Jump to content

Książka PRAKTYCZNE SEROWARSTWO


abratek

Recommended Posts

  • 2 years later...
  • 1 year later...

Ta książka w internecie, to kopia zassana z naszej strony, gdzie książka zagościła już ładnych kilka lat temu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Wejdż  do naszej biblioteki i ściągniesz sobie książkę w kilku wersjach.

Edited by Kruszynka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Pliki sa niestety niedostępne - nie będę się rozpisywał dlaczego :facepalm:

- zapewne zostaną one umieszczone na stronie ponownie, a tym czasem, jeśli ktoś ma pilną potrzebę to proszę o podanie mi na PW  adresu e-mail - wyślę

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
Share on other sites

Proszę bardzo, tutaj link do książki Licznerskiego, "Praktyczne serowoarstwo", zamieszczonej na naszym rapidowym koncie:

 

http://rapidshare.com/share/B6D453367D9B99D5E397B79BED6EF89F

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

 

 

link do książki Licznerskiego, "Praktyczne serowoarstwo", zamieszczonej na naszym rapidowym koncie
drobne wyjaśnienie: plik umieszczony na rapidzie to wydanie I zatytułowane "SEROWARSTWO",

w roku 1952 ukazało się wydanie II,  zatytułowane "PRAKTYCZNE SEROWARSTWO" i tę wersję zawierał wcześniej dostępny plik.

Obie wersje są już dostępne jako Pdf w pierwszym poście tego tematu

 

W przedmowie możemy przeczytać:

"W wydaniu II, zatytułowanym przez Autora jako „Serowarstwo
praktyczne", widzi sie duo zmian wynikajacych ze znacznego
postepu techniki i nauki serowarstwa na przestrzeni ostatnich
kilkunastu lat.
"

 a sam autor pisze:

"Wydanie pierwsze „Serowarstwa", które ukazało sie w 1922 r.,
wyczerpało sie mimo niezwykle dużego nakładu. To też zwracano sie
do mnie z kół zawodowych z zachetą, abym opracował nowe
wydanie. Ociagałem sie z tym swiadom trudnosci, jakie nastrecza
taka praca.
Pismiennictwo serowarskie jest nader ubogie w dzieła, które by
miały rzetelna wartosc praktyczna. Zrozumiałe to. Praktycy mało
pisza o nim, nie mogac objac wszystkich działów chocby tylko pod
wzgledem technicznym, nie mówiac o zagłebianiu sie w tak mało
jeszcze zbadana naukowa strone. Teoretykom zas nie starczyłoby
ycia na dodatkowe gruntowne poznanie praktyki. Tu nasuwa sie
jeszcze ta trudnosc, e dorobek naukowy w tej dziedzinie składa sie z
mnóstwa rozrzuconych fragmentów, które po naleytym przebraniu
trzeba wiazac w całosc. W tych warunkach ukazuja sie obok rzadkich
wartosciowych prac take lichoty, których autorzy zetkneli sie z
serowarstwem badz to przelotnie, badz te nigdy serów nie wyrabiali.
Swoje „Praktyczne serowarstwo" przeznaczam zgodnie z tytułem
i trescia dla praktyków. Może jedynym upowanieniem do jego
napisania była moja przeszło czterdziestoletnia praca w serowniach."

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.