Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje wyroby - andrzeja k


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3524 odpowiedzi w tym temacie

#1 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 sty 2012 - 13:29

Witam

Tak sobie dzisiaj myślę że zanim pójdę na wędliniarską emeryturę coś jeszcze uda mi się zrobić . Z powodu tego że już się pomału gubię :grin: zakładam temat , gdzie w miarę moich możliwości , moje dokonania będę umieszczał .

I tak na początek podam wyrób mojej nie konwencjonalnej kiełbaski : wczoraj zamówiłem mięsko dzisiaj odebrałem 8,6 kg mięsa gulaszowego i 4,4 kg podgardla . Po wycięciu z podgardla gruczołów i oskórowaniu podgardla na kiełbaskę zostało 3,1 kg . Razem to daje 11,,7 kg mięsa . Dzisiaj zapeklowałem całość , jutro wyrób . Ciekawostką jest to , że średnio kilogram mięsa na tą kiełbaskę kosztuje tylko około 10zł .

Dołączona grafika Dołączona grafika


Pozdrawiam

#2 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1631 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 25 sty 2012 - 14:00

Będę śledził losy tej kiełbaski bardzo uważnie,poproszę zatem o dokładne relacjonowanie. :grin:

Zaczyna się wybornie niska cena :arrow: dobry wyrób.

#3 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 25 sty 2012 - 14:13

zanim pójdę na wędliniarską emeryturę coś jeszcze uda mi się zrobić

:shock: :shock: :shock: Jak to ...??? Że co...??? Ani się waż...!!! :wink: Co My tu bez Ciebie zrobimy ? :cry:

Dzisiaj zapeklowałem

Czekam na (z pewnością ) pyszną kiełbaskę :grin: Pozdrawiam!

#4 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3206 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 25 sty 2012 - 14:15

Dzisiaj zapeklowałem całość

Jeśli nie sprawi Ci to zbytniego kłopotu to pisz bardziej precyzyjnie np. ile i czego g/kg.

Dzięki :grin:

#5 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 25 sty 2012 - 14:37

Tak sobie dzisiaj myślę że zanim pójdę na wędliniarską emeryturę coś jeszcze uda mi się zrobić

Ja bardzo chętnie posłuże jako komisja "organoleptyczna".
:grin:

#6 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 25 sty 2012 - 14:59

Andrzej, jeśli pamiętasz, to napisz po ile kupiłeś podgardle i "gulaszowe".

#7 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 sty 2012 - 15:57

Co My tu bez Ciebie zrobimy ? :cry:



Tak źle ze mną jeszcze nie jest , jednak taki czas zapewne przyjdzie ............ kiedyś :D


,poproszę zatem o dokładne relacjonowanie. :grin:


Tak Wosiu

to pisz bardziej precyzyjnie


Napiszę jak zrobię . :D

Andrzej, jeśli pamiętasz, to napisz po ile kupiłeś podgardle i "gulaszowe".


Gulaszowe 11,90 zł Podgardle 6,50 zł

Ja bardzo chętnie posłuże jako komisja "organoleptyczna".



Już zapraszam


Ta kiełbaska już jest trochę znana . Robiłem ją parę razy . Kilka osób próbowało we wrześniu w Chłapowie . Mówili że jest jadalna :smile:

Gorąco pozdrawiam

#8 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7027 postów

Napisano 25 sty 2012 - 17:50

8,6 kg mięsa gulaszowego i 4,4 kg podgardla

Ścięgnistego nie dajesz Andrzejku? :grin:

Z powodu tego że już się pomału gubię :grin:

Nic to :D razem z pokemonem zasiądziemy do stołu w Zachełmiu i pomożemy Ci się odnaleźć :grin: :grin: :grin: tak jak Ty nam pomogłeś w Napoleonowie :cool:

#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 sty 2012 - 22:02

Ścięgnistego nie dajesz Andrzejku? :grin:



Ja już tą kiełbaskę robiłem i była bardzo zwięzła . Zresztą w dzisiejszym gulaszowym będzie i ścięgniste . Przy mieleniu jak da radę to wybiorę chociaż błony między mięśniowe i przez " trójeczkę dwa razy przekręcę . :grin:

razem z pokemonem zasiądziemy do stołu w Zachełmiu i pomożemy Ci się odnaleźć :grin: :grin: :grin: tak jak Ty nam pomogłeś w Napoleonowie :cool:


Dzięki i już się cieszę . :lol: Jednak jak już kiedyś wspominałem że ten rok mam tak zakręcony że ciężko coś planować z dużym wyprzedzeniem . Będę jednak z całych sił się starał wszystko robić na bieżąco .

Zbójaszku , w tym roku też mam sanatorium i pisałem do Świeradowa . Nigdy nic nie wiadomo , możesz mnie mieć przez 21 dni . :grin: :D :D

Pozdrawiam

#10 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4157 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 25 sty 2012 - 22:43

Zbójaszku , w tym roku też mam sanatorium i pisałem do Świeradowa . Nigdy nic nie wiadomo , możesz mnie mieć przez 21 dni .

andrzejku, a ja ? Do Świeradowa mam tez 25km :) To staraj się, staraj i przybywaj w nasze strony :) Górali Niskopiennych Napływowych :)

#11 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 sty 2012 - 22:47

andrzejku, a ja ? Do Świeradowa mam tez 25km



pokemonie bez Ciebie na Twoim terenie nic nie może się wydarzyć . Do miluśkiego :smile:



Gorąco pozdrawiam

#12 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 sty 2012 - 09:35

Witam

O 9:00 miałem koniec , koło południa wędzenie :smile:


Dołączona grafika Pozdrawiam

#13 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 26 sty 2012 - 17:37

Będzie parzona czy podsuszana ? Już super wygląda... :thumbsup: Pozdrowionka ! :grin:

#14 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 sty 2012 - 17:40

Będzie parzona czy podsuszana ?


Zdecydowanie więcej parzonej . Uwielbiam grzaną z musztardą . :tongue:


Pozdrawiam :smile:

#15 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1609 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 26 sty 2012 - 17:54

Zdecydowanie więcej parzonej . Uwielbiam grzaną z musztardą . :tongue:


Andrzejku super :thumbsup: :clap: w moje gusta też trafiłeś .

#16 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6464 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 26 sty 2012 - 19:34

Zdecydowanie więcej parzonej . Uwielbiam grzaną z musztardą . :tongue:

Ja tam jak nie spróbuję to nie uwierzę Andrzejku... :grin: :wink:
Wygląda wyśmienicie... :clap:

#17 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 26 sty 2012 - 20:43

Ja tam jak nie spróbuję to nie uwierzę Andrzejku.

To ja się też na próbowanie piszę :thumbsup:

#18 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 sty 2012 - 20:53

Witam

Właściwie kiełbasa jak kiełbasa . Jednak myślę że jest w niej coś niekonwencjonalnego :

- skład mięsny
- brak klasyfikacji
- mięso zmielone tylko przez jeden rozmiar siatki
- bez masy wiążącej

No cóż , może nie zgodna ze sztuką masarską , jednak dla mnie w miarę tania i bardzo smaczna .





Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Pozdrawiam

#19 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 26 sty 2012 - 20:57

bez masy wiążącej

strzela?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 MIRKON

MIRKON

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 853 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 sty 2012 - 21:00

a ja znów nie spróbuję,
chyba, że może tak w Bukowinie?????
Pozdrawiam
Mirek

[size=9][ Dodano: Czw 26 Sty, 2012 21:02 ][/size]


No cóż , może nie zgodna ze sztuką masarską , jednak dla mnie w miarę tania i bardzo smaczna .

a ja znów nie spróbuję,
chyba, że może tak w Bukowinie????? :thumbsup: :rolleyes: :blush:
Pozdrawiam
Mirek




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Bing (1)