arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Marca 2012 do ręcznej "10" mam sitka 5 i 10 - i tych użyłem do mielenia To ja już bym poszedł 10 całość. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Marca 2012 Ttłuszcz na 10 oznacza pojawienie się w wyrobie nieakceptowalnych przez domowników dużych kawałków tłuszczu. Zaczynają się wtedy dziwne (dla mnie) operacje wydłubywania i wycinania :grin: Chyba nie obejdzie się bez zakupu nowych sitek. Kupię 8 i od razu 12. Zestaw 2, 5, 8, 10 i 12 powinien wystarczyć. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Marca 2012 (edytowane) wtedy dziwne (dla mnie) operacje wydłubywania i wycinaniaTo zrób im zgadywankę z serii "Co jecie" i zawiąż oczy.Zobaczysz jak się będą zajadać i prosić o więcej. A tak poważnie to może ich nie piecz tylko parz.Zawsze to niższa temperatura.Tylko czy domownicy to zaakceptują .A sitka dokup ,zawsze się przydadzą.Jesli będziesz chciał niedrogie i ze stali nierdzewnej to napisz na P.W.Coś zaradzimy. Edytowane 13 Listopada 2013 przez Maad Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Marca 2012 (edytowane) rozdrabnianie: kl I siatka 10, kl II i tłuszcz siatka 5 (tłuszcz lekko zmrożony)Wg mnie: idealnie.Zdradź jeszcze jakie dawki przypraw zastosowałeś.Kabanosy z 5kg mięsa to wg mnie minimum minimorum Edytowane 13 Listopada 2013 przez Maad Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Marca 2012 rozdrabnianie: kl I siatka 10, kl II i tłuszcz siatka 5 (tłuszcz lekko zmrożony)Wg mnie: idealnie. Zdradź jeszcze jakie dawki przypraw zastosowałeś. Kabanosy z 5kg mięsa to wg mnie minimum minimorum :grin: Uważam podobnie jak EAnna ... U mnie sitka 6 i 10 , a to dlatego ,że standardowe z Zelmerka 4,7mm jest za drobne i rzeczywiście tłuszcz się rozmazuje. Ja bym nieco dłużej wędził tym bardziej ,że nie miałeś co podsuszać ,ale to kwestia gustu. Kabanos to je to... pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Marca 2012 (edytowane) Marku czy to są Twoje pierwsze kabanosy??Jeśli tak to znowu o krok do przodu. Tak jak Arkadiusz wspomniał, trochę podciekają tłuszczem, ale to wina boczku.. Zastąp go podgarlem wtedy domownicy bez problemu oddzielą tłuste kawałki. :wink:Tak czy inaczej wyrób bardzo ładny podobny do moich '' chudych'' Kabanosów. Edytowane 13 Listopada 2013 przez Maad Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) Marku czy to są Twoje pierwsze kabanosy?? Pierwsze tak skopane Nie robię często kabanosów, bo mi do baranich jelit brakuje cierpliwości. Próbowałem w zamian z osłonkami kolagenowymi (chyba) ale też bez rewelacji, bo one mają taki dziwny, chemiczny smak. Boczek był ok, dość chudy i zwarty. Problemem było zdaje się podgardle, bo trafiło się takie trochę bardziej maziste i miękkie. Ale niestety to zlekceważyłem. Gdybym w tym momencie podjął środki zaradcze w postaci większego sitka i obniżenia temperatur osuszania, wędzenia i pieczenia, a może i trochę mocniejszego przemieszania, to nie byłoby takiej wpadki. Zdradź jeszcze jakie dawki przypraw zastosowałeś. Przecież napisałem że standardowo czyli ... wg.przepisu Halusi :) Na pocieszenie, żeby sobie trochę humor poprawić, zrobiłem trzy zgrabne szyneczki: Edytowane 13 Listopada 2013 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) halusia@ napisał/a: Marku czy to są Twoje pierwsze kabanosy?? Pierwsze tak skopane E tam zaraz skopane.. :wink: Na pocieszenie, żeby sobie trochę humor poprawić, zrobiłem trzy zgrabne szyneczki: :clap: Edytowane 13 Listopada 2013 przez Maad Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Marca 2012 (edytowane) Pierwsza porcja świątecznej białej, mocno majerankowej i mocno czosnkowej, gotowa Zjedzie się rodzina, więc zrobiłem 6kg, licząc 20 gości po 300g kiełbasy na głowę. Zastanawiam się czy nie za mało? Najwyżej jak zabraknie, będą dojadać pieczonym boczkiem i szynką. Boczki się peklują. Dla koneserów będzie schabik i karczek a'la parmeńska. Edytowane 13 Listopada 2013 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Marca 2012 (edytowane) A przepisik to gdzie? Edytowane 13 Listopada 2013 przez Maad Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Marca 2012 (edytowane) Zastanawiam się czy nie za mało?Mało. Braknie na pewno I coś taka chudzina."Jedz tłuste! Chude biednym zostaw." Edytowane 13 Listopada 2013 przez Maad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Marca 2012 (edytowane) Z tą ilością to poważnie pytam - ile liczyć mięcha na jednego przeciętnego gościa? Każdy ma się najeść, ale nie aż tak, żeby zaszkodziło. W menu będą jeszcze sałatki i ciasta. I coś taka chudzina.Dla zwolenników węglowodorów, w zamrażalniku jest jeszcze trochę takiej: A przepisik to gdzie?... w Akademii Dziadka + garść majeranku + garstka czosnku Edytowane 4 Marca 2014 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Marca 2012 Ściemniasz, na focie nie widać śladu majeranku, chyba że dałeś aromat majerankowy Zapraszam na degustację to sam się przekonasz. Majeranku było ok. 2g/kg. A dlaczego jest taki aromatyczny to zapytaj Mira Ja żadnych sztucznych dodatków nie stosuję. Majeranek, czosnek i pieprz były dodane do wody i wymieszane z III. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Marca 2012 Zjedzie się rodzina, więc zrobiłem 6kg, licząc 20 gości po 300g kiełbasy na głowę. Zastanawiam się czy nie za mało? Marku z powodzeniem starczy, a pewniakiem jeszcze zostanie ,przecież nie będziesz miał samej kiełbachy :wink: Bardzo ładna wędlina :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) dobre święta to tłuste święta dlatego dziś przedstawiam mój ulubiony produkt - boczuś wędzenie 3 godz w temp. 60 stopni, potem pieczony w piekarniku z termoobiegiem pod folią aluminiową 80 minut w 100 stopniach (histereza 95-100)(jednocześnie pasteryzowałem słoiki z mielonką, co nie było najlepszym pomysłem, bo boczuś jest lekko przepieczony, ale i tak smakowity) z lewej strony wisi karkóweczka a'la parmeńska - będzie gotowa na świętado jedzenia na teraz, dla odmiany coś chudego, polędwica a'la szynka parmeńska solenie 30g/kg, chyba trochę za mało, bo w trakcie II etapu zapach się niekorzystnie zmienił, musiałem rozwinąć i dodatkowo nasolićna koniec pochwalę się słoiczkami o których pisał Arkadiusz: mielonka turystyczna - w słoiczku mieści się 150-180g mielonki - idealna porcja na jeden raz Edytowane 4 Marca 2014 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 dziś przedstawiam ..... No, Maad, :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 No widzę ,że posłuchałeś mojej rady i pokazujesz Swoje piękne wyroby.Moja rada co do polędwicy to 50g/kg soli i nie będzie problemów z dojrzewaniem i myśle że i ze słonością też. :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Jaka akcja taka reakcja,ale zostańmy przy inspiracji :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Aniu, sama robisz lepsze rzeczy, gdzie mi tam do Ciebie ... ale nieskromnie powiem, że boczek by Ci smakował Ma idealne proporcje BTW .... z tym W to trochę przesadziłem, ale mogę rzeżuchą podsypać - KMWTW Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 z tym W to trochę przesadziłem, ale mogę rzeżuchą podsypać - KMWTWZawsze możesz zrobić roladki ze śliwką w środku :lol: . A boczuś; dla mnie najlepszy kawałek blondynki :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zbliża się tydzień nieróbstwa i odpoczynku, przygotowałem więc troszkę zapasów: kabanoski - tym razem użyłem twardego tłuszczu z karku i sitka 8 - efekt znacznie lepszy ale żebym się za bardzo nie cieszył, to z kolei wyszły zbyt kruche, łamią się przy nawet niewielkim zgięciu, nie wiem czy uda mi się je podsuszyć improwizowana wieprzowinka w sosie własnym słoiczki sprawdzają się wspaniale oscypek - 4 litry mleka i tylko taki urobek wiem, wiem, słabo uwędzony - nie starczyło mi czasu na dobre osuszenie ale smakowo rewelacja, delikatny, nie za słony, o klasę (albo dwie) lepszy od tych pseudo-góralskich do tego jeszcze miseczka ricotty wg przepisu EAnny w tygodniu planuję jeszcze wędzoną pierś z indyka i ... niech się święci 1-maja :tongue: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Maad idz tym szlakiem :clap: Pozdra Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Maad, :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Może coś więcej o tej wieprzowince w sosie własnym Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Och te słoiczki, jak pomyślałem o tej galaretce w środku, to aż ślinkę przełknąłem. :thumbsup: :thumbsup: [ Dodano: Pon 23 Kwi, 2012 08:40 ]delikatny, nie za słony, o klasę (albo dwie) lepszy od tych pseudo-góralskich to jest, prawda oscypki prawdziwe robią średnio od maja do końca września, w czasie kiedy owce są na hali. A później to ,,cepry'' zachwycają się tymi robionymi z mleka krowiego. A do tego te wędzone z krupówek otrzymują kolor od moczenia w kawie. Miałem okazję spróbować oscypka świeżo wyjętego z bacówki z certyfikatem i dopiero od tej pory oscypki mi posmakowały. Moje przeżycie z oscypkiem kupionym na krupówkach zakończyło się lotem oscypka po pierwszym kęsie do śmietnika. Nie dość, że śmierdział jak by h.. szmatę gryzł to twardy był, że można by było zabić . Twoje wyroby wyglądają naprawdę smakowo :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Moje przeżycie z oscypkiem kupionym na krupówkach zakończyło się lotem oscypka po pierwszym kęsie do śmietnika. Na jarmarkach produktów regionalnych, organizowanych co pewien czas w Warszawie, też można kupić oscypki. Sprzedawca, na pytanie z jakiego mleka są robione, bez zmrużenia oka odpowiedział że z owczego, mimo że był to początek marca :grin: Kupiłem kawałek w celach porównawczych i totalna porażka - pieruńsko słony i w dodatku się kruszył. O efekcie skrzypienia na zębach w ogóle nie było mowy. Smak też beznadziejny. I cena :shock: po przeliczeniu na kilogramy rzędu 60zł! Może coś więcej o tej wieprzowince w sosie własnymLekka modyfikacja konserwy słoikowej wg Mira: - zamiast vegety lubczyk ogrodowy i garstka innych ziółek - peklosól 50/50 - oprócz karkówki dodatek kutrowanego mięsa klasy III, jakieś 20%, pozostałej po klasyfikacji łopatki na kabanosy - trzy długie pasteryzacje w piekarniku, 95-100 stopni po 3 godziny, żeby uzyskać odpowiednią miękkość i trwałość W zamyśle ma to być taka uniwersalna Szybka Obiadowa Konserwa Kanapkowa, w skrócie SZOKK :lol: Zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.