Jump to content
Przypominam wszystkim Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi, możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

Wędzone ogórki?

Ryba jak ryba. Próbuje jak to wyjdzie, coś muszę zmienic bo nie wyszło tak jak trzeba. Trochę za słone i trochę za bardzo przypieczone. W zamrażarce jeszcze 3.5 kg :lol:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Ostatnio spróbowałem sery. Brie po trzech tygodniach

Koryciński po dwóch i pół miesiąca dojrzewania

Oba wyszły suche i twarde, ale tak to jest jak się robi bez wilgotnościomierza :shock:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Oba wyszły suche i twarde, ale tak to jest jak się robi bez wilgotnościomierza

Wilgotnościomierz nie zwiększy wilgotności, tylko ją pomierzy.

W warunkach domowych należy stworzyć taki wilgotny kącik.

Najlepiej serek położyć na odwróconym, ażurowym koszyku, umieszczonym w misce z wodą na dnie.

Na całość nakładamy duży, ażurowy kosz i przykrywamy mokrym recznikiem.

Codziennie należy sery wietrzyć i moczyć ręcznik.

W takim "pomieszczeniu" masz wilgotność ponad 90%.

A twoje sery możesz potrzeć i wykorzystać do spagetti lub zapiekanek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dzięki EAnno za cenne rady.

W warunkach domowych należy stworzyć taki wilgotny kącik.

Niską temperaturę mogę miec w lodówce lub piwnicy. Mam pytanie czy w piwnicy nie przejdą na ser niepożądane bakterie i pleśń z ziemniaków i cebuli :question:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

czy w piwnicy nie przejdą na ser niepożądane bakterie i pleśń z ziemniaków i cebuli

Trudno powiedzieć.

Ja sery też trzymam w piwnicy, ale oprócz ogórków kiszonych, weków i nalewek niczego innego w niej nie ma. Poniżej pogladowe zdjecia, które zrobiłam przed chwilą na szybko:

 

 

 

 

Na powyższym zdjęciu widać, że ser ma jeszcze nie w pełni dojrzały rdzeń.

Jest to z założenia ser bree, który w pełni dojrzałości ma półpłynną konsystencję.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Robiłaś go z kupnych bakterii i pleśni czy z serka

Bakterie zakwaszające (faza wstępna)- mam własną hodowlę :grin:

Pleśnie i bakterie powierzchniowo czynne pozyskałam z serka francuskiego, robionego z mleka niepasteryzowanego.

W ostatniej fazie dojrzewania powierzchnia powinna zrobić się różowa.

na 1 zdjęciu pod kratką na której leżą sery jest woda?

Tak. Widoczny na drugim zdjęciu kosz przykrywa całość, natomiast mokry ręcznik tylko częściowo.

Gdyby przykryć szczelnie to wilgotność byłaby za duża i mógłby się rozwinąć jakiś czarny kropidlak :devil:

P.S. Przepraszam autora za zaśmiecanie wątku. :blush: W wolnej chwili zrobię porządek i przeniosę posty do serów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.