MIRKON Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Stycznia 2012 MIRKON, znaczy dziękujęmy Zbójnikowi za ten zestaw , a ten estragon ... przyjmijmy że dobry dodatek :thumbsup:Ależ oczywiście :clap: :clap: :clap: Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Stycznia 2012 no dodajmy , bardzo dobry dodatek :thumbsup: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Stycznia 2012 paolodoro, karolszymczak, dzięki bracia, ale spoko, rozejrzę się jeszcze w mieścinie gdzie pracuję, tam sklepów więcej pragnę podziękować za skład mieszanki.Bardzo mnie cieszy, że mieszanka lubomiersko-częstochowska Wam smakuję jako dodatek :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Kugiel z wędzonym kurczakiem. http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-5577_kugiel-z-wedzonym-kurczakiem-i-salatka-z-pikli.html Foremkę miałem 24 cm. Sałatki nie robiłem. Ilości składników nieco inne niż w oryginale: ziemniaki obrane - 1.4kg jajka - 3 Gałki mogłem dać więcej, soli w sam raz, a z ilością pieprzu świeżo kręconego to "poleciałem", ale żeby aż bardzo pieprzne to też nie było :grin: Piekłem 47 min. w temp. 220st.C, jakbym piekł 50 min. też było by dobrze. Kugiel jest bardzo dobry :thumbsup: polecam :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Stycznia 2012 No przyznam Zbójaszku że smaka mi tym narobiłeś co prawda nie kojarzę nazwy którą przywołałeś ale podobne ziemniaczane cuda robiła moja babcia a nazywała to różnie i pewnie nie zawsze poprawnie bo w zależności od składników była to baba ziemniaczana , cebularz lub kulebiak ale podstawa zawsze były ziemniaki cebula i jakieś skrawki wędzonek lub mięs . To Twoje ziemniaczane ciacho wyglada bomba do tego zimne zsiadłe mleczko i full wypas :clap: :clap: :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Kugiel z wędzonym kurczakiem I znów mam czym zaskoczyć gości,widać że to dość łatwe w zrobieniu i mało czasu na to potrzebuje :grin: Dzięki :clap: P.S. Czy piekłeś z termo obiegiem czy nie? Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Czy piekłeś z termo obiegiem czy nie?Bez termoobiegu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Witam Cie Zbójaszek,zrobiłem Kugel,naczynie posmarowałem smalcem piekłem 47min. Faktycznie można było piec 50 i było by dobrze. Znajomi i rodzina byli zachwyceni jedzonkiem :thumbsup: Dzięki :clap: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Stycznia 2012 naczynie posmarowałem smalcemNie posypałeś bułką tartą, czy dobrze ciasto odchodziło od brzegów przykrojeniu? Znajomi i rodzina byli zachwyceni jedzonkiem :thumbsup:I to jest najważniejsze i cieszy mnie, że smakowało :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Nie posypałeś bułką tartą Posypałem bułką,tak jak było w przepisie podano :grin: Nawet trochę widać spaloną bułkę po bokach :grin: Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Stycznia 2012 "Mielony EAnny" 50% wołowiny, zakupiłem gulaszowe - sitko 6mm 50% wieprzowiny, zakupiłem łopatkę - sitko 6mm jajka, ilość zależna od ilości mięsa sól i moja mieszanka przypraw i czosnek do panierowania użyłem: bułka tarta - 20dag oraz estragon suszony - 10g Jak się robi mielone to wiadomo,smażyłem na oleju kujawskim :grin: Kolacja do pracy była Mielone w tej panierce bardzo dobre, ALE następną razą mięsa zmielę przez sitko 4mm i wieprzowinkę zakupię bardziej tłustą, smażyłem zbyt ostrożnie, znaczy się na zbyt małym ogniu, trochę suche były, ale tylko trochę, ogień powinien być ciut większy i rozdrobnienie mięska mniejsze. Oprócz tego, że kotlety zbyt wysmażone były to i farsz był zbyt chudy Na pewno będą następne "Mielone EAnny", polecam :thumbsup: Po kilku mies. przerwy zrobiłem dziś "Gołąbki Poznańskie". Przepis jest w "Co macie dziś na obiad, ale wstawiam raz jeszcze, może łatwiej odszukać będzie :grin: Gołąbki poznańskie 1 kg mięsa z łopatki lub z uda indyka 1 szklanka ryżu surowego 1 szklanka kaszy manny 3 średniej wielkości cebule 3 jajka 30 dag pieczarek 5 ząbków czosnku 5-6 średniej wielkości liści kapusty pekińskiej do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy i przyprawy jakie kto lubi. Mięso mielę przez sitko 6mm, dodaję ryż, kaszę, drobno pokrojone pieczarki, cebule i kapustę i mieszam wsio razem, dodaję jajka, wyciśnięty czosnek, przyprawy i dobrze mieszam. Formuję kotlety(takie jak mielone) panieruję w bułce tartej i na patelnię, smażę dość szybko na brązowy kolor, następnie podsmażone gołąbki wkładam do gotującej wody, szybko doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 20-25min. Ja gotuję 25min. Dwa razy robiłem gołąbki z mięsa uda z indyka. Ilość mięsa jak i dodatków i przypraw to sprawa indywidualna. Konsystencja mięsa w raz z dodatkami powinna być ciut rzadsza niż na mielone. Raz zrobiłem z przepisu, a teraz jak robię to ilości są różne. Są bardzo dobre do ziemniaczków, chleba i do pogryzienia bez dodatków. http://images10.fotosik.pl/559/4c15fdf957c7cf81m.jpg http://images10.fotosik.pl/559/dfc232e228cf4966m.jpg http://images10.fotosik.pl/559/80fb6bd98a7afd72m.jpg http://images10.fotosik.pl/559/c7d4b51ea7c756edm.jpg http://images10.fotosik.pl/559/d9f86195d6ec1ff4m.jpg http://images10.fotosik.pl/559/713dec147c25910cm.jpg http://images10.fotosik.pl/559/5477199bfab5a7c9m.jpg :thumbsup: :thumbsup: Gołąbki panierowałem w panierce wg EAnny, podczas gotowania smak estragonu chyba się wygotował, a może moja mieszanka przypraw zdominowała smak estragonu :rolleyes: :rolleyes: nieważne, gołąbki i tak smaczniaste wyszły :thumbsup: :thumbsup: Co do samej panierki... Ania wie co dobre Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Jak się robi mielone to wiadomo,smażyłem na oleju kujawskim :grin: Zbójaszku , ja mielonego też ukręcę ............ jednak popróbuj następnym razem usmażyć na smalcu , najlepiej z wytopionej samemu słoninie . Ja na mielone natomiast mięska mielę na siatce 8 mm i oczywiście mięso musi być tłuste . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Stycznia 2012 estragon suszony - 10g Zbójaszku wygląd przedni tych mielonych ale mnie ten estragon interesuje właśnie i Twoje wrażenia smakowe - powiem szczerze że po zapowiedziach wcześniejszych czekałem aż "je popełnisz" PS A co do smażenia to poprę Andrzeja i polecę Ci smalec na następny raz i zdrowiej i smaczniej .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Stycznia 2012 jednak popróbuj następnym razem usmażyć na smalcu , najlepiej z wytopionej samemu słoninie .I tak zrobię, w Piątek zakupię trochę słoninki i przetopię :grin: [ Dodano: Sro 11 Sty, 2012 16:59 ]mnie ten estragon interesuje właśnie i Twoje wrażenia smakowe -Zapach estragonu to takie połączenie mięty i herbaty "sypanej, tak bym to ujął. Dodatek estragonu do bułki tartej bardzo dobre połączenie. Jak będę robił "Kotlety Pożarskie" to tez w takiej panierce obtoczę, panierkę EAnny polecam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Stycznia 2012 mięska mielę na siatce 8 mmRównież mielę na sitku 8 mmm.Moja mama, odkąd pamiętam zawsze mieliła na sitku 4mm na starej Alfie 5 i później na Zelmerku, ja dopiero zacząłem mielić na 6mm, tyle że jak robiłem "Mielone EAnny" to tak jakoś :rolleyes: mięso w konsystencji za grube było, a może to dlatego, że zbytnio je wysmażyłem :rolleyes: , ale nic to, jeszcze pokombinuję i coś z tego będzie na pewno Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Stycznia 2012 W temacie kol. Zbója podano mieszanki przypraw. Nie myślicie że skład takich zestawów powinien znaleść się w tym temacie ?! : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7662 