Gregtom Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Cześć.. Napewno i u Was pozostaje po Swiętach Bożego Narodzenia, dużo potraw wigilijnych. U mnie pozostało kilka kawałków smażonego karpia, kapusta z grzybami ok. 600g, zostaly śledzie po kaszubsku oraz sledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem, makaron z makiem (makiełki), pół gara barszczu, i bigos.. Chciałbym to powsadzać do słoików. Dania z kapusty można w słojach zagotować ale te kapustki są już gotowane, wiec czy nie zrobi sie z tego "papka" ? Teraz rybki. Jaką zalewe zrobić do zmażonego karpika ? Co zrobić ze śledziami po kaszubsku i tych w smietanie ? Co z makiełkami i barszczem ? Prosze, podzielcie sie Waszymi sposobami na zagospodarowanie potraw Po-Wigilijnych, oraz napiszcie co Wam zostało ze świątecznego stołu i co z tłym robicie.. Swiątecznie pozdrawiam :wink: Aha.. Zostało jeszcze pół flaszki Sobieskiego, ale to umiem zagospodarować :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Ja wzsystko zamrażam. Pozdrawiam serdecznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Ale ja chciałem cosik w słoikach zrobić.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Śledzi nie zamrażałem,ale kapustę i fasolkę tak. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Teraz rybki. Jaką zalewę zrobić do smażonego karpika ?Co zrobić ze śledziami po kaszubsku i tych w śmietanie ?Co z makiełkami i barszczem ? ========================Gregtom, witaj.jakby co to podaj bliższe dane adresowe to my Ci pomożemy to wszystko zagospodarować, tylko masz za mało Sobieskiego. :lol: :lol: :lol: Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Grudnia 2011 co z tłym robicie..Zostało jeszcze pół flaszki Sobieskiego,Dokupić Sobieskiego i zaprosić przyjaciół - rybki popłyną popite barszczem . Do kapusty dodać okrawki z wędzonek i przerobić na bigos , też na stół. A jak nie masz przyjaciół to pasteryzacja wszystkiego . Ja do tej pory mam Wigilię na stole i dobrze mi z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Henio.. Śledzie po kaszubsku są w/g Twojego przepisu. Zrobiłem tego dużą miske. Super potrawa ale tak jak piszesz, mało chętnych do jedzenia. Każdy woli siedzieć u siebie w domu a dzieciaki to wolały fast foody a nie bigosiki, barszcze, karpie itp. Szkoda bedzie to wyrzucic bo jest b.smaczne. Taką modę ma teraz młodzież. Sam wiesz.. :???: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Grudnia 2011 ...Taką modę ma teraz młodzież... Wszystko zależy KTO, CO i GDZIE zakupił! :tongue: Weźmy ulubiony przez "klasę panująca" :wink: sztandarowy produkt "z karalucha": ................margaryna Może stać śmiało na stole w swoim estetycznym plastikowym opakowaniu!!! :grin: NIC jej nie zaszkodzi może stać spokojnie do nowego roku!!! :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Witam , mnie zostało ryby po grecku ,czy można ją zamrozić a jeżeli nie to ile dni może poleżeć w lodówce ? Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Weźmy ulubiony przez "klasę panująca" :wink: sztandarowy produkt "z karalucha": ................margaryna Marku z całym szacunkiem dla Twej osoby , który to mi się już kończy , pomyśl o tym , że jak Ci kiedyś pacjentów braknie , lub ludzie z tej ciągle wytykanej przez Ciebie strefy przestaną koperty przynosić , bo ich nie będzie już na to stać. Lub ktoś Ci przyniesie i później doniesie i jak już znajdziesz się na powiedzmy moim poziomie , to może zaczniesz się wyrażać z szacunkiem o ludziach mniej zamożnych , którzy muszą kombinować , gdzie kupować ,żeby do wypłaty styknęło . Więc nie naśmiewaj się publicznie z ludzi biednych , skoro jesteś lekarzem , jak to kiedyś było pisane , to musisz być po studiach , nie wiem jak można być takim burakiem i nie rozumieć ludzi biednych . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Napewno i u Was pozostaje po Swiętach Bożego Narodzenia, dużo potraw wigilijnych.Gregtom ja po prostu do Sylwestra nic nie gotuje tylko sukcesywnie zjadamy potrawy świąteczne :lol: i tym sposobem w końcu mogę trochę odpocząć :wink: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Panowie! Są święta i nie wypada się kłócić (modzi i tak nas stąd wykasują :grin: ) Postarajmy się być życzliwi i tolerancyjni Mnie tolerancja podpowiada, że Kolega marek301, życzliwie zwraca uwagę, że są w handlu rzeczy, które nie powinny się znaleźć w naszych domach i jadłospisach choćby je za darmo rozdawano. Coraz mniej ludzi zwraca na to uwagę - niestety. Tak to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Grudnia 2011 pozostało kilka kawałków smażonego karpia, kapusta z grzybami ok. 600g, zostaly śledzie po kaszubsku oraz sledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem, makaron z makiem (makiełki), pół gara barszczu, i bigos..Po kolei: 1. Smażonego karpia można zalać zalewą w proporcji: - 1 szklanka octu jabłkowego, - 1 szklanaka wina białego wytrawnego - 3 cebule, - sól, pieprz, pietruszka Zalewę gotować 15 min. (pietruszkę dodać na samym końcu) jeść po trzech dniach (ilość zalewy proporcjonalna do ilości smażonej ryby, należy to ocenić) 2.Kapustę z grzybami połączyć z bigosem, zagotować, można dodać inne resztki mięsa (za wyjątkiem kaczki) i zapasteryzować w słoikach. 3. Śledzie zjadać sukcesywnie 4. Makaron z makiem - zamrozić 5. Barszcz - rozlać do litrowych pojemników plastikowych i zamrozić. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zrobic 20 kanapek i rozdać kolegom w pracy. Tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Grudnia 2011 1. Smażonego karpia można zalać zalewą w proporcji: - 1 szklanka octu jabłkowego, - 1 szklanaka wina białego wytrawnego - 3 cebule, - sól, pieprz, pietruszka Zalewę gotować 15 min. (pietruszkę dodać na samym końcu) jeść po trzech dniach (ilość zalewy proporcjonalna do ilości smażonej ryby, należy to ocenić) Wreszcie.. Dzieki EAnna. :wink: Sledzie smazone juz marynowalem ale karpia nie. (nie dodawac zadnych przypraw ?) Poradz cos na sledzia po kaszubsku. bo naprawde smakusne tylko zrobilem za duzo .. pzdr :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Moja radaPoradz cos na sledzia po kaszubsku. Słoiczek zapasteryzować ,bo tam nie ma śmietany i powinny wyjść jak takie z puszki a drugi zamrozić . Osobiście nigdy tego nie robiłem , ale jeżeli smażone śledzie wytrzymują pasteryzację i się nie rozlatują to i te powinny wytrzymać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Grudnia 2011 A ja mam najlepszy sposób na pozostałości po świętach - młodszy brat student. Wymiótł z mojej lodówki oraz lodówek całej rodziny naprawdę wielką ilość jedzenia. Pozostawił światło. No może coś więcej i z tego co zostało to zrobiłem dzisiaj pizze. A jutro wykorzystam kapustę z grzybami i zrobię krokiety. Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Odświeżę temat bo jest na czasie.. -------------------------------- Zostało mi znowu troszkę smażonego karpika. Rok temu, nasza EAnna podzieliła się z nami przepisem na zalewę octową dla tejże rybki: cyt."Smażonego karpia można zalać zalewą w proporcji: - 1 szklanka octu jabłkowego, - 1 szklanaka wina białego wytrawnego - 3 cebule, - sól, pieprz, pietruszka Zalewę gotować 15 min. (pietruszkę dodać na samym końcu) jeść po trzech dniach (ilość zalewy proporcjonalna do ilości smażonej ryby, należy to ocenić)" Macie kochani jeszcze jakies inne propozycje aby zagospodarować smażonego karpia..? pzdr.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Ja na razie po prostu jem karpie na śniadanie , obiad i kolacje :grin: bo o ile tego smażonego rzeczywiście można "wrzucić" w zalewę octową to tego w galarecie trzeba ,wg mnie, spożyć . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Grudnia 2012 U mnie po kazdym dniu, goscie zabieraja do siebie gotowe potrawy . Po wigilii zostalo podzielone i kazdy dostal na wynos. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Annam i tak najlepiej każdemu to troszku i nic się nie zmarnuje Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Po świętach zawsze zostają jakieś rarytasy . Wczoraj zrobiłam krokiety z kapusta i grzybami . zdjęć nie zdążyłam zrobić . Dziś były pierogi z mięsem . Mięso to indyk i wołowina z rosołu i reszta pieczonej kaczki . Został mi też mak który przygotowałam do makowców, ale jakoś cały się nie zmieścił więc dziś były pierożki smażone w głębokim tłuszczu z makiem . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Grudnia 2012 kaszubko :thumbsup: A ja pieczoną szynkę z dzika i kawałki pieczonej kaczki "przerobiłam" na gulasz na dzisiejszy obiad Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1501 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Grudnia 2012 GREGTOMA może Kolego skorzystaj z przepisu na tej stronce. Bez względu na rodzaj rybek, wszystkie smakują wysmienicie! I nie ma z nimi dużo pracy. Chodzi o ryby w pomidorach.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8105&postdays=0&postorder=asc&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 26 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Dalej Kochani.. Dajcie prosze jeszcze jakies propozycje na smazonego karpika (zalewa).. Cos mnie kusi na slodko kwasna zalewe na bazie drzemu Bawil sie ktos w takie "czary"..? Slicznie pozdrawiam.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.