Jump to content

Recommended Posts

• 2 months later...

Dziś zapekluję trzy połówki łba wieprzowego, dwa serca i zrobię salcesonogłowiznę.

Niby ten sam wyrób, ale inny. Inna zalewa, farsz, przyprawy

Dlatego będzie niby to, może tamto. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
  • 3 weeks later...
do salcesonu nie tylko idzie głowizna.Ja daje również ozorki wieprzowe,nerki,serduszko wszystko oczywiście w kostkę a potem daje sparzony tłuszcz i miele go przez sitko.Dolewam trochę wywaru dodaje pieprz,czosnek,kminek,peklosól,mieszam składniki i daje do oczyszczonego i porządnie umytego żołądka wieprzowego.Parze w temperaturze ok 75 stopni od czasu do czasu nakłuwając go

Parze w temperaturze ok 75 stopni od czasu do czasu nakłuwając go

A po co to nakłuwanie? :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

A po co to nakłuwanie?

Nakłuwać można wypływające salcesony i jako test czy farsz dobrze sparzony.

Jeśli wypływa mętny sos to należy jeszcze parzyć do momentu kiedy wypłynie sam tłuszcz.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."

a potem daje sparzony tłuszcz i miele go przez sitko.

A jakie sitko i jaki tłuszczyk :!: :question:

na siatkę 5 mm.tłuszcz może być pachwinowy lub słonina aby salceson związany był.Nie można go jednak dawać zbyt dużo.Ja daję mięso z dwóch ugotowanych głów,dwie nerki,serce,ozorek i 50dkg podgotowanej pachwiny oczywiście zmielonej jak wcześniej pisałem

Mistrzu - pojechałeś... :cool:

??? :smile:ja wiem że chciałeś napisać od kiedy sie do tego stosuje taki rozmiar siatki,wiem też że do salcesonu jako surowca wiążącego stosuje się ugotowane skórki lub tłuszcz na siatkę 2-3 mm,ale ja w domu takiej malutkiej siatki nie mam na razie,wiec stosuje piątke :wink:

???

Tłuszcz nie wiąże salcesonu.Żadnego wyrobu tłuszcz nie wiąże.A tak wogóle to po co go dodawać do salcesonu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

MistrzuJarecki pytającym chodzi o to,że napisałeś ,że tłuszcz ma własności wiążące.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Czytam dyskusję - i jedno spostrzeżenie co region to inne zwyczaje. Wszystko dobrze będzie gdy będziemy pisali- że ja tak robię lub w naszym regionie tak robi się . ważne by smakowało . Unikniemy przez to pouczeń błędnych w stosunku do przyjętej technologi produkcji wyrobów. Co dotyczy braku siatki to można dwa razy zmielić skórki przez siatkę 5mm . Proces parzenia salcesonów w żołądkach zaleca nakłucie wypływających żołądków na początku parzenia zaraz po włożeniu do gorącej wody

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Na Górnym Śląsku dodają uszy wieprzowe

Nie tylko bo w Wielkopolsce również...

A ja ani stąd ani stąd a też ucho w salcefixie obowiązkowo :tongue:

P.S

Dziadek zdjęcie podrasował a i tak mi się nie podoba ten salceson.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

A ja ani stąd ani stąd a też ucho w salcefixie obowiązkowo

Popieram - ucho w salcesonie jest ponadregionalne :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

ucho w salcesonie jest ponadregionalne

I jakie stylowe :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

U mnie też ucho w salcesonach ale na drobno bo tak lubi rodzina

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."

• 7 months later...
  • 5 months later...
Dobry obyczaj masarski nakazuje nam -że salcesony w żołądkach wp ,kątnicach, pęcherzach, są nakłuwane te które wypłynęły na powierzchnię zaraz po ich wrzuceniu- włożeniu ich do gorącej wody .Nie nakłuwamy salcesonów w osłonkach poliamidowych - no chyba że chcemy mieć zupę salcesonową. Nakłuwanie po obróbce termicznej powoduje duże wycieki .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
  • 5 months later...

A co zrobić, żeby z salcesonu w poliamidach usunąć powietrze? Kiedyś przedziurawiłem i sos uciekł, kawałki mi lużno  latały, nie wiem czy je wcześniej kroic, czy tylko rwac  to mięso z głowizny:(

Czy salcesony po wyjęciu z kotła przyciskacie?

Co zrobić, żeby otrzymać galaretkę, zamiast smalcu w takim salcesonie ?

Będę panom wdzięczny za radę :)

Edited by Rom_an

co zrobić, żeby z salcesonu w poliamidach usunąć powietrze

Trzeba napełniać żeby powietrza było jak najmniej,lepiej zastosować osłonki barierowe.

kroic, czy tylko rwac to mięso z głowizny

Kroić w paski lub kostkę

Czy salcesony po wyjęciu z kotła przyciskacie?

W naturalnych tak,barierowe nie musisz.

Co zrobić, żeby otrzymać galaretkę, zamiast smalcu w takim salcesonie

Nie można przegotować surowca na farsz I dodając rosól z gotowanch mięs nie dodawaj tłuszczu który na nim pływa I oczywiście odpowiednia temp. parzenia gotowego wyrobu.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0