Jump to content

Moje wyroby-BazylWidzew


BazylWidzew

Recommended Posts

2 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

Miody moich pszczółek

Brawo @BazylWidzew,

piękna prezentacja podbija apetyt na wspaniałe miody :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

26 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

minusem robienia grilla w kominku jest że czasami się przyjara

Niektórzy uważają że taka przyjarana to plus.

Wiem że szkodzi, ale co z tego jak smakuje 🤤

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

zafundowałeś sobie długi dystans fermentacji jak to zawsze bywa z miodami.

 

1-1,5 roku nie tak długo w porównaniu z półtorakiem gdzie jest 10 lat, myślę czy nie zrobić tylko nie wiem czy dożyje 😃 Będę jaszcze kilka czwórniaków robił, żeby w następnym roku wypić;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

1-1,5 roku nie tak długo w porównaniu z półtorakiem gdzie jest 10 lat

Trójniak potrzebuje do 4 lat dojrzewać w skrajnych przypadkach nie wiem czy po roku rozwinie smak chyba za krótko.

9 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

Będę jaszcze kilka czwórniaków robił

Sprawa gustu dla mnie czwórniak to tylko % smak za bardzo rozwodniony.

Link to comment
Share on other sites

36 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Sprawa gustu dla mnie czwórniak to tylko % smak za bardzo rozwodniony.

 

Ale ma plus że szybko dojrzewa, a jak ma % to już jest dobry:D

 

36 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Trójniak potrzebuje do 4 lat dojrzewać w skrajnych przypadkach

 

Cieślak podaje czwórniak 6-8 miesięcy, trójniak 1-1,5 roku, dwójniak od 3 do 5 lat i półtorak do 10 lat leżakowania.

 

Z forum wino.org

 

1. Podział Miodów Pitnych w zależności od stopnia rozcieńczenia brzeczki wodą.


Podstawowy podział Miodów Pitnych wynika z proporcji ilości użytego miodu do ilości wody, w której został rozpuszczony w wyniku czego powstała tzw. brzeczka miodowa. Należy tu zwrócić uwagę, że jest to proporcja objętościowa a nie wagowa. Jeden litr miodu waży 1,4 kg i jest to istotne, gdy nie używamy świeżego miodu, tzw. potoki, lecz już skrystalizowanego.

1. Półtorak – jest to miód pitny otrzymany z 1 l miodu i 0,5 l wody, co daje gęstość brzeczki Blg 57-66, okres dojrzewania 10 lat.

2. Dwójniak – jest to miód pitny otrzymany z 1 l miodu i 1 l wody, co daje gęstość brzeczki Blg 45-53, okres dojrzewania 5 lat.

3. Trójniak – jest to miód pitny otrzymany z 1 l miodu i 2 l wody, co daje gęstość brzeczki Blg 31-37, okres dojrzewania 2 lat.

4. Czwórniak – jest to miód pitny otrzymany z 1 l miodu i 3 l wody, co daje gęstość brzeczki Blg 25-29, okres dojrzewania 1 rok.

5. Piątak – jest to miód pitny otrzymany z 1 l miodu i 4 l wody, co daje gęstość brzeczki Blg 16-24, okres dojrzewania 6-8 miesięcy.

Edited by BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Link to comment
Share on other sites

52 minuty temu, BazylWidzew napisał(a):

Cieślak podaje czwórniak 6-8 miesięcy, trójniak 1-1,5 roku, dwójniak od 3 do 5 lat i półtorak do 10 lat leżakowania.

 

Z forum wino.org

 

Bazyl ja to wszystko znam niestety w praktyce tak nie jest, nie bierzesz pod uwagę wielu aspektów technologicznych, które mogą wystąpić i pewnie tak będzie ponieważ w warunkach domowych nie zapewnimy idealnych warunków. W każdym razie już po ok. 8 miesiącach jak cicha fermentacja ustanie można spożywać tylko czy o to chodzi.😝

Link to comment
Share on other sites

Bazyl skoro lubisz czwórniaka to przesyłam sprawdzoną recepturę na "smaczny miód" 

Dębniak miód korzenny (czwórniak)

1. Miód pszczeli (zalecany lipowy) można użyć inny 2,5 l  - Woda 7,5 l

2. Chmiel szyszka suszona 5-6 g 

3. Cynamon 1-2 g 

4. Goździki ok. 0,5 g (5-6 sztuk)

5. Suszone jagody jałowca 5 g 

6, Kwasek cytrynowy 25-30 g

Osobiście Dębniak robiłem jako miód sycony ponieważ zależało mi na smaku. Możesz miód zrobić niesycony tylko wywar korzenny należy przygotować wcześniej.  Zarówno jedne jak i drugie miody mają swoich zwolenników, a w praktyce nie sposób rozstrzygnąć, które miody są lepsze. W pewnym uproszczeniu można powiedzieć że miody niesycone lepiej pachną, a sycone lepiej smakują. Miody niesycone „pasują” bardziej do miodów owocowych, podczas gdy sycenie bardziej pasuje do miodów korzennych.

Kilka podpowiedzi :

Po uprzednim ostudzeniu brzeczki, należy dodać odpowiednią porcję pożywki, szczególnie przy miodach cięższych warto zwiększyć jej dawkę do około 1 grama / litr brzeczki (jak znajdę notatki to podeślę informację jakich pożywek używałem. Tak na szybko to pamiętam, że użyłem dwóch różnych dodawanych w trzech porcjach).  Niezmiernie ważne jest również zastosowanie odpowiednich drożdży. Mi w praktyce najlepiej sprawdzają się drożdże Saccharomyces Bayanus przeznaczone do rehydratacji (czyli rozpuszczenia w wodzie bez przygotowywania matki drożdżowej, np. Anka C, G-995) przygotowanie ich jest bardzo wygodne i szybkie. Czwórniak jest miodem o niskiej zawartości %, jak dobrze pójdzie to po 1,5 roku masz gotowy napitek. Jak masz jakieś pytania to napisz, życzę smacznego.

 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za przepis, nawet mam wszystkie dodatki korzenne.  Jak piszesz o rodzajach pożywki to dla mnie jakaś wyższa szkoła jazdy, ja używam drożdże johanisberg m 35 i zwykła pożywka. Nigdy nie robiłem miodu syconego, zawsze robię niesycony.

Edited by BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Resal napisał(a):

Alkohole na bazie zaprawek to niestety porażka

 

Wiadomo że nie jest to samo co oryginał, ale oryginalny jagermeister 0,7 kosztuje 70 zł  a z zaprawki mam za 11 zł. Smak może nie ten sam, ale cena też inna;) Mnie nie stać na oryginał.

  • Like 1

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.