Jump to content

Recommended Posts

Od kilku miesięcy posiadam taką oto wagę. Jestem z niej bardzo zadowolony, waga działa jak dotąd doskonale:

http://allegro.pl/waga-jubilerska-dwuzakresowa-500g-200g-0-01g-hq-i2990784668.html

Od razu zaznaczę, że ta waga działa bardzo dobrze. ;) Miała tylko dwa mankamenty: bateria oraz niedostatecznie dopasowane jedno ucho pokrywki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dzisiaj poczta dostarczyła wagę.

Mam identyczną, jest Ok, używam ponad rok chyba i jest niezastąpiona :)

Cydr rozlałem do butelek

Oj... mnie czeka tez butelkowanie...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

bazylwidzew, jak zachowuje sie Twoj cydr po rozlaniu do butelek , moj ciagle daje takie ilosci gazu , ze gdybym mial w takich butelkach to chyba zakretki by wyleciały ,juz stoi 6 tygodni w butelkach po coca-coli , i wodzie mineralnej , sa tak napiete ze mozna na nich grac ,by sie napic musze spuszczac gaz a potem nalewac , inaczej po otwarciu pełnym gwaltowna fontanna wybija z butelki . Moze cos zle zrobiłem , zrobiłem go z wina z jabłek , ktore prawie juz nie pracowało dodałem sok i słodzik .Pozdrawiam
Wojciech Pacan

Dzisiaj metkę zrobiłem, Pis wielkie dzięki za ten przepis. Oglądając fotorelacje Pokemona postanowiłem więcej zdjęć robić. Zapeklowane przedwczoraj kilo boczku.

Połowa z cebulą i druga z czosnkiem. Cebula 29 g i czosnek 15 g

Pieprz biały 1.2 g i cukier 1 g na pół kg.

I gotowe ilość cebuli i czosnku jak dla mnie idealnie :thumbsup:

Jakoś się nierówno podzieliło czosnkowa wyszła tłusta

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

jak zachowuje sie Twoj cydr po rozlaniu do butelek

Wojtek jeszcze nie wiem jak się zachowuje bo pierwszy raz robię, a dwa dni temu wlałem do butelek.

dodałem sok i słodzik

morze za dużo dałeś, ja na 9 l. dałem 36 g cukru

juz stoi 6 tygodni

czas wypić :smile:

Cydr rozlałem do butelek :cool:

:clap: :clap: :clap: :clap:

Ja też robiłam w takich butelkach.

bazylwidzew, do mojego cydru nie dodoałem cukru ani garma tylko słodzik , ktrórego nazwe wyczytałem an forum ,w tabletkach ,poczekam na Twoje doświadczenia , mnie zostały juz trzy tylko butelki wiec teraz nastawie cydr soku kartonikowego.Pozdrawiawm Wojtek
Wojciech Pacan

bazylwidzew, jakich uzyłeś drożdży , ja uzywam winiarskich szczep tokay ,wczesniej je aktywuje , ale razcej trzymam w cieple u Ciebie widzę "zimny wychów".Pozdrawiam

Jak pierwszy cydr robiłem drożdże dałem burgund 38. Teraz błąd zrobiłem bo wyjąłem z lodówki i do baloników. Mogłem je trochę w cieple potrzymać żeby ruszyły, ale już zaczęły pracować :grin:

Bazyl, :grin: ładny garnuszek :P ile kosztował, jeżeli mogę spytać?

do zacierania

:devil: chyba i ja o czymś pomyślę dla swojego :grin:

:clap: za cydr :) spróbuj z soczkami np. Fortuny wg mnie dużo lepszy efekt :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

• 2 weeks later...

Wczoraj trochę masła zrobiłem :cool:

Na 8 stronie mojego tematu jest dyskusja że mi dużo masła wyszło. Wtedy walnąłem tak na oko 200 ml teraz dokładnie odmierzyłem śmietanę. Wtedy mogło być około 240 ml i 82 g masła, a teraz z 260 ml wyszło mi 115 g masła

300 + 20 wysyłka

no tak.. jakość wysoka to i cena, chociaż myślałem, że kosztował ponad 4 stówki ;)

mój bambetel tylko 150.. nie będzie żal go na otwartym ogniu na dworku stawiać w razie czego :P

z 260 ml wyszło mi 115 g masła

to prawie połowa :clap: dobrą wiejską śmietankę musisz mieć.. babcia kiedyś opowiadała, że miała czerwoną krowę, która właśnie takie przeogromnie tłuste mleko dawała.. nie miałem okazji swojego masła robić, ale jak napiszesz conieco o smaku to kto wie :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

ale jak napiszesz conieco o smaku to kto wie

Smaku z kupnym nie ma co porównywać jest o wiele lepsze :thumbsup: Pierwsze masło jak robiłem to targałem słoikiem 40 minut trochę mnie to zniechęciło, ale to zrobiłem w 15 minut. Teraz zawsze będę zbierał śmietanę i robił masło

dobrą wiejską śmietankę musisz mieć.

Co najmniej 36% :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles