Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie słoniny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 qwiqweq

qwiqweq

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 91 postów
  • MiejscowośćJelenia Golonka

Napisano 24 gru 2011 - 11:18

Słoninkę po 4 tygodniowym zasoleniu uwędziłem razem z innymi wędzonkami i tu pojawia sie pytanie jak ją parzyć aby była miękka w środku.
Dzięki i pozdrawiam

#2 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 24 gru 2011 - 12:48

uwędziłem razem z innymi wędzonkami


W jakiej temperaturze.

pojawia sie pytanie jak ją parzyć aby była miękka w środku.


Słoniny się nie parzy.Podaję przepis Kruszynki.

1,5 kg słoniny,
1 główka czosnku.

Wywar:

1 l wody,
1/2 szklanki soli,
garść łupin z cebuli,
3 liście laurowe,
15 ziaren czarnego pieprzu.

Składniki wywaru zagotować i do wrzątku włożyć słoninę. Gotować 15-30 min. (zależy to od grubości słoniny i od tego, jaką chcemy uzyskać - jędrną, czy bardziej miękką). Zdjąć z ognia, zostawić w wywarze na dobę pod przykryciem. Wyjąć, osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę i natrzeć słoninę. Włożyć do chłodziarki, a potem na kilka dni do zamrażarki. Sprawdzone - pycha.


Po chłodziarce można uwędzić na zimno.

Pozdrawiam :wink:

#3 qwiqweq

qwiqweq

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 91 postów
  • MiejscowośćJelenia Golonka

Napisano 24 gru 2011 - 13:05

W jakiej temperaturze


30-55C

.Podaję przepis Kruszynki.


Dziękuję :wink: za odpowiedź

#4 Kermit

Kermit

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 122 postów
  • MiejscowośćStrzegom

Napisano 24 gru 2011 - 13:42

A ten przepis Kruszynki, to słonina przed wędzeniem czy po wędzeniu?

#5 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12625 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 gru 2011 - 15:05

A ten przepis Kruszynki, to słonina przed wędzeniem czy po wędzeniu?



To jest przepis gdzie słonina nie jest wędzona . Łupiny cebuli w wodzie dają słomkowy kolor słoniny .

Pozdrawiam

#6 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 24 gru 2011 - 15:29

To jest przepis gdzie słonina nie jest wędzona . Łupiny cebuli w wodzie dają słomkowy kolor słoniny .


Ale nic nie przeszkadza żeby ją uwędzić przed etapem zamrażarki.

Pozdrawiam :wink:

#7 qwiqweq

qwiqweq

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 91 postów
  • MiejscowośćJelenia Golonka

Napisano 24 gru 2011 - 15:48

Ale nic nie przeszkadza żeby ją uwędzić przed etapem zamrażarki


A przeszkadza aby zastosować przepis Kruszynki po wędzeniu :question:

#8 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 24 gru 2011 - 15:54

A przeszkadza aby zastosować przepis Kruszynki po wędzeniu


Co nie jest zabronione to jest dozwolone :cool: Eksperymentuj i podziel się doświadczeniami :cool: Zawsze można dowędzić.Pytałem o temperaturę bo słoninę wędzi się przeważnie zimnym dymem.Twoja może już nie wymagać "kąpieli wodnej" :cool:

Pozdrawiam :wink:

#9 WoytekK

WoytekK

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 215 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 24 gru 2011 - 15:54

Po chłodziarce można uwędzić na zimno.


Jest duża dowolność, czy przed czy po..... to zależy od Ciebie

To tyle :grin:

Pozdrawiam

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 24 gru 2011 - 17:28

Gonzo, :grin: :grin: :wink: i Wesołych Świąt




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych