Bagno Posted February 21, 2014 Report Share #51 Posted February 21, 2014 Paweł. Nie wiem, czy funkcjonują stoiska mięsne obok Hali Mirowskiej. Jeśli tak, to zamów w jednym ze stoisk i po kłopocie. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-335340 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 21, 2014 Author Report Share #52 Posted February 21, 2014 Taka 60-tka już jest bardzo tłusta choć podobno niektórzy biorą ją na kiełbasy bez żadnych dodatków. Ja zamówiłem 5kg 60/40 oraz 3 kg 80/20 i wyszła mi tlusta 60/40 to wp kl II B. 80/20 to wp kl II A to prawie wp kl I. Są zachwiania w nazewnictwie sklepy sprzedają, ale często widać że ta tłusta wp. to często to pucówka tj. mięso od obrabiania słoniny i powinno mieć w nazwie 40/60. Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-335366 Share on other sites More sharing options...
Harnaś Posted February 21, 2014 Report Share #53 Posted February 21, 2014 Weź sobie na modlińskiej w selgrosie kup tłusty boczek bez żeberek i skóry i masz to co chcesz Jeśli chodzi o baraninę to pewnie taniej wyjdzie łopatka,raczej zależy Ci pewnie na mięsie bo tłuszcz barani to nie dla każdego jest konsumpcyjny Poklasujesz i najwyżej trochę 3kl dasz do farszu właściwego Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-335378 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 21, 2014 Author Report Share #54 Posted February 21, 2014 Wp kl II z boczku to nie jest to samo co wp kl II z szynek czy łopatek . Jeżeli tego nie rozumiemy to zapraszam na kurs do Ośrodka w Łazach tam praktycznie pokażemy klasyfikację mięsa. Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-335383 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 21, 2014 Report Share #55 Posted February 21, 2014 Dziękuję za podpwiedzi. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-335384 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 21, 2014 Report Share #56 Posted February 21, 2014 Jest na oko 50% tłuszczu? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-335409 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted February 21, 2014 Author Report Share #57 Posted February 21, 2014 Boczek jest średnio po 13 zł/kg. Wp kl II mieszanka mięs z obróbki elementów na wędzonki za 10 zł./kg o wiele lepszych właściwościach . Ja za bardzo nie rozumiem takie wybory . Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-335410 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 21, 2014 Report Share #58 Posted February 21, 2014 Na pewno wybiorę się na kurs. A teraz pekluję podgardle. Najwyżej będzie źle. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-335411 Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted February 21, 2014 Report Share #59 Posted February 21, 2014 Dziadku a czy mógł byś wytłumaczyć jaka jest różnica między klasą II z boczku a ze ścinek z szynki i łopatki. Oprócz ekonomicznej oczywiście. Czy smakowo któraś jest lepsza czy ma inne właściwości np. twardość kiełbasy.Osobiście czasami do klasy II uzyskanej z rozbiórki szynki i łopatki dodaję boczek i tylko sobie dzielę na bardziej i mniej tłuste tak by mielić II A i II B na innych oczkach. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-335414 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 22, 2014 Report Share #60 Posted February 22, 2014 Ja za bardzo nie rozumiem takie wybory .Bo za mało nam Szanowny DZIADKU podpowiadasz ostatnio. I mógłby to być powód finansowy bo ja akurat za boczek, karkówkę czy szynkę płacę tyle samo bo 20,99 /kg a za podgardle 10,49, czasami 9 z groszami ale nie jest. Podgardle to podpowiedź jednego z kolegów na priv. i to przed zakupami. Reszta była później. Wszystkie pomocne ale widocznie za mało czasu sobie zostawiłem przed produkcją na odpowiedzi. Z resztą nadal tak do końca nie wiem czy mam, to co potrzebuję. Czyli gdybym zrobił tak jak na początku pytałem "Zazwyczaj kupuję 70/30 bardziej tłusta nie jest dostępna. Wybrać z tego na wagę tyle samo mięsa i tłustego i będzie 50%" to też byłoby dobrze czy nie? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-335664 Share on other sites More sharing options...
DonLeo007 Posted October 29, 2016 Report Share #61 Posted October 29, 2016 Witam znalazłem się w tym temacie z powodu niewiedzy, już trochę wędzę (dzięki Wam ) ale klasyfikacji nie zrozumie, mianowicie - mięso bez tłuszczu to kl 1 (szynka i inne ) druga tez wiem ale nie ogarniam jakie części nadają się na klej? - wczoraj kupiłem Łopatkę(6 kg) z golonka, cały płat boczku(4,7 kg) i karkówka z/k (3,5 kg) po wstępnej kwalifikacji mam 10 kg - problem ze ta francuska świnia niema tłuszczu nawet boczek jest chudy, chce zrobić krakowska lub żywiecka, jak się przyłożę to mogę tak wyrżnąć tłuszcz z boczku ze zrobię 1 kl. Szukałem tabeli co objaśnia gdzie znajdują się poszczególne klasy mięsa np.- pierwsza to szynka lub schab, druga to karkówka lub coś tam,boczek to 3 kl itd..Teraz trenuje na nie wielkich ilościach ale jak kupie półtuszy to się rozplącze Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-524278 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 29, 2016 Report Share #62 Posted October 29, 2016 boczek to 3 kl itd Boczek to nie kl. lII .Boczek zaliczamy do kl. II.Jak bardzo chudy jak piszesz to kl. II a a jak tłusty to kl. II b.Klasa III to mięso z golonek , wszystkie błony , mizdra, warkocz. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-524279 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 29, 2016 Report Share #63 Posted October 29, 2016 A tu masz przykład klasyfikacji mięsa z łopatkihttp://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-524290 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 29, 2016 Report Share #64 Posted October 29, 2016 Klasa III to mięso z golonek , Jeszcze nigdy nie zmarnowałem tak szlachetnego mięska na klej..... czyli na IIIkl. wczoraj kupiłem Łopatkę(6 kg) Idealna na kl.III.... Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-524396 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 29, 2016 Report Share #65 Posted October 29, 2016 Jeśli do szynkowej, to raczej nie marnotrawstwo..... Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-524401 Share on other sites More sharing options...
DonLeo007 Posted October 30, 2016 Report Share #66 Posted October 30, 2016 (edited) dzięki za odpowiedzi dziś sobie czytam ten temat na: http://blog.szkolawnecie.pl/klasyfikacja-miesa/ - powoli się dotrę na razie wyroby są dobre ale zawsze wolimy lepiej Do tej pory dzieliłem mięso wg. zawartości tłuszczu, po peklowaniu odcinałem ładne mięso odkładałem na bok a mieliłem brzydsze ale to już nieaktualne. Edited October 30, 2016 by DonLeo007 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-524412 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 30, 2016 Report Share #67 Posted October 30, 2016 Jeszcze nigdy nie zmarnowałem tak szlachetnego mięska na klej..... czyli na IIIkl. Oj żebym nie poszukał bo może się to skończyć jak z podgardlem . Nie pisałem czy dodanie do kiełbasy mięsa z golonek to marnotrawstwo tylko jakie mięsa zaliczamy do kl.III a tego chyba nie zanegujesz "miszczu". A ja i tak dodaję bo nie jadłem lepszej parówkowej jak 50/50 mięsa z golonek i podgardla. Pozdrawiam. wczoraj kupiłem Łopatkę(6 kg) Idealna na kl.III.... Cała ?. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-524441 Share on other sites More sharing options...
electra Posted October 30, 2016 Report Share #68 Posted October 30, 2016 eeee tam szlachetne czy mniej .. zalezy jak sie patrzy ,moj tata opowiadal ze jak dziadek pracowal w rzezni to dostawal deputat miesa ,babcia z schabu srodkowego robila mielone Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-524442 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 30, 2016 Report Share #69 Posted October 30, 2016 babcia z schabu srodkowego robila mielone A kto bogatemu zabroni. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-524447 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 30, 2016 Report Share #70 Posted October 30, 2016 (edited) "miszczu". A ja i tak dodaję bo nie jadłem lepszej parówkowej jak 50/50 mięsa z golonek i podgardla. Arkadiusz - miszczu jest tylko jeden - czyli Arkadiusz...., nie raz to udowodnił i tego się trzymajmy, jak i tego, że ta parówkowa najlepsza - wyrób Twój zapewne - to się liczy..... i tego się trzymajmy .... Edited October 30, 2016 by pis67 Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-524451 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 30, 2016 Report Share #71 Posted October 30, 2016 (edited) Arkadiusz - miszczu jest tylko jeden - czyli Arkadiusz... Pod okiem miszcza Pis'a miał być salceson, że klękajcie narody a wizualnie wyszło jak zwykle. wyrób Twój zapewne - to się liczy..... i tego się trzymajmy .... Nie mój z 16- stki i tego się trzymam. Edited October 30, 2016 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-524454 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 30, 2016 Report Share #72 Posted October 30, 2016 (edited) Pod okiem miszcza Pis'a miał być salceson, że klękajcie narody a wizualnie wyszło jak zwykle. Nie bardzo wiem o jakie salcesony chodzi i klękające narody, najważniejsze, że miszcz Arkadiusz wie... Nie ja jestem salceson-owym miszczem.... , nie udzielam porad, nie strofuje nieletnich, zagubionych i doświadczonych zadymiarzy, każdy ma swój rozum.... Jak to mówią zboczenia są różne.... też mam.... I na tym kończę grzeczną i niezwykle intrygującą wymianę racji z jedynym w swoim rodzaju forumowym miszczem , dotyczącą klasyfikacji mięsa wieprzowego drobnego... Przepychanki miedzy zainteresowanymi proszę prowadzić na PW Edited October 30, 2016 by Bee Gees Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-524499 Share on other sites More sharing options...
yogi Posted October 30, 2016 Report Share #73 Posted October 30, 2016 Klasa III to mięso z golonek , wszystkie błony , mizdra, warkocz. O i znowu sie czegos nowego nauczylem, ja myslalem zawsze ze warkocz to kl. II a mizdre zaliczylem zawsze do kl IV Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-mi%C4%99sa-wieprzowego-drobnego-tabele/page/3/#findComment-524554 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.