BazylWidzew Posted March 5, 2012 Report Share #1 Posted March 5, 2012 Witam serdecznie. Mój pierwszy wyrób to ser koryciński Następnie zrobiłem oscypki i było to moje pierwsze wędzenie Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/ Share on other sites More sharing options...
szczeciniasty Posted March 6, 2012 Report Share #2 Posted March 6, 2012 No bardzo ladnie.Ja jeszcze niestety za serki sie nie zabralem byly proby ale nie wyszlo tak jak powinno. Quote PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-205862 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 9, 2012 Author Report Share #3 Posted March 9, 2012 Przyszedł czas na pierwszą kiełbasę, chłopska według Szczepana [/urlZWyszło 11kg, no po wędzeniu 10. Nie wiem czy to dlatego że to pierwsza samodzielnie zrobiona kiełbasa, ale tak dobrej kiełbasy jeszcze nie jadłem. Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-206448 Share on other sites More sharing options...
tomaj77 Posted March 9, 2012 Report Share #4 Posted March 9, 2012 bazylwidzew, Twoje wyroby pobudzają moje smakowe zmysły :thumbsup: I o to chodzi by smakowało :wink: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-206450 Share on other sites More sharing options...
marcin g Posted March 9, 2012 Report Share #5 Posted March 9, 2012 Jak na pierwszy raz ,to genialnie wszystko wygląda i pewnie tak smakuje :grin: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-206451 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 10, 2012 Author Report Share #6 Posted March 10, 2012 Ser brie po tygodniu, jeszcze z 2 tygodnie niech dojrzewa. A to koryciński po miesiącu dojrzewania. Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-206556 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 11, 2012 Author Report Share #7 Posted March 11, 2012 Dzisiaj mam imprezę bo jutro urodziny. Przyniosłem napoje orzeźwiające z piwnicy :smile: Od lewej nalewka poziomkowa,imbirowa,ziołowa,miętówka i krupnik według przepisu Beiota Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-206723 Share on other sites More sharing options...
Piotr S Posted March 11, 2012 Report Share #8 Posted March 11, 2012 Same dobre napoje na scenie .... :thumbsup: Quote http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2flaga.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-206725 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 17, 2012 Author Report Share #9 Posted March 17, 2012 W piątek kupiłem ostatnią tej zimy stynkę. Postanowiłem ją wędzic :smile: Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-207834 Share on other sites More sharing options...
Piotr S Posted March 17, 2012 Report Share #10 Posted March 17, 2012 cała tona jedzenia .... Quote http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2flaga.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-207837 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 17, 2012 Author Report Share #11 Posted March 17, 2012 cała tona jedzenia ....Tylko 2 kg więcej do wędzarni nie weszło , 1,5 kg po moczeniu w solance poszło do zamrażarki :rolleyes: Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-207850 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted March 17, 2012 Report Share #12 Posted March 17, 2012 bazylwidzew, Wędzone ogórki? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-207857 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 17, 2012 Author Report Share #13 Posted March 17, 2012 Wędzone ogórki?Ryba jak ryba. Próbuje jak to wyjdzie, coś muszę zmienic bo nie wyszło tak jak trzeba. Trochę za słone i trochę za bardzo przypieczone. W zamrażarce jeszcze 3.5 kg :lol: Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-207861 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 17, 2012 Author Report Share #14 Posted March 17, 2012 Wczoraj po 2 dniach ociekania zrobiłem ser jogurtowy Labneh Jeden z dodatkiem soli. Dzisiaj podgrzałem serwatkę i wyszedł z niej twaróg Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-207933 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 23, 2012 Author Report Share #15 Posted March 23, 2012 Wczoraj trochę stynki uwędziłem Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-208966 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 27, 2012 Author Report Share #16 Posted March 27, 2012 Ostatnio spróbowałem sery. Brie po trzech tygodniach Koryciński po dwóch i pół miesiąca dojrzewania Oba wyszły suche i twarde, ale tak to jest jak się robi bez wilgotnościomierza :shock: Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-209891 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 28, 2012 Report Share #17 Posted March 28, 2012 Oba wyszły suche i twarde, ale tak to jest jak się robi bez wilgotnościomierzaWilgotnościomierz nie zwiększy wilgotności, tylko ją pomierzy. W warunkach domowych należy stworzyć taki wilgotny kącik. Najlepiej serek położyć na odwróconym, ażurowym koszyku, umieszczonym w misce z wodą na dnie. Na całość nakładamy duży, ażurowy kosz i przykrywamy mokrym recznikiem. Codziennie należy sery wietrzyć i moczyć ręcznik. W takim "pomieszczeniu" masz wilgotność ponad 90%. A twoje sery możesz potrzeć i wykorzystać do spagetti lub zapiekanek. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210041 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 29, 2012 Author Report Share #18 Posted March 29, 2012 Dzięki EAnno za cenne rady. W warunkach domowych należy stworzyć taki wilgotny kącik.Niską temperaturę mogę miec w lodówce lub piwnicy. Mam pytanie czy w piwnicy nie przejdą na ser niepożądane bakterie i pleśń z ziemniaków i cebuli :question: Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210121 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 29, 2012 Report Share #19 Posted March 29, 2012 czy w piwnicy nie przejdą na ser niepożądane bakterie i pleśń z ziemniaków i cebuliTrudno powiedzieć. Ja sery też trzymam w piwnicy, ale oprócz ogórków kiszonych, weków i nalewek niczego innego w niej nie ma. Poniżej pogladowe zdjecia, które zrobiłam przed chwilą na szybko: Na powyższym zdjęciu widać, że ser ma jeszcze nie w pełni dojrzały rdzeń. Jest to z założenia ser bree, który w pełni dojrzałości ma półpłynną konsystencję. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210129 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 29, 2012 Author Report Share #20 Posted March 29, 2012 Anno Twój brie mistrzostwo wygląda jak oryginał i pewnie tak smakuje :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Robiłaś go z kupnych bakterii i pleśni czy z serka :question: Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210131 Share on other sites More sharing options...
Ela Posted March 29, 2012 Report Share #21 Posted March 29, 2012 Aniu,ależ cudo :lol: Gratulacje,ja jeszcze muszę czekać,aż wygram bitwę o mleko z koźlakami :lol: Moje serki nie doczekują takiej formy,moje serojady wszędzie je znajdą :grin: Quote KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210132 Share on other sites More sharing options...
Biotit Posted March 29, 2012 Report Share #22 Posted March 29, 2012 Aniuna 1 zdjęciu pod kratką na której leżą sery jest woda? Quote Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210147 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 29, 2012 Report Share #23 Posted March 29, 2012 Robiłaś go z kupnych bakterii i pleśni czy z serkaBakterie zakwaszające (faza wstępna)- mam własną hodowlę :grin: Pleśnie i bakterie powierzchniowo czynne pozyskałam z serka francuskiego, robionego z mleka niepasteryzowanego. W ostatniej fazie dojrzewania powierzchnia powinna zrobić się różowa. na 1 zdjęciu pod kratką na której leżą sery jest woda?Tak. Widoczny na drugim zdjęciu kosz przykrywa całość, natomiast mokry ręcznik tylko częściowo. Gdyby przykryć szczelnie to wilgotność byłaby za duża i mógłby się rozwinąć jakiś czarny kropidlak :devil: P.S. Przepraszam autora za zaśmiecanie wątku. :blush: W wolnej chwili zrobię porządek i przeniosę posty do serów. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210259 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 29, 2012 Author Report Share #24 Posted March 29, 2012 Przepraszam autora za zaśmiecanie wątku.Jakie zaśmiecanie Anno Twoje wpisy to jak przewodnik serowarski Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210260 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 29, 2012 Author Report Share #25 Posted March 29, 2012 Wczoraj zrobiłem białą na święta Kawałek sparzyłem do spróbowania Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/#findComment-210278 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.