beiot Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Pasztet z dzika Składniki: - 1kg okrawki mięsa z dzika tzw. gulaszowe czyli II kl, - 0,5kg kg podgardla z dzika, - 0,5 fileta z indyka, - pół wątroby z dzika, - 4 marchewki średniej wielkości, - 2 szt selera, - listek laurowy i ziele angielski do gotowania - 0,5g/kg gałki muszkatołowej, - 1g/kg jałowca, - sól 17g/kg, - 1g/kg pieprzu czarnego - suszone grzyby Sposób przygotowania: Mięso pokroić w grube kawałki i lekko obsmażyć na gorącym tłuszczu. To samo zrobić z warzywami. Wszystkie składniki włożyć do garnka lekko podlać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby i pieprz do smaku. Wszystko dusić do miękkości na małym ogniu, aż się będzie rozpadało. Wystudzić i zemleć na sitku 3mm, a następnie rozdrobnić blenderem lub kutrem. Do otrzymanej masy dodać: - 4 jaja, - 4 łyżki bułki tartej, - startą gałkę muszkatołową, pieprz i jałowiec oraz sól. Jeśli masa jest sucha należy dodać trochę wywaru, który pozostał po gotowaniu mięsa i warzyw. Można dodać jeszcze suszone krojone grzyby (np borowiki). Masę przełożyć do foremek. Położyć na wierzch plasterki boczku z dzika. Wykonanie i pomysł beny, ja dostarczyłem i przerobiłem surowiec oraz asystowałem :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Stycznia 2012 - 0,5 fileta z indyka, Mam pytanko : jakie zadanie do spełnienia ma w tym pasztecie filet z indyka . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Stycznia 2012 zemleć na sitku 3mm, a następnie rozdrobnić blenderem lub kutrem Ja mielę 2 razy :thumbsup: i nie dodaję drobiu :!: Dodaję trochę słoniny do duszenia mięs; na pasztet :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Stycznia 2012 jakie zadanie do spełnienia ma w tym pasztecie filet z indyka . moim zdaniem smak się wtedy zmienia i jest delikatniejszy i bardziej łagodny; oczywiście wszystko jest rzeczą gustu i własnych upodobań :grin: należy robić tak, aby nam smakowało; w oryginalnym przepisie była pierś krczęca, ale z kurczaków sklepowych dawno już zrezygnowaliśmy; moim zdaniem pasztet jest najlepszy kiedy mieszamy różne rodzaje mięs, dlatego też czasem dodaję oprócz drobiu również królika Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Stycznia 2012 czasem dodaję oprócz drobiu również królika Wtedy jest jaśniejszy pasztet i delikatniejszy. Trzeba urozmaicać smaki :thumbsup: smaki :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Stycznia 2012 andrzej k napisał/a: jakie zadanie do spełnienia ma w tym pasztecie filet z indyka . moim zdaniem smak się wtedy zmienia i jest delikatniejszy i bardziej łagodny;Jak najbardziej. Z pasztetem jest trochę jak z rosołem. Mieszane mięsa i to zdecydowanie różne smakowo, nadają mu finezji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woldemord Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Ogólnie nie przepadam za dziczyzną ale na taki pasztet bym się mógł skusić Cytuj Emaks - sprzęt gastronomiczny, frytownice, bemary, płyty grillowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.