Skocz do zawartości

Książka PRAKTYCZNE SEROWARSTWO


abratek

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 lata później...
Jestem w połowie tej książki, jedna zdecydowanie lepiej by mi się ją czytało na czytniku, czy można jakoś dostać w formacie ePub? Wiem, że można konwertować ale ja tego nie potrafię.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Ta książka w internecie, to kopia zassana z naszej strony, gdzie książka zagościła już ładnych kilka lat temu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wejdż  do naszej biblioteki i ściągniesz sobie książkę w kilku wersjach.

Edytowane przez Kruszynka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pliki sa niestety niedostępne - nie będę się rozpisywał dlaczego :facepalm:

- zapewne zostaną one umieszczone na stronie ponownie, a tym czasem, jeśli ktoś ma pilną potrzebę to proszę o podanie mi na PW  adresu e-mail - wyślę

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę bardzo, tutaj link do książki Licznerskiego, "Praktyczne serowoarstwo", zamieszczonej na naszym rapidowym koncie:

 

http://rapidshare.com/share/B6D453367D9B99D5E397B79BED6EF89F

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

link do książki Licznerskiego, "Praktyczne serowoarstwo", zamieszczonej na naszym rapidowym koncie
drobne wyjaśnienie: plik umieszczony na rapidzie to wydanie I zatytułowane "SEROWARSTWO",

w roku 1952 ukazało się wydanie II,  zatytułowane "PRAKTYCZNE SEROWARSTWO" i tę wersję zawierał wcześniej dostępny plik.

Obie wersje są już dostępne jako Pdf w pierwszym poście tego tematu

 

W przedmowie możemy przeczytać:

"W wydaniu II, zatytułowanym przez Autora jako „Serowarstwo
praktyczne", widzi sie duo zmian wynikajacych ze znacznego
postepu techniki i nauki serowarstwa na przestrzeni ostatnich
kilkunastu lat.
"

 a sam autor pisze:

"Wydanie pierwsze „Serowarstwa", które ukazało sie w 1922 r.,
wyczerpało sie mimo niezwykle dużego nakładu. To też zwracano sie
do mnie z kół zawodowych z zachetą, abym opracował nowe
wydanie. Ociagałem sie z tym swiadom trudnosci, jakie nastrecza
taka praca.
Pismiennictwo serowarskie jest nader ubogie w dzieła, które by
miały rzetelna wartosc praktyczna. Zrozumiałe to. Praktycy mało
pisza o nim, nie mogac objac wszystkich działów chocby tylko pod
wzgledem technicznym, nie mówiac o zagłebianiu sie w tak mało
jeszcze zbadana naukowa strone. Teoretykom zas nie starczyłoby
ycia na dodatkowe gruntowne poznanie praktyki. Tu nasuwa sie
jeszcze ta trudnosc, e dorobek naukowy w tej dziedzinie składa sie z
mnóstwa rozrzuconych fragmentów, które po naleytym przebraniu
trzeba wiazac w całosc. W tych warunkach ukazuja sie obok rzadkich
wartosciowych prac take lichoty, których autorzy zetkneli sie z
serowarstwem badz to przelotnie, badz te nigdy serów nie wyrabiali.
Swoje „Praktyczne serowarstwo" przeznaczam zgodnie z tytułem
i trescia dla praktyków. Może jedynym upowanieniem do jego
napisania była moja przeszło czterdziestoletnia praca w serowniach."

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.