Piotrek .... a mnie się śniło że już na emeryturce jesteś . :)



#892 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2872 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 11 paź 2020 - 18:49

a mnie się śniło że już na emeryturce jesteś

Jedno nie  :tongue: wyklucza drugiego - jak  :cool:  portfel :D   w potrzebie.



#893 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7740 postów

Napisano 12 paź 2020 - 03:08

Ja coś to zapraszam!

#894 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2872 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 12 paź 2020 - 18:12

Karolku dziękuję za zaproszenie :thumbsup:  jak zawsze :clap:  wielkopolska gościnność.



#895 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7740 postów

Napisano 12 paź 2020 - 19:05

Qrde Piotr ale ja w Krakowie!Ale zawsze

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#896 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2872 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 12 paź 2020 - 19:23

Karolku, ale ja tylko pięknie podziękowałem za zaproszenie - niestety na razie nie mogę skorzystać.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych