Jump to content

Klasyfikacja mięsa wieprzowego drobnego -tabele


Recommended Posts

Paweł. Nie wiem, czy funkcjonują stoiska mięsne obok Hali Mirowskiej. Jeśli tak, to zamów w jednym ze stoisk i po kłopocie.

  • Replies 72
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

 

 

Taka 60-tka już jest bardzo tłusta choć podobno niektórzy biorą ją na kiełbasy bez żadnych dodatków. Ja zamówiłem 5kg 60/40 oraz 3 kg 80/20 i wyszła mi tlusta

60/40 to wp kl II B.  80/20 to wp kl II A  to   prawie wp kl I. Są zachwiania w nazewnictwie sklepy sprzedają, ale często widać że ta tłusta wp. to często to pucówka tj. mięso od obrabiania słoniny i powinno mieć w nazwie 40/60.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Weź sobie na modlińskiej w selgrosie kup tłusty boczek bez żeberek i skóry i masz to co chcesz :)

 

Jeśli chodzi o baraninę to pewnie taniej wyjdzie łopatka,raczej zależy Ci pewnie na mięsie bo tłuszcz barani to nie dla każdego jest konsumpcyjny ;)

Poklasujesz i najwyżej trochę 3kl dasz do farszu właściwego

Wp kl II z boczku to nie jest to samo co wp kl II z szynek czy łopatek . Jeżeli tego nie rozumiemy to zapraszam na kurs do Ośrodka w Łazach tam praktycznie pokażemy klasyfikację mięsa.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Dziękuję za podpwiedzi.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Jest na oko 50% tłuszczu?

 

post-55133-0-03110000-1393013278_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Boczek jest średnio po 13 zł/kg.  Wp kl II   mieszanka mięs z obróbki elementów na wędzonki za 10 zł./kg o wiele lepszych właściwościach . Ja za bardzo nie rozumiem takie wybory .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Na pewno wybiorę się na kurs.  :) A teraz pekluję podgardle. Najwyżej będzie źle. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dziadku a czy mógł byś wytłumaczyć jaka jest różnica między klasą II z boczku a ze ścinek z szynki i łopatki. Oprócz ekonomicznej oczywiście. Czy smakowo któraś jest lepsza czy ma inne właściwości np. twardość kiełbasy.

Osobiście czasami do klasy II uzyskanej z rozbiórki szynki i łopatki dodaję boczek i tylko sobie dzielę na bardziej i mniej tłuste tak by mielić II A i II B na innych oczkach.

Ja za bardzo nie rozumiem takie wybory .

Bo za mało nam Szanowny DZIADKU podpowiadasz ostatnio. I mógłby to być powód finansowy bo ja akurat za boczek, karkówkę czy szynkę płacę tyle samo bo 20,99 /kg a za podgardle 10,49, czasami 9 z groszami ale nie jest. Podgardle to podpowiedź jednego z kolegów na priv. i to przed zakupami. Reszta była później. Wszystkie pomocne ale widocznie za mało czasu sobie zostawiłem przed produkcją na odpowiedzi. Z resztą nadal tak do końca nie wiem czy mam, to co potrzebuję. 

Czyli gdybym zrobił tak jak na początku pytałem "Zazwyczaj kupuję 70/30 bardziej tłusta nie jest dostępna. Wybrać z tego na wagę tyle samo mięsa i tłustego i będzie 50%"      to też byłoby dobrze czy nie?                    

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 2 years later...

Witam znalazłem się w tym temacie z powodu niewiedzy, już trochę wędzę (dzięki Wam ;) ) ale klasyfikacji nie zrozumie, mianowicie - mięso bez tłuszczu to kl 1 (szynka i inne ) druga tez wiem ale nie ogarniam jakie części nadają się na klej?

  - wczoraj kupiłem Łopatkę(6 kg) z golonka, cały płat boczku(4,7 kg)  i karkówka z/k (3,5 kg) po wstępnej kwalifikacji mam 10 kg - problem ze ta francuska świnia niema tłuszczu nawet boczek jest chudy, chce zrobić krakowska lub żywiecka, jak się przyłożę to mogę tak wyrżnąć tłuszcz z boczku ze zrobię 1 kl. Szukałem tabeli co objaśnia gdzie znajdują się poszczególne klasy mięsa np.- pierwsza to szynka lub schab, druga to karkówka lub coś tam,boczek to 3 kl itd..

Teraz trenuje na nie wielkich ilościach ale jak kupie półtuszy to się rozplącze :facepalm:

boczek to 3 kl itd

 

 

Boczek to nie kl. lII .Boczek zaliczamy do kl. II.Jak bardzo chudy jak piszesz to kl. II a a jak tłusty to kl. II b.Klasa III to mięso z golonek , wszystkie błony , mizdra, warkocz.

 

post-41296-0-20979900-1477726448_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

 

 

Klasa III to mięso z golonek ,

 

Jeszcze nigdy nie zmarnowałem tak szlachetnego mięska na klej.....   czyli na IIIkl.

 

 

 

wczoraj kupiłem Łopatkę(6 kg)

 

Idealna na kl.III....   :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Jeśli do szynkowej, to raczej nie marnotrawstwo..... :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

dzięki za odpowiedzi dziś sobie czytam ten temat na: http://blog.szkolawnecie.pl/klasyfikacja-miesa/ - powoli się dotrę na razie wyroby są dobre ale zawsze wolimy lepiej :)

Do tej pory dzieliłem mięso wg. zawartości tłuszczu, po peklowaniu odcinałem ładne mięso odkładałem na bok a mieliłem brzydsze ale to już nieaktualne.

Edited by DonLeo007

 

 

Jeszcze nigdy nie zmarnowałem tak szlachetnego mięska na klej.....   czyli na IIIkl.

 

Oj żebym nie poszukał bo może się to skończyć jak z podgardlem :tongue: . Nie pisałem czy dodanie do kiełbasy mięsa z golonek to marnotrawstwo tylko jakie mięsa zaliczamy do kl.III a tego chyba nie zanegujesz "miszczu". :cool:

A ja i tak dodaję bo nie jadłem lepszej parówkowej jak 50/50 mięsa z golonek i podgardla. Pozdrawiam. :)


 

 

wczoraj kupiłem Łopatkę(6 kg)   Idealna na kl.III....    

 

Cała ?. :w00t:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

eeee tam szlachetne czy mniej .. zalezy jak sie patrzy ,moj tata opowiadal ze jak dziadek pracowal w rzezni to dostawal deputat miesa ,babcia z schabu srodkowego  robila mielone  :D

 

 

babcia z schabu srodkowego  robila mielone 

 

A kto bogatemu zabroni. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

"miszczu". :cool: A ja i tak dodaję bo nie jadłem lepszej parówkowej jak 50/50 mięsa z golonek i podgardla.

 

Arkadiusz - miszczu jest tylko jeden - czyli Arkadiusz...., nie raz to udowodnił   i tego się trzymajmy, jak i tego, że ta parówkowa najlepsza - wyrób Twój zapewne - to się liczy.....  i tego się trzymajmy  ....  :cool:

Edited by pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Arkadiusz - miszczu jest tylko jeden - czyli Arkadiusz...

 

Pod okiem miszcza Pis'a miał być salceson, że klękajcie narody a wizualnie wyszło jak zwykle. :tongue:

 

 

 

wyrób Twój zapewne - to się liczy.....  i tego się trzymajmy  .... 

 

Nie mój z 16- stki i tego się trzymam. 

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Pod okiem miszcza Pis'a miał być salceson, że klękajcie narody a wizualnie wyszło jak zwykle.

 

Nie bardzo wiem o jakie salcesony chodzi i klękające narody, najważniejsze, że miszcz Arkadiusz wie...  Nie ja jestem salceson-owym miszczem.... , nie udzielam porad,  nie strofuje nieletnich, zagubionych i doświadczonych zadymiarzy, każdy ma swój rozum....  :cool:   

Jak to mówią zboczenia są różne....  też mam....   :cool:

I na tym kończę grzeczną i  niezwykle intrygującą wymianę racji z jedynym w swoim rodzaju forumowym miszczem , dotyczącą  klasyfikacji mięsa wieprzowego drobnego...  :cool:

 

 Przepychanki miedzy zainteresowanymi proszę prowadzić na PW

Edited by Bee Gees
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.