Muski Opublikowano 27 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 27 Października 2021 Niektórzy robią też różne jarzynki z tych ukwaszonych buraczków I sałatki i surówki np ja Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 27 Października 2021 Buraki czerwone Gotowe tzn, za 4 dni będzie, dzięki Jarku https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page-14?do=findComment&comment=728937 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Uszy po Litewsku wg tiera Peklowane 24h 10%, zagotowane, przepłukane pod zimną wodą i do szybkowaru z przyprawami liść, czosnek, pieprz (ja dodałem jeszcze ziele ang.) na 30 min. Po wyjęciu z szybkowaru i wystudzeniu, krojone w paski i doprawione mieszanką kminek, kolendra, czosnek, pieprz, chilli i sól ( z dodatkiem soli trza uważać) Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 14 Grudnia 2021 zagotowane, przepłukane pod zimną wodą Czemu.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Czemu.?Tak w przepisie było Ale smaczniaste jest Piana się tworzy jak zaczynasz gotować. Zagotowujesz, opłukujesz, wkładasz do szybkowaru, piany niet, zamykasz szybkowar i gotujesz. Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Edytowane 15 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 15 Grudnia 2021 zagotowane, przepłukane pod zimną wodą Czemu.? Może również ze względów zapachowych.Uszy są elementem zewnętrznym i samo płukanie może nie wystarczyć.Są pewne potrawy, które wymagają bardziej restrykcyjnego traktowania.Przykładem są pipki gęsie w wersji żołądkowej.Wg oryginalnego przepisu, poza bardzo starannym oczyszczeniem - żołądki wymagają 6-7 krotnego parzenia.Dostosowałam się ostatnio do tego wymogu i w celach poznawczych "niuchałam" wodę z kolejnych parzeń.Podsumuję doświadczenie: wymóg był uzasadniony Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Wg oryginalnego przepisu, poza bardzo starannym oczyszczeniem - żołądki wymagają 6-7 krotnego parzenia. Ja bardzo lubię gęsie żołądki dorzucać do rosołu z kury ale nie tylko z kury. Taki rosół nie "pachnie" dziwnie. Czy to kwestia obróbki i przeznaczenia końcowego? Flaki wołowe niektórzy zalecają gotować 3 razy po godzinie i zmieniać wodę a dla mnie 2 razy po 30 minut też jest wystarczające. Może to kwestia wrażliwości na smak i zapach? Węch mam dobry i ze smakiem też wszystko w porządku od dawna. Jeśli chodzi o receptury, to z zasady ich się trzymam, ale z przepisami różnymi czasami jest też tak, że "babcia odkrawała karkówkę z dwóch stron bo miała za krótką brytwankę". Może 6-7 razy to z powodu miękkości a nie zapachu? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Może 6-7 razy to z powodu miękkości a nie zapachu? To jest tylko parzenie, z odlewaniem wody.Żołądki miękną dopiero podczas długiego duszenia w cebulowym sosie. Co do węchu, ....lepiej nie dyskutować Czasami dobry węch bywa przekleństwem Podsumuję doświadczenie: wymóg był uzasadniony Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Flaki wołowe niektórzy zalecają gotować 3 razy po godzinie i zmieniać wodę To już nie flaki, to już trawa. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 16 Grudnia 2021 To już nie flaki, to już trawa. :clap: !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) @sverige2, wszystko zalerzy od tego jak swieze flaki sa zabrudzone , ja pamietam jak kiedys moja babcia gotowala to byly bardzo brudne i rzeczywiscie zapach byl potworny , w pozniejszych czasach wygladaly juz duzo lepiej i nie capily juz tak , ja kupuje flaki to praktycznie nie maja zadnyxh zabrudzen , tylko troche czasem tluszczu , Ja patrze ok 20 min i odlewam procedura 3 razy , pozniej gotuje. Edytowane 16 Grudnia 2021 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Ja również obgotowuję flaki tylko trzy razy Electro, po 10 - 15 min. za każdym razem zmieniając wodę oczywiście, i wystarcza w zupełności. Jednak trzy razy po jednej godzinie, to tak jak pisze Todek, nie będą flaki, a trawa morska ze starego materaca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 16 Grudnia 2021 @sverige2, Ja kupilam raz w Polsce gotowe juz ugotowane ...biale jak papier , nie wiem czy one byly w chlorku moczone , paskudstwo , nigdy wiecej .Wogole flaki nie smakowaly flakami , jak bym gazet naciela do rosolu, Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Electro, ja czasami będąc w Polsce kupuję bardzo ładnie wyglądające flaki wołowe w Biedronce" czyszczone, gotowe na tacce, i też trzy razy je obgotowuję, bo cuchną. Jednak ten swoisty charakterystyczny zapaszek powinien oczywiście być lekko wyczuwalny, bo inaczej to nie byłyby flaki, a normalna "zupa mięsna" na żołądkach wołowych . Smrodu jednak też nie toleruję, ale trzykrotne niezbyt długie obgotowanie jest całkowicie wystarczające . