Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje wyroby - andrzeja k


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3524 odpowiedzi w tym temacie

#21 tadzio

tadzio

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 211 postów
  • MiejscowośćGłogów

Napisano 26 sty 2012 - 21:04

Witaj Andrzeju!!!!
To już mam jechać na tą kiełbasę czy mogę jutro na śniadanie :grin:

#22 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 sty 2012 - 21:15

strzela?



Maad , " strzela " , aż się sam dziwię .


chyba, że może tak w Bukowinie????? :thumbsup: :rolleyes: :blush:



Do Bukowiny to muszę nową zrobić , bo tej już nie będzie :sad:


Tadzio , do rana masz czas . Rano będzie podział .

Pozdrawiam

#23 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7027 postów

Napisano 26 sty 2012 - 21:20

Zbójaszku , w tym roku też mam sanatorium i pisałem do Świeradowa . Nigdy nic nie wiadomo , możesz mnie mieć przez 21 dni . :grin: :D :D

Świetnie :clap: :clap: :grin:
Qrcze, urlop trzeba będzie brać :rolleyes: :rolleyes: :grin: :grin:
"Napisać" też coś trzeba będzie :cool:

Właściwie kiełbasa jak kiełbasa... bardzo smaczna

Przekrój bardzo mi się podoba i będzie robiona, jak czas znajdę :D

Andrzejku, mam w zamrażarce jakiś kg podgardla, ile proponujesz do tego mięska zakupić?
Pisałeś, że kupiłeś gulaszowe. pewnie wp, u mnie gulaszowe jest tylko wołowe, zamiast gulaszowego co kupić lepiej wpI z łopatki czy z szynki?? :D

#24 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 sty 2012 - 21:50

zamiast gulaszowego co kupić lepiej wpI z łopatki czy z szynki?? :D



Zbójaszku , ja bym kupił łopatki . Na 8,60 gulaszowego dałem 3,1 podgardla już bez skóry i gruczołów oczywiście .

Jutro podam recepturę tej kiełbaski .

Pozdrawiam

#25 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7027 postów

Napisano 26 sty 2012 - 21:52

Zbójaszku , ja bym kupił łopatki . Na 8,60 gulaszowego dałem 3,1 podgardla już bez skóry i gruczołów oczywiście .

Jutro podam recepturę tej kiełbaski .

Dzięki bardzo, czekam na przepis :D

#26 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4157 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 26 sty 2012 - 22:34

Uwielbiam grzaną z musztardą

Oj ja też, ja też :) Kiełbasa jak kiełbasa... niekonwencjonalna :) CUDO ! :)

#27 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 27 sty 2012 - 21:27

Witam

Dzisiaj podaję przepis na moją kiełbaskę , nazwałem ją :

Kiełbasa Pobiedziska

Mięso :

Wieprzowina II – mięso gulaszowe wp. 8,4 kg
Podgardle 3,1 kg

Przyprawy :
Do peklowania - peklosól 18g/kg w tym 30% peklosoli 70% soli kamiennej
nie jodowanej
Dodano po rozdrobnieniu :
Pieprz 3,5g/kg
Majeranek 1g/kg
Czosnek 3g/kg
Gorczyca cała 1g/kg
Woda przegotowana 8%
Mięso peklowane 16 godzin w temperaturze 8st C
Wykonanie :
Całość zmielone siatka 8mm . Po dodaniu przypraw wymieszano do odpowiedniej konsystencji .
Nadziewano w kiełbaśnice 26-28mm
Osadzanie około 3 godzin temperatura pokojowa
Osuszanie w wędzarni 0,5 godziny temperatura 50 st C
Wędzenie około 3,5 godziny w temperaturze 45stopni C
Parzenie około 25minut temperatura 76stopni C
Po parzeniu polano zimną wodą i schłodzono w chłodnym pomieszczeniu .
Kiełbasa prosta w wykonaniu w miarę tania i bardzo smaczna . Przy takiej zawartości pieprzu , powiem pieprzna .

Pozdrawiam

#28 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7027 postów

Napisano 28 sty 2012 - 20:05

Przy takiej zawartości pieprzu

Przy takiej fajnej tłustej kiełbasce, zwiększona ilość pieprzu jest wskazana, na trawienie :D
Zrobię na pewno :cool:

#29 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 sty 2012 - 20:45

zwiększona ilość pieprzu jest wskazana, na trawienie :D



Dzisiaj była " komisyjnie " próbowana u syna na działce i pieprz wcale nie był dominujący . Ocena kiełbasy była bardzo pozytywna . Po niedzieli robię kolejną porcję . :smile:


Pozdrawiam

#30 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5870 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 28 sty 2012 - 21:00

8,6 kg mięsa gulaszowego

Z doświadczenia wiem że mięso gulaszowe w sklepach robione jest z nie sprzedanych mies na pieczeń i ono jest o złotówkę droższe. Mięso gulaszowe w każdym sklepie jest inne, powinna to być wp kl I. To co prezentowałeś to jest wp kl II A wzbogacona prawdopodobnie wp kl III by wyglądała chuda. A więc mimo wielkiego szacunku dla Ciebie uważam że skład podany jest bardzo nieprecyzyjnie . Ale kiełbasa piękna . Życzę by trafiło się takie same mięso .



#31 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 sty 2012 - 21:30

Dzięki DZIADKU za zwrócenie uwagi :grin:

Gorąco pozdrawiam

#32 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1609 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 28 sty 2012 - 22:28

Woda przegotowana 8%


Andrzeju ,woda była wystudzona czy o konkretnej temperaturze ?

#33 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 sty 2012 - 00:04

Andrzeju ,woda była wystudzona czy o konkretnej temperaturze ?



Temperatura pokojowa jakieś 18 st C zawsze taką daję do moich kiełbasek .

#34 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 31 sty 2012 - 19:53

Witam


Sześć dni się podsuszała .............. Już się nie podsusza . Bałem się żeby coś jej nie zjadło . :tongue: :grin: :thumbsup:


Dołączona grafika Dołączona grafika Pozdrawiam

#35 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6464 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 31 sty 2012 - 19:57

Sześć dni się podsuszała .


Pięknie się podsuszyła w tak krótkim czasie.. gdzie ją trzymałeś Andrzejku ??

#36 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 31 sty 2012 - 20:13

Pięknie się podsuszyła w tak krótkim czasie.. gdzie ją trzymałeś Andrzejku ??



W kuchni pod okapem nad piecem gazowym . Jutro jadę po mięsko będzie nowa . :smile:

#37 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 01 lut 2012 - 17:10

Dzisiaj zakupiłem trochę mięsa wieprzowego na kiełbaskę .




Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

W ostatnim naczyniu już zapeklowane . Późnym wieczorkiem jeszcze zmielę coby na jutro było mniej :smile:

Pozdrawiam

#38 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 01 lut 2012 - 17:42

Andrzejku to jutro od rana robimy kiełbasy :grin: a w piątek wędzenie -20*C to będzie niezła jazda :grin:



Grzesiu Ja z rana robię i w południe wędzę . :grin:


Gorąco pozdrawiam

#39 dobroduszny

dobroduszny

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 276 postów
  • Miejscowośćłódzkie

Napisano 01 lut 2012 - 17:42

a w piątek wędzenie -20*C to będzie niezła jazda


Dosłownie zimny dymem :clap: Brawo Andrzej :clap: W zasadzie będzie mrożenie z wędzeniem :grin:

#40 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 01 lut 2012 - 17:44

Dosłownie zimny dymem :clap: Brawo Andrzej :clap:



Chyba będzie zimniejszy od zimniejszego :grin: :lol: Jeszcze dzisiaj muszę uszykować wino na jutrzejszego grzańca :tongue: :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych