Skocz do zawartości

Maad - na spokojnie ;)


Maad

Rekomendowane odpowiedzi

do ręcznej "10" mam sitka 5 i 10 - i tych użyłem do mielenia

To ja już bym poszedł 10 całość.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 407
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ttłuszcz na 10 oznacza pojawienie się w wyrobie nieakceptowalnych przez domowników dużych kawałków tłuszczu. Zaczynają się wtedy dziwne (dla mnie) operacje wydłubywania i wycinania :grin:

 

Chyba nie obejdzie się bez zakupu nowych sitek. Kupię 8 i od razu 12. Zestaw 2, 5, 8, 10 i 12 powinien wystarczyć.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wtedy dziwne (dla mnie) operacje wydłubywania i wycinania

To zrób im zgadywankę z serii "Co jecie" i zawiąż oczy.Zobaczysz jak się będą zajadać i prosić o więcej. :D

A tak poważnie to może ich nie piecz tylko parz.Zawsze to niższa temperatura.Tylko czy domownicy to zaakceptują :(  .A sitka dokup ,zawsze się przydadzą.Jesli będziesz chciał niedrogie i ze stali nierdzewnej to napisz na P.W.Coś zaradzimy. ;)

Edytowane przez Maad

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rozdrabnianie: kl I siatka 10, kl II i tłuszcz siatka 5 (tłuszcz lekko zmrożony)

Wg mnie: idealnie.

Zdradź jeszcze jakie dawki przypraw zastosowałeś.

Kabanosy z 5kg mięsa to wg mnie minimum minimorum :D

Edytowane przez Maad

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rozdrabnianie: kl I siatka 10, kl II i tłuszcz siatka 5 (tłuszcz lekko zmrożony)

Wg mnie: idealnie.

Zdradź jeszcze jakie dawki przypraw zastosowałeś.

Kabanosy z 5kg mięsa to wg mnie minimum minimorum :grin:

Uważam podobnie jak EAnna ...

U mnie sitka 6 i 10 , a to dlatego ,że standardowe z Zelmerka 4,7mm jest za drobne i rzeczywiście tłuszcz się rozmazuje.

Ja bym nieco dłużej wędził tym bardziej ,że nie miałeś co podsuszać ,ale to kwestia gustu.

Kabanos to je to...

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marku czy to są Twoje pierwsze kabanosy??
Jeśli tak to znowu o krok do przodu. :clap:
Tak jak Arkadiusz wspomniał, trochę podciekają tłuszczem, ale to wina boczku.. Zastąp go podgarlem wtedy domownicy bez problemu oddzielą tłuste kawałki. :wink:
Tak czy inaczej wyrób bardzo ładny podobny do moich '' chudych'' Kabanosów.

Edytowane przez Maad

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marku czy to są Twoje pierwsze kabanosy??

Pierwsze tak skopane :blush:

Nie robię często kabanosów, bo mi do baranich jelit brakuje cierpliwości. Próbowałem w zamian z osłonkami kolagenowymi (chyba) ale też bez rewelacji, bo one mają taki dziwny, chemiczny smak.

 

Boczek był ok, dość chudy i zwarty. Problemem było zdaje się podgardle, bo trafiło się takie trochę bardziej maziste i miękkie. Ale niestety to zlekceważyłem. Gdybym w tym momencie podjął środki zaradcze w postaci większego sitka i obniżenia temperatur osuszania, wędzenia i pieczenia, a może i trochę mocniejszego przemieszania, to nie byłoby takiej wpadki.

 

Zdradź jeszcze jakie dawki przypraw zastosowałeś.

Przecież napisałem że standardowo ;) czyli ... wg.przepisu Halusi :) :) :)

 

Na pocieszenie, żeby sobie trochę humor poprawić, zrobiłem trzy zgrabne szyneczki:

post-39741-0-42482400-1384335154_thumb.jpg

post-39741-0-97699900-1384335154_thumb.jpg

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

halusia@ napisał/a:

Marku czy to są Twoje pierwsze kabanosy??

 

 

Pierwsze tak skopane :blush:

E tam zaraz skopane.. :wink:

 

Na pocieszenie, żeby sobie trochę humor poprawić, zrobiłem trzy zgrabne szyneczki:

:clap: :clap: :clap: Edytowane przez Maad

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza porcja świątecznej białej, mocno majerankowej i mocno czosnkowej, gotowa :)

Zjedzie się rodzina, więc zrobiłem 6kg, licząc 20 gości po 300g kiełbasy na głowę. Zastanawiam się czy nie za mało? Najwyżej jak zabraknie, będą dojadać pieczonym boczkiem i szynką. Boczki się peklują. Dla koneserów będzie schabik i karczek a'la parmeńska.

post-39741-0-19633700-1384335198_thumb.jpg

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A przepisik to gdzie? :D

Edytowane przez Maad

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tą ilością to poważnie pytam - ile liczyć mięcha na jednego przeciętnego gościa? Każdy ma się najeść, ale nie aż tak, żeby zaszkodziło. W menu będą jeszcze sałatki i ciasta.
 

I coś taka chudzina.

Dla zwolenników węglowodorów, w zamrażalniku jest jeszcze trochę takiej:

post-39741-0-55998100-1393952441_thumb.jpg
 

A przepisik to gdzie?

... w Akademii Dziadka ;) + garść majeranku + garstka czosnku

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ściemniasz, na focie nie widać śladu majeranku, chyba że dałeś aromat majerankowy

Zapraszam na degustację to sam się przekonasz. Majeranku było ok. 2g/kg. A dlaczego jest taki aromatyczny to zapytaj Mira ;)

Ja żadnych sztucznych dodatków nie stosuję.

 

Majeranek, czosnek i pieprz były dodane do wody i wymieszane z III.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zjedzie się rodzina, więc zrobiłem 6kg, licząc 20 gości po 300g kiełbasy na głowę. Zastanawiam się czy nie za mało?

Marku z powodzeniem starczy, a pewniakiem jeszcze zostanie ,przecież nie będziesz miał samej kiełbachy :wink:

Bardzo ładna wędlina :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dobre święta to tłuste święta  :)  dlatego dziś przedstawiam mój ulubiony produkt - boczuś :)

post-39741-0-12836000-1393951575_thumb.jpg

post-39741-0-38394600-1393951983_thumb.jpg

wędzenie 3 godz w temp. 60 stopni, potem pieczony w piekarniku z termoobiegiem pod folią aluminiową 80 minut w 100 stopniach (histereza 95-100)
(jednocześnie pasteryzowałem słoiki z mielonką, co nie było najlepszym pomysłem, bo boczuś jest lekko przepieczony, ale i tak smakowity)

post-39741-0-21536000-1393951859_thumb.jpg

 

z lewej strony wisi karkóweczka a'la parmeńska - będzie gotowa na święta

do jedzenia na teraz, dla odmiany coś chudego, polędwica a'la szynka parmeńska
 

post-39741-0-14092500-1393952072_thumb.jpg

solenie 30g/kg, chyba trochę za mało, bo w trakcie II etapu zapach się niekorzystnie zmienił, musiałem rozwinąć i dodatkowo nasolić

na koniec pochwalę się słoiczkami o których pisał Arkadiusz:

post-39741-0-46190100-1393952129_thumb.jpg

 

post-39741-0-42194600-1393952195_thumb.jpg

mielonka turystyczna - w słoiczku mieści się 150-180g mielonki - idealna porcja na jeden raz :)

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziś przedstawiam .....

 

No, Maad, :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No widzę ,że posłuchałeś mojej rady i pokazujesz Swoje piękne wyroby.Moja rada co do polędwicy to 50g/kg soli i nie będzie problemów z dojrzewaniem i myśle że i ze słonością też. :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaka akcja taka reakcja,ale zostańmy przy inspiracji :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu, sama robisz lepsze rzeczy, gdzie mi tam do Ciebie ... ale nieskromnie powiem, że boczek by Ci smakował :)

Ma idealne proporcje BTW ;)

 

.... z tym W to trochę przesadziłem, ale mogę rzeżuchą podsypać - KMWTW ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z tym W to trochę przesadziłem, ale mogę rzeżuchą podsypać - KMWTW

Zawsze możesz zrobić roladki ze śliwką w środku :lol: .

A boczuś; dla mnie najlepszy kawałek blondynki :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zbliża się tydzień nieróbstwa i odpoczynku, przygotowałem więc troszkę zapasów:

 

kabanoski - tym razem użyłem twardego tłuszczu z karku i sitka 8 - efekt znacznie lepszy :)

ale żebym się za bardzo nie cieszył, to z kolei wyszły zbyt kruche, łamią się przy nawet niewielkim zgięciu, nie wiem czy uda mi się je podsuszyć :(

 

improwizowana wieprzowinka w sosie własnym

słoiczki sprawdzają się wspaniale :)

 

 

oscypek - 4 litry mleka i tylko taki urobek :(

wiem, wiem, słabo uwędzony - nie starczyło mi czasu na dobre osuszenie

ale smakowo rewelacja, delikatny, nie za słony, o klasę (albo dwie) lepszy od tych pseudo-góralskich

 

do tego jeszcze miseczka ricotty wg przepisu EAnny

 

w tygodniu planuję jeszcze wędzoną pierś z indyka i ... niech się święci 1-maja :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maad, :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

Może coś więcej o tej wieprzowince w sosie własnym :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Och te słoiczki, jak pomyślałem o tej galaretce w środku, to aż ślinkę przełknąłem. :thumbsup: :thumbsup:

 

[ Dodano: Pon 23 Kwi, 2012 08:40 ]

delikatny, nie za słony, o klasę (albo dwie) lepszy od tych pseudo-góralskich

to jest, prawda oscypki prawdziwe robią średnio od maja do końca września, w czasie kiedy owce są na hali. A później to ,,cepry'' zachwycają się tymi robionymi z mleka krowiego. A do tego te wędzone z krupówek otrzymują kolor od moczenia w kawie. Miałem okazję spróbować oscypka świeżo wyjętego z bacówki z certyfikatem i dopiero od tej pory oscypki mi posmakowały. Moje przeżycie z oscypkiem kupionym na krupówkach zakończyło się lotem oscypka po pierwszym kęsie do śmietnika. Nie dość, że śmierdział jak by h.. szmatę gryzł to twardy był, że można by było zabić .

Twoje wyroby wyglądają naprawdę smakowo :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)

http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje przeżycie z oscypkiem kupionym na krupówkach zakończyło się lotem oscypka po pierwszym kęsie do śmietnika.

Na jarmarkach produktów regionalnych, organizowanych co pewien czas w Warszawie, też można kupić oscypki. Sprzedawca, na pytanie z jakiego mleka są robione, bez zmrużenia oka odpowiedział że z owczego, mimo że był to początek marca :grin:

Kupiłem kawałek w celach porównawczych i totalna porażka - pieruńsko słony i w dodatku się kruszył. O efekcie skrzypienia na zębach w ogóle nie było mowy. Smak też beznadziejny. I cena :shock: po przeliczeniu na kilogramy rzędu 60zł!

 

Może coś więcej o tej wieprzowince w sosie własnym

Lekka modyfikacja konserwy słoikowej wg Mira:

- zamiast vegety lubczyk ogrodowy i garstka innych ziółek

- peklosól 50/50

- oprócz karkówki dodatek kutrowanego mięsa klasy III, jakieś 20%, pozostałej po klasyfikacji łopatki na kabanosy

- trzy długie pasteryzacje w piekarniku, 95-100 stopni po 3 godziny, żeby uzyskać odpowiednią miękkość i trwałość

 

W zamyśle ma to być taka uniwersalna Szybka Obiadowa Konserwa Kanapkowa, w skrócie SZOKK :lol: Zobaczymy co wyjdzie.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.