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Ja kupuję flaki wołowe w masarni "Marczak" w Dobrzelowie k/Bełchatowa. Flaki są bielutkie, czyściutkie i wstępnie obgotowane. Wystarczy jedno lub maksymalnie dwa obgotowania i do przodu. Super towar. Edytowane 16 Grudnia 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Podobnie te z "Biedronki" Szefie, innych możliwości nie mam, w okolicy nie mam masarni, ale te Biedronkowe są bardzo przyzwoite, jednak gotuję krótko trzy razy, już tak się przyzwyczaiłem . Podobnie cynaderki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Ale najlepszy to świeży towar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Pierwszy "su-wit" za mną ProfiCook PC-SV 1126Lekko słonawe, bo przyprawiałem jak do piekarnika. Udko "na patyku" posypane przyprawą do ucha wg tiera, przyprawa szerokiego zastosowania, mięso z udka kurczaka złożone w pół przed zapakowaniem próżniowym. W przekroju prawie oki, jak przekroiłem przy kości (fotki nie robiłem) pokazała się maluśka kropka krwista, czyli trzeba czas gotowania wydłużyć do 3.5 godz.Wsio razem w pojemniku GN 1/2 12L gotowane było 3 godz. w temp. 67st.C, miało być 65, ale dla pewności dałem 67.Soczyste bardzo bardzo, miękuchne też bardzo.Cyrkulator ruszył dobrze, wodę nalałem wstępnie podgrzaną na gazie, ustawiłem czas 3 godz. temp. 67, i jak temp. została osiągnięta, ruszyło automatycznie odliczanie.Jeszcze muszę dokupić kulki izolacyjne do Sous Vide, znaczy już zamówiłem podwójną porcję, woda tak szybko nie odparowuje.Znaczy na świąteczny stół będą dwie nowości kulinarne, już się peklują Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Sous vide c.d. GN srebrny świąteczna polędwica 57st. 6 godz.GN przezroczysty tak do pogryzienia skrzydełka i na obiad dla przyjezdnych mięso z uda kurczaka 67st. i 3 godz. i 15 min 300 kulek izolacyjnych w sam raz na 2 pojemniki GN 1/2, 20cm. Edytowane 22 Grudnia 2021 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zbóju gdzie można nabyć takie kulki ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Zbóju gdzie można nabyć takie kulki ?Co prawda jam nie zbój ale np: https://www.gastropuls.pl/sous-vide/kulki-izolacyjne-do-sousvide-stalgast-691190?gclid=EAIaIQobChMIvY6u-bj39AIVkUaRBR3hFAw2EAQYAiABEgJBE_D_BwEhttps://www.gastrro.pl/yato-kulki-izolacyjne-do-gotowania-sous-vide-100-szt-yg-04735.html?cd=1082688916&ad=58569863171&kd=&gclid=EAIaIQobChMIvY6u-bj39AIVkUaRBR3hFAw2EAQYASABEgJIRfD_BwEhttps://sklep.ronic.pl/sous-vide/1265-kulki-izolacyjne-do-sous-vide-8718862700571.html [Dodano: 22 gru 2021 - 13:59]Zbóju zaciekawił mnie ten Twój drób. Muszę wypróbować, bo jak na razie mam blisko 2 lata sprzęt a użyłem go z 3-4 razy (głównie do pastrami wg Tusiaczka)Myślałem że używa się go po 12-24h a tu proszę 3-4h i gotowe Edytowane 22 Grudnia 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Zbóju gdzie można nabyć takie kulki ? 100 sztuk https://allegro.pl/oferta/kulki-izolacyjne-do-gotowania-sous-vide-yato-7658807771Dokupiłem tutaj 200 szt. taniej wychodzi niż w sklepie Yato https://allegro.pl/oferta/caso-1430-kulki-izolacyjne-do-sous-vide-200szt-10919525215Dobra cena z ronic.pl co wróbel zapodał, ale tam chyba koszt wysyłki dojdzie. Myślałem że używa się go po 12-24h a tu proszę 3-4h i gotowe Gdzieś wyczytałem, że dla drobiu czasy gotowania to 0.5 - 8 godz. w zależności jaka to część drobiu i jaki ptak (kaczka, kurczak czy indyk).Zależą od tego czy chcesz soczyste bardziej czy mniej. Edytowane 22 Grudnia 2021 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Jak komuś się nie spieszy z dostawą to na Alli.... też mają w przyzwotej cenie,250 szt z workiem do suszenia w cenie 70 zł wraz z przesylką,zawsze jeszcze jakiś kodzik można dodatkowo na 2-3$ dołożyć. https://a.aliexpress.com/_vC8L8M Edytowane 22 Grudnia 2021 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 22 Grudnia 2021 przyzwotej cenie Bardzo dobra cena. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.