Skocz do zawartości

[Dziczyzna] Pasztet z dzika


beiot

Rekomendowane odpowiedzi

Pasztet z dzika

 

Składniki:

- 1kg okrawki mięsa z dzika tzw. gulaszowe czyli II kl,

- 0,5kg kg podgardla z dzika,

- 0,5 fileta z indyka,

- pół wątroby z dzika,

- 4 marchewki średniej wielkości,

- 2 szt selera,

- listek laurowy i ziele angielski do gotowania

- 0,5g/kg gałki muszkatołowej,

- 1g/kg jałowca,

- sól 17g/kg,

- 1g/kg pieprzu czarnego

- suszone grzyby

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso pokroić w grube kawałki i lekko obsmażyć na gorącym tłuszczu. To samo zrobić z warzywami.

 

Wszystkie składniki włożyć do garnka lekko podlać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby i pieprz do smaku. Wszystko dusić do miękkości na małym ogniu, aż się będzie rozpadało.

 

Wystudzić i zemleć na sitku 3mm, a następnie rozdrobnić blenderem lub kutrem. Do otrzymanej masy dodać:

- 4 jaja,

- 4 łyżki bułki tartej,

- startą gałkę muszkatołową, pieprz i jałowiec oraz sól.

 

Jeśli masa jest sucha należy dodać trochę wywaru, który pozostał po gotowaniu mięsa i warzyw. Można dodać jeszcze suszone krojone grzyby (np borowiki).

 

Masę przełożyć do foremek. Położyć na wierzch plasterki boczku z dzika.

 

Wykonanie i pomysł beny, ja dostarczyłem i przerobiłem surowiec oraz asystowałem :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zemleć na sitku 3mm, a następnie rozdrobnić blenderem lub kutrem

Ja mielę 2 razy :thumbsup: i nie dodaję drobiu :!:

Dodaję trochę słoniny do duszenia mięs; na pasztet :cool: :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jakie zadanie do spełnienia ma w tym pasztecie filet z indyka .

 

moim zdaniem smak się wtedy zmienia i jest delikatniejszy i bardziej łagodny; oczywiście wszystko jest rzeczą gustu i własnych upodobań :grin: należy robić tak, aby nam smakowało; w oryginalnym przepisie była pierś krczęca, ale z kurczaków sklepowych dawno już zrezygnowaliśmy; moim zdaniem pasztet jest najlepszy kiedy mieszamy różne rodzaje mięs, dlatego też czasem dodaję oprócz drobiu również królika
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czasem dodaję oprócz drobiu również królika

Wtedy jest jaśniejszy pasztet i delikatniejszy.

Trzeba urozmaicać smaki :thumbsup: smaki :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

andrzej k napisał/a:

jakie zadanie do spełnienia ma w tym pasztecie filet z indyka .

 

 

moim zdaniem smak się wtedy zmienia i jest delikatniejszy i bardziej łagodny;

Jak najbardziej.

Z pasztetem jest trochę jak z rosołem. Mieszane mięsa i to zdecydowanie różne smakowo, nadają mu finezji.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.