Skocz do zawartości

[Dziczyzna] Smalec z dzika z grzybami


beiot

Rekomendowane odpowiedzi

Smalec z dzika z grzybami

 

 

Składniki:

- okrawki tłuszczu z dzika z przerostami mięsa, słonina

- cebula,

- pieprz,

- majeranek,

- jałowiec mielony,

- grzyby i pomidory suszone,

- sól

 

Okrawki mięsa i słoninę z dzika (o tej porze roku dzik są tłuste, słonina na dwa palce) zemleć na sitku 6-8mm.

 

Włożyć do garnka i topić na małym ogniu aby nie przypalić..

 

Po stopieniu odlewamy klarowny tłuszcz i mamy dziki smalec do innych wyrobów.

 

Następnie dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, suszone grzyby i przyprawy oraz można dodać suszone pomidory i czekamy, aż się zarumieni cebulka w tłuszczu.

 

Na koniec dodajemy sól do smaku.

 

Przelewamy do słoiczków.

 

Odwracamy co pewien czas słoiczki podczas stygnięcia, aby skwarki równomiernie rozłożyły się w całej objętości.

 

Tak przygotowany smalec po zastygnięciu można przechowywać w zimnej piwnicy lub lodówce nawet do 8-10 miesięcy. Sprawdzone.

 

Wykonanie beny

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

No to odgrzeję temat.

Wczoraj dostałem kilka kilogramów kiełbasy z dzika, a jako dodatek miseczka skręconej słoniny.

 

Postanowiłem zrobić smalec z dzika. Pierwszy raz będę go robił i pierwszy raz będę go jadł, to i kilka pytań się narodziło.

 

1. Czy smalec z dzika ma jakiś bardzo odmienny smak od normalnego smalcu?

2. Słoniny nie mam za wiele i zastanawiam się czy mieszać ze świńską słoniną? Czy może to popsuje tak dobry towar i lepiej zrobić mniej  a 100% z  dzika.

3 Tak sobie myślę, że do smalcu mogę dodać też trochę kiełbasy na koniec by smalec był bardziej mięsny/treściwy. Co wy na to? Kiełbasa jest surowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

1. Czy smalec z dzika ma jakiś bardzo odmienny smak od normalnego smalcu?

 

Ma i konsystencje też.Jest mniej zwarty

 

 

 

Czy może to popsuje tak dobry towar i lepiej zrobić mniej  a 100% z  dzika.

 

Moim zdaniem lepiej nie mieszać.

 

 

 

Co wy na to? Kiełbasa jest surowa.
 

 

Surowej bym nie dawał.Sparzoną i owszem, ale przepuścił bym ja przez maszynkę( sitko 5-6) bez osłonki i wtedy wymieszał ze smalcem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

No i mam taki problem. Zrobiłem smalec ze słoniny z dzika. No taki standard, słonina z dzika, trochę chudego z dzika, cebula i przyprawy. no i jest problem, za nic nie chce się zrobić gęsty, jest taki lejący. Co zrobiłem nie tak? Czy da się to jakoś naprawić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taki już będzie.Tłuszcz z dziką to nie to samo co ze świnki.Dodaj trochę smalcu wp.to może stężeje ale głowy nie dam jak się zachowa bo tego nie robiłem.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taki już będzie.Tłuszcz z dziką to nie to samo co ze śwink

 

Jakiś tydzień temu też robiłem smalec z dzika, i stężał o wiele bardziej. A jakiś czas temu robiłem smalec z wieprza i też miałem taki przypadek, że za nic nie chciał stężeć.Nie wiem o co może chodzić,

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem o co może chodzić,

Wynika to ze składu tłuszczu konkretnego zwierzaka.

Smalec wp. jest mieszaniną wielonienasyconych, jednonienasyconych  i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Te pierwsze dwa mają naturę olejów roslinnych i oliwy.

Jeżeli kwasów nasyconych jest mniej to dominują te "oliwy".

Jak widać, smalec jest tłuszczem zdrowym wbrew wtłaczanymod lat  ludziom bzdurom.

A tłuszcz dzikich zwierząt to często lek - szczególnie dla nadwyrężonych jelit.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakiś tydzień temu też robiłem smalec z dzika, i stężał o wiele bardziej.

 

Dzik dzikowi nie równy.To nie są zwierzęta hodowlane gdzie masz powtarzalność.Nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło żeby smalec z dzika miał konsystencję choć zbliżoną do wieprzowego 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.