Poto w końcu Maxell założył. :wink: pozdrowieńka :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zapach estragonu to takie połączenie mięty i herbaty "sypanej, tak bym to ujął.Zbójaszku, moje mielone są w odcieniu zielonym (od estragonu). Na pewno więcej go dodaję do tej bułki. Przy najbliższych mielonych zważę tę ilość. Smak musi być zdecydowany estragonowy. Estragon pasuje najlepiej do wołowiny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zbójaszku, moje mielone są w odcieniu zielonym (od estragonu). Na pewno więcej go dodaję do tej bułki.Myślę, że estragonu 20g/20dag bułki to już powinno :rolleyes: być oki :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Myślę że zaakceptujesz ten tłuszcz do smażenia , ja nawet jajka na smalcu smażę , nie mówię o mięsach do obiadu . Jak będziesz miał sposobność to spróbuj jeszcze usmażyć frytki na smalcu na patelni , wcale nie muszą być smażone w głębokim tłuszczu .Tak, AndrzejeK dobrze mówi. Smalczyk do smażenia weź z pierwszego wytopu.To znaczy niskotemperaturowego. Tę frakcję smalcu używa się w farmacji do produkcji maści. Smalczyk można stosować na skórę zamiast maści lub kremów. W ogóle nie uczula. Tzw. europejską kartę produktu można znaleźć w intermnecie. Takie pączki chociażby: bez smalcu ani rusz :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Stycznia 2012 abratku a może taki tłuszcz: Masło Klarowane to czysty tłuszcz mleczny, o doskonałych właściwościach i wszechstronnych kulinarnych zastosowaniach.Podczas procesu klarowania świeże masło oczyszczane zostaje z wody, białka i innych substancji, efektem czego jest Prawdziwe Masło Klarowane o bursztynowo – złotej barwie, przyjemnym, lekko orzechowym aromacie oraz delikatnym smaku.Tradycyjny smak wykwintnej polskiej kuchni to smak potraw smażonych na Maśle Klarowanym; stosuje się je między innymi do: ryb, mięsa, jaj, warzyw, grzybów, naleśników, placków, pączków, racuchów, krokietów oraz innych potraw na bazie mąki i kasz.Prawdziwe Masło Klarowane znakomite jest także do pieczenia ciast, robienia sosów i zasmażek.Niewątpliwą zaletą Masła Klarowanego jest bardzo długi termin przydatności do spożycia.Potrawy na nim przygotowywane zachowują aromat i nie przypalają się w wysokich temperaturach – nawet do 210 °C Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Jondek, dokładnie jak napisałeś a szynka lub schabowy na taki masełku to ma dopiero nie powtarzalny smak . :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Jeśli aktualnie mam to stosuję smalec gęsi. [ Dodano: Sob 14 Sty, 2012 12:20 ]Masło klarowane wykorzystuję np. do nastrzyku piersi indyka, kurczaka, perliczki, bażanta. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 14 Stycznia 2012 abratku a może taki tłuszcz:Hmmm no z pewnością klarowane masełko jest ok... i muszę powiedzieć że chyba przestroję się na smażenie np jajecznicy na klarowane... :rolleyes: (ale sobie za klarowanie liczą o matko! :rolleyes: ) ale frytki które i tak bardzo rzadko jadam pozostaną na oleju :tongue: (bo z masłem to troszkę droga impreza) a tak ogólnie to do smażenia lubię używać smalcu :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 14 Stycznia 2012 z pewnością klarowane masełko jest ok.ale sobie za klarowanie liczą No niestety..cena jest baaardzo wysoka.. Tutaj przepis na samodzielne wykonanie ghee.. ale też koszta... :rolleyes: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,554546,Ghee___klarowane_maslo.html Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Tutaj przepis na samodzielne wykonanie ghee.. ale też koszta... :rolleyes:"straty" podczas klarowania w porównaniu z ceną podobnego produktu są jednak niższe... a klarowanie to żadna trudność :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.